,,Mondjuk ott a keresőkép is jóval nagyobb volt, mint a mostani gépeknél"
Nem, általában nem volt nagyobb, hacsak nem az APS szenzorméretű ,,mai" gépekhez hasonlítjuk. A filmes gép és az FX digi keresőkép mérete erősen hasonló.
Hogy mennyit jelent a mattüveg? Nehéz megmondani mihez képest, melyik optikával, és mindenkinek más a fotótémája, aszerint válaszhat mérőéket vagy mikroprizmát. Érdemes a google segítségével is kutakodni a focusing screen keresőszóra. 23 millió találat jön :)
Ma már biztosan nem jelent annyit mint régen, mert már nem is kínálnak az eltérő fókusztávolság tartományokra kükönböző keresőket, így nem is lehet annyira ráhangolni a mérőék illetve a mikroprizma dőlésszögét az optikákra.
Ami régi és konkrét gyakorlati tapasztalatom volt, Hogy a Mamiya 645 és a Pentax 67 gépeknél a 3.5 rekesz! világosság növekedést lehetett elérni a keresőben a Beattie keresőüveggel.
Amikor a Nikon F6-ba egy másik Nikon üveget teszel, akkor az nem lesz világosabb, csak ott lesz a közepén a mikroprizma, amit kívántál.
A Contax 645 gyári üvegei is egyformák, de eldöntheted, hogy mikroprizmát vagy mást szeretnél rá. Odanézel a prizmára, és örömmel látod hogy a lassú és pontos (nem gyors és pontatlan!) AF úgy működik , ahogy kell.
A brightscreen is többféle csodás üveget gyártott, de úgy tudom már nem elérhető.
Mindenesetre ha egy canon 5d gépem lenne, mint a bolond licitálnék egy ilyenre:
és nem azért mert van egy-két bolond fotós. Nyilván nem tömegárú és a profitérdekelt gyártók már szívesen elfelejtenék az ilyen igényeket. Azért én szeretem ha a gép az ÉN GÉPEM, rám van hangolva.
Ne írd le olyan könnyen az egészet. A wifi és a real time más dolog, nem tartozik szorosan ide.
A lényeg, hogy szerintem a gyártónak egy ilyen drága gépnél mint a D800 kutya kötelessége gyárilag cserélhetővé tennie a mattüvegeket, és akkor jönnek, jöhetnek az idegen gyártók is, és mindenki azt választja amelyik a gépéhez-szeméhez-optikájához-fotózási szokásaihoz és a pénztárcájához a legmegfelelőbb.
Élességállítás szempontjából a törőékes mattüveg az ami számít. Régen a csak manuális fókusszal használható jobb gépeket szerelték ilyennel a pontos beállíthatóság miatt. Mondjuk ott a keresőkép is jóval nagyobb volt, mint a mostani gépeknél, de érdekes módon ez nem zavarja a koléégát. Mondjuk a D3 keresőjénél is vannak világosabbak...
Mostanság ,amikor afelé megyünk,hogy wifin real time áttolod az ipadedre az élőképet....hát nem a mattüvegek tökéletesítésével fognak foglalkozni. 2millió vásárlóból,mondjuk 3 támaszt hozzád hasonló igényeket. A maradéknak meg legalább a fele csak azért vesz majd DSLR-t,hogy legyen mitt összekötni a tablettel,telóval. :)
Egyébként nagyságrendileg mennyit lehet nyerni egy tökéletes mattüveggel a gyárihoz képest,hogy ennyire kardinális kérdés?
Nem vagyunk egyformák :) A segédrács például ma már teljesen felesleges. A függőleges -vízszintes irányokat 80%ra eltalálom, ha mégsem, akkor utólag is csak egy mozdulat rendbetenni. Ne feledd azt sem, hogy van számos optika például a Zeiss-től ami kimagasló és nem autófókuszos. Az autófókusz használat sokszor ugyanolyan bonyolult, mint a manuális élesreállítás. Hangsúlyozom, nem a fizetős kommersz munkáknál, mert ott én is nyomom mint a bolond, és a rekeszelés is csökkenti a hibákat. Mire az AF pontot átzongorázod a témára már az is idő. A sima átkomponálás pedig (mint tudjuk egy pitagorasz nevű fickótól) nem az igazi. Ha az AF a kívánt pontban nem lel kontrasztot,akkor is gubanc van. Persze az AF nagyon jó dolog, legtöbbször én is használom. Ha minden oké is miért ne ellenőrizhetném a saját szememmel?
A jelenlegi digimen nincs mikroprizmás mattüveg. De van két ritkán használt autófókuszos filmes gépem mattüveggel. Igen, határozottan olyat szeretnék. És ez a digik egy részénél szintén nem elérhetetlen. Már a jelenlegi gépem lecserélésén gondolkodom esetleg egy D800? gépre. Nem akarok a jelenlegi gépembe mattüveget, mert ennek sem a beszerzése sem a behelyezése nem megy pik-pak. Ezenkívül a gép kikerülne a gyári nikon protokoll alól, és a nikon nyilván nem vállalná az esetleges fókusz gondok megoldását. Még nem döntöttem el hogy kihasználom-e a gépem élettartamából hátralevő párszázezer várható expót, vagy D800-ra váltok. Nyilvánvalóan pénzügyi határvonalat is húztam. Különben pedig űz a kiváncsiság, hogy megtudjam mennyit is fut egy D3 zárcsere nélkül. :)
Az 5D II-höz azért van mert annak a fókuszrendszere sajnos... Nekem sokkal több pluszt jelet pl. a keresőbe vetíthető kompozíciós segédrács megléte (látva sok helyen a ferde képeket talán másoknak is hasznos lehetne). Az 5D III-ba már "intelligens" kereső került ami nem cserélhető, viszont nagy és világos. Örömfotózás??? A fotós (aki a képért és nem a technika használatáért fotóz) szerintem annak örül, ha minél egyszerűbben és esetenként gyorsabban elkészítheti a kívánt képet. Ha valaki attól jön lázba, hogy kézi fókuszt tekergessen akkor amikor használhatja az AF-et is... na ott szerintem baj van. A jelenlegi digitális gépedben cserélhető a mattüveg? Mert, ha idáig csak ez tartott vissza a váltástól akkor szerintem nincs is rá nagy szükséged.
A mattüveg az eszköz, amit a gyártók nagyon elfelejtettek. Azért felejtették el, mert a megoldás drága, nagyon precíz gondos kialakítást igényel, nem lehet csak úgy összelapátolni. Szóval a jó mattüveg az nem egy korszerűtlen és elavult valami, mint az autónál a kurbli. A hobi illetve örömfotózás örömét a téma keresése, komponálása, állítgatása adja. Ha fotózás közben a témát nem látjuk a komfortosan, akkor a fotózás szépségének egy része elvész. Bizniszfotózást én is tudok autófókusszal csinálni, csak a fotózásnak nem ezt a szegmensét szeretem. A mattüveg valóban ma már sokaknak nem is hiányzik, hiszen sohasem láttak jó mattüveget. Az utóbbi két évtizedben már szinte csak ,,mattműanyagok" vannak. Először a gyártók még megmagyarázták miért jók ezek a ,,lézerrel kialakított" ,,méhsejtszerkezetű" matt,,üvegek" de ma már csak azt gondolom, hogy igen jobbak a gyártóknak, mert könnyen lehet fröccsönteni ezeket. A digitális korszakban már ezek a cserélhető mattüvegek is szinte kihaltak. Hát igen, ahhoz hogy jobban lehessen alkalmazni ezeket, lehetővé kellett volna tenni a munka közbeni cserélhetőséget mint anno a Nikon F3 gép esetében. A jó mattüveg precíz cserélhetőség miatt nem csak nagyon spéci konstrukciót igényel, hanem minden fókusztávolsághoz és objektív fényerőhöz másik kialakítás a legmegfelelőbb. Az pedig már egyéni választás, hogy valaki a mérőéket, vagy a mikroprizmát, milyen átmérőjű mikroprizmát, vagy a mikroprizma-mérőék kombinációját szereti inkább. Ezért volt a Nikon F3 géphez vagy két tucat válaszható típus. Ma is van két gépem, egyik a Nikon F6 amihez van mikroprizmás keresőm. Bármikor megnézhetem hogy igen, erre gondolok. Ezek már nem F3 minőségűek, de azért nem rosszak. Amikor viszont a barátom Canon 5dII gépébe belenéztem a keresője döbbenetesen jó volt. Keresett és talált hozzá egy megfelelő mattüveget! Szóval nekem a mattüveg fontos, és ha már egy gép ilyen kurva drága, mint a D 800, akkor legyen arra lehetőségem, hogy kedvemre alakítsam.
Na, én nem látom olyan súlyúnak ezt a mattüveg-témát, ami miatt reálisan gondban lenne a vásárló, hogy egyáltalán vásárló legyen-e vagy sem. Ha meg netán kicsit félremenne a fókusz előben, egészalakos témánál, hát annyi baj legyen, ha meg sorozatosan mellémegy, akkor ott más baj van.
Nem azonos körülményekre gondolunk. Az általad vázolt szituációk nem kritikusak. Az AF az egy dolog, lehet hogy éppen nincs is, vagy nem működik, vagy csak ellenőrizni szeretném azonnal és mindíg:).
A probléma nem rendezvényen, stúdióban vagy tárgyfotózáskor okoz gondot. Szabadban szűk (F 2.0) mélységélesség esetén, amikor rövid idő áll rendelkezésre, és a kijelző láthatósága is erősen korlátozott nem könnyű biztonsággal szigorú, nem csak a netre éppen elmegy élességi követelménynek megfelelni.
Szóval szerintem az örömfotózás alapfeltétele hogy lássuk mit csinálunk, mit alkottunk. Az amatőr fotós is legtöbbször nézegeti, keresi a témát és eközben látni is szeretné. Látni mindent, az élességet is.
Már meg ne haragudj, de neked mi a kritikus eset? Mert például egy rendezvényen kizárólag az autófókusszal (még az is lehet, hogy követő módban) fogsz tudni nagyrészt eredményt elérni. Stúdióban annyi képet csinálhatsz amennyit akarsz a monitoron azonnal ellenőrizheted az eredményt. Tárgyfotózásnál pedig állványról az élőképbe belenagyítva maximális pontossággal beállítható az élesség. Szerintem kár ilyen mondvacsinált okokkal magyarázni (főleg magadat győzködni) miért nem veszel meg valamit. Az a korszak már elmúlt amikor a manuális élességállítás (mivel nem volt más) megkívánta a különleges mattüveget. Ez olyan, mint ha azt mondanád, hogy akkor veszel új autót amikor lesz hozzá kurbli az indításhoz. :)
Persze ez választéknak elég satnya. Úgy néz ki, hogy a canon - nikon gyári üvegeket alakítják át.
Ezenkívül belegondolok abba, hogy mit szólna a nikon szervíz, ha van valami élességi probléma (nem a szenzoron, hanem a keresőben!) adódna? Valószínűleg nem vállalnák a javítást. Mert egy ilyen gondot a D3 gépemen pik-pak orvosoltak.
Akkor már szabad venni D 800-t. :) (persze nem botcsinálta nepperektől) Nem kell megvárni amíg a Nikon követi a Canon fejlesztését, mert úgy látom a Canonnak a videós felhasználók a fontosabbak, mert ők ezen a területen léptek előre.
Az élességet a kritikus esetekben könnyű elrontani. Én szeretem a mikroprizmával rendelkező keresőüveget. Az már külön desszert volna, ha igazítani lehetne a kedvenc (rövid tele) fókusztávolságokhoz. Nem örülök annak, ha egy fényképezőgépbe a gyár nem ajánl mattüvegcserét. Ha be is lehet tenni idegen mattüvegeket, mivel nincs a cserére gyári protokoll, a nikon szervíz megtagadja az ezzel kapcsolatos segítséget. Mostanában ugyan nem néztem körül, hogy mi az aktuális állapot, de szerintem az a normális, ha van gyári ajánlat, és leírás a csere módjáról. Ekkor már idegen mattüvegeket is könnyen be lehet helyezni. A minap láttam például hogy ez egy Canon 5DII esetében mindez milyen egyszerű. Ha van tapasztalod valamely D800 keresőüveg kombinációról, azt köszönettel venném, bár a D800 még nincs a birtokomban.
Jol tetted, hogy nem erre szalltal ra. Nagy kamu. A garancialevel azt irja, hogy Adorama. Az egy manhattani bolt. Az ujak ott is a haromszorosaba kerulnek.
Jaja, biztos szuper lenne a 135 egynyóc, de gyanítom, ha a VR-t, Nano-t, AF-S-t beleheggesztik, akkor súrolni fogja a D800 újkori árát, ha éppenséggel meg nem haladja azt.
Na, nincs valaki, akinél kipróbálhatnám a 135 DC objektívet?
Működik a 135DC + 1.4 Kenko TC páros. Az ottani dörmögéstls az első fotót félretéve a konklúzióm is az, hogy használható a végeredmény. Legfeljebb f/2.8 helyett majd f/4-et használok, ha lesz ilyenem és lágy a kép alapesetben.