Keresés

Részletes keresés

TGWH Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11344
Hát az bizony tényleg jóval több, mint amire egy átlag kertészkedő embernek szüksége van. Mit lehet annyi hellyel kezdeni? Mindenkinek van saját búzaföldje? Nekem mondjuk még a fele is sok lenne talán.
Előzmény: skolikagi (11343)
skolikagi Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11343
Zala megye déli részén, ahonnan a karácsonyfák származnak:-)
Tehát ideális a terület fenyőfaültetésre...csak hát sok macera van vele:-)
a mi telkünk 6700 nm, és a többség itt ekkora vagy egy picit kisebb..vagy jóval nagyobb:-))
A szőlőbirtokok is kb. ekkorák, azt 300-400 Ft-ért vagy még olcsóbban meg lehet venni, attól függően, hogy mekkora és milyen ház van rajta.
Mondjuk ott víz és villany nincs...
A város 13 km....a falu lakosainak száma 400 körül mozog, és csak két családot sütött meg a nap a kelleténél erősebben, de azok is dolgoznak:-))
Előzmény: TGWH (11341)
Lunni Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11342
régen voltak képek, aki tud rakjon ki, szeretném összehasonlítani az én növénykéim mennyire vannak elmaradva :))
paprikát már nem tudom hova rakni, sehol se akar igazán nőni, ablakban nemjó neki, ha kiteszem a napra akkor megég, árnyékban van ezért kint, de nem nő :)
TGWH Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11341
Szabad megkérdeznem hány nm egy ilyen hatalmas terület, és merre található, melyik megyében az is elég?
Előzmény: skolikagi (11340)
skolikagi Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11340
Itt megművelik a földeket.
Majd minden háznál két generáció lakik, de ahol csak egy ott is gazdálkodnak.
A falu határában vannak a szőlőbirtokok, az is majd mindenkinek van.
Csak a városból betelepültek nem kezdenek már el nagyon főldet művelni, és állatokat tartani. Tisztelet a kivételnek...pl. nekünk:-))
Van néhány eladó ház, de a vevő amint meglátja a hatalmas területet, rögtön ül is vissza a kocsijába...:-(
Persze itt is van aki azt mondja, hogy nem dolgozik a kerttel, megveszi a T-ban a zöldséget....hát egészségére...
Előzmény: Vezso (11331)
Deryan Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11339
Fontos, hogy van mivel lekötnöd magad, ami értelmes is.
Aztán itt van az internet. Segitségével az elsajátitott tudást gyarapithatod is.

Ukrajnában kelendő szakma vidéken a villanyszerelőé és viszonylag jó pénzeket lehet vele keresni. Villany nélkül manapság nem élet az élet.

Ha a férjem még a villamossághoz is értene mi mindent össze lehetne barkácsolni a zártkertünkben, ahol a villanyra egyenlőre reményünk sincs
Előzmény: Törölt nick (11334)
Lunni Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11337
utálom a tolvajokat és elkeserít hogy tehetetlenek vagyunk ellenük...
volt egy kutyánk, kaukázusi juhász, este arra menünk ki hogy nagyon jajgat egy ember a kutya meg eltépte a kötelét és próbál a kerítésen átmászni... előadta ez a szegény ember hogy ő csak erre sétált és a kutya eltépte a kötelét és meg harapta őt... aha hogyan? a kutya nem mászott át a kerítésen, tehát az ember volt bent a kertben...feljelentett minket, még az én kutyámat akarták leoltatni mert hogy veszélyes. Rá pár évvel megmérgezték :(
Vezso Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11336
Reméljük mielőbb találsz munkát, a szorgalmas emberekre általában szükség szokott lenni.
Előzmény: Törölt nick (11334)
Vezso Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11335
Egyenlőre nincs mit elvinniük. Hamarosan lesz cseresznye, majd akkor meglátom, de azt mondja a szomszéd (Ő van ott rajtam kívül egyedül a környéken), hogy amióta kevés a művelt terület elszoktak onnan a szarkák.

Kösz a gratulációt. :)
Sajnos nem tudom az egészet tisztán tartani, mert nincs sok időm és a ház is egy 1300nm-es telken van. (félig kész állapotban) Igazából méhészkedni vettem, de a szép fákat és a szőlőt rendbe teszem lassan, mert erős, egészségesek.
Előzmény: Deryan (11333)
Deryan Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11333
Ezek falura költözött városlakók s a nem emlithető réteg. Nem ért a házkörül semmihez, de megtanulni sem akarja, mert megél anélkül is.

Gratulálok a jó vételhez! Meg is érdemled!

A tolvajokkal mi újság?
Deryan Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11332
4-5 jól ütemezve s ezzel vissza lehet térni a 2. világháború előtti földművelő túlélési rendszerre.
Előzmény: Lunni (11330)
Vezso Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11331
Szerintem ez ennyire nem egyszerű. Amit én falun látok az az, hogy sokan akik otthon vannak, alkalmi munkákból és a fene tudja miből élnek, nem művelik meg a meglévő földjüket, pedig megtehetnék.
A másik dolog, hogy én úgy vettem 80e-ért 2000nm földet pincével, kúttal, kis faházikóval, gyümölcsössel, szőlővel, hogy a tulaj megunta, hogy lerabolták. Amikor az acél csöveket kiszedték a szőlőből, a pincét feltörték (a betont) akkor többet nem ment ki. Én kerestem egy földet és próbából kiderítettem, hogy kié és rákérdeztem. Nem hittem, hogy meg tudom venni, mert kb ennyi pénzem volt rá amibe került, de örült a tulaj, hogy kap érte valamit. Ott gazosodik a sok remek föld.

Aranyos történet: pár hete egy eladó telken találtam néhány mandulafa csemetét a gazban (kerestem:). Felhívtam a tulajt, megengedte, hogy kiszedjem. Amikor ástam ki jött egy 76 éves bácsi, hogy nézi az eladó földet, mert pár éve a felesége unszolására eladta a szépen karbantartott földjét, de nem tud meglenni föld nélkül, ezért most keres egy másikat, nem baj az se ha gazos. Megemeltem előtte a képzeletbeli kalapom.
Előzmény: skolikagi (11327)
Lunni Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11330
vagy úgy lehetne még hogy gyerekkel otthon maradni és közben a veteményest is csinálni :)

Előzmény: Deryan (11329)
Deryan Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11329
Az otthon kapirgálásból sem lesz semmi, mert amikor itt az ideje a művelésnek, betakaritásnak, betárolásnak, akkor menni kell, különben ott rohad, betetvesedik, -gazosodik, kiszárad minden.
Nekem tavaly a cseresznye nagy része rohadt a fán egy gyalázatos munkahely miatt.
Előzmény: skolikagi (11327)
Deryan Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11328
Jó volt az a talajtakarórol betett link! Épp most olvasgatom és elmélkedem...

Én is ültettem zsebkendőnyi területre mustármagot, de ebből magot szeretnék majd szedni az őszi kertre. Fényképet azért hozz, mert érdekel, hogy Nálatok mi hogyan nő.

A hétvégén fedeztem fel az zamatos turbolyát. A kerthez vezető gyalogút mentén lévő a bokrok alatt valóságos szőnyeg van belőle.

A zamatos turbolya
Előzmény: skolikagi (11325)
skolikagi Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11327
Szerintem az -is- lehet az oka az olcsó földeknek, hogy a nagy telek nem kell senkinek.
Aki dolgozik 8 órában a városban annak nincs ideje és energiája utána már földet művelni.
Az meg hogy valaki nem dolgozik sehol, csak otthon kapirgál nem sok embernek adatik meg..mert ugye a rezsit nem lehet terménnyel fizetni...:-)
Ha a telek, a gazdálkodás hozna annyit, amennyi a megélhetéshez kell, akkor más lenne a helyzet...de ahhoz nem elég 1 hektár föld, hanem 10-20 kell legalább....:-(
Előzmény: Deryan (11326)
Deryan Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11326
Ez a realitás.
Én is nézegettem a parasztházakat, földeket az interneten s azon gondolkodtam, hogy mi lehet az oka ezeknek a viszonylag olcsó földeknek.

150-200 E. nyugdija ekkora munkanélküliség mellett tisztes földi halandóknak már nem lesz. Marad az, ami van s a remény, hogy legalább annak, aki akarja és tesz érte az asztalára legalább saját termék jut.

Ami a jó nyugdijat illeti, akkorára már úgy leamortizálódik, felörlődik ebben az országban az ember, hogy gyakran már arra a zsebkendőnyire sem jut ereje.

30 évesen mennyi mindent lehetne csinálni! Igen, de sokszor milyen áron! Nincs család, nincs magánélet. Fehérrabszolgaság és zombilét az van, ami megtermeli azt a nivót, amiből a szappanoperák a "követendő" életstilust minden otthonba elviszik.

Bocs az off-ért, de ez valahogy úgy idekivánkozott.

Álmodni azért lehet :)

Előzmény: Törölt nick (11317)
skolikagi Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11325
Majd csinálok ma képet arról a részről ahova vetettem mustárt.
Most nagyon jól néz ki, olyan, mint egy szőnyeg, remélem beválik majd a gazok ellen is:-)
És legközelebb sarlóval megyek gyomlálni...:-))
Nem, nem ment el az eszem -még- :-))
Csak a veteményes mellett egy elég tekintélyes méretű kaszáló van, és arra gondoltam, hogy gyomlálás után sarlózok annyi füvet ami az éppen kigyomlált ágyásra kell és betakargatom vele:-))
Előzmény: Deryan (11323)
Deryan Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11324
Szia!

Örülök, hogy csatlakozol hozzánk. Új gondolatok, mozgásterület, tapasztalatok mindig jól jön. Mesélj, kérdezz vagy csak egyszerűen érezd jól magad körünkben.
Előzmény: Zsazsa60 (11318)
Deryan Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11323
Eltaláltad. Veteményezés, palántázás.
Megindultak a tetvek, bogarak. Sőt tegnap még egy kullancsot is felszedtem :(

A meleg idő hatására nálam is kibújtak a burgonyák. Vasárnap még semmi sem volt látható. Most viszont ha ritkásan is, de az első levélkék megjelentek.

Betonszáraz a föld, igy a locsolás elkerülhetetlen.
A talajtakarást még nem próbáltam, de úgy látszik, hogy ezzel is kell próbálkoznom. Igaz eddig a kapor nagyon jól bevált a kert egyik részében.
Előzmény: Lunni (11321)
TGWH Creative Commons License 2010.04.27 0 0 11322
Kapáljon ezentúl a fene... a maradék növényt ma vetettük el, este már esett is... itt mindig kapálás után esik az eső... most akkor gondolom öntözhetem, vagy várhatom hogy a beton kinézetű földből előtörjön valami...
Előzmény: Lunni (11321)
Lunni Creative Commons License 2010.04.26 0 0 11321
micsoda pangás van amióta ennyire jó az idő, tuti mindenki kint kapirgál :)

a borsóm és a krumplim nagyon beindult, jégcsap retek is szép, de azon gondolkoztam lehet ki kéne húzni amíg nem nő nagyra, mert tuti megpudvásodik utána.
komposzt dombomat szerdán fogom majd megforgatni és az aljáról kiszedni az érett földet, megy utána az ágyásokba, remélem örülnek majd neki a saláták és a dinnyék :)
Zsazsa60 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 11320

Bizony, sok mindenben példát vehetnénk nagyszüleinktől, hiszen most is az ő megfigyeléseik szerint kertészkedünk, vetésforgó, vegyeskultúra, komposztálás, esővízgyűjtés mind-mind az ő "találmányuk" volt, hiszen a háztáji kertnek el kellett látnia az egész családot. Én magam is sokat tanultam a nagyszüleimtől e téren.

Köszi a biztatást :-)

Előzmény: Lunni (11319)
Lunni Creative Commons License 2010.04.26 0 0 11319
az ötlet nem rossz, nagyszüleimnek régen mindig volt telkük amit csak úgy kaptak kölcsönbe hogy gondozzák vagy minimális összeget fizettek érte :)
Előzmény: Zsazsa60 (11318)
Zsazsa60 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 11318

Sziasztok, üdv mindenkinek!

Ez az első hozzászólásom, úgyhogy bemutatkozom.

Valódi hobbikertész vagyok, de minden vágyam, hogy egyszer olyan helyen éljek, ahol meg tudom termelni a család ellátásához valókat egy háztáji veteményeskertben.  A munkám a városhoz köt, de Balatonon azért van egy kis kertünk és veteményesünk, ahol kiélhetem kertészkedési  mániámat. Hétvégén is voltunk ültetni, már alig várom, hogy lássam az eredményt. Itthon a teraszon tudok kertészkedni, paradicsom és fűszernövények idén is lesznek :-)

Van egy elég friss honlapom, ami a biokertészkedéssel foglalkozik, mert fontosnak tartom, hogy ha magunknak termelünk, az vegyszermentes legyen. 

Nézzétek meg, remélem tetszik. Biokert mindenkinek

skolikagi Creative Commons License 2010.04.26 0 0 11316
Felénk is olcsó a telek és ha szerencséd van, ház is van hozzá:-)
Mi a telket vettük, a házat építettük. Előttünk sokan megnézték a telket és elrettentek, hogy micsoda nagy terület van hozzá.
Na ez volt a mi szerencsénk:-)))
Előzmény: Törölt nick (11315)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.26 0 0 11315
Sajnos gyorsan elkelt. Esküszöm, ha a mostani házunk be lenne fejezve, nyomban eladnám 30-ért, és lecserélném. Egy ekkora kisbirtokot még hitelre is lakhatóvá lehetne tenni, mert ennyi már hasznot is termelhet a megfelelő beruházásokkal.

De ott délen mindenféle telek olcsó, 4000 m2 telek, 150m2 ház, patakkal, fúrt kúttal 9 millió. Ennyit tesz itt Pest megyében a főváros közelsége. Nekem speciel többet érne ott a Mecsek déli lejtőin a táj és a jó klíma, a jégesőelhárító-rendszer meg hogy általában ott elmaradnak a tavaszi fagyok is.

Ha sok pénzem lesz, ott veszek birtokot, ezt a zsebkendőnyi homokbuckát meg itt hagyom a búsba. :)
Előzmény: Lunni (11314)
Lunni Creative Commons License 2010.04.26 0 0 11314
tyű az nekem is kéne, pesten ennyiért egy családi házat kapsz zsebkendőnyi kerttel, szóval elég jó ár ekkora földért, bár amin csak szántó föld van még olcsóbb, de az nem kéne... de a kisbirtok vízimalommal az nem semmi, persze biztos nem keveset kéne rákölteni még :)
Előzmény: Törölt nick (11313)
Törölt nick Creative Commons License 2010.04.26 0 0 11313
Igaz, az Orange is bírja, de nekünk a Nagydobosi mindig nagy lesz (nem csoda, mert humuszos erdei földet keverek trágyával, azt teszem alá), és nem biztos, hogy a kerítés elbírná. :D Néhány éve az még nekem is kerítésen futott, de úgy vettem észre, hogy a földön futóknak kevésbé kókad a levele a nagy melegben. Biztosan a léggyökerek miatt, hiszen úgy elérik a talajt. A sütőtököt locsolni már igazán nem marad elég vizem, amikor csak napi ~1 m3 van a kútban. :) A kerítésen úgyis uborka van, már ahol maradt hely.

Áh, képzeljétek, múltkor láttam egy Mecsek déli lejtőinél hirdetett 30 hektáros kisbirtokot, két forrással, szántókkal, erdővel, vízimalommal, 30 millió forintért. :D Az kellene nekem, és akkor elfelejthetnék mindenféle hely-problémát.
Előzmény: CBNora (11312)
CBNora Creative Commons License 2010.04.26 0 0 11312
A sütőtök elég jól elbírja a termését fölkötözés nélkül is. Volt már nagydobosi is a kerítésen. Nem volt 8 kilós, de azért nem is volt kicsi. Nálunk az sajnos nem szokott beérni, ezért én is kisebb fajtákat ültetek. A hosszúkás Orange mindig van, azt se kell felkötözni. A főző tököt viszont igen, annak benyaklik a szára a termés súlya alatt.
Régen nekünk egy pusztulóban lévő barackfán volt a kolbásztök. Azóta kivágtuk, alma van a helyén, arra nem futtatok. Marad a kerítés. Szerencsére a szomszéd (a másik, nem az állandó tökfelöli) beleegyezett, hogy az ő kerítését is befuttassam. Az nem olyan erős, oda apróbb termésű egyéb tökfélék mennek majd.
Előzmény: Törölt nick (11309)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!