Lehet, hogy azt kéne. Tényleg sokkal boldogabb az élet nélküle. Annyira élvezem, hogy itt a baba a pocakban, sokat vártunk rá, imádom, amikor "hullámzik" vagy boxol, de ez az állandó cukorral való foglalatoskodás elcseszi az egészet :(
Ugyanakkor azért is mérem, hogy kitapasztaljam, mi az amit nem ehetek és mi az amit igen. A mérésnek köszönhetően rögtön az első két nap alkalmával rájöttem, hogy pl a tej az totál felejtős.
Megpróbálom hétfőig nem nagyon mérni, betartom a szabályokat, egyebet egyenlőre nem tehetek, aztán majd hétfőn meglátjuk mennyire megyek a levesbe :S
sima diétánál nem is szokott lenni gond, az inzulinosoknál kell nagyon odafigyelni (na meg ha túl magas volt a HgA1c mert akkor valszeg tényleg gond lesz a baba cukrával!)
a legtöbb helyen szülés után már nincs diéta, engem is automatice átpakoltak normál moslékra a kórházban (előtte is bent voltam de más miatt - és akkor ugye a diétás moslékot kaptam amitől valszeg egy héten belül felfordultam volna... én még a disznóknak se adnék olyat amit kaja címén odalöktek).
Az enyémnek szerencsére semmilyen ezzel kapcsolatos ellátásra nem volt szüksége. (Bár nekem nagyon kirívó értékem sosem volt.) Az orvosod nem magyarázza el, hogy az adott kórházban mire számíthatsz?
Már én is gondoltam rá, hogy kipróbálom ezt. Megpróbálok erről konzultálni a dietetikussal, bár már most tudom a választ...
Én sem ettem eddig soha édesítőszert, elvből és most is utálom. Kifejezetten olyan érzésem van vele kapcsolatban, mintha többet ártana mint használna.
Még azt akartam írni, hogy a diéta miatt sokkal kevesebb gyümölcsöt is eszem, nem tudom, hogy beviszek-e elég vitamint, terhesvitamin viszont nem vennék már be.
A szülés utáni diétával nem tudom mi lesz, de gyanítom, hogy marad az odafigyelek mit eszem verzió. Attól is baromira félek, hogy nem lesz rendesen tejem emiatt.
Amennyi vegyszert megeszünk bárhogy is vigyázunk, nem hiszem, hogy az édesítőszer sokat tud még ártani. (Persze igyekszem én is kerülni a felesleges "cukrozást", édesítést.)
mi már kb. 5 éve tönkölyliszttel főzünk, még házi gabonamalmunk is van :))) az édesítőszereket viszont elvből nem használom. Akkor már inkább egy kis méz vagy más természetes édesítőszer... (na jó meg az Ovomaltine:)))
hmmm... detto mint nálam :( Mondjuk nekem mázlim volt mert kb. 2 hét alatt átállt egy kicsit a rendszer (csak én készültem ki tőle:))))... hátha nálad is összejön
(plusz esetleg csalni lehetne egy kicsit... reggelizzél kicsit később és iktass be egy pótvacsorát - ugyanannyi össz-CH mellett... nézd meg mi történik ha így csinálod... szóval lényegében told arrébb a reggeli időpontokat... ld. reggeli tolódik kevés CH-val, utána tízórai tolódik megintcsak kevesebb CH-val, az ebéd már kb. időben az előírt CH-val a kieső CH-kat pedig egy NEM GYORS szénhidrátos pótvacsorával pótold... de ez csak tipp egy abszolut laikustól, úgyhogy inkább ne is fogadd meg, ez inkább az volt ahogy én csinálná de ez ugye az én testem és az én felelősségem... szóval érted...)
Nekem egyébként ezzel van tele a hócipőm... az OK, hogy ELVILEG azért kell 7-kor enni mert akkor indul be a gyomor stb. stb. de mi van ha valakinél nem így van mert a szerencsétlenje egyszerűen átnevelte a szervezetét... nekem is az a legnagyobb dilemmám, hogy mi legyen az időre evéssel ha esetleg romlik a cukrom... mert a reggel 7-et azt alapból el fogom felejteni, max. annyi lehet, hogy amikor a gyereknek bekeverem a reggeli tápot 8-9 körül -amikor kel- akkor magamnak is bekeverek 15CH-nyi Ovomaltine-t ami egyébként szigorúan tilos mert gyors szénhidrát van benne... )
Én is abban reménykedem, hogy talán az egy hét nagyon kevés, talán túlzottan felborítja az ember életét, csakhát tényleg elég magasakat mérek.
Pont azt számoltam, hogy hétfőn 33 hetesen megyek vissza a dietetikushoz és a 36. héttől elvileg javulgat az inzulintermelés, akkor marad 3 hét és talán pont ennyi, míg a szervezet átáll erre a diétára.
Amiatt is izgulok, hogy a Margitban nincs PIC, nem tudom, hogy ilyenkor a baba hirtelen vcszint leesése miatt milyen ellátásra lesz szüksége.
Nálam kábé két évbe telt, mire fokozatosan visszaszoktattam magam ahhoz, hogy ne számoljak és ne diétázzak. Illetve igazából nem is szoktam teljesen vissza. Azóta is tönkölyliszttel, édesítőszerrel főzök, és nagyon módjával eszem csokit és hasonlókat.
Hát, nekem a hócipőm tele van a kaja méricskélésével és a vércukorszint mérésével. Ma délelőtt pl nem mértem, csak ebéd után, végre volt egy jó hangulatban telt pár órám. Tegnap éjszaka már rémálmaim voltak (arra ébredtem a kórházban, hogy pocak sehol, szülésznő jön be és közli, hogy elment a baba, mert nem tartottam be a diétát... , baromi jó hangulatban ébredtem )
Teljesen felborította a napomat. Én általában 10-11-ig alszom mióta terhes vagyok, szóval kb 11-kor szoktam reggelizni és 3 körül ebédelni, utána fél-1 óra alvás, este 7- 8 körül általában gyümölcs, majd este 10-kor vacsora. Ez a beosztás az általam lecsökkentett cukorral, kakaóval, fagyival, kenyérrel stb tökéletes eredményeket hozott. Mióta a rendes diétát csinálom a korábbihoz képest teljesen más időpontokban eszem és rossz a cukrom :(
A másik, hogy a pihenésbe is teljesen bakavar ez az "órára evés" . Ráadásul nekem van egy kezdődő toxaemiám, a vérnyomásomra szedek bogyót. Ennek megvan a maga külön só és zsírmentes diétája, ráadásul egy csomót kéne pihennem, de ügye nem megy a szoros beosztás miatt.
na ezzel 100%-ig egyetértek. A méricskélés és a várakozás a 60 perc leteltére is teljesen kikészíti az embert... (ezért jobb még egyébként a 90 perc... mert annyi idő alatt már csinálhat is valamit az ember ami eltereli a figyelmét:)))))
de, szerintem lehet baj, a babának kell a kaja... (de az éhezést azt ugye ki lehet mutatni a vizeletből... ).
Szerintem az, hogy kinek mennyire diéta a diéta (ld. mennyire gáz ha leviszik mondjuk 150-re) az teljesen egyénfüggő... aki előtte napi 3-400CH-t is lenyomott annak mondjuk akár a 200 is maga a halál... a magamfajtának meg a 150CH-s diéta még mindig hízással járt és az viselt meg a legjobban, hogy ugye néha az ember csak benyomna valami jó kis péksütit (ha tilos akkor ugye meghal érte az ember még akkor is ha előtte nem szerette:)))) vagy éhesebb és akkor nem elég az 50CH-nyi ebéd és kéne vagy 70 máskor meg mondjuk bőven elég lenne a 20 is mert az ebéd majdnem csak zöldségből áll de így hiába van dugig az ember még akkor is le kell nyomni 20 CH-nyi lassú kaját... a diéta meg ezeket a változásokat nem követi ugye...
Mondjuk szoptatás alatt jó eredmények mellett nem lett volna az a pénz amiért én folytattam volna a diétát, ha nem ettem elég szénhidrátot akkor nem volt tejem, arra meg szükségem volt. (az elején szó szerint egy hétig hipóztam hiába vittem be szénhidrátot, egyszerűen többre volt szükségem a szoptatás mellett... volt, hogy az éjszaka közepén kekszet kellett falnom csokival, hogy ne ájuljak el... aztán persze szépen rendeződött a helyzet, a kekszről-csokiról is leszoktam, de az első hét kemény volt...)
Még valami: nem lehet, hogy az idegesség is dob a cukrodon méréskor? Az ember iszonyatosan be tud pánikolni ettől az egész helyzettől (a számolgatástól, méregetéstől, a rettegéstől, hogy mi lesz a babával...)
Nem tudom, milyen ritkán mennek 160 alá, de én 150-en voltam 5 hónapig a baba születésséig, és a szülés után még fél évig a biztonság kedvéért, pedig egyáltalán nem voltak ijesztő eredményeim. Gondolom, ez kórház- és orvosfüggő.
Biztos hogy az jó, ha valaki ennyire "alulteljesíti" a szénhidrátadagjait? Ez nem lehet baj?
és nagyon kell a TK liszt és az édesítőszer? Hajdina. Szerintem próbálkozz azzal... van ám hajdinaliszt is.
Az a 30CH-s ebéd utáni 7.0 elég magas:( Főleg ha figyeled a GI-t is...
Hát... első blikkre azért sanszos, hogy esetleg inzulinra pakolnak, 160CH alá iszonyú ritkán szoktak menni, annyi kell egy 3. trimeszteres nőnek... ha te meg csak a kiírt CH felét eszed és úgy is magas... (ha viszont inzulin akkor megszűnik a stressz és az éhezés)
HgA1c-d (az elmúlt néhány hét átlagos cukorszintje) mennyi lett? (csak mert az rentgeteget elmond... ha 6 fölött lesz akkor szerintem sanszos, hogy nem fognak sokat filózni... nekem is GDM-em volt ugye 9.3 körüli terheléses cukorral a HgA1c-m viszont végig bőven 6 alatt volt emellett is ezért könnyebben "szabadultam"...)
(igazából az lehet még-nálam szerintem az volt- hogy a szervezetnek ott van a maga kis megszokott belső órája... én pl. 10-11 előtt soha nem szoktam reggelizni viszont este 10-kor 11-kor is bőszen kajálok amitől ugye mindenkinek feláll a hátán a szőr de ez van... na nekem a diétánál ugye előírták a reggel 7 órás evést amiből persze 1/2 8 lett amit én hányingerrel küszködve félálomban le is gyűrtem aztán ugyanazzal a mozdulattal visszazuhantam aludni 60 percre -vagy félig kómásan végigvegetáltam a 60 percet a reggeli cukormérésig... rémálom... és valszeg a szervezetemnek is az volt, ha valóban felkészült volna a reggelire akkor valszeg nem forgott volna a gyomrom a kajának már a gondolatától is... plusz ugye az alacsony GI-s kajáktól még nem voltam éhes de mégis ennem kellett mert letelt a 3 óra... na szerintem nálam ezek a dolgok kőkeményen bekavartak a cukromba... szerintem ilyesmi is lehet a nagyon felborult cukorhéztartás mögöt... nálad nagyon sokat változott a napirend a diéta óta?)
A diétát pont egy hete csinálom és egyre rosszabbak azóta az eredmények. 60 perceset csinálok. Szombaton pl reggeli után 10.1 volt, de tegnap este vacsinál és pótvacsinál is 8,3, de szinte minden 2. alkalommal 7 és 8 között van. Ma reggel csak 15-öt ettem, tízóraira szintén 15-öt, ebédre 30-at és mégis ebéd után 60 perccel 7,0 volt, pedig az előírt szénhidrátmennyiségem erre a 3 étkezésre 110 lett volna (40, 20, 50 ) és ez összesen csak 60 -at, vagyis majdnem a felét ettem. (ebéd: leves, teljes kiörlésű lisztből és édesítőszerrel csinált "kaja" )
Már hetekkel ezelőtt egy babamozi alkalmával szólt a szonográfus, hogy elég nagy a babó és le kéne szokni a kakaózásról, én innentől kezdve nem eszem semmi cukrosat, majd megjött a terhelésesem eredménye (9,3 ) , de sajnos orvos+kórházváltás miatt csak rá kb 10 napra, vagyis egy hete jutottam el a dietetikára. Ez alatt a 10 nap alatt - amíg nem tudtam még hogyan kell diétázni - egyszerűen számolgatás nélkül leépítettem az édességeket, babánt, szőlőt, sok fehérlisztes cuccot stb és a találomra mért vc eredményeim tökéletesek lettek. Mióta diétázom tiszta rossz az egész.
ilyenkor le szokták vinni 160-ra (esetleg 150-re) és közben figyelik a vizeleted. Ha 150-160 mellett nem éhezik a szervezeted (és a baba) és OK lesz a cukrod akkor csak a 36. hétig kell kihúznod, onnantól már javulni szokott magától is a helyzet:) (most kezdted a diétát? Csak mert az első 2 hétben néha marhára be tud ám kavarodni a cukor...) Ja, és nem tudom mennyi a reggeli CH adagod de szerintem vidd le 25-re... 60 percest nézel vagy 90 percest? Mit jelent a nem jó eredmény? (ld. 60-asnál 7.0-t szoktak megadni de szerintem a 90-es 6.8 reálisabb... ez sajna kórházfüggő...)
32 hetes terhes vagyok és nemrég derült ki, hogy terhességi cukorbetegségem van és 180 grammos diétára fogtak. Sajnos hiába tartom be az előírásokat, így sem jók az eredményeim. Nem csak a mennyiséget tartom be (sőt, inkább kevesebbet ), hanem az időpontokat is és az ételek fajtáját is (pl. semmi finomított cukor, tej, csak teljes kiörlésű cuccok, édesítőszer stb ) , figyelembevéve az ételek glikémiás indexét és azt, hogy milyen gyorsan szívódnak föl.
Szóval egyszerűen nem megy... Dietetikushoz, orvosomhoz hétfőn megyek.
Szerintetek mi ilyenkor a következő lépés? Inzulin? Esetleg be kell feküdni? A szülésre és a babára ez milyen hatással van?
Jééé, ezt nem is tudtam, hogy csak 29-es :). Onnan gondoltam, hogy gyors, hogy nekem kb ugyanúgy megdobta a cukrom, mint a sima kristálycukor (ami ugye glükóz-fruktóz összetett) de persze nem magában zabáltam :).