Az én tesztcsigáim tegnap éjjel elszabadultak. Ha ezek beszabadultak volna a palánták közé.... De szerencsére nem. Most főzöm őket. Mármint a csigákat. Szilárd elhatározásom, hogy ma ebédre csigát eszem fokhagymás piritóssal. A csigákat most finom zöldséges lében főzöm. Borssal, babérlevéllel és házi Erős Pistával fűszerezve. Hm. nagyon kellemes illata van :)
Mindössze 10 dababot sikrült összevadászni nagy keservesen. Ha ezt sikrül jó étvággyal megenni, akkor holnap reggel egy fazéknyit szedek össze a határban.
A száron a piros pete szerintem hagymabogártól származhat. A lárvák rágják a leveleket, de kevésbé kártékonyak, mint a hagymalégy. Maga a bogár pedig egy kis ékszer, bár a lárvája elég ronda, szürke, formátlan. Más liliomféléken is látni hasonlót, vagy őt. A peték nem a hagyma tövénél, hanem inkább valahol a leveleken vannak. Nálunk elég sok van, különösen féltett növényekről leszedem a petéket, a tömegben növő hagymákban nem tesznek jelentős kárt. A hagymalégy petéje fehér. Most a kedvedért lefotóztam a fokhagymáinkon látható petéket. Az emeletes hagymámon is találtam, az pirosabb, vszínűleg frissebb. Majd próbálok fényképezni lárvát is. Aki nem rovarmániás, szedje le. Figyeld meg, látsz-e ilyen gyönyörűségeket a növényeken: hagymalégy peték
támadnak a hagymalegyek... találtam a hagyma szárán sok apró kis piros petét, de lepucoltam mind, sehol nem kapok fátyolfóliát, vagyis ahol árulnak ott csak ipari méretben lehetne venni de azzal nem tudok mit kezdeni :) jajj meg a csigákkal is csak a bajom van, tegnap én is egy vödörrel szedtem össze, lerágtak 1 sor bazsalikomot és majdnem az összes salátát grr...
Tegnap paprika tv-n pont elcsíptem egy bio házi veteményes műsort, nagyon tetszett, sok jó tippet ad, plusz ha egy zöldségből egyszerre sok terem főzési és tartósítási tippeket is adnak :))
Szép napot mindenkinek! Sajnos itt megint borús reggelre ébredtünk.Remélem nem fog esni ma is.Mióta nekifogtam a tarack és a kert rendezésének azóta majdmindennap esik. Szerencsére a tarackom kezdi megadni magát,hétvégén rotálva lesz. Már van kerttervem is, igaz jó lenne ha hozzáértők ránéznének jó e az elképzelésem. Hozzáértők! megtennétek?! Van még egy nagy csomó kérdésem. Ha nem bánjátok majd jövök velük.
Tegnap felfedeztem a fenyvesben egy szamóca-szigetet...és ma még egyet...:-)) Kiváncsi leszek milyen gyümölcs lesz rajta....??:-) És a veteményesem, ahol már legalább a hagymák látszanak...:-) Ma raktam még hagymát és tökféléket, meg néhány nagyon pici karalábépalántot...Ja és cirkot és mustármagot vetettem:-) A bal oldalon felnyúló szántott földsáv lesz a paprika, paradicsom, bab helye:-)
Az idén újra azt kellett megtapasztalnom, hogy a szomszédos műveletlen telkekről a hangyák megint nálunk vertek tanyát. Ahová a nap odasüt, ott hosszú sávban tanyáznak a tojásaikkal. Itt már semmiféle biohumánus módszer nem segit, mert a fákon bokrokon is megkezdték a szorgalmas masirozást. A virágző fák és bokrok kivételével holnap mindent lepermetezek a decissel.
A ribizlin nálam is megjelentek azok a levelet torzitó tetvek. Egyenlőre leszedem a leveleket és megsemmisitem, mert még nem terjedtek el annyira.
Hát én asszem befejeztem egy idre:-) Betellett a hely, ami fel lett rotálva, így most várni kell, hogy jöjjön valaki aki elbír a kapagéppel és nem lobog úgy utána mint a győzelmi zászló...:-) Pedig én még semmiféle babfélét nem vetettem:-(((
Nincs itt valaki Újszilvás környékéről? Egy barátom vett egy csomó tojást és nem készült el a keltetőgépe... Most nagyon sürgősen szüksége lenne kölcsönben egy gépre, vagy valakire aki bérkeltetést vállal a környéken...
valahol utánna lehetne nézni növény fajtáknak? nincs valami ilyen adatbázis ahol ilyen leírások, stb találhatók? mert amit vettem a praktikerben paradicsomot (rumba) nem találok róla semmit Fleurelle márkájú, ez a Praktiker saját márkája de a Gartenland csomagolja nekik, az ő oldalukon se találtam semmit, google-be se esetleg akinek volt már dolga a fajtával az mondja már meg hogy folytonnövő-e vagy nem, mert ezt a fontos infót lehagyták a csomagolásról
Boldogult nagyanyám és aztán anyám is mindig hagyott néhány tő salátát kimagzani. Ezek aztán, hogy elhullatták a magjukat, a magok késő ősszel szépen kikeltek, és vagy még akkor vagy kora tavasszal lehetett palántázni ezeket. Mindig lett belőle korai saláta.
Akkor a fajta nem megfelelő, vagy a talaj, lehet bármi. ezt nehéz íg megmondani. Ha március 15-én ültetted, akkor abból nemigen lesz semmi, mert akkor legalább januárban elvetetted. Ennyi idő alatt már enni kellene.
Én is úgy gondolom, hogy bár március 15-én ültettem, elég hűvös volt az idei tavasz. Mégsem halad semmire. A környezetemben én ültettem el legkorábban, mindenki utánam kertészkedett. Mégis ilyen satnya a salátám. Tanácstalan vagyok.
A saláta nem szereti a meleget. Pont a hűvös idő jó neki. Melegben hamar magba megy. Ha korait, késeit, vagy áttelelőt akarunkvetni, olyan fajtát kellbeszerezni.
Nekem a ZKI után a második helyen a Budapest Kertimag áll .:) Ezeknél szinte minden kikel.Mivel én kevés növényt termesztek, mármint tőszámra, így némely magot 2-3, sőt van amit 4 évig használok.
Ez is példázza, amit már írtam, hogy nem biztos, hogy mindíg a magokkal van baj.
(Csak halkan jegyzem meg, hogy a nálunk (sőt az EU-ban is) kapható vetőmagok egy jelentős részét nálunk termelik meg, tehát magyar magok azok is. A híres holland magokban is sok ilyen van. kint csak csomagolnak.
Azért gondolom, hogy nem a maggal van baj, mert volt több olyan magfélém, amiből szinte semmi sem kelt ki. Aztán következő évben, ugyanabból a zacsküóból a maradék mag nagyon jól kelt. Biztosan én nem csináltamjól valamit. van amikor rá is jövök, mit rontottam el. Olyan nincs, hogy pedig én mindent jól csináltam, és mégsem kelt ki a mag.
én vetettem pár darab május királyát palántának február közepén, március végén kiültettük, amit március közepén vetettünk szabadföldbe az nem sokkal van tőle lemaradva, nem látszik az a +1 hónap úgyhogy én többet nem palántázom a salátát
Rédei Kertimagból vettem, hajtató gigant-ot. Azt írja, a fej nagy, tömör, sárgászöld színű. Fólia alatti hajtatásra és korai szabadföldi termesztésre ajánlott. Tavaly Május királyát ültettem, az is csökött maradt. Pedig azt később is ültettem az ideinél, plusz idén hűvös is a tavasz, nem gondolom, hogy elkéstem volna vele. Előző években szép volt mindig a saláta. Nem lehet, hogy a talajjal kéne valamit csinálnom? Lehet hogy nem jó neki valami?? Palántázni szokták a salátát? Mert én egyenesen az ágyásba szórtam ki a magokat.
eddig a leggyengébb "márka" ami nálam járt az a Budapest Kertimag... Csipke paprikából 20 magból 1 hónap után 3 kelt ki.... ez volt a legdurvább de sztem ebbe közbe játszott az is hogy 2007-es volt nem volt valami jó a kelési/vetési arány ezeknél a kertimagos magoknál
Legalább centis, még inkább két centis lyukak kellenek rá, és különböző szinteken, mert ha föld kerül bele, locsolás után úgy belekeményedik (főleg, ha agyagos egy kicsit), hogy napok után sem szivárog el a víz. Saját tapasztalat, félcentis lyukak esetén.
A bolyt nyomd körbe egérragasztóval néhány körben, vagy kartonlapra kenve szélesen. Egy-két idegesítő bolyt már kinyírtam így. :D De vannak olyan hangyairtók, amiket bevisznek a bolyba, és úgy eszik meg, a királynő is, és elpusztulnak. A kontakt szerek, gázképzők alig használnak ellenük, régen még a Buvatox után is rendszeresen visszajöttek.
Volt is mostanában egy felmérés, ami kimutatta, hogy a hazai gyártású vetőmagok a sokáig sokkal kevésbé szigorú előírások ellenére is jobb csírázóképességgel rendelkeznek átlagban, mint a külföldiek, küönösen igaz ez az aprómagvas zöldségekre. Mondjuk profi zöldségek terén nyilván már javul a helyzet, ott még szigorúbbak, fémzár meg miegyéb...