Kedves duck & RIPityom!
(Vegyesen, de az eleje főleg neked, duck, a második pedig neked, RIPityom.)
Nem keverem én össze. Így indul: Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban... Ez szerinted tudományos felütés? :) Ami a történetet illeti, nem volt bennük kisgyerek és kétbalkéz (bár Threepio nagyon hasonló szerepet játszott), ezért nem meseként, hanem kalandfilmként is elfogadtható volt (ha te csak ezt láttad benne), de a történet alapelemei akkor is teljesen meseiek, nézd csak meg Propp kategóriáit (A mese morfológiája)! Én azzal vitatkozom, hogy az előző részeket, vagy akár ezt a _mai_ tudomány alapján komolyan vegyük. Nem a történetet! A történet komolyan vehető, amennyire egy mese, vagy bármilyen kitalált történet. Amikor mesét hallgatsz, nem kötözködsz állandóan, hogy nincs is boszorkány, meg hogy tud egy csöpp fiú táltost megülni stb. De fennakadsz a távoli, valahavolt galaxisban űrhajóra pattanó kilencéves lurkón.:) (Van csizma, de te sem hiszel a hétmérföldesben, van kacsaláb, meg kastély, de együtt már csak mesében hiszed, ahogy a paripát és a szárnyakat is.:)) Amikor a népmesékkel vetettem össze, azt azért tettem, mert azok igen régi gyökerűek, de én mindenféle mesét ideértek, amelyben a mese tipológiájára jellemző elemek vannak.
Az űrhajó, a fénysebesség nem is okoz gondot számomra. De ha nem meseként nézném, hanem _tudományos-fantasztikus_ filmként, akkor igenis nehezen tudnék elképzelni fénysebesség többszörösével száguldó űrhajót, lézerkardokat, melyeknek szilárdtestként viselkedék a pengéjük, űrben hallható hangokat, holmi Erővel minden problémát "kézrátéttel" kezelő varázslókat egy láthatóan technikai civilizációban. Hogy mindez miért van? Egyszerű: mert a mostani ismereteimből nem tudok olyan hihetetlen dolgokra következtetni, amelyeket ott látok. Lehet, hogy öt vagy ötven év múlva mást mondok, ezt nem zárom ki, de most ez a helyzet. (Ugye, régen azt hitték, a vonatban megfulladnak majd az emberek, és levegőnél nehezebb tárgy soha nem emelkedhet a levegőbe...:)) Túl szűkös a "realista" fantáziám.:( De a fantáziámba a fentiek mind beleférnek.:))
Igazából neked azzal lehet bajod, hogy mese és mese közt is van különbség, van felnőtteknek inkább szóló mese és gyermekeknek inkább szóló. Ez az epizód tagadhatatlanul - ezt én sem cáfoltam soha - gyerekeket inkább megragadó lett. Mivel már felnőttél, azt mondod, ne adjanak már neked be ilyet (EP1), és nem is tudsz azonosulni sem egy kilencéves kölökkel, sem egy ügyefogyott, csetlő-botló alakkal, amilyenek igen gyakran a gyermekek (és ők így is érzik magukat!) a felnőttek világában. Ha viszont felnőtt hajtja végre ugyanazokat a hőstetteket, és felnőttként is visekedik, az nem jelent számodra azonosulási nehézséget (EP 4-6). Csakhogy a gyereknek sem, mert ő is ilyen szeretne lenni majdan! Ezért működik nála mindkétfajta mesefilm.
Ha pedig a film művészi kvalitásait vitatod, az megint más tészta (cselekményszövés, tempó, párbeszédek és karakterek életszerűsége stb.). Egy mese lehet rosszul megírt/elmesélt is, de ettől mese marad.
Nézzük a rajzfilmfigurát és a Miki egér-habitust! A rajzfilmfigurát ha a CGI-s alakora érted, akkor részben egyetértek, nem tökéletes még ez a technika, nem teljesen "valószerű" a mozgásuk, már amennyire képzelt lényeké lehet. De a régi részekben sem voltak a bábok vagy a maszkos emberszereplők mindig "valósághűek":). Ha a Disney-féle "lükeszereplő" bedobásra érted, akkor viszont ne általánosíts. Mert ez összesen egy szereplőre igaz, a mikiegérségével együtt. De Jar-Jar népe nem volt idióta, sem ügyefogyott, ha megfigyelted. Ők is kiközösítették szerencsétlent.
"Nyugodt szivvel kijelenthetem, hogy az elsö rész _korrekt_, _alapos_, _végiggondolt_ és elsörban: SCIENCE FICTION. Nem a magyar forgalmazó sorolta be saját kénye-kedve szerint, hanem AZ. Gondold csak végig... majdnem leirtam kivonatosan miröl is szól... :) Lássuk csak (tényleg vázlatosan!): parasztfiú elvágyik, sivatagi varázsló jön, hercegnő fogságba esik, jólelkű zsivány éppen arra jár, gonosz uralkodó még nagyobb hatalomra tör, négyen (+ 2 robot) kiszabadítják egy legalább százezres katonai támaszpont kellős közepéből, majd a későbbiekben parasztfiúról kiderül, hogy ő tulajdonképpen "királyi" sarj. Azután sok viszontagság (tanulóévek), apa helyének elfoglalása (felnövés problémái?), majd... Boldogan éltek, míg meg nem haltak! :) Nekem ez a történet, kedves RIPityom.
"leirod az elsö részben mi a
-Süsü tüze
-koboldok/törpék
-tökhintó."
Úgy látom, nehezen tudsz elvonatkoztatni:), én összehasonlítottam, hogy olyan mint... Nos, a rajongók elemezték, milyen a belső szerkezete a Millennium Falconnak, elfér-e benne a hajtómű, van-e elegendő raktere az általunk nem is ismert méretű-halmazállapotú csempészárunak (Apropó, tudja valaki, egy gramm {vagy akármilyen ott használatos súly/estleg űrmérték} milyen árfolyamon kapható a Kessel fűszerbányáiból származó cuccosnak?:))); milyen rombolóereje van egy csillagrombolónak; hogyan hat a bakta (OK, ez EP 5!); mit esznek a jawák; hogy működik a terepsikló; mi emberi még Vaderből (a _röntgenképe_ alapján:)) és hogy működhet a létfenntartó rendszere; miből áll a banthaürülék és a banthaköpet; hogyan alakították ki a Halálcsillagon a mesterséges gravitációt, hogy működik az energiapajzs stb.
Szóval, ha az első rész "szép és valósághű" számodra, akkor utóbbival semmi baj nincs, mert mesében élsz, a szépség pedig elég szubjektív kategória ahhoz, hogysem vitatkozzam vele. (De nem is állítottam, hogy az első rész _nem szép_.:)) A Hüvelyk Matyiban mikor kérdezed meg, ki ez a Hüvelyk Matyi? És a gyerek Anakin Skywalkerről szóló mesében mikor kérdezed meg, hogy ki ez a kiskölök, akit mindenki Anakinnak hív, holott én. hatvanévesen ismertem eddig? Ugyan már, királylány!;))
Az Erővel sincs semmi bajod. Nekem sincs.:) Én is el tudom képzelni. De nem a tudomány talaján (legalábbis ma, lásd fent).
Képi hitelesség? Hááát, ha megint a CGI-kre gondolsz, akkor OK, de ha mondjuk neked hiteles a csillagromboló parancsnoki hídja, vagy a duplaárnyék nélküli ikernapsütés, akkor tényleg igaz, hogy mesében élsz.:)
Szóval ME-SE. De mint fentebb is említettem, van minőségi mese (EP 4), és jóval kevésbé sikerült mese (EP1). De még a jóval kevésbé sikerült is jó, csak nem nektek való, mert már nem látjátok Kököjszit és Bobojszát...:))
"El kell hogy keserítselek, söt az összes többi cimborádat, akik böszen kardoskodnak a MESE szó környékén."
hadd vegyem magamra. elkeseritettel. de tenyleg. egesz szomoru lettem, most, hogy megmondtad a tuttit, es tisztaztad nekunk, hogy ez igazabol nem is mese. mar konnyezem is :))
"elsörban: SCIENCE FICTION"
valszeg ezert nem ismeri el sci-fi-nek egyetlen veresszaju (hardcore) sci-fi rajongo. ennek ellenere egyetertek veled. szerintem is sci-fi. vagy ha nem is az, de megreformalta a sci-fi filmek mufajat.
" Obi-wan mint tanítómester, Han Solo mint csempész... Darth Vader - az ürhajók megjelenése mind-mind HIHETÖ"
jartal mar fizikaoran?
"Mert számomra
a Halálcsillag teljesen reális; "
az szomoru. ha szerinted a halalcsillag, es a 17" os monitor kozott parhuzam van, akkor el vagyok keseredve. most mar tenyleg.
" a fénykard abszolút elképzelhető; "
persze. mert ezexerint tenyleg nem voltal meg fizikaoran. a feny ugyanis nem all meg es fordul vissza masfel meter utan. de sebaj.
" az Erövel sincs semmi bajom (7Szamuráj-megérzés, nézz csak utánna... :) "
nekem sincs. ettol fuggetlenul hiba lenne hinni benne. ha ilyen hardcore fan vagy, akkor miert is nem tecccik neked az EP-I?
a W98 meg nem hinnem hogy osszevetheto a birodalom eljovetelevel, bar van benne valami.
"Ezzel szemben az SW-E1... hagyjuk. "
miert is? ha legalabb egy dolgot irtal volna, ami nem jott be... de igy!
a legutobbi forumos filmnezesen (tegnapelott asszem), volt szerencsenk gyerekek kozott nezni a filmet (du. volt, ugyhogy viszonylag sokan voltak a kisebb emberkek), es meg kell mondjam, ugyanazt a csodalatot lattam a szemukben a film utan, mint amit en ereztem anno.
sebaj. neked nem jott be. nem nagy veszteseg a vilagnak :)
Te még nem láttáal Sci-Fi-t.. vagy nem olvastál. A Sci-fi mint műfaj a valóságos problémák jhövőbeni kihatásával foglalkoznak. Most jelent meg végre újra az Alapítvány sorozat, na szerintem az a Sci-fI. Igaz abban nem lövöldöznek lézerpisztollyal, meg nem fénykardolnak. A.C.Clark, Lem , Asimov és társai azok akik Sci-fI-t csinálnak.
A SW techikaliag megalpozatlan. Nem értem mi a hihető a fénykardban, amiben hurokszerüen "visszafolyik" a lézersugár,é s az egész egy gombelemről megy. No meg a Halálcsillag, belegondoltál mennyi fém kell hozá?? És még fénysebesség fölött is tud száguldozni. Nem semmi.
Megvan neked a Csillagok Háborújának első kiadása? Abban van egy utóirat. Na abban leírják az egész dolgot, hogy mér mese a SW. Ha sok Grimm mesét olvastál, belátod , hogy igazam van, és Luac bá mennyit merített belőlük. A sötét harcol a rettenthetetlen világos ellen. Sok küzdelem árán sikerül legyőznie. Közben elnyeri a hercegkisasszony kezét. Ésmég sorolhatnám reggeleig.. Na remélem meggyőztelek, hogy a SW mese, és ezt nem rossz értelemben mondom..
El kell hogy keserítselek, söt az összes többi cimborádat, akik böszen kardoskodnak a MESE szó környékén.
Kedves Varázsos Barát!
Az elsö StarWars -ot nem azért elemez(ge)tem, mert fanatikus rajongó voltam... elemeztem, s rajongová váltam. Nyugodt szivvel kijelenthetem, hogy az elsö rész _korrekt_, _alapos_, _végiggondolt_ és elsörban: SCIENCE FICTION. Nem a magyar forgalmazó sorolta be saját kénye-kedve szerint, hanem AZ.
Gondold csak végig... majdnem leirtam kivonatosan miröl is szól... :)
Dehát felesleges, a lényeg, hogy Obi-wan mint tanítómester, Han Solo mint csempész... Darth Vader - az ürhajók megjelenése mind-mind HIHETÖ. Alapos és részletes. Szép: valósághü - számomra.
NINCS OLYAN RÉSZLETE AZ ELSÖ RÉSZNEK, AMIRE AZT MONDANÁM: KI EZ HÜVELY MATYI???
Meg az aranyhal 3kivánsága. Üvegcipellö.
Ki volt találva. Kerek volt. Vérprofi.
Tisztelj meg Kedves Varázsos Barát azzal,
hogy leirod az elsö részben mi a
-Süsü tüze
-koboldok/törpék
-tökhintó.
Mert számomra
a Halálcsillag teljesen reális;
a fénykard abszolút elképzelhető;
az Erövel sincs semmi bajom (7Szamuráj-megérzés, nézz csak utánna... :)
Lehet, hogy nem vagyok JóZAN EMBER, de el tudom képzelni.
20évvel ezelött a 17" truecolor W98 hátteremet sem tudtam elképzelni és itt ülök elötte... söt Neked irogatok rajt ;)
Söt az elképzelhetöség mellett a képi hitelesség is jelen volt.
Ezzel szemben az SW-E1... hagyjuk.
A "MESE" szó remek alibi a kritikai realizmussal nem rendelkezö fanatikusoknak:
A - LI - BI
valamelyik nap végigolvastam majdnem az összes hozzászólást, de amit most fogok írni, azzal kapcsolatban még nem láttam semmit. Szóval, amikor Anakin próbaképpen beüzemeli a fogatját a házuk előtt, akkor miért nem zúgnak el a hajtóművek a búsba? Ugyanis ha jól láttam, akkor a fogat (vagy nevezhetjük akár "gondolának" is) nincs hozzákapcsolva a hajtóművekhez azzal a két fekete kábellel. Ha jól megnézitek, akkor ott hevernek a földön. Elvileg a két kábel a hajtóművek felső részére kapcsolódik. (A versenyen, mikor bemondják a versenyzők neveit, Anakin épp' a kábelt teszi rá a gépre.)
Szóljatok, ha rosszul láttam, de szerintem így van.
Egyetertek abban, hogy a szokasosnal sokkal jobb a magyar szinkron. A "szokasos" sajnos altalaban a film teljes kinyirasat szokta jelenteni idehaza, a kozelmultbol jo pelda a Bigyo felugyelo. Az olyan filmekrol mar nem is beszelve, ahol fonos lenne az eredeti akcentus, amint a Don Juan de Marco...de vissza a TPM-hez. Nem volt eleg jo Kwi-Gon hangja. Amidala kiralynos hangja egyszeruen remenytelen volt. Jar Jar hangja magaban erdekesen es jol lett megcsinalva, de egesz mas jellege lett, mint az eredetinek. A tobbi nagyjabol megfelelet, es ami
lenyeges nem oltak meg az effekteket a szinkron soran.
nem tudom, hanyan lattatok eredeti nyelven a filmet, en mostanaban. szerintem jo par szempontbol meg jobb, mint az egyebkent *5-os magyar verzio, de azer attol gorcsot kaptam, hogy vegig any-zik az anakint. ez igy tok hulyen hangzik. 'take care, any!','so proud of you, any', jajj! de az amidala hangja viszont sokkal karizmatikusabb, mint magyarul.
>druss42
>
>ui : ta-taaaa ta-daaaa tutuutururut :) na ezt fejtsetek meg
na megneztuk again :)
Zombi utmutatasai alapjan talaltuk nehany uj dolgot :). Indian jonest a lelatok mellett a lepcson epp helyet keres .Erdekes , hogy ketszer van a filmben ugyan az a jelenet . Aztan meg , amikor qui gon jin bemutatkozik anakin anyjanak , latszik , hogy padme-amidala nak is mozog a szaja , mintha ugyan azt mondana mint qui gon . A tobbiek lattak a pepsi reklamot is en nem :)
Viszont ezt a hp tintapatront nem ertem , en lattam mar egy parat , de azok nem igy neznek ki .Esetleg a tintatapatron tarolo dobozahoz hasonlitanak azok a dobozok .
Ja es Artu szepen atgurul egy rakas 'ragasz' -on :) a tatooin elso varosi jeleneteben , meg jar jar ragaszbalepese elott .
druss42
ui : ta-taaaa ta-daaaa tutuutururut :) na ezt fejtsetek meg
Lehet, hogy off-téma: Hozzá lehet Mo.-n jutni a THX-1138-hoz? Ha nem, és érdekel valakit (Lucas elsô filmje), akkor válaszoljatok itt és megpróbálok beszámolni róla (vasárnap levetíti az egyik sci-fi adó)
Rég nem jutottam hozzáé a fórumhoz. De most volt idő elolvasni.
Találtam valamit a ROTJ-ben. Amikor Leia a Chewi-val bemegy Jabba-hoz és előkapja a hődetonátort, Boba Fett felkapja a fegyverét. Ha kimerevítitek a képet akkor jól látszik, hogy a wookie skalpok a másik válán vannak, és a siskajána az a kis biszbaszvalami is a másik oldalon van. Ez hasonló, mint amikor Obi-vannak a TPM-be eccercsak a másik oldalon terem a padavan tincse.
Persze Wattoo az más! Vele valószínűleg jobban tudok azonosulni, mint Jar-Jarral vagy Sebulbával.:) Egyébként most hogy így elgondolkodtam rajta valószínűleg ez valami pszichés izé és én csak azokat a földönkívülieket szeretem, akik félelmetesek, mert ET-t sem bírtam, az ewok-okat sem. Egy rendes földönkívüli az nem édi-bédi kérem!:)
Hat nem tudom, en mindig is a mellekszereplokert rajongtam jobban, mint a fo figurakert, es az Episode One-ban pont Watto es Sebulba a ket kedvenc karakterem, foleg mert olyan elonek hatnak. Aztan meg tetszik Nute Gunray (a helytarto) es Dofine is, igaz azok nem CGI figurak.
Az eredeti trilogiaban a birodalmi tisztek es a jawa-k a kedvenceim :)
Na ja, de a New Hope-ban félelmetesebbek és veszélyesebbek voltak ezek az idegen lények és nem is cgi-ből voltak. Rám sokkal nagyobb hatással van valami, ha "igazi", Sebulba pl. nem is létezik...
wizzard oke nektek vettem 2 jegyet
zombi neked 1 jegyet
Laa Yosh - neked is kettot csak gyozd meg , Ubult :)
Ja emilt nem tudtok irni nekem , csak ide a forumra uzenjetek , majd este megadom az idopontot is , de ha jol emlekszem szombat delutan 5 ora 15 kor kezdodik
Két dolgot keversz össze. Egyszer azt az állitásomat, hogy szerintem az előző részek komolyabb hangvételüek voltak. Másrészt azt, hogy összehasonlitod a STAR WARS-t a népmesékkel. Talán az olyan dolgok, hogy ürhajó, lézerfegyverek, fénysebesség stb. nem annyira valóságtól elrugaszkodott dolgok, mint a hétmérföldes csizma és társai.
De a lényegi kérdésre válaszolva: az előző részek attól voltak komolyabbak - a tudományos megalapozottságon kivül - , hogy kevesebb rajzfilmfigura szerepelt bennük (ez nem idegenlényellenesség, de nem feltétlenól kell a földönkivüli civilizációknak Miki egér habitussal rendelkezniük, ebben remélem egyetértünk).
ds9-cel nemrég együtt raboltunk bankot, igaz, hogy csak virtuálisan, de jó volt...:))
Wizzard, írtam neked levelet matrica ügyben, nézz rá kérlek, elepedünk a metal Jar-Jarért.:)
Jó mulatást szombaton, szeretnénk mi is menni, de amíg felmondási idő alatt vagyok, minden hétvégém alvással telik.:(