Gyilkos fénykardpárbaj szemtanúi vagyunk. Darth Vader fokozatosan visszaszorítja Luke-ot, a palló vége felé. Aztán egy gyors mozdulat, és Vader levágja Luke kezét! A végtag pörögve zuhan le a szellőzőaknába. Luke elhátrál, körbenéz, és ráébred, hogy innen már csak lefelé vezet út.
Darth Vader: Obi-Wan sosem mondta el neked, mi történt az apáddal...
Luke: Épp eleget mondot nekem! Elmondta, hogy te ölted meg őt!
Darth Vader: Nem igaz. Én vagyok az apád.
Luke: Nem, nem igaz! Ez nem lehet!
Darth Vader: Nézz magadba... tudod, hogy így van.
Luke: NEM!
Darth Vader: Pedig igaz... És tudod mi van még? Ott az a bronzszínű robotod...
Luke: Threepio?
Darth Vader: Igen... Threepio... Én építettem őt... Mikor hét éves voltam.
Luke: Nem...
Darth Vader: Hét éves! És mire jutottál te? Nézz csak magadra, se kezed, se melód, és még a hajódat se bírtad kilebegtetni a mocsárból...
Luke: Elpusztítottam azt a csodás Halálcsillagodat!
Darth Vader: Húsz évesen! Mikor én tíz voltam, egymagam elintéztem a Kereskedelmi Szövetség droidvezérlő hajóját!
Luke: Nos, de ez nem az én hibám...
Darth Vader: Ó, már megint kezdjük... Szegény én... az apám sohasem vette meg nekem, amit a szülinapomra kértem tőle... bühühű, a papám a Sith Fekete Lovagja... bla bla bla!
Luke: Ó, fogd már be...
Darth Vader: Egy rakás szerencsétlenség vagy! Mire annyi idős voltam mint te most, már kiirtottam a Jedi lovagokat!
Luke: (nyafogva) Én a T-16-osommal száguldoztam a Koldus-kanyonban, és kőcséri patkányokra vadásztam!
Darth Vader: Ó, a Császár szerelmére... Tíz évesen megnyeri a Boonta Éji nagyversenyt... Az egyetlen ember, aki képes volt légifogattal versenyezni... személyesen, bébi!
Luke lenéz az aknába. Egy lépést tesz a perem felé.
Darth Vader: Tévedtem. Te nem az én kölyköm vagy. Nem tudom ki fia vagy, de biztosan nem az enyém.
Luke még egy lépést tesz az állvány széle felé, habozik, majd leveti magát.
Vader követi zuhanását.
Darth Vader: És menj el egy jó fodrászhoz!
(Szerény fordításomban, felhasználva A Birodalom Visszavág Gömöri Péter-féle magyar változatát.)