Elvileg olyasmi, mint a mangold, minél több teret hagysz neki, annál szebb lesz egy tő, tehát elvileg az a területoptimuma, amit ráírnak. Lehet kisebb távolságra is tenni, édesanyám soha nem engedi, hogy egyes növényeket az előírás szerint vessek, mert hogy "akkor abból nem lesz semmi". :) (Egyszer orvul elültettem a zellert rendes távolságra, és lám, nőtt gumója. Azóta könnyebb rávennem - a zeller esetében.)
nagyon tetszik, nekünk is van egy ilyen betonos rész ami tök kopár és csúnya, lehet telerakom én is így cserepekkel, csak kicsit melós lesz a locsolása és karbantartása :))
nekem csak kb 20 négyzetméterem van, azt én kézzel gyomlálom/kapálom, vagyis pontosabban vagy egy ilyen kis 3 ágú kézi kapirgálóm (bármelyik barkácsboltban beszerezhető) és ha végighúzom a sorok között ki is szedi a gazt és fel is töri a földet :) minden gaz utána a komposzt dobra kerül, talajt nem takarok, pici a veteményes, inkább hetente gondozom :)
spenótot én is hétvégén vetettem, na de ez az újzélandi, jó nagy magjai vannak, nézem is hogy alig 15 szem volt a csomagban, elszórtam kb 1 négyzetméterre, utána nézem hogy 50 centi távolság kell a tövek között, asszem ha kibújt ültethetem át, még sose volt ilyen spenótom :)) tapasztalat? tényleg ennyi távolság kell? fut vagy bokorban nő?
Mi is a kerítésre futtatjuk. A mi kerítésünk 2 m magas, és a szomszéd nincs elbűvölve, nem mindig tudom eléggé kordában tartani. Igaz, nem egy-két tő, hanem elég sok.
Én csak hagyma és palántáról ültetett növények közé használom, mert a rigók rettentően kotorják, és rászórják a csíranövényekre. Mire nem ártana nekik, a répa úgyis betakarja a talajt saját maga alatt. Ha nincsenek nálatok rigók, akkor persze jó.
Hallod, nekem eszembe nem jutott volna más növények mellé sütőtököt tenni egy akkora kertecskébe, ami egy darab töknek is kevés, de legjobb esetben is csak talán elég... :D
"ki mikor, mivel, hogyan gyomlálja az elvetett magok ágyásait."
Kérlek, én a legtöbb ágyásban sehogyan sem gazolok, legföljebb ha egy-két eltévedt libatopot kell kiszednem. :) (Kulcsszó: talajtakarás...)
Amúgy most azért írok ide keveset, mert felgyűltek, összetorlódtak ám a kerti teendők itt minálunk. Amivel elcsúsztam, azokat el kellene rakni izibe, és amiket most lehet először tenni, azokat is folyton rakom. Vettünk tegnapelőtt 50 darab arasznyi nagyságú gumós zellert és 13 db két arasznyi Kecskeméti 3-as paradicsom palántát is a piacon, szóval már két zöldes ágyásom is van az évelők és a hagyma mellett. :D (Borsót nem szoktam, retket csak most későn raktam, még nem jött ki.) Elvetettem a méregdrága De Ruiter-es paradicsommagokat, azt hiszem, a 100 szemes csomagolás 2-3 évre is elegendő lesz. Vetettem sóskát, ma dugok még lilahagymát, meg vetek még szendvicsparadicsomot. Aztán lefújom a szomszéd telkének végét Glialkával, oda vetek majd tököt meg dinnyét. :) Majd ha nem lesz így szétesve a kert, készítek képeket is.
Hú...hallottad a nagy követ ami leesett:-)))) Emlékszem, gyerekkoromban láttam valakinél -nem tudom már hol, régen volt-, hogy minden sor elejére akkurátusan ki volt tűzve a magos zacskó vagy valami írás, vagy jel, arról, hogy mi várható a föld alól....:-) Néha tettem én is gyenge kísárleteket erre, de többnyire - a szó szoros értelmében- elfújta a szél...:-)))
A veteményeskertem olyan, mint a karácsonyi ajándékbontogatás...olyan izgalmas:-) Merthogy jórészt fogalmam sincs, mit hova vetettem, és izgalommal várom, hogy melyik sorban vajon mi fog kikelni:-))) Gondolom ezzel csak én vagyok így, mindenki más pontosan tudja, hogy melyik sorban mire számíthat:-)))
Nekem a horolókapa a legjobb barátom :-). Az enyém hajszálvékony acéllapból van így nagyon könnyen és nagyon jól lehet vele kapálni. Holnap majd lefényképezem.
Egyik sem, majd délután lefényképezem. Lehet hogy ez valami csodakapa, amiből a világon csak egy létezik, és ha ezzel kapálok, sosem fog visszanőni a gaz???:-)) Most olvastam ebben a Szent-György napi írásban hogy ma van jó nap az uborka, tök, kukoricavetéshez....:-) Hát én ma uborkát vetettem:-)