Háát, éjjdös egy komám, én biza nem vagyok olyan szééjjp, egíssges magyar parasztgyerek, csak a dekadens városból szörnyülködök. Azért tudtommal Mo.-on nem teszik élve a forró vízbe az állatokat, és nem kínozzák a szükségtelenül hosszú ideig.
Már az időszámítás előtt a Qinghai-Tibeti fennsíkon élő tibeti nemzetiségű ősök létesítettek kapcsolatot a Kína más területein élő hanokkal. Hosszú idő elteltével a tibeti fennsíkon élő törzsek fokozatosan egyesültek és végül kialakult a mai Tibet. Az időszámítás szerinti 7. század kezdetén véget értek Kína középső területén a több mint 300 évig tartó zavargások és elszakadási törekvések. Ezzel egy időben a tibeti nemzet hőse, azaz Szongcen Gampo megalapította a tibeti királyságot, amelynek székhelye Lhasza lett. Szongcen Gampo idején átvették a tang-dinasztia élenjáró termelési technikáját, illetve politikai, kulturális eredményeit, rendkívül jó baráti kapcsolatokat létesítettek a Tang-dinasztiával a politika, a gazdaság, a kultúra, valamint más területeken egyaránt.
A 13. század közepén Tibet hivatalosan Kína részévé lett, ezután bár Kínában több dinasztia követte egymást és többször változott a központi hatalom, de Tibet mindig is a központi kormány irányítása alatt volt. 1644-ben a Qing-dinasztia megalakulása után még szigorúbbá vált az irányítás és az igazgatás Tibet felett, erősítették és rendszeressé tették a központi kormány jogainak gyakorlását. 1727-ben a Qing-dinasztia mandarint, vagyis minisztert küldött Tibetbe, ahol a központi kormányt képviselve ellenőrizte a tibeti adminisztrációt.
Tibet megosztja a történészeket. A kínai nézetet vallók szerint a tibetiek Kr. e. 2200 körül elvándorolt, a Hunanban lakó, régi San Miao nép leszármazottai.
Tehát a kérdés még nincs eldöntve. De te biztos annyira okos vagy, hogy tudod az igazságot ebben a kérdésben.
Kicsit más, de a kínaiaknak az sem ciki, hogy egy csomó állatot megkínoznak elkészítés előtt, mert így állítólag finomabb. Szal az a tény, h. nem értik, miért akar elszakadni Tibet, az az ő közfelfogásuk egyik rejtelme.
A tibetiek úgy kínaiak, ahogy a kurdok "hegyi törökök". Még a nyelvrokonság is igen távoli, ha egyáltalán fennáll. Nem értem, mire való ez az ordasan ostoba, erkölcsi fogyatékos duma.
Nagy erőkkel igyekszik lecsendesíteni a zúgolódó tibeti tartományt Kína, sorra érkeznek a katonai csapatszállítók. A hatóságok közben elismerték, hogy a zavargások más tartományokra is átterjedtek.
Az ezotéria ("ezo": BELSŐ), spiritualitás nem az infók halombagyüjtése. Mellesleg hamar kiderül, ha így gondolkodunk róla. A belső út az önismerettel kezdődik: ez pedig azzal, hogy őszintén szembenézzünk magunkkal, tulajdonságainkkal.
Enélkül napi 1000 oldalnyi szúra olvasás után is maradunk akik voltunk. Akik vagyunk, az meg nem a Tan tanulmányozásából derül ki: hanem a viselkedésünkből, megnyílvánulásainkból.
Mint említettem volt, én a kagyü ághoz tartozókkal szimpatizálok.
Ez legyen a te problémád, de akkor ne akarj itt mindenféle ismeret nélkül más iskolákról is nyilatkozni, mint szakértő.... Főleg ne ennyire lekezelően...
Düdzsom rinpócse 1987-ben halt meg... Már párszor leírtam, de úgy látom, nem akarsz utánaolvasni: a nyingmapa ág mindig is decentralizált iskola volt, tulku láma vezető nélkül, egészen 1959-ig. Akkor a számüzetésben választottak először vezetőt, Düdzsom rinpócsét, aki azonban - ahogy fentebb is írtam volt - már 1987-ben meghalt. Utána következett a sorban harmadikként Mindroling, aki ugye idén februárban halt meg. Jelenleg még nincs kinevezett vezetője. Van pár nagy tanító láma, de egyik sem vezető.
Ami az idő aspektust illeti a mi történeti leírásaink sok ezer évvel ezelőtti időkről szólnak, kb. 18 ezer évvel ezelőtt történt eseményekről. Hozzánk legközelebb eső periódus 9 ezer évvel ezelőtti, amikor Buddha Tönpa Shenrab még élt. Életrajza szerint Buddha Tönpa Shenrab 8 ezer és kétszáz évig élt, ami 82 'sen' év. Egy sen év száz emberi életévnek felel meg. Ám ha nem sen években számolunk, akkor Tönpa Shenrab 82 évig élt 9 ezer évvel ezelőtt. Ezért beszélünk 9 ezer évnyi távlatról a hagyományunkkal kapcsolatban.
Komoly beszélgetés, komoly érvek. Tehát egy olyan hiedelemre alapozod a 18000 éves írásos emléket, amely szerint valaki 8200 évig élt. Komoly érv, nagyon komoly (:-))))))