Találkoztam hirdetésekben nem rossz áron már egész B3-as ízű komolyabb hangszerekkel is mint E100 vagy B3000 vagy DB-OB/5. Ezeket sem zárnám ki.
Attól függ mire kell? Vinni, fellépni a legkisebb mechanikus is majdnem olyan nehéz mint a nagyok, kemény munka, szívás. De otthonra az igazinak, analógnak azért más a hangja.
Segítségre, tapasztalatokra és tanácsokra lenne szükségem. Viszonylag kis pénzből (150-250 eFt között gondolkodom) szeretnék "hammond-ozni tanulás" céljából L-100-ast (esetleg P-100 is szóba jöhet), M-100-ast vagy XK-1-est venni. Ismerem nagyjából mindhárom típust és a különbségeket (analóg/digitális, 3,5 oktáv/5 oktáv, két manuál/egy manuál...), de nem igazán tudom melyik mellett döntsek. Alapvetően az analóg tone generator + csöves erősítő a szimpatikusabb, de az XK-1 kompakt mérete és a plusz hangszínek (zongora, stb.) is nagyon szimpatikusak, és nekem úgy tűnik, hogy az XK-1-ből jobban ki lehet csikarni a klasszik B3 hangzást, mint a spinet-ekből, ami szintén jó pont. Mik a tapasztalatok? Második kérdésem, hogy egyébként van-e valakinek eladó L-100/P-100/M-100 ebben az árkategóriában, amitől megválna. Köszönöm a hasznos infókat, segítségeket.
Szia. Hogy mész biztos ha nem vettél jegyet? Lehet hogy már nem is kapsz!
Tajtiéknál csináltattam annó nagyon klassz tokot a Viscount DB5-ömnek. Szépen megcsinálták.
Biztos ez kell? A Veiger készít keményített puhatokot mindenhez. Vékony, kamrás polikarbonátot varr a huzatba. Olcsóbb, könnyű, kisebb és nem bántja a környezetét :-)
(nem veri szét a kocsit) Persze attól függ, mihez kell. Ródoknak flightcase csakis.
A VK7 amúgy leszólja a VK8-at is! A Korg, Yamaha meg sose tudott normális orgona hangokat mintavenni. Pedig egy olyan kis microStation is nagy volna vagy fél giga RAM-mal, de ezt valahogy nem akarják erősíteni a szintikben. A VK-nak meg legalább orgona-szerű fedélzete van. Egyedül a waterfall billentyűzet hibádzik belőle.
Sziasztok! Én még nem vettem jegyet, de biztos megyek DeFrancesco-ra!
Megvettem a Roland VK 7-et, nagyon tetszik a hangja! Ég és föld a Microstation-höz képest, nem hittem volna, hogy ekkora különbség lesz. (Tudom, más célra gyártották a kettőt, de akkor is, időben van különbség a két technológia között...)
Keménytokot hol érdemes venni vagy csináltatni hozzá szerintetek?
Á, hagyd, nem jó ez a feltételezés. Különben is zenélésre és nem artistakelléknek bérelték.
Ki jön ápr 10-én Joeyre? Nekem a 2. , a 21h-s előadásra van jegyem.
Tegnap Matyi a Kéknyúllal óriásit triózott a Lámpásban. Amellett hogy nagyon szépen szólt, vadállatok voltak. A basszusmenet már boszorkányos, több mint jó. Ehhez állat szólók. Az orgona hangja is hibátlan. A társak is vették a lapot, mindhárman +1 hatalmas klubozást nyomtak le. Szóval pont így kell csinálni, ennyi erővel, lendülettel, bravó!
Végülis nem az övé volt az orgona. :) De ha balul sült volna el a mutatvány, a managerei biztos leperelték volna a gatyát az A38-ról.
Nem nagyon értékelem én az ilyesmit amúgy mikor egy hangszert trambulinnak használnak vagy szétverik a színpadon. Attól a "művész" nem nagyobb inkább kisebb a szememben. :(
Sajnos ez nagyon off. Volt. Hatalmas betűkkel ki volt írva, hangstúdió. Ott bármilyen hozott, helyben rögzített anyagot egyedi lemezre vágtak. A József körúton volt, későb Bose.
Ilyen az élet, ez a lemez nálam valahogy kimaradt. Azt hiszem ott követtem el a hibát, hogy csak a Fogarasi névre és orgona szóra kerestem rá folyamatosan az interneten, és a Csíkot sajnos kihagytam. Lehet hogy Cavinton helyett nefelejcset kell majd szednem ?
Egy kicsit off, de ha már a 70-es évekről volt itt szó:
Volt egy hangstúdió a József körúton azokban az időkben. Úgy tudom bárki bemehetet és felvették stúdió minőségben a produkcióját. Hetente elsétáltam előtte, de tinédzserként nem mertem, nem mertünk bemenni, érdeklődni, hogyan lehetne amatőrként saját külön bejáratú bakelit hanglemezünk... Tudtok erről a helyről valami konkrétabbat ? Persze csak ha publikus.
Ilyen az élet, ez a lemez nálam valahogy kimaradt. Azt hiszem ott követtem el a hibát, hogy csak a Fogarasi névre és orgona szóra kerestem rá folyamatosan az interneten, és a Csíkot sajnos kihagytam. Lehet hogy Cavinton helyett nefelejcset kell majd szednem ?
Egy kicsit off, de ha már a 70-es évekről volt itt szó:
Volt egy hangstúdió a József körúton azokban az időkben. Úgy tudom bárki bemehetet és felvették stúdió minőségben a produkcióját. Hetente elsétáltam előtte, de tinédzserként nem mertem, nem mertünk bemenni, érdeklődni, hogyan lehetne amatőrként saját külön bejáratú bakelit hanglemezünk... Tudtok erről a helyről valami konkrétabbat ? Persze csak ha publikus.
Ozjo jóvoltából megkaptam az egész hangfelvételt. Ismételten köszönöm !
A mai technikával készült felvételek után, olyan érzésem támadt, mintha az MK21-es kazettás magnómmal vették volna fel. Félre ne értsetek, ez így is kultúrtörténeti emlék és jó hogy legalább így megmaradt. A bajom csak annyi, akkoriban miért nem lehetett ezt normális stúdióban is megcsinálni ?
Igazából még mindig a trió felvételeket szeretném meghallgatni. Talán egyszer előkerül...
Külön érdekes a hatodik szám, a G-moll blues, ami igazából az It's A Beautiful Day együttes Don And Dewey száma. Ennek nagyon érdekes a története:
Az együttes a kölcsönös megegyezésük alapján visszalopott a Deep Purplétől, mert ők korábban ellopták tőlük a Bombay Calling számot 1968-69-ben, amiből faragták a nagyon sikeressé vált Child In Time-ot.
Aztán amikor ez kiderült, összeültek a tagok, menedzserek hogy mi is legyen? Végül megegyeztek hogy ők meg cserében választhatnak egy nótát a Purplétől amit sajátjukként adnak elő. A Wring That Necket választották és ebből lett ez a Don And Dewey. https://www.youtube.com/watch?v=aoz4aNwIB5w
Van egy klassz 1977 április 23-i koncertanyaguk Gödöllőről. Szaxival kvartet, Csík-Fogarasi-Jávori-Angyal. Élvezhető minőségű hallgatói felvétel, sztereó. Biztos a művház beállított mikrofonjai-felvevője révén, mert nem a széksorok közül vették, azt hallani.
A Rhodes hozza a basszust amire rátettek egy wah pedált is. Nagyot zúznak rajta másfél órán át. https://www.dalok.hu/bio/id/158
A BME "régi" E-Klubban rendszeresen felléptek a 70-as években. Általában az egyik előadóterembe voltak "száműzve", 10-15 fős hallgatóság előtt játszottak, míg odakint a "nagyszínpadon" (ez ma már igen kis színpadnak számítana) dübörgött a Fonográf vagy az Omega.
Sajnos nem lehettem ott Raphael Wressnig koncertjén. Majd talán legközelebb.
Ahogy írtad, tényleg egy showman. Pár éve Ausztriában a Kolleritsch buschenschankban játszottak. A közönségből egy csinos hölgyet felhívott a színpadra és együtt táncoltak az orgonáján. Az ütőér megállt bennem, mi lesz ebből ? Szegény Hammond bácsi vajon hány kilóra is méretezte a hangszerét ? Na végül is szerencsére semmi baj nem lett, ez is a show része volt. Még annyit, hogy a móka idejére keménypapírral kitámasztotta az aktuális hangzáshoz a billentyűket. :-)
A felgyújtom az orgonát című mutatványáról már ne is beszéljünk...
Raphael Wressnig két társával is nagyon klassz koncertet nyomott a Muzikumban. Hozta a 120%-os kemény, szilaj stílusát az extrém bő lére eresztett szólóival. Bő két óra tömény szórakoztatás, élvezet. Nála jelen kell lenni, nem visszahallgatni, visszanézni a műsort. Érdekes és nagyon jó Booker T-s hangzást adott az újrakondizott B3-asának. A 21H szekrényében 122-es lezlibelsőnek lekapcsolta az alsó motorjait, így a dobrotor állt, csak a tölcsér forgott. Gyakran az sem. A szünetben megkérdeztem tőle hogy nincs-e gond a motorral: nem, ez koncepció. Oké.
Két mostani társa is jobb elődjeinél. Sok jazzista iskolázottságban ha felül is múlná, de amit Raphael szórakoztatásban, energiában, vigyorgásban letesz, azzal műfajának egyik bajnoka. Funk/soul erős hard rock beütéssel.