Keresés

Részletes keresés

Deryan Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11745
Mentek csendesen maguktól a tehenek és utánnuk egy ember kutyájával. A szövetkezet a település végén van. 1-2 km haladtak a tehenek az aszfalton a legelőig.
A lepény viszont stimmel. Volt belőle mindenhol az úton.
Előzmény: janijani (11744)
janijani Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11744

Hajtották a csordát?

Nálunk reggel fejés után csak kieresztették a teheneket a kapun és kimentek maguktól a marhalegelőre. Ott várta őket a csordás meg a pulija.

Alkonyatkor meg maguktól hazaballagtak, ahogy léptek lengett a tejjel teli nagy tőgyük és csepegett, az aszfalt teljes szélességében tele volt tejcseppekkel (no meg jónéhány tehénpalacsintával) Időnként jött az útkaparó és feltakarította.

Előzmény: Deryan (11729)
skolikagi Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11743
Érdeklődöm, hogy a dinnyepalántákat ki lehet már ültetni?
tooommm0013 Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11742

Én mikor a sürgősségin vártam a röntgenre, akkor jött vissza kötözésre egy ember, aki az árkot vágta fűnyíróval, mikor megcsúszott ésvisszagurult a fűnyíró. Ahogy mesélte dolgoztak a lábfején egy darabig...

Ő így élte meg a kertészkedés fájdalmát. Annyira nem bánom, hogy nem az első érkezésekor találkoztunk.

Előzmény: rebondo (11737)
skolikagi Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11741
Hát, ha amúgy is jut belőle már-már az unalomig, akkor semmi gond...
Csak gondoltam, ha asszonykának hetente hat nap fáj a feje, akkor lehet jól jönne a 7.napon, megpihenés helyett egy kis "behálózás":-)))
Előzmény: tooommm0013 (11738)
il1321 Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11740

Az összes alma és körte összes hajtáscsúcsa le van konyulva.

HAJTÁSHERVASZTÓ DARÁZS

Kártevő: Janus compressus

Jelentőség: intenzív ültetvényekben valamint faiskolákban jelentős gondot okoz, míg házikertekben szórványosan fordul elő.

Kártétel: Az arasznyi körte hajtás tavasszal fonnyadva lekonyul, majd fokozatosan elszárad. A hervadást csavarvonal mentén sorakozó15-30, tojócsőtől eredő sötét szúrásnyom és később a hajtásban járatot készítő lárva okozza. A felhasított szárban fehéres, lábatlan lárva rág.

Fejlődésmenet: évente egy nemzedéke van, és a lárvák telelnek a fertőzött szárrészben. Áprilisban bábozódik, májusban rajzik. Napos időben szúrkálja meg csavarvonal mentén a körte hajtásait, de hajtásonként csak egy tojást rak. A hajtások hervadása a fertőzés után órákon belül megindul. A lárva augusztusban éri el fejlettségét, ekkor járata alsó végén bábkamrát készít és telel.

Ökológia:

Előrejelzés: az előző évi fertőzések vizsgálatával

Védekezés:
-          Házikertben a hervadó hajtások eltávolítása és megsemmisítése
-          Vegyszeres védekezés a tömeges lárvakeléskor

Javasolt készítmények:
Fendona 10 EC (III.) 0,12 l/ha;
Karate Zeon 5 CS (III.) 0,2-0,3 l/ha;
Sumi Alfa 5 EC (II.) 0,1-0,3 l/ha;
Nurelle-D 50/500 EC (I.) 1,25-1,5 l/ha

Előzmény: rebondo (11737)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11738

De mi van ha abból amúgy is jut elég a mosoly meg ritka kincs? Nem szabad lebecsülni azt, amikor boldog az akit szeretsz.

De értem mire gondolsz.

:)

Most jöttem a gazdászboltból. És ha már ott voltam kíváncsiságból megkérdeztem az uborkahálót. Ott feküdt nagy tekercsbe kb 1.2 vagy 1.5 méter széles és 30 azaz harminc forint métere.

Előzmény: skolikagi (11736)
rebondo Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11737
A kertészkedés fizikai fájdalommal jár.
Az összes alma és körte összes hajtáscsúcsa le van konyulva.
Csak nézem tehetetlenül.
skolikagi Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11736
:-)))
Lehet, hogy ha mást ígérne neki, akkor apjuk már szaladna is hálót venni...sőt mindjárt kettőt venne....:-))))
Ugye érti kend mire gondolok....:-)))))))))
Előzmény: tooommm0013 (11735)
tooommm0013 Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11735

Ígérd meg neki, hogy az uborkaháló vásárlás után ugyan így fogsz. Főleg ha titokban megveszi és kifeszíti.

Szomszédunknak régi focikapuról leszedett háló volt évekig. Ubinak is és paradicsomnak is.

Előzmény: atandi (11724)
skolikagi Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11734
Nálunk nem esett. Tegnapelőtt volt egy szűk öntözésnyi és ennyi:-)
Holnap viszont a koponyeg szerint esni fog, na majd kiderül.
Ma én is palántázni fogok estefelé, karalábét és talán káposztát.
Kikelt a 2 m-es paradicsom:-))
Előzmény: Flanell (11728)
Deryan Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11733
Nagyon köszönöm! Ezt a leirást a kezdő/haladó kertészkedőként nem lehet elégszer elolvasni :)

Az én javaslatom a beazonositáshoz rendkivül alkalmas képek miatt hasznos.
A kertben és a környéken előforduló mindenféle csuszó-mászót alaposan meg szoktam szemlélni és megpróbálom beazonositani, hogy aztán megtudjam mit kereshet a kertünkben.
Előzmény: il1321 (11732)
il1321 Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11732
Előzmény: Deryan (11731)
Deryan Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11731
A múlt évben nagyon sok gondot okoztak számomra a földi bolhák hadserege és a káposztán fürtökben lógó tetvek. Akkor azt sem tudtam igazán, hogy mi micsoda. Az első évben ilyen problámáink nem voltak.

Ekkoriban találtam ezt a nagyon hasznos oldalt, melyet nem tudok közvetlenül belinkelni.

[PPT] A KÁPOSZTA KÁRTEVŐI - [ Diese Seite übersetzen ]
Dateiformat: Microsoft Powerpoint - HTML-Version
A KÁPOSZTA KÁRTEVŐI. Tavaszi káposztalégy (Delia radicum /Phorbia brassicae/) 3/B/T. Phyllotreta spp. 1/I/avar. Nagy káposztabolha. Közép káposztabolha ...
www.georgikon.hu/tanszekek/novved/Alltan/.../Kaposzta.ppt - Ähnlich

A káposzta kártevői
Deryan Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11730
Én is itt ülök tűkön, mert a palántáim nekem is ültetni kellene. Igaz nem olyan sok mint a Tiéd, de nekem helyem sincs annyi sem itthon sem pedig a kertben. A hegyvidéki kiskértembe egyszerűen ki sem tudok menni, mert elúszom valószinű a hegyről lezuhanó vizben már az úton :(
Előzmény: Flanell (11728)
Deryan Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11729
Gyönyörűek ezek a kecskék!Milyen fajta?

Szegény Meki! Borzasztó lehet az élete ekkora tőgyekkel. Gondolom őt legalább háromszor kell fejni. Mivel fejtek?

A sok tejről nekem egy kedves barátnőm jut eszembe. Harmincas évei derekán szülte első és egyetlen gyermekét. Rengeteg teje volt. Elég gyakran ugrottam be hozzá. Olyankor vagy szoptatta a gyermekét vagy fejte a tejét, hogy be ne gyulladjon a melle. Mindvégig szenvedett hatalmasra duzzadt melleitől.

Na, ezek után, amikor hosszabb ideig vidékre jártam dolgozni és egy szövetkezet mellet halattam el, ahonnan mindig egy nagy csorda tehenet hajtottak ki s nekem alkalmanként az útszéli füvön csúsztatott kupplunggal kellett végig haladnom a tehenek mellett vagy éppen között, nem voltam türelmetlen. Belegondoltam, hogy szinte egész életükben ilyen állapotban kell nekik élni. Arra is gondoltam, hogy mekkora szenvedés lehet nekik, amikor bejön a hőség.

Szóval Meklit azért a sok tejért nagy tiszteletben kell tartani és számára minden kényelmet megadni. Gondolom meg is kapja:)

Előzmény: Törölt nick (11721)
Flanell Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11728
Esett másfél nap alatt 43 mm. Ebből legalább a fele a legelején egy szűk óra alatt.
Most már elállt, de a palántázásnak lőttek, mára volt tervezve a kezdés. Talán szerdán lesz időm legközelebb, ha nem esik.
Van vagy 500 saját palánta, meg venni is akarok még vagy 300-at, amiből nincs vagy kevés van. Ez legalább 3 nap, egyrészt fárasztó is lenne fél napnál tovább egyfolytában, másrészt meg más munkák is vannak.
Flanell Creative Commons License 2010.05.07 0 0 11727
Szegény kecske, biztos menni sem tud!
Ez nem szilikonmell? :)
Előzmény: Törölt nick (11721)
rebondo Creative Commons License 2010.05.06 0 0 11726
Pedig fogadkoztam magamban, hogy 15. előtt nem teszem ki.

Előzmény: il1321 (11725)
il1321 Creative Commons License 2010.05.06 0 0 11725

Talán szerencsésebb lett volna eleinte nappal szoktatni. Ilyenkor nem nagyon kell locsolni sem őket, mert a nedves föld hűti.  Ekkora palántáknál már nem szokott a palántadőlés fellépni. Május eleje óta hideg sem volt. nem locsoltad tulságosan. Mást nem tudok gondolni, nekem még így nem volt palántám. Ha a gyökér is tönkrement, nem sok remény van. Ha nem ment tönkre, akkor újra kihajthat.

A hideg talaj és nedvesség hatására szürkepenész is jelen lehet, okozhatja a palánták pusztulását, gyökér rothadást okozva.

http://www.plantprotection.hu/modulok/magyar/root_veg/botrytis_root.htm

A másik gyökér rothadás a fuzáriumos, amit szintén levegőtlen, vízzel telített talaj okoz, a levegőtől teljesen elzárt gyökérzet alkoholos erjedésnek, sok esetben vaj savas erjedésnek indul, s tönkre megy.

A palántákat többek között ezért szokták már a kiültetés előtti héten "szomjaztatni", én ültetés előtt adok vizet, már csak azért is, hogy a földje az edényből kivéve ne essen szét. A palátázás után sem kapnak túl sok vizet.

Előzmény: rebondo (11723)
atandi Creative Commons License 2010.05.06 0 0 11724

Nos, az a romantikus lekülettel erdőnek nézett dzsungelke ott a háttérben a mi szépen elvadult almásunk. Ill csk egy sor almafa, mögötte  az akácok alatt girbegurbára növő, szenvedő fenyők. Elődeink, a tanya valamikori telepítői nagy támogatásokat vettek fel a gyümölcsös-telepítésre, amiben gondolom szerepet játszhatott a darabszám, mert sok helyütt olyan sűrű, hogy nem lehet közé menni.

(A közé az igekötő??)

Próbálok tavalyi képet keresni az almásról.

Elszaladtam, alujságoltam apának vigyorogva, hogy szakemberek hogy megdicsértek, és milyen jól esett. Aszonta ritkán vigyorgok ily nagyon...:))

rebondo Creative Commons License 2010.05.06 0 0 11723
lakásból
egy éjszakát voltak kinn ültetés nélkül
elhalt minden gyökér...palántadőlés és társai...gomba?
Erős, centi vastag, virágzó 35-40 cm palánták
meghasadok
Előzmény: il1321 (11715)
CBNora Creative Commons License 2010.05.06 0 0 11722
Én még a paradicsomot sem mertem kiültetni, csak poharastul kiköltöztettem őket az üvegház mellé. Különben is új helyre kerülnek, a férjemnek még be kell rakni az állványokat. A determináltaknak kész van a helye, de még nem nőtték ki a poharat, nem sürgős.
A palánták egy részét V.H.O. doktornénijének neveltem, még velük is tisztázni kell, mennyit visznek el, aztán tudom beosztani. Egy sor megint megy a szomszéd kerítése mellé, közös fogyasztásra.
Előzmény: il1321 (11720)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.06 0 0 11721
Nekem volt már krumplim, amit egyáltalán nem töltögettem. Idén kétféleképpen is kipróbálom. A homokunkon a töltés ugyanis azt eredményezi, hogy hiába locsolom, a víz lepereg róla. Ha nem tökéletesen vízszintes az ágyás, akkor semmi nem marad. Ezért egyrészt ezt is takarom, másrészt nem biztos, hogy egyáltalán kupacolom, mert a nyári hőségben még a takarás alatt is porrá szárad, ha valami kiemelkedik.

Lesznek krumplik, amiket töltögetek, de lesznek olyanok is, amit kikarózok és szalmával/szénával takarok. Sőt, azzal is fogok próbálkozni, hogy apró töltést csinálok neki, és fölé éretlen, melegítő trágyát teszek. Ez utóbbi módon volt három éve egyszer 7 kiló gumó egyetlen tő krumpli alatt. Igaz, annak a lombja is akkora volt, mint én magam... Sejtelmem sincs, milyen fajta lehetett, de finom volt :D

Fotóztam ma a medvehagymát, épp virágzik, bár a mai jégeső kissé megtépázta:

Medvehagyma

A sóskát, még szedés előtt (a felét szedtük le a mai: sóskafőzelékhez, hozzá főztünk kb. tíz kiló burgonyát):

Sóska

És, legyen még két kecskés kép, elsőként a legjobban termelő, napi 4-5 literes állatunkról, Mekiről :D

Meki

Ez pedig a "Bogi-család", kor szerint csökkenő sorrendben:

Bogiék

Előzmény: CBNora (11714)
il1321 Creative Commons License 2010.05.06 0 0 11720

Tudod nálunk hamarabb van meleg. Én nagy részét a vadon kelt cukkiniknek már elosztogattam.

Viszont vetettem sárga cukkinit, az meg nem akar kikelni. Ugyanez tavaly pedig szép volt.

A paprikákat még nem mertem kirakni, csak a kevésbé féltős savanyítani, és fűszernek valókat.

Előzmény: CBNora (11719)
CBNora Creative Commons License 2010.05.06 0 0 11719
Mostanában még nálunk sincs hideg.
Tegnap fedeztem föl a komposztkupac tövében az első tökmagoncot. Úgy emlékszem, Te már jó régen beszámoltál ilyesmiről. Mi így le vagyunk maradva.
Előzmény: il1321 (11715)
Deryan Creative Commons License 2010.05.06 0 0 11718
Na én a krumpliknál inkább sámlira ülök vagy neki térdepelek a kis kapával, mert eléggé rosszul hozzáférhető helyen van. Viszont itt van a lejobb föld a kertben. A hangyák 2 évig jól megdolgozták. Az idén elzavartam őket időben.
Előzmény: Lunni (11706)
Deryan Creative Commons License 2010.05.06 0 0 11717
Nem hiába a talicska könyv :D
Előzmény: Vezso (11704)
Deryan Creative Commons License 2010.05.06 0 0 11716
De szép nagy a burgonyád!
Előzmény: atandi (11698)
il1321 Creative Commons License 2010.05.06 0 0 11715
Attól függ, honnan ültetted, hogyan szoktattad. Az időjárás nem indokolja a megfázást fóliában. Milyenek voltak a palánták? Lassan már szabadban sem fáznakmeg.
Előzmény: rebondo (11681)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!