Köszi! szóval nem hegyes, hanem egyenes kapa. Az enyém kapa is ilyen, csak nem ennyire széles, és a másik oldala 3 ágú kapirgálószerkezet:-)) ( biztosan ennek is van valami neve) :-)
Engem idézett de én nem rád gondoltam:-) ( a csigázást sem is említettem) Én nem vagyok ellene az étkezésben az újdonságot kipróbálásának, még a spenótos tejfölös pizzát is megettem, holott azt hittem az tuti ehetetlen...:-) Nálam ugye az ehető kategória ott kezdődik hogy sonka, kolbász, babos káposzta...( ezért vagyok max. 52 kg:-))) Ennek ellenére a csigát kihagynám. Kagylót -pontosabban tenger gyümölcseit- egyszer ettem, végigrohantam a Vatikáni Múzeumot és minden beugróban WC-t kerestem a férjemmel -az akkorival- együtt:-))) Tintahalat ettem nemrég és nagyon fini volt. Ma ennek ellenére rakott krumpli lesz:-))) Sajnos már nem saját krumplival, de a tojás és a kolbász sk benne:-)))
Milyen az a horolókapa? Ez azért érdekel, mert ma egy új kapával mentem kapálni, és azon agyaltam hogy ez tulajdonképpen mire való kapa lehet:-))) Már régóta megvan, úgy örököltem valakitől, de nem nagyon használtam eddig:-)
Én úgy szoktam, hogy amint elkezdenek kikelni a magok és kirajzolják a sorokat, horolókapával végigkapálom a sorközöket. Ált. ilyenkor még nagyon kicsik a gazok, még csak 2-3 levelük szokott lenni. Aztán figyelem a sorközöket, és ha újra látom hogy kezdenek nőni akkor újra végigkapálom horolókapával. Nálam a sorközök pont akkorák ami közé vagy a horolókapa, vagy valamilyen más kapa pont befér. Én ha horolok azt ált. reggel szoktam, bennhagyom az ágyásban a kihorolt mindenfélét és napközben elszáradnak. (Persze csak napsütéses időben, esőben kevésbé) Ha valami okból nem tudom így kikapálni, akkor nagyobb korukban végigkapálom a sorközt, majd kiszedem és komposztra dobálom a gazt.
Ma reggel elvetettem az uborkát, s 2 m-es paradicsommagot, és a kelbimbót, mindezt szabad földbe, aztán kapáltam. Ekkor fogalmazódott emg egy körkérdés, amire szeretném, ha válaszolnátok, mindannyiónk okulása érdekében:-)) Szóval: ki mikor, mivel, hogyan gyomlálja az elvetett magok ágyásait. Mikor: 1.,amikor már 20 cm-es gaz van benne 2., amikor meglátom az első fűszálat Mivel:1., térden csúszva kézzel tépem ki 2., hegyes kiskapával, 3., tompa végű kapával Hogyan: 1.,benhagyom a gazt az ágyásban, mert úgyis elszárad 2., kiszedem és a komposztra dobom a gazt, mert különben visszaered. Persze más válaszok is lehetnek, ez csak amolyan gondolatébresztő segítség:-)))
Ági, rám gondoltál ugye? :) Nem fogod elhinni, de a drága szomszéd néni még tegnap is megemlitette, amikor a körömpörköltet hozta, hogy milyen finom volt az a csiga a piritóssal. Nem hitte volna. Én sem.
Van már vagy 25 éve, amikor a cég nyugatról használt gépeket vásárolt és a beüzemeléséhez egy elszászi francia szakembert küldtek. Egy idősebb férfi volt. A 10 órai szünetekben beszélgettünk s szóba jött a csiga elkészitési módja. Akkor volt egy sikertelen próbálkozásom. Aztán egy szakmai út alkalmával a spanyoloknál a vendéglátó kitett magáért s mindenféle tengeri herkentyű volt a vacsora, többek között kagyló is az én csigámhoz hasonlóan elkészitve.
Ezek után ugye már könnyebben érthető, hogy miért nem hagytak nyugodni a csigák:)
Megvolt, szép volt, finom volt. Most már reszkessen az a csiga, amelyik a kertünk közelébe merészkedik. - A mesztelen csigák viszont fahamut kapnak :)
A férjem találmánya ez. Ehhez tudni kell azt, hogy amikor új kert műveléséhez kezd az ember, akkor a prérin nem nagy variációs lehetőségek vannak. Ehhez a flakonhoz tartozik még egy kis tölcsér és egy letört visszapillantó tükör. Ezt a zárt kertet 3. teljes éve műveljük. Most készül valami nagyobb volumenű mosakodó, mosdószerkezetet kreálni. A flakon alján oldalt van egy kis rés. A tölcsérrel itt tölti be a vizet, amit otthonról hozunk. Ez a flakon szolgál még az étkezésre szánt zöldek, zöldségek lemosására is, amikor kint étkezünk munkaközben.
Keress, vegyél neki hozzá szakirodalmat. Szerintem nagyon jó dolog az a lugas almafa. Én is szeretnék olyat. A férjem az új telepitésű kisfákat rámhagyja :)
Hát megiperedett az biztos.:-)) Azt mondják hogy a korababák általában gyorsan utolérik a társaikat a legtöbb esetben...ahol nincs más probléma. Itt a faluban is volt egy nagyon picike baba, most 5 éves, de aki nem tudja nem mondaná meg róla, hogy hány dekával született:-)
Hozom a képeket, először a paradicsomról. A csúnya lilásbarna izé ( első két kép) a melegház keleti oldalán van, azon az oldalon csak paradicsomok vannak és mind ilyen. A szép paradicsom a másik oldalon van, ott van még paprika is és az is ilyen szép zöld, és fejlődik is.
Fehér bálakötözővel kötözte le az ágakat....-ez még csak hagyján- a kerítéshez, a másik ághoz, a fa törzséhez stb...Nem hiszem hogy ezt így kell csinálni, képet nem merek róla feltenni, mert Il és a többi hozzáértő kitiltanak a topikból:-)))
Il ezért nem (bár a csigázás kapcsán egy kicsit elgondolkoztam egyeseken:)), mert nem olyan.)
Ó de aranyos.....!!!:-)) Az ilyen jól sikerült csemetét hol lehet kapni melyik csemetekertben??? Jó kertész lesz belőle az már látszik, mert örül a hónak:-)))
vilmoskörtefa metszési tipped nincs? van egy a kertben, a legjobb körte amit valaha ettem, csak az a baj vele hogy akkora körtéket növeszt ez a pici fa hogy letörik az ága mindig :(
Nem te nem értesz hozzá, hanem a hülye hőmérő van megbolondulva:-((( Na megyek a kertbe, viszem a gépet, csinálok a paradicsomról is és a "lugasalmafákról" is:-))
És az is jó, hogy egymáshoz kötözi az ágakat, nem pedig egy kifeszített huzalhoz? Meg a fa törzséhez húzza le, és a mögötte lévő kerítéshez...? Egyébként az én paradicsomjaim egy része is siralmasan néz ki. A melegház egyik felén lilásak, és nem mennek semmire, a másik oldalon szépek, és nőttek is már. Talán túl sok volt nekik a nap és azért lett olyan hülye színük...?
Na hát látnád mit művelt az én uram lugasalmafa-alakítás címén...majdnem rosszul lettem amikor megláttam....:-))) Fehér bálakötözővel kötözte le az ágakat....-ez még csak hagyján- a kerítéshez, a másik ághoz, a fa törzséhez stb...Nem hiszem hogy ezt így kell csinálni, képet nem merek róla feltenni, mert Il és a többi hozzáértő kitiltanak a topikból:-))) Jó ember az én uram, csak néha újítani akar...többnyire olyan dolgokon, amiket a falubeliek, a régi öreget 100 évek óta ugyanúgy csinálnak, mert az vált be....:-)))
jó akkor megnyugodtam :D enyémnek még 1 hét kell és előbújik szerintem, halálra izgultam már magam miatta... párom piszkál hogy felesleges volt krumplit ültetnem, mert hogy csak a helyet foglalja...de majd ha megkóstolja az kis apró sült újkrumplikat...
megyünk ma az oázisba uborkahálót vadászni, ha van kisebb kiszerelésben beszerzem azt is úgyis akartam rozmaringot szaporítani mert a gyönyörű nagy 4 éves bokrom kifagyott most télen :(