Csak be kell menni ey nagyáruházba, levenni a polcról egy olcsóbb (pl. műa. dobozos) lekvárt és kiderül, hogy még mindig ez a nyerő arány. Gyümölcs ízű cukorzselé. Így kellene hívni. Vagy kenhető gumicukor.
:)
Nagyapám mesélt nekem arról, hogy háború után hogyan készült a hitlerszalonna. Talán a pálinkának való gyümölcsel is jobban bánnak. De akkor senkit nem érdekelt ilyesmi, hogy mennyi benne a cukor, vagy miből van. Volt mit enni és kész.
És valamiért én még mindig szeretem. Igaz már pár éve nem etttem.
A lekvárt almából én cukor és tartósítószer nélkül készítettem, mikor a gyerekek még csak vártak a születésre. Mert nekik csináltam. De elált úgy is. Igaz forrón és gyorsan kellett vele dolgozni. Meg az üvegeket is kifőztem és a szájukkal lefelé forró vízben álltak töltés előtt. Nem is áll el felbontás után évekig, mint a bolti. A celofánosok, amiben volt egy kicsi cukor, azok meg összeszáradtak és lehetett vágni őket. Olyasmi lett mint a birsalmasajt.
A paprikának van esélye gyökérről újra hajtani, ha tönkrement a hajtáscsúcsa? Baleset érte őket (a fiúk elfelejtették felnyitni a palántaládát), de a leégett rész alatt egyre csak vastagszik a száruk. Paradicsomnál ez nem kérdés, de paprikával nincs ilyen tapasztalatom.
Itt a minikertem és a majd belevalók. Egyharmadában vannak a virágzó eprek és a fűszernövények. Most voltam terepszemlén és nagy örömmel láttam, hogy az Il ajánlotta módszerrel a gyeptéglába ültett tök, cukkini, uborka mind kikelt, most emelgetik a földet:D:D Ott a kép sarkában látszik is egy kocka. Ez nekem azért nagy öröm mert akkor így évente körbe tudom ültetni a kert körül a gyepet és nem a kis termőhelyet foglalják el a tökök.
Van egy topiktársunk, aki sörcsapdával és tyúkkal a hóna alatt őrzi a kertjét. Kérdd tőle kölcsön a tyúkot. Imádja a tyúkja a pajorhúst. A rigók is szeretik.
A szilvafák nálunk is ilyen tetvesek szoktak tavaszal lenni. Vegyél rá decist. Egy 20 literes permetlé adagba pedig tegyél egy zárókupaknyi 10 %-os ectet. Ügyelj arra, hogy jól porlasztós legyen a permetező fejed, aztán szórj be mindent, körbe a környéket is, ahol most nem fogyasztotok semmit.
Egyébként a csalántmezőket is imádják ezek a zöld tetvek.
Remélem azért fényképezed, hogy milyen volt előtte és utánna az a bozótos. Ilyen elvadult, elhagyott, gazdátlan almást, amilyen a Tiétek ill. Tiétek volt én is láttam. Még mielőtt sorsára hagyták volt módom megtapasztalni egy szépen művelt almáskert gyümölcsösét. Arra jártam dolgozni. Ősszel árulták a kert előtt az almákat. Gyönyörűek s finomak voltak. Aztán szemtanúja voltam a pusztulásnak, gazdátlanságnak. Egyszercsak az út másik oldalán egy ugyanolyan ültetvény nőtt ki szépen körbe keritve a földből évről évre példásan művelve. Már teremnie kellene. Rágen nem járok arra.
Egy szóval sem mondtam, hogy jó:-) Nekünk van egy pléh dobozunk amiben ez volt(10kg.).Most megnéztem az összetételt,40%gyümölcs,60%cukor.Ezt a 60-as évek végén gyártották.
Az utolsó pár hozzászólásnál ,részben mindenkinek igaza van.:-) Marmalade(marmelada),egy fajta lekvár(íz).Lehet vegyes gyümölccsel,vagy egyfajtával.A lényege,ez egy kemény lekvár amiben százalékban több a cukor mint a gyümölcs.
Nekem is annak tűnik, gondolom voltak lábai is és patkó alakban volt a földben. Lehet ám hogy a patkó alak nem fontos, Nóra ért a rovarfélékhez itt, ő biztosan meg tudja mondani majd, hogy ez az e.
Mondjátok meg mi volt régen -vagy most is- a neve annak a kemény lekvárnak, amit kimérve árultak és piros színe volt. Buktába és ilyen sütikbe használták. Itt ülök, agyalok, itt van a nyelvemen a szót, de ha agyonütnének sem ugrana be...:-(