Ha valóban az alacsony páratartalom a gond, akkor tegyél a tövükhöz közel nedves szalmát/szénát, vagy vattát, ha más nincs, és azt is tartsd nedvesen. Az párolog majd, és növeli a levegő páratartalmát a közvetlen közelében. (Mint a mulcs nyáron, ami a kókadástól is megvédi a parit.)
Én vékony botokkal megkaróznám és fokozatosan hozzászoktatnám őket a kintléthez. Kiültetésnél meg majd kicsit mélyebbre dugnám. Az újonnan növő szár már erősebb lesz.
ez biztos hogy nem palántadőlés volt már olyanom is, akkor teljesen magától szél nélkül kidől tőből ezt meg még fogja a töve és nem 90fokos hanem 30 fokos szögben áll a palánta kiszedtem egyet teljesen épp a töve és a gyökérzete
hát most már egyre jobban elmegy a kedvem a palántaneveléstől... :( kiakartam ma rakni egy pár paradicsom palántát a teraszra, amikor is jött egy gyenge szellő és elfektette az összeseset... kb 10 darabról van szó, ezek után nem is merem kirakni a többit mi lehetett a baj? gyenge a száruk? vagy nem fogja őket rendesen a gyökérzet? nálatok nincs ilyen probléma? csak én vagyok ilyen szerencsétlen ebben?
Igaz, igaz, bár a csomagolásra nem írják rá, a honlapra viszont igen. Csak a magam kertjéből indultam ki, itt tavaly nyáron eszméletlen jégeső pusztított őszibarack érés előtt, és most idén felszívódó, kuratív szerekkel kell majd "öntenem" őket, mert különben nem lesz jó vége... Még nem sok helyütt látszik, de szinte biztos vagyok benne, hogy majd' minden fám moníliás.
Lehet, hogy még néhány étkezési gumó Mira burgonyát sikerül szereznem, kipróbálásra, állítólag egy kilót, amiket majd fel kell darabolni a vetéshez. Nagyon örülnék neki, ha csak fél tucat tő ki is jönne, már látnám, milyen. Már hetekkel ezelőtt is mindenünnen elfogyott a vetőgumó és az étkezési is, olyan nagy az érdeklődés...
Lehet, hogy ez valamilyen törpefajta nem? :-)) Bocs nem tudtam kihagyni...de igazából nem tudom az okot. Nekem a dobozban ekkorák ahova a magot vetettem, kint van a szabadban, de nem nagyon akar nőni, és így elpalántolni sem tudom, annyira picike...:-)
Azt szeretném megkérdezni, hátha valaki tudja, mi az oka annak, hogy nem fejlődik a fejessaláta a kertben. Kikel, kb. 1 cm magas, és ott megáll. Március 15-én ültettem, úgy gondolom, már nagyobbnak kéne lennie. tavaly ugyanígy jártam. Várom az ötleteket, köszönöm
Mert a fű gyökerét és a szulákat sem bírtam utána kordában tartani. Amikor már bent vannak a kultúrnövények nagyon macerás ezeket permetezni. Persze aki győzi gyomlálással... :)
A moníliáról se feledkezz meg, mert most is fertőz a fás részeken és a hajtásokon is... :) Én nem csak Topas-t, de Score-t is kijuttattam a csonthéjasokra. (Nem ütik egymást.)
ebből a fajtából én is csak párat találtam a nagyobb barkácsboltokban. Pedig jó lenne hozzájuk jutni, próbálkozott már valaki zöld spárga termesztéssel? nagyon szeretnék ültetni, de magokat még sehol nem láttam (csak itt, blondys), úgy tudom 2 év kell neki, de helyem most lesz majd rá :)
én holnap ültetem a kukoricát, ma egész nap az új veteményest építettem a hozzá tartozó úttal, nem érzem a kezem :) március 24 körül elültettem a krumplit, ma megkotortam, 10 centi mélyre ültettem és már lassan kibújnak. De ha tehetném én is jó sok krumplit ültetnék, ugyanis sültkrumpli függő vagyok :))
a Blondy magok kínálatában találtam néhány ígéretes fajtát http://www.gran-export.hu/index.php?page=zoldseg_vetomag nem tudjátok véletlen hol lehet ilyen blondys magokat kapni? az obi-ban csak néhány fajtát láttam azok is magszalagok
jó kérdés :) én magfüggő vagyok, imádok vásárolni mindenféle újdonságot, de én csak azt veszem drágábban ami különleges, pl az extra édes hibrid kukorica (kb 10 mag) volt 400 ft, vagy a gömbcukkini, általában ezeket adják drágábban... ja vagy amire rá lehet fogni hogy "fitnesz" és fogyaszt ezek a magok is drágák :))
voltunk ma baumaxban, találtunk leértékelt agyag köcsögöket, elvittük a maradékot nagyon szépek, még nemtudom valami zöldség vagy virág kerül bele ééés árultak sárga gömb cukkini palántákat is... 1 db 700 ft volt, na itt viszont kiakadtam... asszem hétvégén kivonszolom magam a piacra és beszerzem az 1-2 db hiányzó palántákat :)
Elraktuk a nejemmel az összes krumplit. Kapott Trifendert, Statert, meg Force 1,5G -t. Semmi nem bízok a véletlenre. 350 db gumó volt a mai, plusz benn van a földben már régebb óta 100 db. Az idei évünket a krumpli évének szenteljük :)
2 sor csemege kukorica még beugrott, illetve minden fa és bokor kapott némi Topas -t. Ennyit a tafrináról, varasodásról, elszáradásról, meg a lisztharmatról. Jöhet az eső. 2 hét múlva ismétlés.
na ma vetettem szabadföldbe paradicsomot és paprikát úgy ahogy írtam fátyolfóliával letakarva remélem eredményes lesz a project... próbáltam korai fajtákat vetni, paradicsomból a kecskeméti jubileumra és egy rumba nevű fajtára esett a választás,manót akartam, mert az a legkorábbi, de nem kaptam, paprikából csipke és egy olyan, hogy "Cecei AS" ez volt a csomagoláson, ez akkor nem ua. mint a Syn Cecei ugye? amúgy megfigyeltem, hogy a multikban kapható vetőmagoknak, mint pl Garafarm, Budapest Kertimag és Gartenland vannak normál, olcsó és drága kiszerelésű magjaik... Garafarm esetében olcsó Greenway, normál a sima garafarmos és a drága a Gála sorozat... és még a fajták is megegyeznek néha a kiszerelések között, ennek mi lehet az oka?
Ennyi eső után az én földem már tök száraz..legalábbis a teteje:-) Viszont kikelt a borsóm bibí...:-)) Mondtam ma a magocskáknak akik a földben vannak, hogy iparkodjanak kibújni, mert én is szeretnék szép zöldellő veteményesről képeket mutogatni:-) Remélem szótfogadnak...:-))) Megtörpént a dinnyék pikírozása, kiváncsi leszek hogy fogják bírni a kiképzést:-)
Nekem csak esővíz gyűjtésére szolgál a hordó, így nem tettük magasra és nincs rajta csap. Ez a borszívó tökéletes nekem. Ebben a kis kertben gyorsan végiglocsolok kannával, torna helyett is:D