Én még nem mertem... nejemmel pont ma tanakodtunk, hogy mi legyen. Inkább átültettük nagyobb cserépbe őket és kaptak tápoldatot. Várok még két hetet. Biztos ami biztos.
Elültettük a krumplit. 8 sor a körtefánál kis megszakítással. Összesen 62 méter. Van Agria, Mira, Hópehely, Százszorszép, Vénusz Gold, Flanell-féle sárga, Pannónia, kívül-belül lila, és 3 szem lila héjú.
Szerintem most. Én már kb. két hete sütöttem rebarbarás sütit, életemben először. Kellene megint. Hogy meddig lehet szedni, azt nem tudom. Nekem 2 kis articsóka palántám van, nem vagyok igazán megelégedve a fejlődésükkel. Lehet, hogy inkább ki kellene költöztetni az üvegházból a szabadba. Idén nem valószínű, hogy virágozni fognak.
30-35 centisre, 5+ centi vastagra nőhet laza magaságyásban. Takarni érdemes a tövét, és fertőtleníteni mindenképp a talaját, mert könnyen kikezdik a rovarok, ha elérik. Az íze nagyon finom, az egészséges példányoknak nem csípős, jellegzetes retekíz. És fő előnye a mérete. :)
Köszi a fölajánlást, nekem is sikerült szereznem egy csepeli jóembertől, aki maga is vet, és a sajátjából fölajánlott 10 kiló közepes nagyságú, előcsíráztatott krumplit. Szóval mi is mostanában vetjük. :) Kíváncsi leszek!
Crystalheart! Sikerült szerezni Mira krumplit? Nekem most hoztak, de több, mint amennyi elfér. Úgy 50 és 100 szem között van, amennyi kimarad. Gödöllőn lakunk. Ma vagy hplnap ültetjük. Ha kell Neked, vagy másnak, elvihető. A maradék:
Mi is le vagyunk maradva a palántákkal, vettünk is 5 darabot a piacon, hogy legyen enni korai paradicsomunk. A palántáinról meg majd augusztusban lesz a befőzés.
Nem azért szárítom:-)) ( ez nem mulcsozás:-)))) Azért szárítom, mert sok van belőle, és télen, -ha sikerül megszárítani-, szerintem a tyúkok és libák örülni fognak neki...:-)
20 l-es vödröm nincs. Csalánom van és víz is van. Majd megoldom valahogy:-) Ma egy pár köteggel összekötöttem, szárítani, de szerintem nem jó helyre tettem, mert ha esni fog, akkor elázik... Majd holnap továbbfejlesztem a dolgot:-)
Itt az alaprecept, ha többet akarsz, emeld a mennyiségeket az arányt megtartva, de ahogy látod a kész levet még higítani is kell öntözés előtt.
Növényi trágyalé csalánból és fekete nadálytőből Daraboljunk fel 1 kilónyi zöld növényt egy műanyag edénybe, és töltsük fel 10 liter esővízzel vagy állott vezetékes vízzel. Állítsuk az edényt napos helyre, pár nap alatt erjedni kezd. A teljesen kierjedt levet 1:10 hgításban öntözzük a növények gyökeréhez.
:-)) És legalább a szomszéd fáját vágtad ki hozzá??:-)) Kérdésem van...még mielőtt cselekednék: egy 200 l hordóm van öntözővízzel. Ha csalános vízzel akarok öntözni, akkor ebbe dobáljam bele, vagy inkább hogyan? És mennyi csalán mennyi víz?
Januárban vetett paradicsomjaim április 20-ra kezelhetetlenné nőttek. 50-60 cm magasak lettek, borultak mindenfele, ki kellett ültetnem. Egy hete kiültettem őket. Velük egyidőben kiültettem a márciusi vetésűt is. Ezek igen virgoncan viselik a szabadságot, a nagyok ellenben kókadoznak. Van ugyan 4 cm-es paradicsom is, de valószínű nem nő tovább, az időjárás kegyessége okán azért azt hiszem túlélik. Nagyok, virágzanak a paprikák, ezeket nem volt hiábavaló januárban vetni. Márciusi uborkám is 60 cm körül járt már..., minden gyökerét eldobta egy pillanat alatt, kiültettem, kettőből egy úgy tűnik észheztér.
Ezt Bálint gazda honlapján olvastam. Taormina jutott eszembe róla :)
Családi célú cserépben történő magvetésnél a talaj fertőtlenítése kémiai anyagok nélkül hőkezeléssel a következő módon végezhető: talajt előzőleg beöntözve háztartási sütőben fokozott gőzfejlődés mellett 95-100 °C-ra felmelegítjük, ezen a hőfokon tartjuk 30-40 percig. A gőz megfelelő hatását a föld befedésével tudjuk biztosítani. A sütő kikapcsolása után hagyjuk lassan kihűlni a talajt. 1-2 napos pihentetés után a földbe már vethetőek a magvak. A hőkezelés a kórokozók mellett az esetleges kártevőket és a gyommagvajat is elpusztítja. A hőkezeléshez ne használjunk 100 °C-nál magasabb hőmérsékletet, mert a talaj szervesanyag tartalmát elégeti, tönkre teszi.
Még nem hallottam japán retekről. Idén nekem ez a piros van (tavaly sikerült egy olyan fajtát kifogni, hogy a másfél hónapos aszály ellenére is megnőtt és nem lett fás, ezért hagytam belőle magnak), meg van jánosnapi, meg egy olyan nyári, ami formára a jégcsaphoz hasonlít, de csak az alja fehér, a felső része piros. Meg még lesz téli.
Én vettem 3-4 féle retket, csak azt nem tudom hogy ezt a japánt beletettem-e a magkeverekékbe, amit elvetettem..., Majd este megnézem a zacskókat, hogy megvan-e még vagy már a földben van:-) Ez az a barna színű retek ugye?
Na szervusz fődi...!:-) Megrendelted az esőt...? A megye déli felére is...? :-)) Nekem is muszáj lenne öntözni, mert kezd elsivatagosodni az agyagos föld...:-)
Ti amúgy szoktatok japán retket vetni? Én egyszer vetettem pár éve, és rendes, egyáltalán nem csípős retekíze volt, csak éppen egy darab akkora, hogy többször is tudtam belőle enni, szinte sietni kellett vele, ne száradjon ki.
Az én palántáim már kint vannak vagy 10-14 napja. Egy picit megcsípte őket a nap, ahogy vártam, mert nem tudtam otthon lenni velük és odébb pakolni, de azóta már szépen hozzászoktak a naphoz és jól néznek ki.