Tavaly én is palántáztam vagy 20 szuper kukoricát, igaz, szabadgyökérrel. Aprók lettek és nem volt értékelhető cső. Lehet, hogy különlegesen vízigényes fajta, mert ahol termelik, ott állandóan öntözik.
Ribizlit dugványozni tulajdonképpen kihajtás előtt szoktak, de elég jó eséllyel lehet most is. 20 cm menjen a föld alá, erről le kell szedni minden hajtást, a föld fölé meg csak 1-2 hajtás kerüljön, de a nagyobb leveleket erről is le kell szedni, és locsolni időnként.
Nálunk van vészfűtés az üvegházban. Bent már nekem sem férnének el, csak a két tálca tököt hurcolom. Elég jó hőkapcsolós fűtőventilátorunk van (Solac), minimumon 5 fok körül tartja a hőmérsékletet, lefekvéskor kapcsolom be. Különben nálunk is megfagyott volna minden, a -2,3-at 1,5 méter magasan mértük.
Így még ribizlid is lehet! Nálunk most kezdenek termőre fordulni a magról kelt ribizlik. Vannak pirosak is, feketék is. Eddig egyet kóstoltunk tavaly, az rendes jóízű ribizli volt. Persze ehhez kell pár év. Most már gyomlálom a magoncokat, így is túl sok lesz a bokor, ha megnőnek.
A szomszédasszonytól kaptam 14 szem fehér kukoricát vetni. Érdekes az alakjuk is, a szemek szélesebbek, mint amilyen hosszúak. Azt mondja, éretten kell megfőzni, előző nap beáztatva, és finom édes. Ezt azt hiszem, palántázni fogom, mert még fogalmam sincs, hová ültessem. Nagyon tetszik, hogy lehet hagyni megérni, a zsengén fogyasztandó zöldségeket gyakran nem sikerül időben leszednem.
Ha a régi beteg ribizlit szeretnéd kiváltani, akkor ne a helyére ültesd az újakat, hanem máshová. Félő, hogy a fertőzött területen az újak is megbetegednének.
A ribizlinél a tőosztás is nagyon jól működik, de csak egészségesekből érdemes.
Amúgy nűálunk is nagyon hideg volt reggel. A fólia alatt a palánták semmit sem nőnek, ésolyan sápadtak, hogy rossz rájuk nézni.
meg pár hete vettem észre hogy 2 szép mogyoróbokrom is lett, szerintem valami madár odapottyantotta, fogalmam sincs hogy kerülhetett oda... ez olyan mint amikor egyszer a kertitóban nézzük hogy mi ez a sok kishal az aranyhalak mellett? nyár végére szépen megnőttek, kiderült keszegek, ez is fura, mert mi biztos hogy nem vettünk bele :)))
oh ezt nem tudtam :) valójában van pár tő ribizlim de elég betegesek és nagyon öregek, gondoltam ültetek újat a helyükre, de akkor próbálok majd pár ép ágat lenyesni és eldugni :)) szomszéd néninek nagyon szép ribizli bokrai vannak, de velük nem igazán szoktam beszélgetni, olyan kis maguknak valók, bár lehet viszek cserébe pár tő paradicsomot, annak biztos örülnének :)
szerintem elnézek majd a piacra pár hét múlva, néhány paprika palántát megsütött a nap és sajnos sokan kimúltak közülük, pótolnom kéne.
Most még lehet 150 a palánta, de mire igazából eljön az ideje, két hét múlva, akkorra 80-ért a nagy cserepes palántát fogják adni, a szabadgyökerűt meg 25-ért.
Nincs ribizlitulajdonos ismerősöd? Le kell szurkálni pár vesszőt, nemigen fordul elő, hogy ne gyökeresedjen be. Az én ribizliültetvényem fele is sorjelző botocskaként kezdte. :)
nálunk a piacon 150 a paradicsom palánta, ha 60 lenne lehet nem szenvednék vele, bár elég vacak a piaci választék, így legalább olyan fajtám lesz amit szeretek :)
szerettem volna venni ribizlit... de már nem lehet kapni a kertészetekben, mind elkapkodták... csak a baumax/obiban van tényleg 1500ért, de azt meg vegye meg a fene :)
kukoricát én a hétvégén vetem, sajnos csak akkor van rá időm.
Tegnap láttam egy kertet, ami tele volt ültetve palántázott kukoricával, lehetett vagy 2000 tő. Kicsit korainak tartom, mert ma is volt talajmenti fagy, az lerendezheti, nem tudom, meddig bírja. Pedig sok munka lehetett a palántanevelésben és kiültetésben.
Ma meg az Obiban láttam paradicsompalántát 300 Ft-ért, olyat, amit a piacon 60 körül szoktak adni. :) Aki megveszi, meg is érdemli. Meg volt kis cserépbe ültetve sokféle bogyós (ribizli, málna, stb.) 1500-ért.
Köszönöm a csicsókás tapasztalatokat, az nem baj ha nem tudom kiírtani sem, mert ahová ültettem ott a tarack az úr évek óta. Most legalább valami hasznosabb növény került oda. Nálam alapvetően homokos talaj van, úgyhogy jó helye lesz neki.
remek, most pont így csinálom, csak már kicsit szétszórt vagyok, mindent minden reggel kicipelni, van amit árnyékos helyre rakni ..jaaj :)
ígértek nekem tegnap Erdélyből paradicsompalántákat, állítólag ez az igazi nagy leveses paradicsom, amit nagymamám evett kiskorában, a néni akitől kapom már vagy 50 éve ugyanúgy ülteti magról, kíváncsi leszek rá nálam mire megy nálam
Én palántázni szoktam az uborkát is, és nem szokott vele gond lenni. Igaz, hogy félliteresben vannak, van helyük. Most még csak az üvegházi növöget, a szabadföldit később vetem, azt csak a csigák miatt kell palántázni. Azokat legtöbbször a szabadban tartom, és nincsenek sokáig pohárban.
Nálunk meg -2,3 °C fok reggel. Babot majd csak májusban vetek helybe, a tökféléket én is pohárban pátyolgatom. A kajának valókat csak két napja vetettem, nehogy kinőjék kiültetésig az edényt, az értékesebbeket (3 féle szivacstök, gömbölyű lopótök, Momordica) korábban, és éjszakára a fagymentesített üvegházból is beviszem. Tavaly, mikor nem hurcoltam, a szivacsok a cylindrica kivételével reggelre mindig lekonyultak, most szépek.
lehet akkor az a baj az én uborkámmal hogy nappalra őket is kiteszem :) szegény ma biztos megfagy :) a paradicsompalántákat napon kell edzeni vagy inkább árnyékos helyen legyenek?
Az én uborkám viszuont nagyon szép. A lépcsőházban egyenletes meleg van. Valószinű azért olyan szép. A babot is oda teszem, aztán meglátjuk. Szerettem volna néhány bokor nagyon korai babot.
tavaly én is palántázni próbáltam a zöldbabot, de valahogy nekem is szenvedett, fele se maradt meg, amit meg kiszórtam a földbe nagyon szép lett, szóval szerintem a bab palántázásával felesleges szenvedni :) a tök és a cukkini nagyon szép viszont, 2 hét múlva mehetnek ki.... viszont nálam az uborka is szenved a poharakban, lehet azt se kellett volna palántázni :/