Hát jó, megpróbálom így felfogni, általában ilyenkor mindenkinek sok a dolga, nem is vártam valami nagy csodát, de tized annyi, mint amennyit Te írtál is elég lett volna másoktól is a lelki nyugalmam érdekében:-) Jó, ha az ember megoszthatja az örömét, én meg nagyon örültem, hogy elkezdődött egy folyamat..., ami bizony ahogy így belegondolok elég sok fáradtságot és felelősséget oszt rám, ezért is köszönöm, hogy bíztatsz. Most a férjem itthon lesz szabin, nagy kerti átalakításokat tervezünk, meg amúgy sem tudok nappal itt ülni, este tíz után szabad a terep a gépnél. De a teleltetésig eljutok, aztán a többi ráér.
Nagyon rendi vagy, hogy felvállaltad ezt az ismeret-átadó dolgot! Szívesen segítek, ha van mit, de amit én tudok, azt Te is, legalább is az eddig leírtakhoz nincs mit fűznöm. Itt egyébként is új vagyok. A vegyszerekről meg azóta nem szívesen nyikatkozom, mióta egyszer közvetve tönkretettem Anyám virágját. Igaz, kapott másikat, és az a szer nekem bejött, ezért ajánlottam. Nyáron jobban ráértem, de most sok a munka, + iskolakezdés, a kislányom 5.-es, most kezdte a gimit, (ami azóta hogy idejártál 8 osztályos lett). A leanderek helyett most az ő lelkét kell ápolni. A nagy ugyanitt 8.-os, szerencse, hogy neki nem kell idén pályát választani. Minden nap főzni kell, mert itthon ebédelnek, stb. De ez mellékes. Szerintem a többiek is így vannak, ez nem érdektelenség, átfutják amit írsz és örömmel látják, ha nem tudják kiegészíteni. Ha lesz valami, amit máshogy tudunk, akkor jelezzük. Hidd el, ha nem is adnak hangot neki, sokan hálásak Neked azért, hogy megosztod a tapasztalataidat minden ellenszolgáltatás nélkül. A többiek nevében is: KÖSZÖNÖM!
Nagyon megköszönném, ha sikerülne szerezned dupla fehéret. Hazafelé a párom esténként bármikor arra tud kerülni, vagy hétvégén el tudnánk menni érte.
Arról a bizonyos kertészetről meg nagyon szívesen megosztom az információt ha sikerül valamit megtudnom. Hétvégén találkozom az ajándékozóval, hátha szamélyes tali során kibogozzuk, hogy hol is vette. (Az információt fehér leander nélkül is megosztom Veled/ veletek. ;) )
Én talán tudok neked venni dupla fehéret egy bácsitól itt Dunakeszin, ha el tudsz jönni érte vagy valakit elküldeni. Tavaly a kicsit 600-ért, az 1 méterest 1000-ért adta. Ha érdekel, utánajárok és megveszem. Cserébe nem tudsz kicsit bővebbet mondani arról az útról vagy kertészetről Gödöllő felé, ami mentén kapható az új szerzeményed?
Köszi a bíztatást, végülis nem azoknak szólna ez a honlap, akik "mindent tudnak", azoknak úgylátszik nincs szükségük ilyesmire, hát nem is segítenek benne (tisztelet a kivételnek, hiszen nyílván nem járt erre mindeni). Ez van, csak gondoltam közösen érdekesebb, azért ha már belekezdtünk, be is fejezzük:-)
Nem tudom milyen az erkélykorlátod, de vsz. nem nyitott, ezért talán a föld sem melegszik fel annyira. Na de ez azért nem annyira kardinális kérdés, de gutaütést bizony kaphatnak a virágok.
Hát délben amúgy sem jó klocsolni, ez evidens. egyébként idén nemem ha 3, azaz három sárgult levelem volt, akkor sokat mondok. Pedig uolyan hideg vízzel locsolok, mint korábban. Igaz, a tápozásra jobban odafigyelek.
Igen, sokmindent kell még írni, bár a cserépméretről azt hiszem írtam, az ideálison mit értesz? Azt én sem tudom, dehát az arányérzék talán működik, azt szavakba foglalni nem könnyű.
A nagy növények átültetése, gyökérmetszés... igen, szóval az átültetés külön fejezet, az elég hosszú...., de a hajtások ültetése másik téma.
Azt a locsolásos dolgot én is olvastam, de majd minden könyv írja, meghát az elég alapvető szabálynak tűnik a kertészkedésben, hogy átmelegedett növényt ne locsoljunk hideg vízzel, én, ha néha kénytelen vagyok ezt tenni, akkor nagyon szégyellem magam:-) Azért gondolj bele, kinn 40 fok a tűző napon, a gyökérzet is átforrósodva és akkor 10 fokossal nyakonöntöd...Te szeretnél ilyet kapni? Reggel, este nem gond, de a délit nem érzem túlzásnak. A levélsárgulást indokolják vele.
Jó, akkor ezt a témát már tördelem, de a már fennlévőket nem, mert nem olyan hosszúak és talán nem is indokolt, aki venni akar, az olvassa el az összes lehetőséget, de az indokolt lehet, hogy csak mondjuk az átültetésre kíváncsi.
Ne türelmetlenkedj, este szokott itt lenni a traccsparti, nem? Szeritnem ezt is tördelni kellene: tartás, átültetés, locsolás, tápanyag utánpótlás, pld. Egyébként arról is kéne sztem írni, hogy mekkora növénynek kb mekkora az ideális cserép. meg hogy átültetésnél jóüt tesz nekik, ha a a gyökerek et is visszavágjuk egy kicsit. Kérdés: Én csak a firssen ültetett palántákat óvom a jéghideg víztől egy ideig, és kész. A többit nem. Ahhoz még nekem is túl sok leanderem van, hogy kannából állott vízzel locsoljam őket. Sose csináltam abból gondot, hogy hideg vizet kapnak a nyakukba akkor is, amikor amúgy dögmeleg van már reggel is. És sose jelezték még nekem, hogy ebből bármi bajuk lenne. Ez nem túlaggódás?
Hát biztos, hogy sokmindenben igazad van, de én ebben a helyzetben amolyan néma kacsa vagyok, mivel duntsztom nincs a lehetőségekről. Ez nem egy önálló honlap, ahol azt csinálunk, amit akarunk, hanem egy ingyenes valami, amibe be kell tenni mint egy sablonba a dolgokat. Riky nagyon aranyos, hogy foglalkozik vele, de nagyon sok dolga van mostanában, erre sem számítottam, hogy elkezdi. Dehát ez csak a kezdet, addig csináljuk, ameddig akarjuk, annyi képet teszünk fel, amennyit a tárhely kapacitása megenged, de én sem tudom ezt főállásban csinálni és Rikyt sem akarom macerálni állandóan.
Mindenesetre az igaz, hogy túl homogén a szöveg, de félek ezen a gportálon csak így lehet. Talán képekkel lehetne tördelni, de maga az, hogy így kiemeljük a figyelemfelkeltő dolgokat, talán nem lehet. De szívesen átadnám a stafétabotot valakinek, aki ehhez is ért és ideje is van és akkor sokkal gördülékenyebb lenne a dolog. De talán várjunk egy kicsit, hátha majd Rikynek több ideje lesz és akkor többet macerálhatjuk. Feljegyzem a javaslataid hsz. számát és majd természetesen figyelembe vesszük.
Szia, gratulálok a website-hoz. Majd ha lesz időm, átolvasom rendesen az új dolgokat, és kommentálom. Most csak néhány nem tartalmi jellegű okvetetlenkedés. Szeritnem egy kicsit meg kéne jobban tördelni a szövegeket. Kicsit túl ömleszte vannak az információk.Jobban tördelve, több alcímmel, aloldalakkal, linkekkel, illusztrációkkal jobban ingerelne olvasásra. Pld a beszerzésnél lenne egy főcím, alatta az alcímek, amikre rákattintva el lehetne jutni oda ami épp érdekli az olvasót: pld vásárlás (hol?, mire kell ügyelni?), cserebere (hajtásküldés postán) szaporítás (magról, hajtásdugvány). A szövegek mellé be lehetne szúrni egy-egy képet (pld hogy néz ki egy használható magtok, hogyan néznek ki a magoncok, hogyan néz ki egy olyan hajtás, amin már van elég vízgyökér az elültetéshez, stb). A fórumon van egy csomó ilyesmi kép. Még valami: kéne egy linkgyüjtemény, amin rajta lenne az a néhány külföldi oldal, amelyen sok szép leandert lehet látni.
Úgy gondoltam, hogy ezt a "gondozásos" témát befejezve legelébb inkább a teleltetésre kellene rátérni, mert az a legaktuálisabb mostanában.
Ezért kérlek benneteket, hogy akik fóliasátorban, üvegházban, melegebb lépcsőházban, vagy esetleg lakásban vagy más extrémebb körülmények között tartja télen a leandereit, azok írják le ide a fórumba a tapasztalataikat, mert nekem csak hideg, sötét pincés tapasztalataim vannak.
Gondozás:
Kezdjük azzal, hogy megvettük az első leanderünket. Ha szükséges, otthon átültetjük valamilyen általános virágföldbe, amihez lehetőség szerint keverjünk Osmocotét (részletesen tápszereknél). A leanderek bármikor átültethetők, cserepestül a földbe helyezhetők vagy akár a kerti földbe is kiültethetők, ekkor a teleltetésnél a behordás kicsit macerásabb, de nem látja kárát a növény. A leandereknek nem árt, ha a szükségesnél valamivel nagyobb cserépbe rakjuk őket, persze lehet, hogy több energiát kell fordítania a gyökérnövesztésre, ami befolyásolhatja a virágzás mennyiségét, de ez nem jelentős veszteség, viszont így nem kell évente átültetni. Lehetőleg ne törékeny cserepet válasszunk, mert ritka az a leander, ami egy nagy szélben fel ne borulna, és fontos a cserép formája is, ne legyen sokkal keskenyebb az alja, mert akkor könnyen borul. Jó, ha van füle a cserépnek, ez a behordásnál nagy segítség, főleg a nagyobb példányoknál.
Próbáljuk megkeresni számukra a lehető legnaposabb és legmelegebb helyet a kertben, a teraszon. Nagyon hasznos a leandereket napsütötte meleg fal elé helyezni, mert a visszaáramló meleg is segíti fejődésüket. Jó eresz alá tenni őket, mert akkor az eső nem tesz kárt a virágaikban, de a nagy melegnek, az eresz alatti esőtlenségnek és a légmozgás hiányának a hátránya, hogy ilyen körülmények között telepednek meg legszívesebben az atkák és néha az üvegházi molytetvek, mindkettő elég veszélyes ellenség.
A locsolás mennyisége, gyakorisága függ a növény, de legfőként a cserép nagyságától. A földbe ültetett leandereket sokkal ritkábban kell locsolni, míg a napsütötte teraszon, gyökérrel teleszőtt cserépben bizony nagy melegben akár többször is szükséges lehet. Bár a kiszáradástól lekonyult ágak locsolás után hamar regenerálódnak, de komoly levélvesztésben lehet részük egy-egy ilyen alkalom után.
Praktikusabbnak látszik az esti nagy locsolás, akkor a növény reggelig alaposan megszívja magát és jobban állja a napsugarakat, de azért még reggel is célszerű feltölteni a tálkájukat vízzel. Egy megfelelő nagyságú cseréppel és tálkával rendelkező leander így kibírja a legnagyobb hőséget is, bár olyan helyen, ahol megreked a hőség, bizony hiába tocsog a lábuk vízben, gyakran lekókadnak, de hát ez ellen nem tudunk tenni, nem célszerű árnyékolni, mert nagyon fontos számukra a napfény. Szakemberek azt ajánlják, hogy mindig állott vízzel locsoljunk, ez keveseknél oldható meg, de a legnagyobb forróságban tényleg óvakodjunk a hideg víztől, legyen a kannában tartalék, ha gyorssegély kell, este, reggel már jöhet a csapból. Jó, ha saját kutunk van, mint általában minden növénynek, a leandernek is nagyon jót tesz a kútvíz, szinte már-már olyan nekik, mint valami tápszer. Meg persze így sokkal olcsóbb is.
Korábban utaltam az eső káros hatására, bizony a leander virágai nem szeretik az esőt, elcsúnyulnak, megbarnulnak, lehullanak, de különösen a dupla és a rózsásvirágúakra veszélyes, mert azok még a bimbóikat is elveszthetik egy-egy hosszantartó esőzés után. Bizony sokan igyekszünk őket fedél alá menekíteni ilyenkor, de egy könnyű nyári zápor, főleg ami után kisüt a nap és van idejük megszáradni a virágoknak, az nem nagyon árt.
A bevezetőben említettem azt, hogy mennyire fontos lehet a mindennapi odafigyelés, ezt most bővebben kifejtem. Szánjunk néhány percet naponta arra, hogy alaposabban szemügyre vesszük a növényeinket, mert így meglátva egy éppen letelepedni vágyó levéltetűt azonnal likvidálhatjuk, vagy avatott szem könnyen észreveszi azt atkák első jeleit, amikor még manuálisan is elbánhatunk velük, de még egy éppen az ágcsúcson megtelepedő pókocska is komolyan károsíthatja a növényünket, mert ha nem tud kifejlődni az összefonástól a bimbó, akkor a virágzást követő hajtások sem tudnak kifejlődni és máris korcsosul az ág.
Bár ez még nem teljes és gondolom stilisztikailag is kell rajta igazítani, de szeretném, ha minél hamarabb megírnátok a hiányosságokat, nekem most nem jut eszembe más. És aki tudja hogyan lehet, tényleg kezdjen el képtárat csinálni magának.
Már meg lehet tekinteni a honlapunk vázlatát meg egy kis szöveget, el lehet kezdeni képtárakat készíteni, meg kártevőkről írogatni. A többi szöveget nem szeretném szétboncolni, azt "szokás Szerint" megírom és majd átnézitek, kijavítjátok.
Szia! Szerinted ez nem az az üzlet, amit annó én is ajánlottam Neked, csak más irányból. Persze nemigen, mert a Dunakesziről jövő becsatlakozás jóval közelebb van Gödöllőhöz, igaz?
Szóval: van ez a dán cég, amely Symphony éven forgalmaz egy leandercsaládot, gondolom ezért nevezi őket el híres zeneszerzőkről, mint Bach, Chopin, Straussz, stb. Az, hogy a korábban Oázisban általad vettek milyenek, majd tavasszal kiderül, mint az is, hogy amit most vettél, az milyen. Végülis tényleg nem fontos, a lényeg az az, hogy nagyon szép!!!
Ha iyen a Symphonia, akkor nagyon fogok örülni! :)
Nincs akkora jelentősége, hogy Chopin vagy sem, hogy ezen össze vitatkozzatok. Csak kérdeztem.... Egyébként ezek a képek akkor készültek amikor kb két hete hozzám került. Most újabb virág nyílt ki. Ez szerintem sötétebb jóval. Majd fényképezek. Nem tudom hogy ennyi idő alatt meglátszik-e a hatása, hogy átültettem, és kapott egy kis tápot is mert a levelei nem tetszettek igazán...
Ha dupla fehéret lát valaki véletlenül akciósan szóljon légyszi. Esetleg szimpla is lehet. :) De csak kis méretű.
Egyébként rákérdeztem honnan való a leanderem. Pontosan nem tudták megmondani. Dunakesziről Gödöllő felé valahol. Jobb oldalt az úton, kis kertészeti áruda. :(