Zöld fűvel mulcsozni sokkal jobb, mert mikor még puha, akkor szépen összesimul, nem lesz olyan csúnya szénaboglya, és a szél nem fogja átvinni a szomszéd ültetvényre.
Eddig minden szép, kikelt a kukorica, a karalábé, a krumpli (a csírátlan sárga kivételével, mert az még csak itt-ott), a zöldhagymát már szedni kell jövő hét elején (a sarjhagymát ma szedtem utoljára), a borsó már futni kezd, stb.
Ja, és szerencsére nem hajdina, hanem egyszerű barna rizs, a hajdinát nem szeretem. :DDD Általában rizst eszünk, annál már csak az árpa olcsóbb, nem sokkal. Ilyenkor még, amikor szűkös a kerti termés, a köretet esszük magában, zöldséggel, aztán majd később lesz mellé más is. Azért ha ebből megeszek egy kilót, fél kiló sajttal, már nem is biztos, hogy olyan nagyon könnyű éteknek számít.
Jól van na, az Zsolnay tál :D Egyébként snidling, újhagyma, sóska és petrezselyem van ott, meg néhány szelet kecske gomolyasajt. A gomolyát kilószámra ehetjük most, és nemsokára rendes, kultúrás sajtot is készítünk majd. A kenyér pedig nálunk nem ilyen színű, hanem barna. :)
Tegnap készítettem ágyást még sóskának, és még egy nagyobbat, mert kipróbálom a [link1] is. Ma tervben van a nyári retek, még egy lila újhagyma, bepróbálkoznék már egy sor uborkával és néhány tő Cigal F1 cukkinivel, hátha nem fagynak el, jó lenne korábban enni. Mindenképp akarok vetni borsmustárt is. Meg anyám erősködik még néhány zöldségért, amit én speciel pont a betegség-érzékenységük miatt nem akarok...
Na de most Ilt várjuk, hogy ez-e az a film amire gondolt, hogy átverés. Nekem a faeszközök elég idősnek tűntek, sőt a könyv is ami olvastak. Holnap talán megpróbálkozom egy-két fotóval én is :D
Köszönöm! A németek is készitettek ilyen filmet, melynek lényege az volt, hogy vállalkozó szellemű emberekből összehoztak egy nagy családot, akik egy korhűen felépitett parasztgazdaságban éltek s dolgoztak.
Biztos jó biznisz volt annak, aki kitalálta, na meg a forgalmazóknak is, merthogy nem olcsó, viszont kifejezetten rosszat tett a magoncaimnak, amikor átültettem nagy büszkén őket a tőzegcserépbe. Kész átverés :-(
Éppen most ültettem át a tőzegpoharasakat műanyagpoharakba. Már 2. éve próbálkozom ezzel, de nem vált be. Maradnak a nagy tejfölös poharak. Tőzegpohárral pedig nem szabad semmit elültetni, mert behatárolja a gyökér fejlődését.
Jó nézni az elmúlt napok palántás képeit, látom, mindenkié műanyag cserépben van. Erről jut eszembe, mi a tapasztalatotok a tőzegcserépről? Én idén próbálkoztam vele, de nem érezték jól benne magukat a növénykék. A tejfölös poharakban sokkal jobban fejlődnek.
Na még jól körülnézünk a képen, kit tudja miket nem találunk:-) Mindenesetre ha így készíti el a vacsit magának, akkor nagyon ügyel a részletekre, le a kalappal! Így még a kecsisajt is finom lehet, annak is aki nem szereti annyira...( nem akarok magamra mutogatni:-))
Készítettem az elmúlt héten néhány képet magam is. Rossz minőségűek, mert egy telefonnal készültek, de azért látszik valami. :) Leginkább az új vetésre/ültetésre mentem rá, tavaly ősszel nem volt időm hagymát dugdosni meg salátával bíbelődni, így egyelőre elég kopár a kert, paradicsomot is helyre vetem. (Borsót sosem szoktam, túl nagy területen kellene, hogy egy 15 literes adag levesre elég legyen... Igazából azt sajnálom, hogy idén elmulasztottam a hónapos retket, de nem találtam kis méretben rovarhálót, anélkül meg csak időpocsékolás nálunk, szűzföldben 90% kukacosodik. Sebaj, vetek majd japán retket, az mennyiségben sokszor is meghozza.) Szóval ez egy hónap múlva lesz csak igazán mutatós, két hónap múlva meg annál inkább, aztán csak egyre jobb lesz. :) Eddig mondjuk a paradicsom fitoftóra minden évben betett az összképnek valamennyire, de most ellenálló fajtákat vetettem. No, egyelőre ennyi, következzen a néhány kép. Tényleg néhány :D
1.
Ez még tavalyi kép, uborkasor, de most is éppen ezt csinálom. Kerti homok versus erdőből hozott humuszos homok :) Na, ezért a sok kubikosmunka, láthatóan megéri.
2.
A medvehagyma jól bírja a klímát! Ajánlom mindenkinek, bár idén még nem ettem belőle, anyira jól mutat, sajnálom, kevés van még. De szaporodik rendesen, hálistennek.
3.
Leendő paradicsományás, magok egyelőre a föld alatt... Mögötte egy korai zeller, amit kissé túl korán tettünk ki, ráadásul rossz ágyásba. Hehe, sebaj, nem került sokba... Majd áthelyezzük, és reménykedünk, hogy nem jön fagy, amitől magszárba megy. (Így jár, aki előbb vásárol, utána olvas...)
4.
Szeretem, amikor már lehet zöldet is enni :) Itt már csak a rizs és a tálca nem saját gyártmány.
Nekem is voltak-vannak gondok palántákkal. Az 10723-as hsz-ban felsoroltam az ötleteimet, hogy miért olyanok, amilyenek (halványodtak és nem nagyon akartak nőni). Amit azóta tettem: a poharakban túl alacsonyra ültetetteket kiemeltem, tettem alájuk még földkeveréket, már nem teljes napon vannak, hanem egy fa alatt, félárnyékban és kaptak wuxalt. Az utóbbi 2-3 napban nagyon meglódultak, de a többiek fotóihoz képest elmaradásban vannak. Szerintem tavaly is ez volt a gond nálam, tűző napon voltak egész nap. 2-3 éjszakára már kinn is hagytam őket, de tegnap este pl itt nagyon hűvös volt, a paradicsom levélkék mimózaszerűen összecsukódtak, így aztán becipeltük őket este.
palánták
retek, hagyma, saláták a jobb oldali ágyást márc első 5 napjában vetettem, a baloldalit jó két héttel később, szinte nincs köztük különbség, ennyire rossz volt az idő
Jól van te vagy a barátom...:-))) Én már csak ilyen gyagya maradok, hogy mindig a saját fejem után megyek:-) Nem terítettem vastagon, arra gondolva, hogy majd ahogy nő a hagyma teszek rá még egy adagot. Na majd holnap kiderül:-)