Deryan, nagyon köszönöm,ez ad egy kis reménykedést.Lenne még jópár kérdésem, demajd holnap, napi 8-10 órát kertészkedek, s leájukok most már a székről...
Egy (számomra) érdekes esetben kérek segítséget. Történt ugyanis hogy tegnap este nézegettem a kertben a babomat, hogy milyen szép, meg hogy hogyan nő, meg is locsoltam aztán nyugovóra tértem. Na most reggel megdöbbenve kellett tapasztalnom hogy a babom leveleit valami lerágta. Egy kb 15 méteres sor levélállománya tűnt el. A mellette lévő futóbab és a kukorica érintetlen és sértetlen, ugyan úgy minden más növény is a kertben. Valaki tapasztalt már hasonlót, vagy esetleg ötlete van valakinek hogy mi lehetett ez?
A múlt évben vetettem hosszú tenyészidejű karfiolt. Szegény a nyarat végig szenvedte a tetvektől, bolháktól. Őszre viszont rendbe jött, és szép termést hozott.
Az idén brokkolit, karfiolt, korai káposztát, karalábét ültetek :)
Új vagyok itt és szeretném megkérdezni, foglalkozik-e valaki karfiollal? Nevelgetekpalántákat, de minden ismerősöm csak legyint: mondván, úgysem lesz belőle semmi, mert "az macerás". BIztonság kedvéért azért van brokkoli és zöld karfiolpalántám is...
Ma én is kiültettem a palánták egy részét. Lehúztam közel egy műszakot a kertben s kellően meg is sültem.
A csigák meglátogatták a petrezselyem soromat és béhány tövet összeköpködtek. A tojásokat elárasztottam s vizsugárral szétmostam
A korábban kiültetett karalábé nagyot fejlődöt. A káposztalepkét hétfőn lecsaptam. A káposztafélék földjét vizesen tartom, a vizes gödrök külső ivét pedig felszórtam fahamuval, mely úgy látszik, hogy segit, mert bolhák ugyan vannak, de nem mennek oda.
Eddig nem tapasztalt módon az idén rengeteg ilyen bogár szaladgál a kertben és a környékén, a gyalogösvényen.
A levelek után. Legkevésbé pedig a termésekben. Nem is eszünk bolti salátát, mióta olvastunk a Kertészet és szőlészetben a saláta növényvédelméről. Hogy jó alaposan, többször permetezzük felszívódó gombaölővel, hogy jól át legyen itatva. Valahogy így írták.
Szegény talaj legyen? Ilyenkor már melege van a hónapos reteknek? A mikepércsi akkora, mint a hónapos. Szeretem tudni mit csinálok. A takarás ilyen volt. Kukac ellen szórok, permetezek, mert lehet, hogy kukacos , de egy hét múlva megeszem...
Nem tudom, hogy ez megnyugtat-e, valószínűleg nem, de Nagykanizsa környékén csak szép csendes eső esett:-) Innen azért nincs olyan nagyon messze a déli part:-)
A trágya szaga biztosan odacsalja ezeket a legyeket is, és kukacos lesz. A retek nem a legtápanyag igényes növény. A tulzott tápanyagtól laza szövetű, vizenyős lesz.
Nem mondtam, hogy ezeket próbáld ki mind, csak akt érdekel ez a fajta védekezés, annak hasznos lehet-
Dolichos lablab v. Lablab purpureus néven keresheted. Ezek szerint sokáig elálla magja? Nekem is van jó pár éves magom, nagyon szép növény, ha találok helyet (ami nem könnyű), lehet, hogy vetnék. Az ehetőségnek nekem is utána kéne néznem, úgy emlékszem, mintha ehető lenne, de nem egyértelmű. Annyit nem termett, hogy ez különösebben fontos lett volna.
Ezen a topikon zöldfülűként, kérdezni szeretnék: mit tudtok az "apácababról"? Létezik egyéb neve, amin utána tudok nézni? Kicsi fekete gömbölyded babszemet terem, amin kiemelkedő fehér szegély van, úgy 1/3-án a kerületének.
Több éve kaptam a magját (sajna elfelejtettem, kitől), tavaly elvetettem, tényleg babféle. Termett vagy fél kilót, de azóta meg vagyok lőve vele: nem vagyok abban sem biztos, hogy ehető, azt meg pláne nem tudom, mit és hogyan érdemes főzni belőle.
A felrakott fotó életlenségéért elnézést (vénséges mobiltelefonnal készült, rossz megvilágítás mellett), a homályos érme egy ötforintos méretviszonyításnak. A lényeg, a babszem formája, a fehér szegélye azért látszik.
Állandó locsolgatás nem lesz, mert nem verek sátrat a veteményesben:-))) Max. naponta kétszer-háromszor:-))Utána pedig gyorsan felfaljuk -még a bolhák előtt- a retket:-)
monjuk én pont ezért vettem tizedgrammos digitális mérleget. Minden vegyszert ezzel mérek. Egyszerűbb, nincs túl vagy alá adagolás, könnyen tisztítható, mert van egy különbejáratú vegyszeres kanalam meg kis tálkám.
Azért nem egyik napról a másikra fogynak el, az élők nem pusztulnak el, csak nem szaporodnak tovább. De a retek tényleg jól szokta bírni a versenyt a bolhákkal, ha állandó marad a bolhamennyiség.
Hallgattam Ilre és nálam is bevált. Ha meg is jelennek a bolhák, nem szaporodnak el annyira, hogy komoly kárt tegyenek, később meg olyan gyorsan nő a retek, hogy kevés bolha nem számít. És ha állandóan nedves a talaj, tényleg elfogynak a bolhák. Az állandó locsolgatás meg a reteknek is javára válik.
Köszi! Olyan vagy, mint a 197...bár még annál is jobb, mert ő már volt, hogy hülyeséget mondott nekem:-)) Én takarmánynak vetettem, úgyhogy sűrűbben hagyom akkor:-)