Igen! Ezzel én is egyet értek. Talán mulatságosnak tűnik, amikor oda-odahajolok, megtapogatom a virágaimat, de ennek az a célja, hogy megcirógassam Őket, és ha kell felfedezzem azokat a dögöket! Ez bizony fontos, mert rövid idő alatt így lehet járni. De ne riasszuk el bordót! Többszöri alapos permetezés, 0 fok körüli teleltetés és jövőre körültekintő felügyelet mellett ez már csak emlék lesz.
Azért ennél gyakrabban szoktuk szemrevételezni a növényeket ! Nem akkor már, mikor idáig fajul a helyzet ! Pláne nyáron ! Mert télen ritkább a "szemle", ami érthető !
És ha megvan a képfeltöltési lehetőség, hol vannak a képek ??????????
Köszi a tanácsokat! A Bálint gazda honlapját néztem meg még. Itt szúrom be, mit ír ő a pajzstetvekről.
"Ha a levelek fonákán apró, kerek foltokat észlelünk, akkor a növényt a pajzstetvek támadták meg, ami a ritkán szellőztetett, meleg és párás levegőjű teleltetőben gyakran előfordul. Ezek a kártevők roppant gyorsan szaporodnak és elszívják a levelek hasznos nedveit, ezért mielőbb védekezni kell ellenük. Vannak, akik vállalkoznak arra, hogy fogkefével letisztítják a leveleket. Ez azonban hosszadalmas, keserves feladat. Jobb, ha permetlevet készítünk Decis vagy Fendona nevű rovarölő szerből és ebbe még tapadást fokozó szappanlevet is keverünk, majd ezzel megpermetezzük a szenvedő növényt."
Szerintem apró, kerek foltos tüneteket sok minden okozhat, de nem akarok okoskodni. Ez így eléggé általános. Szerintetek nem?
Hurrá! Végre megtaláltam a képfeltöltési lehetőséget! Mellesleg elég vaksi voltam eddig!
Csak halkan szólok, hogy nehogy rajtam száradjon ennek a növénynek a betegsége, és esetleg úgy maradjon meg, hogy nálam ilyet láttatok, ez nem az én virágom:).Szóval hszket bordohoz tessék intézni,mert már rettegek, hogy velem azonosítjátok, ezt a valóban elég beteg levelet.Nálam is volt betegség nyár elején 1 leánál,de az azért szerintem közel sem ez a szint, és nem is ez a betegség, és az a növény már gyógyulgat.
Ez már annyira pajzstetves, hogy az ilyen leveleket el kéne távolítani. A maradékot meg letsiztítani és bermetezni, mondjuk Actara-val. A törzset is, mert ott is lehetnek!