Igen hálót a mez gaz boltban tudsz beszerezni. Nálunk a fehér olcsóbb, a zöld tartósabb állítólag. :)
A kabakosokat mi nagyon szeretjük. A fagyasztó ládánk nagy részét velük töltjük meg, főleg reszelt cukini és salátauborka, de rántanivaló cukkini és patiszon is van. A cukkiniből a tökfőzelék is finomabb, mint a spárgatökből.
Én idén vetettem cukkinit, patiszont, hosszú patiszont, spárgatököt, lopótököt, héjnélküli magú tököt, sonkatököt, nagyrészük már kikelt, remélem nem lesz rájuk hideg.
Üvegházban tapasztaltak segítségére lenne szükségem.
Építeni szeretnék egyet, amihez sikerült anyagot szerezni. A kérdés az, hogy mekkorát érdemes? Én egy 3,5x2.4 méteresre gondoltam. Így adja az anyag. De lenne több, akkor 1.5 vagy 2.4 méterrel lehetne hosszabb. A kérdés, hogy van e valami értelme?
Az általam gondolt üvegházban kb 7 m2 lenne a növényeknek. Egy 4 tagú családnak, amiből én mérsékelten fogyasztom a zöldet.
Nem, távolról sem hiszem, hogy megélnénk ebből, apjuk dolgozik becsületesen, nem csak kapirgál, mint én… J Viszont így nem is igen tud nekem sokat segíteni. Mondjuk úgy, ő úgy szeret kertészkedni, hogy ne legyen földes a keze.
Egy jó példa a megélésre: tavaly, ahogy lejöttünk, még kétlakiak voltunk, vittem fel a legkorábbi, szép almából az ismerős öldségesnek(szerintem Éva volt, már az alma fajtája, nem a zöldséges). Megegyeztünk, én százasért adtam az előző napmég fán lógó, abszolúte friss és bio almát, ő azt hiszem tán 150-ért rakta ki.
Vittem egy hét múlva is, de szólt, ne viszek többet, ez kb. júniusban volt, mert szívesebben viszik 680-ért a külföldi, fényezett-kényszerérlet-ki tudja mikor szedett almát. Hát akkor meg is érdemlik az emberek, ez van.
Tulajdonképpen csak a veteményesben gazdálkodok, a gyümölcsössel egyelőre nem bírunk, se nem értünk még hozzá, se idő, se pénz, se kapacitás rá. Ősszel kijött egy pasi, vitt pár láda „bemutatót” az almából egy felvásárlónak, aki azt üzente, akkor érné meg leszedetnie, ha ingyen adnánk.
Na, akkor mondtam azt, van pár kisbabás jó barátnőm, ismerősöm, akinekkell, jöjjön és szedjen magának és vigye. Egyik helyről később még egy csirkét is kaptam hálából. Na az ilyen már jobban tetszik nekem: én adok gyümölcsöt, te meg adsz mondjuk pár tojást…tök jó lenne.
UBORKAHÁLÓT mezgazd. Boltban kérjek? Még nem is hallottam, hogy van ilyen.
On-nyál napló: huhhh…nálatok ez nyivános vagy csak saját célra? Ha van ilyen nyilvános, szívesen megnéznék egyet. Egyelőre egy spirálfüzetbe írogatom, hova mit tettem, kivéve a meglepi-virágokat, amiken majd meg kell lepődnöm, azért raktam őket ide-oda, csak egy kis karóval, hogy ne szedjem ki gazként..:-)
Az ilyen cukkini-féléket, egyáltalán zöldségeket még a multikban sem lehet ilyenkor megfizetni, ki is akadtam, s jósok cukkinit-brokkolit-zöldkarfiolt-kelbimbót raktam, lehet a fiúk vasvillávalfognakkikergetni a tanyából…
Köszönöm a linkeket, meg i snézem őket mindjárt (csak kisült a kenyerem)
Amúgy meg versenyezni nem is lehet a multik áraival, de azt vettem észre hogy az emberek egyre inkább megfizetik a jobb minőségű zöldséget/gyümölcsöt. Pesten a biopiac nagyon beindult pedig néhány dolognak iszonyatos ára van. Az éttermek egy része se az olcsó vackot veszi, inkább külföldről rendel, mert itthon néhány dologból elég szegényes a választék. Én is inkább megvenném ezeket a zöldségeket ha tehetném, de nincs rá ennyi pénzünk, inkább megtermelem, az legalább tuti bio (vagy alig vegyszerezett) :))
A karfiolt én mindíg másodvetésnek termesztettem. Május vége felé el lehet vetni a magokat palántának. nem kell tűzdelni, csak ritkán vetni. Junius végén, pl a lekerülő borsó helyére ki lehet ültetni. öntözgetni kell, de nem sok víz kell hozza. CSak annyi, hogy a paléánta fejlődjön. Ez a kései termesztés jobban bevélik, mert a nagy meleget a karfiol nem szereti. Mire a rózsái beérnek, már nem égeti meg a nap. HA mégis erősen tűz a nap, a legfelső levelet vissza kell törni a rózsára.
A tavaszi termesztéshez korán kell hozzáfogni. palánta neveléshez februárban lehet bent vetni a magot, március végén mehet kiültetésre. De így is belecsúszhat a nagy melegbe.
Zellert érdemes közé ültetni, körömvirágot, tagatest. Megzavarja a káposzatlepkéket.
(hosszabb hozzászólás érdemes akár a Windows egyszerű jegyzettömbjével (Notepad) megírni, és csak bemásolni az Index hozzászólás szerkesztőjébe. Így ne száll el egy írás. Elküldés előtt egy hosszab írást én teljesen kijelölöm, vágólapra másolom control+C, ha elszállna, csak vissza kell illeszteni)
Mi először fel akartuk futtatni az uborkát hálóra. Hiába öntöztük, elszáradt, beteg lett. A hely klimája száraz és forró nyáron. A következő évben vettünk Matador és Express uborkákat. A földön futtatva kicsit árnyékosabb helyen és a faparadicsomok mögött, között futtatva a végét hálóra emelve a növények valósággal ontották az uborkát.
Szerintem kezdetben nem ártana többféleképpen próbálkozni, hogy hol s hogyan mi terem meg jobban.
A mezőgazdaságból megélni itt, a tesco és társai mellett nekem nincsenek sem terveim, sem illuzióim. Az eladás sem jut eszembe, mert nem tudnám a fitymálásokat elviselni. Aki nem próbálta a kertészkedést az nem tudja mennyi fáradság és kényszerlutri van a mezőgazdasági, kiskerti termékek mögött.
Tudom, hogy az irásod mögött nincs semmi negativan értelmezendő :)
Hozzad csak a képeket! Album van? Ha nincs, akkor érdemes egyet csinálni :)
Én inkább fényképezek, mint jegyzetelek. Illetve most már mindkettőre szükség lesz. Eddig csak vissza kellett nézni a képeket ha valami a kerttel kapcsolatosan felmerült.
Az almafáknál én azt tapasztaltam, hogy egyik évben tele van, a másikban pedig annyit ad, hogy mondhassuk almát is ettünk.
Tegnap éppen azt néztem, hogy az idén se meggyünk sem cseresznyénk nem lesz igazán. Ha naplót vezettem volna, akkor most biztosra tudnám :) Nem butaság az az online napló. Ha másra nem is használnám, de kertészkedni nagyon jó.
Én is most kezdtem és időnként egyik másik szakkönyvet viszem a hátizsákomban ha hosszabb ideig a kertben vagyok. Pihenéskor a könyvet lapozgatom. Az is előfordul, hogy az internetről leszedett dolgokat rendszerezem, kinyomtatom és kiviszem olvasgatni. A növénytársitásokat pedig kitűztem a pihenő helység falára. Igaz a férjem sok mindenhez ért, de behatóbban a növények, bogarak nem érdeklik.
Én még sose vetettem helyre paradicsomot, nem tudom, nekem nagyon szépek a palánták, már készek a kiültetésre, de a fagyosszenteket megvárom már csak azért is, mert addig nincs időm rájuk. :)
A csirkeháló miért jó? Olcsóbb? A vékony betonvasat ki fogja dönteni a súly. Nem tudom a csirkehálón fel tud-e kapaszkodni az uborka, az uborkahálóra szokta neki segíteni, feltekerem rá. A csirkehálóra nem tudod feltekerni, ellenben lehet, hogy magától megkapaszkodik.
Figyi, bocs, hogy ilyen feledékeny vagyok:-) Te küldtem nekem a paradicsomagot ugye? Szabad földben hány nap alatt kel ki? Mert még nem kelt ki, holott az ugyanakkor vetett kelbimbó és ubi már kint van. Az uborka és borsó futtatásra jó lenne a következő módszer: Vékony 8 mm-es betonvasat szúrok a földbe, és ehhez kötözök csirkedrótot? Vagy inkább a te módszered az állvánnyal és uborkahálóval?
nekem is lepergett a cseresznyevirág nagyrésze. Arra tippelek, hogy pont akkor virított, amikor több napig volt eső és a méhek nem tudták beporozni.
És a 4Ha-ból éltek meg úgy, hogy nem értesz hozzá?
A csalánlevet, ha a tetvek ellen kell, akkor 12-20 óráig áztatod, aztán felhígítod talán 10-szeresére teszel hozzá kenőszappant és lehet permetezni. Én rászoktam, hogy a csanalat el is hagyom. A kenőszappan leviszi a kis dögöket. :)
Megnézem van-e otthon képem az uborkáról. Jobb támogatni, viszont többet kell öntözni. Nekem le van ásva két oszlop, felül össze vannak kötve egy tetőléccel, hogy a súly ne húzza össze az oszlopokat és uborkaháló van kifeszítve.
Szép napot mindenkinek!
Tegnap már megírtam, de elszállt, attól meg az agyam szokott elszállni, olyankor képtelen vagyok újra lepötyögni…
Szóval: én ugyan szegedi voltam, de 8 év Pesten lakás után tavaly egy Szatymaz melletti tanyát vettünk, bő 4 hektár gyümölcsössel(főleg alma meg szilva). Ez a homokos talaj miatt érdekes csak. Elhanyagolt, 8 éve se metszés, se permet, se kaszálás, semmi, képzelhetitek. Egy ősdzsugel… El is határoztuk, ha már 8 éve bio”, akkor mi se vegyszerezünk. Tonnaszám rohadt el az alma a fák alatt, nem tudtunk vele mit csinálni, törtek le az ágak a súly alatt. Idén a szilvafák nem látszottak a virágtól, a cseresznyék sem. Az almavirágzásra azóta is hiába várok, ill. már nem is várok. Bebarnult bimbók, szreintem egy kiló almánk se lesz. Nem vettem észre különösebb fagyot a kritikus időben, viszont sok ágvégi levél be van pöndörödve, valami molyfélére gyanakszom. Lehet, hogy lekaszáltunk valami olyan hasznos gyomot alóla, ami távol tartotta a kártevőket? Vagy miért pont az idén történt ez?
A csersznyéből alig van bekötött virág, de az tavaly se igen volt, legalábbis jun.15 után, mikor leköltöztünk. A szilvákat még nem is néztem, de ringló az bezzeg lesz.
No, tavasszal kivettünk 100 almafát, ott lett a veteményes. Belerotáltunk marhatrágyát, de szerintem keveset, így most minden palánta alá teszek egy kb. „merőkanálnyi” szottyos, régi, vizesített baromfitrágyát, amit tavaly az istállóféléből almoztunk ki. A semminél talán többet ér majd. Van egy 20 méter hosszú fóliám, benne paradicsom, paprika, kis retek, de már elég későn készült el a fólia, a retekkel, lehet, hogy megcsúsztam. Meglátjuk.A paradicsomot már bánom, hogy belül tettem, áll. Nem lesz olyan finom, mintha napon érne. DE jutott több féle kívülre is. Ha nem bánja senki, mutatok majd képet.
Kezdőként, amatőrként, 2-3 szakkönyvvel a hónom alatt próbálkozok ( szó szerint, a könyvek a talicskában), viszont szinte reggeltől estig ott kapirgálok, rendben tartom. Mit gondoltok, meg lehet úszni vegyszerek nélkül?? Nagyon jó lenne, de azért nem ürizek reggeltől estig, hogy mindenféle férgek jóllakjanak…
Aztán: ismeri valaki az áztatott csalánleveles permetezést? Hogy kell pontosan? Ér-e valamit?
Aztán: van valakinek képe uborka támrendszeréről? Hogy a jobb, földön futtatni, vagy állítva? Ha földön, mekkora helyközöket hagyjak?
Nekem csak a Beta nevű karfiolkelt ki, a másik nem (majd kinézem, mi volt).
Millió kérdésem lesz még, ha nem baj…
Ha a karfiol rózsája tűző, meleg napsütésben látszik, és nem olyan fajta, ami a leveleivel takarja a rózsát, akkor egy levéllel le kell takarni. Akkor nem lesz baja, mert nem maga a növény érzékeny a melegre, hanem a rózsája. Ja, és talajtakarás itt is, hogy párásabb legyen a levegője. Nem árt félárnyékba ültetni, a fényigénye ugyanis közepes.
Tudom, hogy másokat szoktak, de én azért vetettem, hogy egy hónapig se legyen luk, mert túl hamar megettük a másik ágyásnyi hónaposat, áprilisban meg még nem tudtam, hogy hamar meg fogjuk. :) De már több évben is gond nélkül megnőtt, a végén a 20%-a megpudvásodott, de hát oda se neki.
Akkor keresek a töknek másik helyet. Hmm lehet megy majd a borsó helyére, addig meg palántázom.
Spenót nálam eddig nagyon szép volt, pedig nem csináltam vele semmit, csak elszórtam, mindegy, hétvégén úgyis kerti buli lesz, jó lesz köretnek, legalább tudom majd hova rakni a paprikákat :)
Nálam a kelbimbó tűző napon van :/ de van még sok palántám, kísérletezek majd velük akkor.
Pikirozd ki jó földbe és tedd kellemesen meleg helyre, de ne legyen kitéve a déli tűző napnak, mert a levélkék könnyen megégnek.
Ha jó földet adsz neki és szépen öntözgeted, akkor kiültetés után szépen meg fog foganni. A kipikirozott palántákat különböző helyeken tartom, végül odateszem mind, ahol a legjobban nőnek. Ha nem férnek el, akkor cserélgetem.
Nálam a spenót nem terem meg. Valószinű takarni kell a korai retekkel együtt a tetvek miatt.
Azt sárga hosszúkás sütőtököt én napos helyre teszem és rendszeresen öntözöm. Bőven és nagyokat terem. Nem futtatnám fel hálóra.
Itt azért tövig nem rágták le hála az égnek, csak a levele tűnt el, minden más megvan. A száron már jönnek új kis levelek is. Őzek nem járhatnak erre, de nyulak lehet. Majd kilesem ha lesz időm hogy mi is ez. Még sosem volt ilyen eddig, pedig pár éve már babot is vetek.
Tegnap én csak 7 órát kertészkedtem, de félájultan értem haza.
Ma pikirozom a kelbimbót és a kései kelkáposztát :) Mind a kettőt nagyon szeretem. Kelkáposztát még sohasem ültettem. A kelbimbót tavaly próbáltam meg először és az is elég jól sikerült. Lényegében véve semmi sem olyan ördöngős ha az ember odafigyeléssel és kellő ráforditással dolgozik.
Nagyon szép karfiol! én se mertem sose ültetni, mert hogy úgy se lesz belőle semmi, de kipróbálom majd jövőre. Most egyenlőre a kelbimbóval szenvedek, nagyon kis véknyadt a növény, el nem tudom képzelni hogy ebből lesz valami őszre :)
Spenótom kezd virágozni és tetvesedni... szüreteljem le a maradék levelet és utána ki is áshatom, ennyi volt? Van helyette újzélandim, de azt csak pár napja vetettem.
Március végén vetett borsóm kezd virágozni, uborkákat is kiültettem tegnap, holnap a paradicsomok is bekerülnek a helyükre.
Van orange tök magom is, nagyon napos hely kell nekik vagy elég a félárnyék? Gondoltam az uborka mellé felfuttatom a hálóra :)
Akkor ezután másképpen fogok fogalmazni. Nem írom azt többé semmire, hogy nem lehet.
Mindent lehet, legfeljebb nem sikerül. Mint ahogy te is írtad, azért csak megfelelő körülmények között sikerül. A hónapos retek szezonja tavasszal, és ősszel van. Ilyenkor más erre alkalmas nyáriakat szoktak vetni.
Volt már, hogy vetettem ilyenkor, május elején, és bőven ettem még hónaposat is :) A titka, hogy árnyékba kell tenni, ahol mindig hűvösebb van. És persze az is kell hozzá, hogy ne legyen júniusi melegrekord...
Ez nagyon jó ötlet! Nekünk is van egy darabra földünk, ahol az első évben én is igy jártam. A zöldbabot és a céklát tövig lerágták az őzek. 1 évig aztán a kaszáláson kivül semmit sem csináltunk. Most a borsókat féltem.
Ültettem csicseri borsót is. Kiváncsi vagyok a növényre.
Nekem azt mondták tavaly, amikor ilyen történt, hogy az őzikék voltak... Ha csemegekukoricád van, azt is meg fogják enni...feltéve persze, ha őzek... Ha nyulak akkor nem:-) Ha olyan a kerted, hogy elképzelhető, hogy őz jár arra, akkor tegyél ki emberi hajat egy hálóban, akkor elmennek onnan.