Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Bocsi fiúk. Kicsit elmáléztam. kitörlődtek a kedvencek.
Rita, Carmen, Alex. Én ezeket választottam ki a feltétlenül telepítendők közé. A Kupnopoldnaja elérhetetlennek tűnt, de sikerült szereznem egyet. Majd kiderül az-e?
Carment kell újratelepítenem, mert azt hiszem Stella lett belőle. A Feleségem nem engedi kivágni, mert már terem.
A te könyveddel egyetlen nagy gond van, az hogy nem az én polcomon van. :-)))
Viccen kívül arra gondoltam hátha megvan valakindek pdf-ben vagy tudja hol lelhető fel. Bár nagy reményt nem fűztem hozzá, keresésben jó vagyok de nem találtam.
Újból fejembe vettem a cseresznyesövényt. A formáján még gondolkodom,no meg a fajtán is de már van némi elképzelésem. Puhatolózok még kicsit a témában majd beszámolok, hátha mást is érdekel.
Lehet még homokkő vagy agyagpadka is (vagy régi tanya rom, római kori település stb. ), ami fölött megáll a víz és a gyökerek nem tudnak áthatolni rajta. Nyaranta nem tapasztaltad, hogy ezen a területen hamarabb "fonnyadnak" a növények?
A mi kertünkben is van egy vonal, amelynek a két oldalán teljesen másképp "működik" a mélység, de fent, ránézésre semmi különbség nincs.
Lehet, hogy mocsári diófád van. Nekem még bírják a cseresznyéim, pedig 5 méterre van egy árok és 20-30 cm-re volt egész nyáron a vízszint igaz nem, sajmeggyen vannak hanem Ali-bá által említett Maxma-14-en.
Régi vágyam,hogy megtanuljam. Tavasszal lelkesen neki futottam és csináltam nyakra főre. De ami elméletben de könnyű gyakorlatban kifogott. Ott van két nagy mirabolán fám is. Egyiknek már karvastagságú a tőrzse a másiknak olyan 3 ujjnyi. Azokat iso lyan szépen lehetne szemezni vagyo ltani de sehogyan se jöttek össze. Nincs senki aki megmutassa Nekem itt a faluban. Már csak a tuja ültetés a sláger.
- Talajfertőtlenítés: hát mondhatni vegyszermentes a talaj. 40 éve szántó volt most falu. Közelben úgy nincs trágya ami behatároljon. Egyik oldalt betontároló a másik oldalt meg kihaltak a madarak nem termelnek annyit,hogy hasson a környezetre.
Csorgó víz tető: nagy esőnél igen a kert egy része víz alá kerül 1-2 órára. Most télen,hogy nagyon fent volt a víz és sokáig fél méter körül volt a talajvíz az kiölte a cseresznye és az őszibaack fát. A meggyfa gyökere nem volt vízben mivel magasabb helyen volt de most ahogy ástam kifelé a héja le volt rohadva.
Egy fa viszont nagyon jól érzi magát a tető ereszről összegyüjtő csatorna tövibe van 40 éve a diófa. Na az ki nem száradna bedig már elég gurbincsokat terem néha.
Az érdi bőtermő nálam egy kinszenvedés volt. mondjuk élt 10 évet a fa. De 2-3 értékelhető éve volt. Ha esett ha meleg volt. Ennek mindegy volt lepte a monilia. Most is nagyon szépen indult nem is kapta telibe a monilia a gyakori permet miatt de most meg kiszáradt ideje korán.
Meggyből az érdi jubileum a legfinomabb utánna az érdi bőtermő. Az egyetlen probléma hogy a moniliára érzékenyek de gondos növényvédelemmel ez megelőzhető.
De ez csak tavaly volt,hogy talajvízes lett a telek. Előtte 25 évig bírta egy Münchenbergi és bő 10 évig egy Germersdorfi is.
És szomszédoknak is van. Ezért zavar,hogy nálam miért nem akar megmaradni. Pedig kedvenc gyümölcsöm lenne.
Majd most egy olyan részre ültetem ami elég magasan van de legalább 2-3 megint kell,hogy hátha vmi megfogja. Csak ez a mindenévbe próba már kezd megterhelő lenni pénzügyileg is.
A szilva is ilyen részben nálam. Szomszédban roskad a fa támogatják nálam meg kiabálnak a szilvák. Ennyire rosszul vettem alanyokat,hogy a porzóik nincsenek a közelben.