A leveles kelt nálunk a legjobban rakott kelnek szeretik, ami úgy néz ki, hogy 1 réteg 1/2 cm vastagra szelt főtt krumpli, rá 1 cm-es réteg kellevél, amit sós v. szódabikarbónás vízben 1 percet főztem, rá a párolt darált pulyka, arra egy kis tejfől, aztán megint kellevél, rá megint krumpli. Végül tejföl és pirított morzsa. Grillben vagy sütőben sütöm, amíg a teteje megpirul. A hús helyett lehet sajt, v. főtt tojás vagy ki is maradhat.
Igen . Jól mutat a sorban. Én is kiváncsi vagyok :) A nagykönyv azt mondja, hogy 40x5 cm a sor és a köztávolság. Csak 1 sort ültettem, a köznél pedig számitottam arra, hogy nem kel ki minden szem. Ami mélyebbre gurult, az kelt később.
Szia! A kabakosokról olvastam, hogy 4-5 évig lehetőleg ne ültessünk kabakost ugyanoda. Mennyire kell ezt komolyan venni, mert a miértig nem jutottam el. Nekem anyira kicsi a kertem, hogy szinte lehetetlen megoldani
Erről a betegségről van szó: fenésedés. Nekem is kicsi a kert, nem is nagy menniségben termesztek kabakosokat. De kis helyen is lehet máshova tenni., igaz nincs ez messze az előző helytől, de megfelelő megelőzéssel, sok köztes növénnyel, vegyeskulturával sijeresen megelőzhető. Szerintem nagybani termesztésnél, monokulturánál van jelentősége, ahol a növény nagy mennyiségben van jelen, így nagyobb a beegség előfordulásának veszélye. Rezes tartalmú szerrel, (pl Bordóilé) permetezni, beteg termést, levelet, esetleg nteljes növényt meg azonnal eltávolítani, és elégetni.
Én csak a fűszerpeprikát vetettem szabadföldbe,de ezt álltalában így is szokták,de már jó pár éve azt is palántáról nevelem,mert így sokkal hamarabb tudom feldolgozni,nem kell a házban szárogatni.
Palántáknál tudom, melyik milyen fajta, mindenből annyit ültetek, amennyire szükség van. Elhullott magról főleg koktélparadicsomok kelnek. Más is persze, de töredéke. Tavaly volt egy tő paprikánk, ami magától kelt az út szélén. Nem érte utol a palántázottakat, de szedtem róla paprikát.
paradicsom nálam olyan mint a gyom, mindenhol kinő :) ősszel szoktam a bokrokon néhány paradicsomot hagyni ami lerohad és tavasszal ezekből több 100 kis paradicsompalánta szokott kikelni, hamar utoléri a többieket, én is csak azért palántázom meg nevelem bent őket mivel így jó pár héttel előbb ehetek friss paradicsomot. Paprikával még nem próbálkoztam, de elég kényes, nekem a palánták se nagyon sikerülnek :)))
nekem is van pár tő lilás szárú sötétzöld levelű paradicsom palántám, de azt vettem észre hogy a gyökerük erősebb mint a világoszöldeknek, pedig ugyanaz a mag csak két különböző ablakban nevelkedtek, hőmérséklet is olyan 20-25, szerintem napfüggő, amelyik lilás oda csak délután süt a nap.
hát a hőmérséklet nem alacsony, mert szobában van, 20-25 fok között van a hőmérséklet, az ablakba van rakva az egyébként jelent valamit hogy a palántáim töve sziklevél alatt lilás, paradicsomnál is és paprikánál is, van amelyiknél jobban van amelyiknél kevésbé minthogyha olvastam volna ezzel kapcsolatba valamit itt
úgy néz ki nincs szerencsém ezzel a palánta neveléssel :( van egy-két oylan paradicsom palántám aminek a levelei alulról nagyon lilásak, és felülről nézve a leveleken is lilák az erek ez mitől lehet?
Én is így vagyok ezzel, csak én még le sem tépem a levelet. És már most kezd jönni segítség. Ezeket a katicákat múlt héten fotóztam aranyribizlin és egresen. Rájuk bízom.
nekünk is mindig minden baja van a ribizli leveleinek, de attól függetlenül a termése szép nagy ép :) szóval én nem szoktam vele foglalkozni, más növényt sose fertőz meg vele, max amelyik levél már nagyon csúnya letépem.
Fehér ribizlit még szeretnék, másmilyet már nem veszünk. Kezd tele lenni a kert ribizli bokrokkal. Magról kelnek, van piros is, fekete is, egyre több kezd már teremni is. A legszebb magonc a diófa alatt van, árnyékban. Ott kelt ki, nem foglalkoztam vele. Már harmadik éve terem, idén tele van virágfürtökkel. Ez a legkorábbi fajtánk, ott a sötétben be is érik rajta és egész jóízű. Egres magoncaink is vannak. A diófa alatt nem lesz lisztharmatos, de sajnos ott nem érik be rajta a termés.
Az enyémen is megjelentek ezek a levelek, de még nem sok. Lecsipkedtem és megsemmisitettem. Ha sok van rajta, akkor permetezni kell valamivel. Kinyomozni, hogy milyen kártevő lehet.
A hangyák tegnap nagyon masiroztak a fákon. Gondolom a tehéncsordáikat akarják megalapozni. Az idén árgus szemmel és több tapasztalattal figyelem őket és amikor kell lecsapok :)
Mi fekete ribizlit vettünk. Almalekvárt izesiteni, de magában is nagyon finom. Bokrot és fácskákat vettünk. A fácskát 2008 őszén ültettük. 2009-ben már volt rajta néhány szem. Most tele van virággal. Talán több van rajta mint az azonos korú bokron. Egresünk nekünk is van. Az is sokat akar most teremni. A múlt évben elkapta a lisztharmat, mert nem mertem jól megmetszeni. Bálint gazda honlapján viszont nagyon jó viedót láttam a metszésről s most látom, hogy jót tett a fácskának.
Egy régi, 2005-ös kép leveles kelekről novemberi ködben. Akkor pálmakáposztám is volt. Nagyon szép, de sajnos nem igazán fagyálló, inkább nem ültetek többet. A lila Redbor F1, az magasabbra nő, mint a zöld leveles kel.
Tetves. Leginkább a ribizlin van, főleg a piroson, nálunk a feketén nem nagyon, az aranyribizlin egy kevés, a jostát meg kéne nézni, de sok biztos, hogy nincs rajta. Az egrest nem nagyon bántja, az nálunk csak lisztharmatos szokott lenni. A mézbogyó nem rokona a ribizlinek, sztem arra nem fog ez a tetű rámenni. Sok tetű faj van, válogatnak a növények között.
A tűzbabot tényleg szó szerint szítává lyuggatják, sok zsizsik elfér egy olyan nagy babszemben. Lezárt üvegben is ugyanolyan lett, csak be lettek zárva a zsizsikek is.
Nekünk már volt. Szép növény, és jól bírja a fagyot. Talán egyszer főztem belőle, akkor nem voltunk nagyon oda érte, de lehet, hogy nem jól készítettem el. Nem volt rossz, csak nem volt túlságosan ízletes. Az az igazság, hogy olyan szép volt, és télen olyan kevés a zöld a kertben, hogy sajnáltam megtépni. Idén megint ültetek, és eltökélt szándékom, hogy főzök is belőle.
ajjaj, hát akkor lehet áfonya helyett még 2 tő ribizlit veszek, az legalább hálás :)
nagyon tetszik ez a fodros kel! jövőre biztos hogy kipróbálom, már megvan az új épülő veteményes terve csak még 600-1000 bontott tégla szükséges hozzá, szóval csak jövőre készül el, már így is sokkal többet költöttem el rá mint amit megtermelek, mondjuk időtálló, legalább nem lesz vele gondom jó pár évtizedig :)
Sziasztok! A sgítségeteket szeretném kérni.Tegnap délután észrevettem,h a ribizlin lévő levelek barnásak (nem szárazok),és befelé pöndörödnek.Megnéztem a levelek fonákát,és bizony van rajta vmi kis állatka, v csak a petéj. Olyan kis halvány sárgás-zöldes orsó alakú vmik. Mi lehet ez pontosan,és mivel tudnánk ezt megszüntetni? Sajnos a közelükben van josta, áfonya,mézbogyó, és egres is. Félek, h áttrejed!