Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2011.11.18 0 0 915

Rákerestem a trágyagilisztára. Kismillió talált volt, de majdnem mind a pecások szemszögéből tárgyalja. Azért kiszűrtem belőle, hogy egészen másmilyen, mint a nagy rózsaszin földigiliszta. Pl. sokkal mozgékonyabb, a kárász ezt szereti, tovább bírja a vízben és a dobozban moha között, stb.

Egy fél vedernyit (kb. 50-60 giliszta lehet benne) áttelepítettem a komposzt halomba és lefedtem friss trágyával. Remélem jól érzik majd magukat.

Azért az ültetőgödörbe kerültekt sajnálom, mert ha megeszik az összes trágyát az az érzésem éhen halnak.

Előzmény: tp329 (914)
tp329 Creative Commons License 2011.11.17 0 0 914

Hogy szakértő az túlzás, de benéztem!

1. Nem tudom, de szerintem nem.

2. Lásd 1.

3. Igeeeeeen! Már nem az érett komposztra gondolok, hanem a komposztálandó halomba.

Előzmény: Ali-bá (913)
Ali-bá Creative Commons License 2011.11.17 0 0 913

Gyümölcsfák alá az ültetőgödör aljába trágyát raktam. Sok vékony piros giliszta volt benne. A földemben ásáskor rózsaszínű kövér gilisztákat találtam.

Kérdések: 1. Nem ártanak ezek egymásnak?

2. A piros 'trágyagiliszta' nem pusztul el a földben?

3. Komposztba érdemes ilyen piros gilisztákat rakni?

lacy63 Creative Commons License 2011.11.15 0 0 912

Köszönöm szíves válaszaitokat és, hogy tapasztalataitokat megosztottátok.

Vannak nekem is már saját gyártású kombi fáim, ezek almák. Én is idősebb fák egy-egy ágaiba szemeztem más-más fajtát. Amelyik már terem, az valóban megtartotta a fajta tulajdonságait. Mint lentebb írtam ebben az esetben a csúcshajtást szeretném átoltani, hogy a fa teljes koronája más legyen. Ezek szerin akkor nem kell aggódnom, kísérletezek bátran,

mondhatni: próba-cseresznye.

Ali-bá Creative Commons License 2011.11.14 0 0 911

Helo lacy63 ! Ne aggodalmaskodj, tulajdonképpen semmi gond nincs a kombifákkal. Nekem is van több. Korai és közép időben érő, aztán három különböző, időben majdnem egyszerre érő, sőt meggy-cseresznye kombi is. Nem tapasztalom, hogy befolyással lennének egymásra. A lombhullásban van különbség és ugye a termés is lényegesen eltér a fajtának megfelelően. A fajtatulajdonságokat (íz, szín, keménység,...növekedési erély, vesszővastagság, termőrügy-berakódottság, izköz, levélalak,...) megtartják.

Jó kísérletezgetést!!!

Flanell Creative Commons License 2011.11.14 0 0 910

Biztosan hatnak valamennyire egymásra (a korai pár nappal később érik, meg fordítva), de alapvető gond nem lesz. Sok embernek van kombifája, ha gond lenne belőle, már legalább a fél fórum tudna róla.
Nekem is van egy kombi cseresznyefám, egy nagyon korai és félkorai fajta, az is jól műxik. (Az mondjuk áganként van átoltva, mert már jókora fa volt a magonc alany, mire rájöttem, hogy nem érdemes megtartani. Csak azért volt addig is, mert pont ott kelt ki, ahová ültetni akartam volna a sorban következő fát.)

Előzmény: lacy63 (909)
lacy63 Creative Commons License 2011.11.14 0 0 909

Köszönöm!

Pontosan így gongoltam. De még az izgat igazán, ha a korai az alsó szint, és megérlelte a termését, meg fogja-e érlelni a következő ágszinten lévő későbbi érésű gyümölcsöt is. Nem vált-e a vegetáció olyan irányba, hogy csak az ágakat és a gyökereket neveli tovább a szezon hátra levő részében és a fentebb még éretlen gyümölcsről "elfeledkezik".

Előzmény: Flanell (908)
Flanell Creative Commons License 2011.11.14 0 0 908

Szerintem legfontosabb a növekedési erély.

Ha pl. ez az alul-felül dolog úgy értelmezhető, hogy egyiket beleoltani az alanyba, és annak a csúcshajtására a másikat, akkor az erős legyen alul, a gyenge felül, mert a csúcshajtás mindig erősebben fejlődik. Az erősből meg megcsinálni az első ágszintet.

Én mondjuk a Germersdorfit sem permeteztem még soha rovarölővel. Talán 1-2 év volt, amikor előfordultak kukacok. Valamiért nálam nem szeretik. Talán van valami (nekik) jobb a közelben.

Előzmény: lacy63 (904)
tp329 Creative Commons License 2011.11.14 0 0 907

Alap ötleted kivitelezhető.

Előre szerintem senki sem tudja megmondani, hogy évek alatt, hogyan viselkednek majd a fák, hiszen ezek egyedi példányok, ki kell próbálni.

Én, spec. az előttem szólóval értenék egyet. Egy fába közel azonos érési idejű fákat tennék megtoldva, hogy a habitusra, fejlődési intenzitásra is figyelnék. Nehéz egyben tartani a fát, ha az egyik fele terülő, a másik meg égbe törő. Valamint a tenyészidőbeli különbségre is érdemes ránézni. A fa egyik fele már leveles, a másikon még esetleg semmi. Persze ha csak úgy  egymásra "dobálod" a fajtákat, akkor is működik valameddig de ezek az "apróságok" nagyban befolyásolhatják a fád élettartamát, én így tapasztaltam.

Előzmény: lacy63 (906)
lacy63 Creative Commons License 2011.11.14 0 0 906

Köszi!

Igazat adok neked, a növényvédelmet illetően. Jelenleg egy 30 éves germersdorfim van, én a virágzás elején és végén permetezek monília ellen. Utána nem szoktam permeteznni, hanem sárgalapot rakok rá több hullámban. Ha elhibázom a kezdést, nézhetem az úszkáló kukacokat. Az idén elcsíptem, az utolsó szem is kukac nélkül hullott le a fáról. Fokozható a sárgalap hatása a korona alá szórt talajfertőtlenítővel.

Szal az alap ötletem megvalósítható?

Előzmény: Rumanyi (905)
Rumanyi Creative Commons License 2011.11.14 0 0 905

A duó trió stb fáknál eléggé macerás a növényvédelem. Az egyik már érik, a másikat még kellene egyszer fújni....  

A Bigarreau elvan permetezés nélkül, de a Germesdorfi kukacos lesz. A befőtt tetején úszkáló kis pondrókat látva nem kívánnám az üveg tartalmát.

Szerintem az érési idők legyenek közel azonosak a kombifáknál.

Mondjuk Bigarreau párnak Rita vagy Münchenbergi, Germesdorfinak Katalin stb.

Előzmény: lacy63 (904)
lacy63 Creative Commons License 2011.11.14 0 0 904

Sziasztok!

Az üres terület hiány miatt tandem cseresznyében gondolkodom:

1. Bigarreau Burlat - Germersdorfi

2. ismeretlen a szomszédtól (germersdorfi körüli éréssel) - Katalin.

Úgy gondoltam, hogy alulra a korábbit, rá a későbbit oltanám. Ezt a sorrendet a szüretelési technika miatt agyaltam ki. De nem tudom, hogy a két féle érési idejű cserkó nincs-e élettenilag is egymásra hatással és e miatt a kősőbbit kellene alulra, a korábbit meg felülre oltani.

Várnám szíves tapasztalatitokat, véleményeiteket. Esetleg felejtős az egész project?

rámenős Creative Commons License 2011.11.10 0 0 903

Lehet, hogy a Péterrel is végigjátszom azt amit a Rita, Carmen, Alexel. Aztán nem Péter nő belőle. Most pótoltam a Carment. Ha nem az lesz, tőletek kérek vesszőt és szigorúan átoltom.

Előzmény: Ali-bá (902)
Ali-bá Creative Commons License 2011.11.10 0 0 902

Vedd meg a Péter-t is feltétlenűl. Füzérnek nevelve 1x1 m helyed csak akad még talán, ha máshol nem valami öreg fa mellett/alatt, vagy az utcán. (Már csak azért is, hogy küldhess róla oltóvesszőt, mert mifelénk nincs sehol ez a fajta.)

Előzmény: rámenős (889)
Flanell Creative Commons License 2011.11.09 0 0 901

OFF:

Nyáron hallottam a sztorit.

Az az FKGP-alelnök, aki eladta a pártját a F-nek, vagyis a pártvezetők lejáratásához, a párt szétveréséhez belső információkat adott el, 2001 táján egy 100 M-s szabolcsi hűtőházat kapott meg 10 M-ért, ez volt az egyik fizetség. (De ezért gazdái kötelezték, hogy hagyjon fel a politizálással.) Viszont a maffiamódszerei megmaradtak.

Ő amúgy a mg-ból gazdagodott meg, termelő és gyümölcsfelvásárló is volt, a politikusi pályafutása után is.

Na, a történet: az informátorom cseresznyét leadni ment. Látta, hogy a politikus átvevőhelyével szemben a másik átvevőhelyen 10 Ft-tal drágábban veszik a cseresznyét, így oda vitte. (Közben megcsodálta az ottani tulajdonos 50 M-t érő Mecijét, nem egy kisnyúl volt ez az ember sem.)

Leadás után az utcán beszélgetett egy ismerőssel, miközben látta, hogy a volt politikus átmegy az ellenlábashoz. Mondta is a beszélgetőpartnernek, várjuk csak meg, nézd meg, hogy rögtön kijön a tulajdonos, és lejjebb veszi az átvételi árat.

De csak félig lett igaza: kijött a tulajdonos, és letörölte a tábláról a cseresznyét. Onnantól nem volt szabad neki cseresznyét átvenni.

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.08 0 0 900

Amit én láttam a szomim kertje előt van az isteni finom és isteni nagy , pont méret. Lopok tőle mindíg , de most oltóvesszőt és beoltom minden szilvába.

Sárgacseresznye???? Na ez nekem új!!!!!!

Előzmény: Ali-bá (898)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.08 0 0 899

Az egyik fidesz képviselőnek meggyese van , rázógépesekkel dolgoztatott.

Előzmény: Ali-bá (896)
Ali-bá Creative Commons License 2011.11.08 0 0 898

Láttam a másik fórumon, hogy keresed! Nekem van, de bár mézédes, nagyon aprószemű. Bánom, hogy oltottam, csak a helyet fogja.

Kérj inkább sárga cseresznye oltóvesszőt!!!(ld. 189. hsz. felső kép.) Küldök!

Előzmény: Törölt nick (894)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.08 0 0 897

Én se politizálok,csak szidom őket.

Előzmény: Ali-bá (896)
Ali-bá Creative Commons License 2011.11.08 0 0 896

Ugyan már!!

Láttatok Ti már politikust kertészkedni? De azt hiszem ez kölcsönös, mert pl. az én kertészbarátaim se politizálnak. (Na jó, néha szidják őket.)

Előzmény: Törölt nick (895)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.07 0 0 895

Igazad van ,de a Fletó banda,meg ay többi vörös sem sokat segített,pedig több idejük volt rá.

Előzmény: Csarli1 (893)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.07 0 0 894

Zöld ringlót vadászom, megbízható helyről. Valami infót tudsz adni Ali-bá?

Előzmény: Ali-bá (892)
Csarli1 Creative Commons License 2011.11.07 0 0 893

Olaszoknál van rá pénz, ott a kormány támogatja a termelőket, itt pedig viki csak a fajtáját támogatja

Előzmény: Ali-bá (892)
Ali-bá Creative Commons License 2011.11.07 0 0 892
rámenős Creative Commons License 2011.11.07 0 0 891

Várd ki míg megérik, mert különben csalódni fogsz. Éretten, lefagyasztva viszont nincs párja. Még nem tudtam annyit lefagyasztani, hogy karácsonyig ne fogyjon el. Az unokáim jobban szeretik mint a befőttet.

Előzmény: Ali-bá (887)
rámenős Creative Commons License 2011.11.07 0 0 890

Megnéztem a könyvet. Hrotkó Károly 2003. Cseresznye és meggy.

Ukrán származású. Középkései érésű, bőtermő, nagy kemény gyümölcsű, honosítás előtt álló fajta. Már világosan is fogyasztható, de érdemes megvárni az érést, mert íze ekkor kellemesen savanykás, édes. Húsa kemény ezért repedésre kissé érzékeny. Fája középerős növésű, jól alakítható. Kissé ritka ágrendszerű gömbkoronát nevel. VI.25-28. Középerős. Középkései virágzású. Sunburst, Alex, Katalin, Linda, Vera, Pál, Péter a porzói. O/ 26-28. 10 gr. Nyomott gömb. Sötétbordó. Kemény. Mag 3 %.

Hátha felkeltettem az érdeklődésedet?

Előzmény: Ali-bá (888)
rámenős Creative Commons License 2011.11.07 0 0 889

Sikerült Érden vennem egyet, már ha az. A bemutatójukon szúrtam ki. Nagyon nagy szemű, édes, ropogós, sötétebb színnel. Egyből a kedvencem lett. A Pétert is ott találtam, de nincs annyi helyem már.

Remélem a Krupi megembereli magát és jövőre már terem néhány szemet. Akkor bővebben beszámolok róla.

A Szomolyai felvetésemhez mit szóltok? Az alany lehet az oka a különböző jellegnek? Már máshol is tapasztaltam ezt. Jövőre felmegyek Szomolyára. Megnézem az ottaniakat.

Most már csak a Carmennek tartalékolom a helyet. Az biztos, hogy ha megint átvágnak, akkor ellenkampányba kezdek velük.

Előzmény: Ali-bá (888)
Ali-bá Creative Commons License 2011.11.06 0 0 888

A Krupnopoldnaja-ról mit tudsz? Még nem hallottam róla.

Előzmény: rámenős (886)
Ali-bá Creative Commons License 2011.11.06 0 0 887

Egyiket se cseréld le, inkább pluszban vedd a Szomolyait. Az nagyon finom éretten a többiek szerint. Nekem idei oltásom van belőle, jó 1 m-t nőtt. Alig várom, hogy megkóstoljam!

Előzmény: Fecoboy24 (881)
rámenős Creative Commons License 2011.11.06 0 0 886

Nincs Péterem. A Carmennek vett Stellába szeretnék oltani. Nekem is kellene vessző belőle.

Előzmény: Ali-bá (885)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!