Keresés

Részletes keresés

successful77 Creative Commons License 2015.10.18 0 0 37318
a két fa kora kb mi lehet? bamulatosak!!!
Előzmény: ninovarga (37303)
ninovarga Creative Commons License 2015.10.18 0 1 37304

Tegnap egy többek által ismert helyszínen jártam.

 

ninovarga Creative Commons License 2015.10.18 0 1 37303

Asimina és jujuba ősztájt

 

ninovarga Creative Commons License 2015.10.18 0 0 37302

A káki érési fiziológiája egészen hasonló a kiviéhez. Az utóbbi időszak visszafogott hőmérsékletei és rengeteg csapadék mellett a "hagyományos" gyümölcsfajok közül nemigen viselkedne egyik sem így. A kákik szemmel láthatóan sárgulnak rendületlenül.

 

Előzmény: ninovarga (37293)
ninovarga Creative Commons License 2015.10.18 -1 3 37294

Nyár elején egy amerikai fügés fórumban "Season is starting in Hungary" címmel topicot nyitottam, amelybe beraktam egy halom fotót az érésben lévő gyümölcsökkel teli nagy fügefáimról. Rengeteg "lájkot" és elismerést kaptam.

Most nyitottam egy másikat "Season has ended in Hungary" címmel, amelybe az alábbi fotókból raktam be párat.

 

A következő reakció érkezett, többek között:

 

 " Your fotos always make me start daydreams of how it could look in my place sometimes, Nino!"

 

ninovarga Creative Commons License 2015.10.18 -1 0 37293

Mostantól pedig már semmi érdemi nem történik a növényen hagyott termésekkel. Az őszi időszakban bekövetkező nagyobb lehűlés, hosszabban tartó borús, esős időszak ("rossz idő") jelentősen gyorsítja a kivigyümölcs érését. Tulajdonképpen azzal, hogy a növény élettani folyamatait lelassítja, a gyümölcsök állapotát közelíti ahhoz, mintha már nem is lenne kapcsolatuk a növénnyel, azaz elindítja az utóérést. Ezzel szemben a hosszan tartó nyáriasan meleg ősz nyári vegetációban tartja a növényt, paradox módon gátolva/lassítva a gyümölcsök utóérési folyamatait. Ezért alakult ki az a téves feltételezés a fogyasztók részéről az olasz kivire vonatkozóan, hogy azt "idő előtt, éretlenül" szüretelik", azért marad savanyú utóérés után is. Pedig Olaszországban az ültetvényekben tilos(!) egy meghatározott idő előtt betakarítani a kivit. Ez az időpont pedig mindig jóval az után van, amikor nálunk már jó pár gyümölcs a növényen megpuhulva, megédesedve fogyaszthatóvá (az olasz kivinél sokkal finomabbá) válik.

Előzmény: bakonyi gyerek (37292)
bakonyi gyerek Creative Commons License 2015.10.17 -1 0 37292

  Szép termés! Én egy kicsit korainak tartom a szüretet.

Előzmény: Floo2 (37284)
zakkwylde873 Creative Commons License 2015.10.17 0 0 37291

nalam is van egy "tesco brillante" magonc, meghagyom en is egyelore, majd meglatom mi lesz belole. A lotus magoncokhoz kepest viszont sokkal kevesebbet fejlodott ugyanabban a kornyezetben.

Előzmény: Törölt nick (37290)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.17 -1 0 37290

Hogy fiú , vagy leány lesz-e belőle azt a kromoszómái döntik el.

Én örülnék egy porzós kákinak. Jó az ha van belőle egy tő , persze ha jut neki hely a portán.

 

Én már egy magot elb@xtam , mert kikelt a tél közepén és megsápadt , felnyurgult és meghalt.

Előzmény: Pajzs_nélkül (37289)
Pajzs_nélkül Creative Commons License 2015.10.17 0 0 37289

Köszönöm válaszod!

Akkor kérdéses az eredmény. Esetleg van tapasztalat, hogy milyen körülmények között keltetett magoncokból mi lesz (porzó-termő)?

Vagy totálisan lutri?

Előzmény: Törölt nick (37287)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.17 0 0 37288

Ha nem jót terem, akkor majd átoltod.

Előzmény: Törölt nick (37287)
Törölt nick Creative Commons License 2015.10.17 0 0 37287

Kikel természetesen. Magonc lesz belőle, tehát nem lehet tudni hogy mit fog teremni. Fagytűrése hasonló a szüleiéhez. Kérdés, hogy porzós , vagy termős lesz-e, avagy netán partenocarp.

 

Próbáld valahogy elspajzolni, például tedd kissé nedves földbe és tartsd hűvös 3-4°C-os környezetben, hogy még ne keljen ki, mert, ha most elindul , akkor fel fog nyurgulni és el fog pusztulni.

Előzmény: Pajzs_nélkül (37286)
Pajzs_nélkül Creative Commons License 2015.10.17 0 0 37286

Üdvözletem

Kérdésem lenne, hogy a lentebb is említett pl. Rojo Brillante vásárlás utáni magkeltetése mennyire lehet sikeres?

Ha ki is kelnek, öröklik a fa tulajdonságait, termőképességét, vagy oltani kell?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Törölt nick Creative Commons License 2015.10.17 -1 0 37285

Sz.Besenyő Sajógát alatti talajmenti minimum és 2,0méteren mért pillanatnyi  hőmérs.  
Sorszám    Dátum             Rad.min.    2m-en mért pillanatnyi         Megjegyzés
 660.         10.17.              12,0°C         12,4°C/19h11'
 659.         10.16.                9,0°C          14,0°C/17h41'
 658.         10.14.                8,5°C           9,6°C/08h51'
 657.         10.13.                6,0°C         10,7°C/14h20'
 656.         10.12.                5,0°C           5,8°C/09h00'    Csendes eső
 655.         10.11.                7,5°C         10,0°C/16h22'   Szeles
 654.          10.09.              11,5°C        13,4°C/17h47'   Borult, szitáló csepergés
 653.          10.08.                9,0°C         14,1°C/16h04'  Borult, eseget    
 652.          10.05.                8,5°C         13,3°C/07h44'  Borult, esik.
 651.          10.04.                5,0°C         10,9°C/08h20'
 650.    '15.10.01.                4,5°C           4,9°C/07h32'      

Floo2 Creative Commons License 2015.10.17 0 0 37284

Egy ismerősöm termése, 1200 darab!

A szárazsághoz képest szép nagyok.

A kép alatti hozzászólás:

"Sokat volt öntözve..napi 10 liter tövenként igy szép nagyok lettek."

 

 

successful77 Creative Commons License 2015.10.17 -3 0 37266

Szinte ingyen adják a tescoba. Rojo Brillante.

 

ninovarga Creative Commons License 2015.10.16 0 2 37265

Bekukkantva Pista bácsi udvarába...

 

balune Creative Commons License 2015.10.16 0 0 37264

Ez nagyon szép termés! gratulálok!!

Előzmény: ninovarga (37246)
ninovarga Creative Commons License 2015.10.16 0 2 37254

Néhány darabot mindig hagyunk a fákon ezeknek a vendégeknek. Így korrekt, ha már ez egy ilyen utóérő faj, amihez egyébként fogyasztható állapotban nem férhetnének hozzá.

Előzmény: diospyros (37253)
diospyros Creative Commons License 2015.10.16 0 0 37253

Előzmény: diospyros (37252)
diospyros Creative Commons License 2015.10.16 0 1 37252

madarak.

a végén pedig:

Előzmény: diospyros (37251)
diospyros Creative Commons License 2015.10.16 0 0 37251

bocs, vette a fáradságot, így helyes :)

de hogy írjak is valamit, küldök néhány szép persimmon :) képgalériát:

http://flickrhivemind.net/Tags/diospyroskaki/Recent

itt 560 db kép van: kellemes rácsodálkozást és vágyakozást! :)

kép innen: eszi a madár a kákit. nektek is?

 

másik képgaléria, a fizetős fotóoldalról profi káki képek:

http://www.shutterstock.com/cat.mhtml?searchterm=persimmon&keyword_search=1&language=hu

 

harmadik: ez is stock (profi) fotó oldal, 4300 találat :):

http://www.fotosearch.com/photos-images/persimmon.html

 

Előzmény: diospyros (37249)
diospyros Creative Commons License 2015.10.16 0 0 37250

igaz, a másik három Sharon lehet! A Sharon fruit-ot (amúgy is) használják szinonímaként (Pl. Tesco-s kiírásnál) a "persimmon" helyett, helytelenül, vagy legalábbis megtévesztően, hiszen pl. a Rojo Brillante spanyol eredetű, a Sharon fajta meg izraeli, úgyhogy ez így nem túl kóser... :)

Előzmény: diospyros (37249)
diospyros Creative Commons License 2015.10.16 0 0 37249

Lidl-ben kapható káki: tegnap én is beugrottam a szombathelyi "egységbe" megnézni a felhozatalt.

Gránátalma és kaki 150 Ft/db.

A kaki dobozra tényleg Rojo Brillante volt írva, de mint a fotódon is látható, különféle formájúak. Tehát csak a hosszúkásabb a Rojo, a lapított "szögletes" az biztosan nem az, talán Hana Fuyu. Összekeverték, nem probléma az nekik, a vásárló meg örül, ha meg tudja különböztetni a paradicsomtól :) Az érdekes az, hogy a ládára (nagy valószínűséggel) a matricát Spanyolországban tették, így elvileg ott nem keverhették össze... Vagy amikor az üzemben dioxinnal kezelték, akkor lett összkutyulva? Vagy inkább a Lidl "vette a fáradtságot", hogy egy kis mixet hozzon létre? A vásárlónak majdnem mindegy, így még válogathat is - mint Gombóc Artúr - hogy a szögleteset vagy a kereket szereti-e...

Előzmény: zakkwylde873 (37224)
Floo2 Creative Commons License 2015.10.15 0 0 37248

+1 fokon kiszuperált hűtőben!

Teljesen ráhajtani minél jobban hűtsön, ha kicsit a fagyasztó része rásegít, de csak annyira hogy 0 fok felett legyen a hőmérséklet.

Február végén március elején kell megszedni az oltóágat, és májusig tárolni.

A nagy növekedésű vessző valóban jó, amennyiben eléggé fásodott.

Főleg ezen vesszők végei szoktak vissza-visszafagyni.

Előzmény: Gyula20 (37247)
Gyula20 Creative Commons License 2015.10.15 0 0 37247

Köszönöm Floo , Gumihal és János hogy megosztottátok tapasztalatotokat.

Nálam csak két igen késői ,talán július végi szemzés maradt meg.

/ Közben számítogép törlés volt , azért vagyok kissé bizonytalan az időben , jegyzeteim eltüntek !/

Floo írod, hogy figyelni kell az oltóvesszökre , a nagy növekedésű vesszők nem fásodnak megfelelően , erre még sohasem gondoltam , sőt azt hittem , hogy a nagyobb vesszők alkalmasabbak az oltásra, szemzésre.

Jövőre máskép csinálom , kecskelábbal és Chippel próbálkozom.

Amig vékony volt az alany ékoltással kisérleteztem , kézivel és omega fogóval 

értem el ilyen szerény eredményeket.

Hol lehet házi körülmények között +1 fokon tartani a vesszőt ? 

A kinti pincében kb. +12 fok van. Csak valaniféle hütőben lehetséges.

A viz megvolt nálam , naponta locsoltam , a héj igen jól adta magát mindig . 

Persze kákinál még olyannal nem találkoztam , hogy a héj nem vált volna el nagyon könnyen.

Van már három / nem tudom milyen tipusú , csak úgy vettem , hogy datolyaszilva / termő  kákim . 

Összesen van vagy 150 gyümölcs rajtuk. 

Kettő már a múlt évben is termett , az egyik az idén előszőr hoz vagy húsz darabot.

Hatalmas nagy gyümölcsök vannak rajtuk , most kezdenek sárgulni.

Szedéskor majd próbálom beazonosítani.

Ezekről szednék oltóanyagot. Biztosan nem egyformák .

 

Üdvözlettel:Gyula

ninovarga Creative Commons License 2015.10.14 0 2 37246

Baromfiudvar szüretre készen

 

 

Floo2 Creative Commons License 2015.10.14 0 0 37245

Én azt tapasztaltam, hogy a káki oltásánál nagyon fontos, hogy minél később oltsunk.

A gesztenyénél és a diónál jellemző, hogy márciusi-április oltásnál nem forrad, május közepe után már igen.

Sőt, júniusban is ideális.

A kákinál is ez a helyzet.

Pláne akkor kicsi az esély, ha az oltás után hetekig vacak idő van.

Viszont március-áprilisban akkor sem sikerül feltétlenül az oltás, ha enyhe idő jön utána.

A káki esetében későn indul a kalluszosodás.

Ha mondjuk április közepén be van oltva, akkor lehet hogy a beoltott nemesnek 1 hónapot ki kell bírnia az alanyban amíg elkezd összeforrni.

Amennyiben elég nedves az alany, (volt sok eső tavasszal, meg tudta magát szívni), abban az esetben kibírhatja az egy hónapot a nemes.

Ha nem, akkor elszárad mire elindulna a forradás.

Sőt, sok esetben tapasztalható az olasz oltásoknál, hogy kitörnek az oltásnál, és a törésnél látni hogy a fa fele nem forradt össze, csak a másik fele tartja.

Ez azért is lehet, mert a nemes egy része kiszáradt, mire elkezdett összeforrni és az alany adott neki annyi nedvességet, hogy elkezdett nőni.

Évek múlva persze összeforr és körbenövi, nem törik ki, de ha fiatal korban az ilyen kevésbé forradt kap egy nagy szelet, akkor kitörhet.

Sok esetben jobb korábban oltani nedves alanyba, mint később száraz alanyba.

Tehát összefoglalva: minél később minél nedvesebb alanyba kell oltani.

Ha nincs eső, az oltás előtt 2-3 héten át rommá kell öntözni az alanyt.

Persze a nemest el kell tartani sokáig ehhez, ahhoz pedig a +1 fokon való tartás a legjobb.

Figyelni kell az oltóág szedésnél is, a nagy növekedésű vesszők nem fásodnak megfelelően, ezért a szemek megfagyhatnak.

Ha vastag a törzs, a kecskeláb oltás és a héj alá oltás a legjobb, de a leginkább az ékoltás működik, persze ahhoz vékony alany kell.

 

Előzmény: Gyula20 (37242)
Gumihal Creative Commons License 2015.10.14 0 0 37244

Mintha rólam írtál volna... :-)

Több évig én is szinte semmi eredményt nem értem el a káki oltásaimmal... jó 1-2 sikerült azért... :-)

Érdekes ez a káki... :-)

Én még igazán most sem értem... 

Amit nagy mű gonddal oltottam, mértem, figyeltem az nem hajtott ki amit csak úgy "odadobtam" nem kihajtot?? :-)

Mondjuk én szinte csak  angolnyelves párosítással oltok

Vastagabb alanyba jó megoldás a kecskeláb ékezés... nálam bevált.... az öreg alanyoknál...

Az én saját  tapasztalatom  az hogy az alanyt cserépben meghajtatom/kb jan vége február eleje/  meleg helyen/egérfüles állapotig/  és ebbe oltom az "alvó" nemest 

És fontos a kiszáradás elleni védelem... /parafinozás/ pl.... 

Nekem ez jött be...

Ezzel a módszerrel  kb 80% arányt tudok összehozni... 

Ami nekem már jó... 

Ha vissza olvasol ezekről már sok hsz van  én is ezeket másoltam a magam módján... 

Sok sikert ne add fel!! :-)

 

Előzmény: Gyula20 (37242)
123János Creative Commons License 2015.10.14 0 0 37243

Több éve kisérletezgetek én is káki oltással párosítással vagy nyelves párosítással oltottam,de ritkán sikerrel.

Ebben az évben váltottam és Chip-szemzést próbáltam tavasszal,nagyon jó eredménnyel.Az alany már szép leveles,de a nemes hűtve tárolt nyugalomban lévő oltáskor.

Előzmény: Gyula20 (37242)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!