a pan and scan változat azt jelenti ugye, hogy a film bal és jobb oladlából lenyiszálnak, hogy beleférjen a tv 4/3-as arányú képernyőjébe pontosan. Ezért a filmeket is úgy veszik már fel, hogy egy monitoron a beállításoknál nézik, hogy a dialógusok szereplői, olyan helyekre kerüljenek, ahol a későbbi pan and scan megjelenésnél benne lesznek a képben.
A widescreen változat alapvetően a 16x9-es verzióra utal, de az amerikaiak bírják ezt is ( mint minden mást ) össze vissza használni, tehát az is elképzelhető, hogy a widescreen változat nem 16x9-es hanem letterbox.
A letterbox változat az tulajdonképpen a moziban látható szélesvásznú kópia átültetése videokazettára vagy DVD-re ( vagy valami képhordozóra ), ennek az arányai, most így fejből nem ugranak be, mert ebből is a változatosság kedvéért több van ( USA :))) ), egyszer az egyik házimozi lapban volt is egy ilyen cikk, hogy hányfajta is van belőle. Zavaros és követhetetlen :))
A lényeg:
- pan and scan, modifikált kép a tv képernyőméretére
- widescreen, 16x9-es tévékre 16x9-es kép
- letterbox, a film eredeti képszélessége.
ui. Palpatine csak egy ideig jár jól, aztán már ő sem :)))
az sw.com azt írta, hogy amerikában lesz "pan and scan" változat, meg egy díszdobozos szélesvásznú, amin van egy werkfilm, és jár hozzá egy (állítólag) eredeti 35mm-es filmszalag-darabka. Ezzel szemben nálunk a "pan and scan" mellett egy "letterbox" lesz. Ez mi? Már a DVD-lejátszáskor is találkoztam ezzel, de az én tévémen nincs különbség a "letterbox" és a "pan and scan" közzött. Ugyanaz lene, mint a widecreen, csak 4:3-ra kiegészítve?
Én a második részben Palpatine szeretnék lenni. Nála jobban senki se jár. :-)))
Hát bundee majdnem lenyúlta rólam a 4000. hozzászólást, de gyors voltam :))))))))))
Na mindegy, örülök, hogy ezen kis topik elérte a 4000. hozzászólást nem hittem volna ( ha valakinek de ja vu-ja van nem véletlen írtam már ilyeneket, más számokkal :)) ).
ÖRÜLJÜNK EGYÜTT SW RAJONGÓK, EZ NEM VOLT KIS TELJESÍTMÉNY A RÉSZÜNKRŐL :))))))
2002-ben új film, addig is ez és a másik topik ( STAR WARS: EPISODE TWO ) majd csak kielégít minket, legalábbis remélem.
Köszönöm mindenkinek, aki írt ide és az elején, vagy azóta is bíztatott, hogy ne hagyjam abba !!!
elmennek am a sunyiba. Az lesz a vege, hogy dugig lesz a vilag bootleg dvdkkel, mire ezek kiadnak barmi hivatalost, es abbol mar nem is vesz senki. Meg is erdemlik.
Finally, Lucasfilm, the folks who would know, have officially announced the video release date of Star Wars: Episode One – The Phantom Menace. The official website reports that the video will be hitting video store shelves on April 4th. There’s good news for those of you outside of the U.S., too. The video will be getting a worldwide video release during the week of April 3-8. Check with your local video outlet for specifics. The movie will be offered in both pan and scan
version as well as a deluxe widescreen box set with loads of extras. Oh, and Lucasfilm also adds: "The film is being released on VHS videocassette only and is not being released on the DVD format in 2000 or for the foreseeable future."
Tehát magyarul azoknak akik nem:
A Lucasfilm hivatalosan bejelentette a Star Wars: Episode One – The Phantom Menace, megjelenési időpontját. A hivatalos website jelentése szerint a video Április 4-én kerül a boltok polcairaaz USA-ban. Van egy jó hír azoknak akik az USA-n kívül élnek. A video világszerte megjelenik az Április 3-8 közötti intervallumban. A film mind szélesvásznú, mind 4/3-as ( pan and scan ) változatban is megjelenik.
Ja és az a rohadt ( ez utóbbi saját véleményem ) Lucasfilm hozzátette: " A film VHS formátumban jelenik meg csak és kizárólag és nem fog megjelenni DVD-n 2000-ben és az előrelátható jövőben ".
( kurva jó, mi ?? ) :((((((((
A Star Wars - Csillagok háborúja 23 évvel az amerikai mozibemutató után megkezdi hódítását a tv-csatornákon is! Európában elõször -a szabadonsugárzó adók közül- a német PRO7 csatorna tûzi mûsorára a trilógiát. Az elsõ fejezet, a New Hope (Episode IV) január 8-án, most szombaton, este 20:15-kor kerül adásba. Akiknek stereo beltérije van, illetve más módon, de stereo-ban tudja fogni a PRO7 adását, és rendelkezik Dolby Pro-Logic hangrendszerrel, az az 1977-es moziélményt varázsolhatja otthonába. Üröm az örömben, hogy német szinkronnal mutatják be a filmet...
most ezt miért mondta, amikor én első alkalommal az episode IV-et ( sorrendben a jedi majd a birodalom utan harmadikként) éppen az MTV1-en láttam valamelyik szilveszterkor, az rtl-en meg már többször adták?
talán kihagyta, hogy SE, de ez egyáltalán SE lesz?
Fene megesz, most én vagyok úgy ahogy te voltál, mikor az Endori járőröket megkaptam :)
De akkor is nagyon rulla a két barom rohamosztagos, a bazi nagy sisakjaikkal!!!
Most olvastam, hogy amikor a special edition-t csinálták, akkor nem csak hozzátettek új jeleneteket, hanem ki is vágtak.Állítólag azért mert túl véres volt.Hát így meg szarabb lett.Az alábbi linken ezt megnézhetitek.
"A Jézuska meghozta a szép SW képes enciklopédiákat"
errol jut eszembe. jezuska meghozta (azert nekem is volt benne reszem ;) a ket legnagyobb SW lego-t draga kis unokatestvereimnek. persze en raktam ossze mindkettot, amint kibontottak :)))
mindenesetre orom volt nezni, ahogy a 6 eves emberke anakin podracer-evel szaladgalt orult tempoban fol-ala a lakasban, azt uvoltve, hogy "legyaklak sebulba!" :))