huh ez a R2D2 repülés elég meredek dolog, eddig erről még nem tudtam, mondjuk lehet, hogy Lucasnak sem tetszett, ezért hagyta ki a filmből. Azok a fúvókák állatiak, legközlebb beépített hűtő, zuhanyzó, és WC lessz benne. No meg lesz benne egy lézerpisztoly, és az X--wingek mellett fog röpdösni és lőni a TIE-ket..
Ismét találtam egy érdekességet, ami kimaradt a TPM-ből.
Egy jelenet amikor megérkeznek Coruscant-ra, a leszálló pályán R2-D2 lecsúszik a széléről.
De ekkor megjelenik a robot eddig rejtett tulajdonsága, hogy a két oldalsó felfüggesztésének a tövében van egy-egy hajtómű amivel lebegni tud.Ebben a jelenetben ezt használja és vissza is navigálja magát a leszálló pályára.Ezen a linken alább megfigyelhetitek, hogy nézett volna ki.
http://www.synicon.com.au/sw/r2d2/fly.htm
Akinek elege van a vitából, az csak a végét olvassa el!
Kedves RIPityom!
Tehát ha valami nem koszos, poros, fémszerű és használt, az már nem sci-fi, nem hihető? Ahol szinte minden csillog-villog, az "vérgagyi"? És ha valahol az életszag (kocsmajelenet) hiányzik, az már szintén nem hihető? Nem lehet, hogy ételszagot akartál írni?:)) Mert a szenátusi (és azon kívüli) politikai machinációk már túl hihetetlenek számodra, hogy életszerűnek tűnjenek? Csak a verekedős szörnyek valószerűek, az ember és más lények szellemi gonoszsága vagy kicsinyes ostobasága (Sidious, neimodiak) túl hihetetlen számodra? Az tehát a mese birodalmába tartozik, de a kocsma, az nem, az a kőkemény valóság! Hah! Ennyire sarkított a felfogásod, vagy csak nem látsz Anakin pilótaszemüvegén túl?:))
Ok, parancsnoki híd nem volt, de ez csak szőrszálhasogatás részedről.:) Kicsinyeskedek picit én is: A SW ANH nem 3., mint írtad, hanem 4. rész...FYI.:)
"Esztétika, egyensúly és kontraszt... dinamizmus... szép." Írod a negyedik részre. Ezeket a szavakat a képi világra használod, sőt a részletgazdagságot is felhozod. Kár volt. Hiszen az első részre mindez éppúgy igaz.
Zömében csak fröcskölsz, írod, hogy Lucas anyagias (ezt én sem kétlem), és igazából nem is az a bajod neked ezzel az első résszel, hogy ez mese, eltérően az általad sci-finek tekintett negyedik résztől (egyébként nekem tkp. mindegy, milyen kategóriába soroljuk, hiszen pengeéles határok nem léteznek), hanem hogy nem tetszett! De ezen sem mi nem segíthetünk, sem G.L., meg kell tanulnod élni azzal a tudattal, hogy a Második Eljövetel elmaradt! (G.L. után szabadon) :))
Más: Megjelent a boltokban Timothy Zahn: A jövő víziója c. könyve, mely A múlt árnyai folytatása. Kicsit húzósabb az ára, mint az előzőé volt, 1320 Ft.:((
Pentek ota nem voltam itt, gondoltam benezek...
Erre aztan... :(((
Ripityom, attol mert hangoztatod hogy az Ep1 mennyire gyalazatosan szar, meg semmit nem fogsz elerni. Az gaz, hogy te igy gondolod, de ez az en lelkivilagomat nem bolygatja meg egyaltalan.
Lehet hogy te ugy gondolod hogy mi itten hulyek vagyunk hogy szeretjuk ezt a filmet, de asszem hogy egyedul maradsz mert mi tok jol elvagyunk magunkban.
Nem is beszelek tobbet.
Bah. Joval egyszerubb "magyarazatot" is ki lehet talalni. Peldaul hogy a fenykard valojaban nem "feny"kard, az csak ez a nev ragadt ra a kinezete alapjan (mint sok egyeb dologra). Valojaban egy eroteret general a markolat, ami pont olyan henger alaku, amit latsz. Az eroter mellekes kiserojelensege a fenyjelenseg, amit latsz, ha be van kapcsolva.
" a fénykard abszolút elképzelhető; "
persze. mert ezexerint tenyleg nem voltal meg fizikaoran. a feny ugyanis nem all meg es fordul vissza masfel meter
utan. de sebaj.
Egy otlet: elkepzelheto,hogy a fenynek nem kell visszafordulnia,hanem a markolatbol
ket (vagy akar tobb) fuggetlen fenysugar indul,amelyek a frekvenciaja celszeruen ugy van megvalasztva,hogy a markolattol kb 1 meterre az interferencia miatt kioltsak egymast.
A jelenlengi fizikai ismeretem szerint ez igy mukodne,bar en meg nem epitetem
ilyen elven mukodo lezerkardot.
Elegge offtopic lesz az egesz, a Star Wars-beli technológia hitelességének védelmében. (Ne mondjatok hogy nem szoltam. :)
Sokan elmondták, hogy mi azt elképzelni sem tudjuk, szóval ne szidjuk hogy tudománytalan - ehhez kapcsolódóan az Alapítvány-sorozatban van egy érdekes ellentét.
Mikor Baley az Aurórán beszáll a siklóba, aggódik, hogy a jámrűvet elfújja a szél. Daneel megnyugtatja, hogy ez nem lehetséges. De, teszi hozzá, ha a sikló antigravitációs elven repülne, elvesztené súlyát, ezért a szél elfújhatná, mint a tollpihét.
Az antigravitációs technika azonban még Daneel jövőbeli, hihetetlenül fejlett pozitronagya számára is olyasmi, ami természetesen nem létezik. ("A form of technology, which, of course, does not exist...") (Maga Daneel is olyasmi, amit a saját kortársai közül sokan nem is tudnak elképzelni, és többszáz tudós a legjobbak közül együtt sem képes megfejteni működésének titkát!)
Ezzel szemben az Alapítványban többezer évvel később Gaal Dornick jól megszívja a trantori antigravitációs liftet . További ötszáz év múlva Golan Trevize-nek már antigravitációs űrhajója van, landoláskor meg is szenved vele a számítógép, hogy az erős szél ne fújja el, mint a tollpihét...
Nincs ellentmondás, pusztán a fejlődés még Daneel képességeit is meghaladta. Szóval az hogy most mi nem tudjuk elképzelni pl. a fénykardot, vagy a fénysebességű Halálcsillagot, az nem csoda és nem is szól a SW sci-fi-sége ellen. Hogy a fénykard egy gombelemről megy, az meg egyenesen alapítványízű, hiszen ott egy egész nukleáris reaktort zsugorítottak gyűszűnyire. A fél Alapítvány a miniatürizálás és az atomtechnológia dícsérete.
Azt meg mindenki tudja aki valaha is olvasott Asimovot, hogy ott is van térugrás. Ott is ki kellett kerülni a bolygók gravitációs teréből, hogy tervezni lehessen az Ugrást, és ez az ANH-ban is szó szerint le van írva. Persze különbségek vannak.
Télleg, nem kéne egy jó kis Alapítvány-topic?...
szerintem alapvetoen mindegy az irodalmi kategoriat meghatarozni, mert a vegeredmeny szamit, az meg korunk globalis mitoszteremtese, es ez vonatkozik az egesz sorozatra. igaz, hogy a TPM picit mesesebb volt, de szerintem baromi nagy baj, hogyha az ember nem birja magat teljesseggel beleelni a tortenetbe, mert a lenyeg csak es kizarolag a dolgok elvezete, azt meg nem nagyon lehet utalkozva-analizalgatva.
>semmiféle szelemi mondanivalót nem bírtam felfedezni (na jo: "a világos oldal erösebb") a filmben
haat, en asszem, hogy elegge nem arrol szol, hogy a vilagos erosebb lenne. sokkal inkabb a force + es - oldalanak lukteto mozgasarol,(ld. vilagelmeletek) annak a folytonos egyensulyra torekveserol, ami kenyszeruen egy ilyen hintaeffektushoz vezet, mert vagy az egyik van font, vagy a masik, de nyugalmi allapot elkepzelhetetlen egy jo ideig meg. bar az is igaz, hogy mindenkinek azt jelenti, amit az illeto bele akar latni, de hat epp ez a jo benne, es szerintem ez a film tokeletes alap ahhoz, hogy az ember teljes szabadsaga birtokaban olyan gazdagga tegye, hogy az neki a legtobbet adhassa majd vissza (ld, nekem a jin-jang elmeletrol szol). es ez azert nem tuldimenzionalasa a dolgoknak, mert a film az csak egy objectum, egy alap, tehat azt csinalsz vele te, mint szubjektum, amit akarsz. a felelosseg a nezon van, o dont ugyanis arrol, hogy "elvezo", vagy "szenvedo" valik belole.
Fog az meg rendesen felfele kuszni. Hisz nem is volt meg bemutatoja egy csomo "overseas" helyen, szemben a tobbiekkel.
No ja, a Titanicot nehez lesz befogni. Majd az epizode 2. :) De addigra remelhetoleg lesznek mas lehagyando filmek is.
A Jurassic meg hagyjan, nade egy olyan szemet mint az ID4 nagyon benan festene a TPM elott.
(No nem mintha a film josaga es a bevetel kozott annyira szoros osszefugges lenne, de tudja mindenki, hogy melyik filmeket nyomtak arra, hogy mindenki kisezerszer megnezze.)
Hat errol a scifimeserol a Solaria levlistan is volt egyszer egy hatalmas vita :)
Oda jutottunk , hogy az a Start Wars az egyszeruen a Star wars mufajba :) sorolhato csak be es mindemellet megkapta a Tiszteletbeli sci-fi cimet (pl engem is az Sw forditott a scifi irodalom fele).
Ha mindent jól értettem, a theforce.net lenyomozta, hogy is volt az a frizura ügy Obi-Wannal.
Szóval az a bizonyos jelenet utólag lett felvéve, kékernyőzve, és mindennek a tetejébe, Ewanon _paróka_ volt!!! amit előző este hoztak össze neki Londonban!!!!
Emellett vegyük figyelembe, hogy a forgatás alatt "edzésben volt" a vívós jelenetek miatt, amihez képest tuti felszedett pár kilót.
Hogy mindezek tetejébe csak a fanatikusok sejtik meg, hogy valami nem stimmel, hát az már valami.
Azert abban szerintem neki van igazam, hogy
ami ma meg a fizika torvenyei szerint lehetetlen
azt "holnap mar hasznalhatjuk is a konyhaba"
Ugyhogy aki azt mondja, hogy hulye vagy
hat az lehetetlen.
Az ugyanazt mondja mint akik azt mondjak a Fold
akkor is lapos es teknosok hordjak a hatukon.
Emberek ne legyunk maradiak.
Amugy meg sci-mese-fi :)
Nekem is pont ez a bajom a SW-al. főleg a legújabbal, túl színes, nincs stílusa, olyan összevissza. Szeretem az ewgy hanghulatu filmeket: vagy végig nyomasztó (Született Gyikosok), sötét(Holló), bizzar(matrix) stb... eza stílusváltás nem tesz jót a hangulatnak.
És miért kell eldönteni, hogy sci-fi vagy mese? Esetleg fantasy? Vagy űropera? Hiába próbáljuk meg valamilyen műfajba beerőltetni: annyira sokrétű, hogy nem lehet. (Megjegyzem: találkoztam már olyanokkal, akiknek pont az nem tetszett a SW-ban, hogy ennyi mindenből merít, ennyire színes. Azt mondták rá, hogy stíluskavalkád. Nekem meg pont ezért tetszik.)
Off.
MickeyKnox, elküldtem az emilt! Csak azért jelzem itt is, hogy biztos megkapd! :-)
On.
Ha mindenki elérné VB érvelési színvonalát, azt mondanám, minek ez a skolasztikus vita. De így csak azt mondom, beszéljünk ill. beszéljetek má másról. Olyan hervasztó mindennap ezt mesevagyscifi-t olvasni.
Dob,
>RIPityom: most szerinted mi tudju rosszúl vagy te? na sebaly. De a sci-fi lényege pont a tudományos megalapozottság. És pont ez hiányzik a SW-ból. Egy mondat nem esik róla, hogy hogy müxik C3PO agya, vagy a térhajtómű.
Nem vagy egy kicsit tul korlatolt? :) Ilyen alapon SF film nem letezik egyaltalan, de a tobbezer szeles korben SF-kent elismert konyv is ki fog esni, meghagyva par tucatot. Amelyekre meg masok azt mondanak, hogy nem SF hanem technika tankonyv.
Melyik film foglalkozik olyan dolgokkal, hogy mikent mukodik a terhajtomu vagy az android mibol epul fel reszletesen?
>Ráadásul semmiféle szelemi mondanivalót nem bírtam felfedezni (na jo: "a világos oldal erösebb") a filmben.
Igy szokott lenni, hiaba mondanak barmit, azt nem ertik meg. Amit meg sikerul megereni, azt rosszul. :-o. A SW-bol sok minden kiderul, de az aligha, hogy a sotet oldal erosebb. Osszehasonlitasokat lehet talalni, foleg talan a TESB-ben, de azok mas attributumokat sorolnak.
> Nem foglalkozik társadalmi problémákkal, egyéni szociális bajokkal stb.. Ráadásul az összes (igazi) Sci-Fi író jelentős tudásbázissal rndelkezik, professzorok, mérnökök, tudósok.. Lucas meg nem.
Erdekes, ujfajta besorolasi rendszert lehetne kidolgozni ezek alapjan. :-)
Mondjuk Tolkien kozismert tudosnak tekintheto, es igen nagy alapossaggal, tobb evtized alatt irta meg a muveit. Ettol a Gyuruk ura Sci-fi lesz? SZVSZ mindenki azt mondja ra, hogy Fantasy. Es attol talan jobb vagy rosszabb? Ne mar!
"Büszkén vállalom; Te pedig Kedves UBul, ki se gyere onnan, vagy menj vissza! "
haat, sosem hittem volna, hogy valaha sor kerul erre. az eszem megall. sebaj. felejtsuk el.
"ezt a vérgagyi
SW-E1-t... broáfff... "
ennyire tellett?? megint?
apam, egy ilyen hosszu levelbol legalabb ket mondatot vartam volna ahol az ep-i rol irsz, hatha megtudjuk miert is nem tetszett... vegulis ez egy ep-i topic, vagymiaszosz
Kissé furcsa nekem ez a vita a SF vs. Mese témakörben. Szerintem nincs igazán nagy különbség ezen műfajok között. Mindegyik arról szól, hogy a szereplők valamilyen érdekes, furcsa helyzetbe kerülnek, és hogyan viselkednek ebben a helyzetben. Ha egy kicsit több a sárkány mint az űrhajó akkor mese, ha meg tudományosan megalapozott akkor SF? Nem hiszem. Lucas történetei szerencsére elegendő motívumot tartalmaznak mindkét irányból. ( talán ezért nézhető kicsiknek és nagyoknak egyaránt ) Egy mesében is lehetnek "tudományos" elemek, és emlékeim szerint, a legjobb általam olvasott (látott) SF művekben soha nem a Tudomány volt a lényeg. Ez csupán valamilyen ötletet adott a szerzőnek, hogy egy "kellően" furcsa helyzetbe rakhassa szereplőit. Ne feledjük, a sci-fi összetételben a "-fi" is ott van!
Én ezért tartom Lucast zseninek. Mert képes volt olyan történeteket kitalálni, ahol AKI AKARJA, az megtalálhat benne mindent. Van benne lézeres piff-puff, van gonosz meg jó (némi varázslós beütéssel), vannak űrhajók, sárkányok, kaland, szerelem. És nem kell Kafkai mélységekbe merülni a történet megértéséhez.
A történetnek nem kell feltétlenül világmegváltó gondolatokat átadnia. Elég, ha a néző (olvasó) azonosulni tud egy-két szereplővel, helyzettel és ez kiszakítja egy időre abból a világból, ahol hasonló dolgok játszódnak le kicsiben, űrhajók és sárkányok nélkül.
RIPityom: most szerinted mi tudju rosszúl vagy te? na sebaly. De a sci-fi lényege pont a tudományos megalapozottság. És pont ez hiányzik a SW-ból. Egy mondat nem esik róla, hogy hogy müxik C3PO agya, vagy a térhajtómű. Ráadásul semmiféle szelemi mondanivalót nem bírtam felfedezni (na jo: "a világos oldal erösebb") a filmben. Nem foglalkozik társadalmi problémákkal, egyéni szociális bajokkal stb.. Ráadásul az összes (igazi) Sci-Fi író jelentős tudásbázissal rndelkezik, professzorok, mérnökök, tudósok.. Lucas meg nem.
nem tudom miért fecsérelsz ennyi energiát arra, hogy kifejtsd, mennyire NEM tetszett valami. Mert még az ellenkezőjét megérteném. Én úgy vagyok vele, hogy ha valami nem jött be, azt hamar elfeljtem, aztán annyi. Think positive! :-), még a végén gyomorfekélyt kapsz a sok idegeskedéstől...
A félreértések elkerülése végett,
sosem állítottam, hogy a SW-NH(3) nem tartalmaz mese-szerü elemeket. Így van. 100%ban egyetértünk. Pontosan: Obi-wan – ÖregApó/Warázsló, Jawa-k – törpék, LeiaOrgana – királykisasszony... stb. Szószerint, így igaz. Sőt, ahogy Kuczka Péter mondja, GL onnan vette a jót, ahonnan tudta. Grimm mese – anyámtyúkja, jövö7. Egyszer volt, hol nem volt – Réges-rég....
De,
nekeverjük a szezont a f@szommal! Azért, mert (tényleg!) nem jártam fizikaórára, korlátoltság lenne állítani: LEHETETLEN! a fénykard/HalálCsillag/2.1xfénysebbeség... erröl csak rosszindulat nélkül, kollegám lézermutogatójával célozgatok unalmamban, -3e.Ft Varázsosan BARÁTI ár ;)- amikor a fizika órán még álmodni sem mertem, pedig félkaromat biztos odaadtam volna érte... akkor.
Sajnálom, hogy sok ember nem tud dolgokat _elképzelni_ ... soxor én se, de ha meggyöz a lézerkard markolata, mert számomra _hitelesnek_ tünik, miért ne? Mert nem jártam fizika órára? Büszkén vállalom; Te pedig Kedves UBul, ki se gyere onnan, vagy menj vissza!
Mi SCI-FI és mi nem az?
Az Alapítvány, Düne, Napvitorlások (Galaktika I. –megvan, eladó ;) vagy Randevú a Rámával... ezek számítanak csak SCI-FInek? CSAK????
Mert a társadalmi kihatások.... MIVAN?
Nem, Kedves Barátom, az SW bizony vér SCI-FI. A társ.6ásokról meg csak annyit, sokáig úgy képzeltem, patikatisztaságú, esztéta, kedves Szép új Világ közeleg. Erre jön a kantin jelenet, randa csúnya, verekedös ember-szörnyek... ez igen. Szerintem ez is társadalmi 6ás, vagy tévednék?
Valóban nincs a Tatooinon dupla árnyék... maximalistának gondolom magam, s ez eddig még fel sem tünt....MegaThanx VB! Däniken! Sz’al sosenem hiányzott, na. A Parancsnoki híd, teljesen hihetö, pláne úgy, hogy a SW-NH(3) ban nem is láthattál parancsnoki hidat, csak a köv.részben, ha igaz. Söt a középsö háromrészben nincs is CGI. Leszámítva a SE változatokat, mert csak abban volt technikailag lehetséges... ‘78-ban, hol voltunk még a CGI-töl...
A Bantha-Bakta üzemanyag fémkonstelláció kontra a MF ürtömeg-térfogat... kit érdekel, nem vagyok ultraszélsöséges, elvakult SW.GL nacionalista. Söt, egyenesen kikérem magamnak, épp ez a problémám, NAGYON TETSZETT az SW-NH(3), de attól még nem _muszály_ beszopnom ezt a vérgagyi SW-E1-t... broáfff...
Utoljára, igenis hihetö, ha kellöen részletes, meggyözö, poros, rozsdás, teleagatva csövekkel... Jawa-k homokúszója/Tarkin konferencia terme: KÉPIVILÁG: J E L E S! Hihetö. Nem tartom tudományosan indokoltanak, ahogy R2-D2 –öt felszippantja, de gözölt, használt volt, magas volt és fémszerü... meggyözött! Annak ellenére, hogy sosem láttam még ilyet, nem is épített senki, mostanában nem is fog... de részletgazdag volt, és valóságos. Nekem. Akár az X-szárnyú, vagy a Millenium Falcon. Esztétika, egyensúly és kontraszt... dinamizmus... szép.
Igy van. Minöségi mese – vérgagyi popcorn-cola mozi.
KökörcsinBobojsza? Vajon Neo a Mátrixból véletlenül nem Runcájz cimborája? Mert szerintem az. S láttam Neo-t, Mátrixot, a modern mesét... a szám tátva maradt... miért nem tudta u.ezt GL megcsinálni?
Mert egy vérgagyi, véramatör, anyagias kis buzi.
A Sci-Fi Channel fiókcsatornáján adták le, Space Channel a neve. Egy éve vagyok itt, ez volt az elsô alkalom. A másolat megoldható, dobj egy emil-ta flatbeat@home.com címre, és megdumáljuk.