Keresés

Részletes keresés

atandi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11843

És már megint egy kérdés: szerintetek mi a túró lehet ez? Minek a petéje? Akárki is legyen, igen igénytelen a fészekre a drága, mert még a habarcsos falra is rakott egy csomót. Amúgy hozzáértem, mész-szerűen kemény ez az egész.

Feltöltöttem 6-7 sor krumplit (nem volt egyszerű, mert a macsek azt hitte, vele incselkedem a kapával). Aztán bezavart a vihar, zuhé. Sajnos jég is volt benne. Rengeteg víz leesett pár perc alatt.

Törölt nick Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11842
Akkor az idén még nem leszünk vegák :)
Jövőre pedig majd jövök kérdezősködni időben. A szilvafára első körben a kenőszappanos cuccost próbálom.Reggel kifújtam rá majd látjuk milyen lesz.Ráadásul permetezőm sincs (ha lenne akkor sem érném el a fa tetejét),még a nagyapámtól kaptam egy nem tudom mi a neve szerkezetet ,amivel fel kell szívni a lötyit és kinyomni.Mint egy vizipisztoly szerű cső. Gyerekkoromban nagyon oda voltam érte és sokszor el is csórtam egy kis játékra,de szidás lett a vége örökké:)
Deryan Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11841
Ha annyi a fa, hogy a közét géppel akarja művelni, akkor a szedést traktorra szerelt állványon ülve lehet majd megoldani.
Mondd meg az apjuknak, hogy akkor az almaszedők furikázására az állvánnyal is készüljön fel.

Miért volna ez rossz? Kreativ alkotó munka a javából :)
Előzmény: atandi (11840)
atandi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11840
ÉN is pontosan erre gondoltam, vagy már többször arra is, megállok itt valamelyik gyümölcsösnél, ahol dolgoznak, beszélgetni, tanácsot kérni, tanulni. Itt Szatymazon szinte mindenki gyümölcsössel foglalkozik, vagyishátjó sokan. Csakhogy: itt már olyan vastag ágakat is vágni kellene, amit az ágvágó nem bír, gyakorlatilag láncfűrésszel kellene "metszeni", azt meg én nem bírom, nem merem... Apa meg nem hajlandó. És bosszantja, hogy nem fér be a fasorok közé traktorral, hogy levágja a gazt, meg előtte legtöbb helyen el kéne tolólappal egyenesíteni, mert anno itt mangalicákat is tartottak és tiszta gödrös az egész. Úgy meg nem lehet szárzúzózni, kaszálni se rendesen. Azt mondja, felmetszi az ágakat olyan magasságig, hogy alájuk férjen a trakival. Ja persze, metsszünk jegenyenyárfákat az almafákból!!! KI hallott már olyat, a gyümölcsfákat direkt alacsonyan szokták hagyni! Akkor hogy szüretelnénk? Jajj, olyan nehéz ez az egész (Vagy csak rossz passzban vagyok?)
Előzmény: Deryan (11837)
Hesperos Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11839
Jó nagy felhőszakadás van itt, már egy 20 perce alig látni valamit. Áll a víz mindenütt már ahogy ki tudom venni.
Előzmény: Hesperos (11838)
Hesperos Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11838
Azért tapasztalat terén van még mit gyarapítanom, inkább vagyok kezdő mint haladó. Az első évben mikor csináltam nekem is "egyedi" volt az elrendezése, olyan pici táblákra osztottam fel amire mostmár eszembe sem jutna. Majd rájössz hogy neked melyik a legjobb. Én a hosszú sorokat szeretem táblákba rendezve, de mindenki máshogy csinálja.
Előzmény: atandi (11836)
Deryan Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11837
Tudom, hogy nincs kidobnivaló pénzetek, de ha lehet én körülnéznék s ha már szakemberre nem is futja, akkor egy hozzáértő nyugdijassal egy pár fát legalább megmetszetnék. Ezt úgy is veheted mintha tanfolyamra iratkoztál volna be, mert közben Te is tanulnál.
Nem szabad a készet - ha csak mód van rá - tönkre menni. Ha mindent nem is akartok meghagyni, de megtapasztalni, átoltogatni azért érdemes volna.
Előzmény: atandi (11836)
atandi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11836

Óóó, milyen kiforrott,gyönyörű az egész kerted! Nagyon irígy vagyok!

Látszik a tapasztalat, hogy nem kezdő kertész kertje...

Nekem hiába gyommentes, olyan kis agyatlanul van még minden...

De azért nagyon igyekszem...

Almafák: olyan elkeserítő, de mindenki azt mondja, ezzelmár nemigen lehet mit kezdeni. Én meg nem akarom elfogadni, de egyedül nem tudok megmetszeni, lepermetezni, megmenteni(mekk-mekk-mekk) több ezer fát! Aszongya a lüke uram, szép apránként ki kell őket vágni és újakat telepíteni! Hát persze! Az ilyen hozzáállástól agymenésem van. Dúrjunk le mindent, ami 10 éve nő! Bahhh...

Mondjuk az a pár őszibarackfa tényleg nem bírta az elhanyagolást, 3-nak él még egy-egy ágacskája, talán ha 6 szem barack termett tavaly. A sárgabarack-abból csak egy van (meg akkormár felsorolom: 1 db. birs, néhány kósza eperfa, 1-1 valamilyen másmilyen körte: kormos és egy másik, majd hozok képet, meg kb 30 kövér körte.) Talán olyan 100-120 szilvafa, 3 féle, de nem tudom milyenek, párringló, egy kis akácos és a többi az almafa, kb. 9-12 fajtából. Hát ezt kéne karbantartani!!

Néha úgy érzem, szélmalomharcba fogtunk...

Derázsügyben senkinek nincs tippje??

Előzmény: Hesperos (11801)
Deryan Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11835
Komposzthozthoz, mulcshoz jobb a rugalmasabb szár. Nincsenek különösebb megkötések.
A magfogásnál folyamatosan figyelemmel kell kisérni az érlelődő magok stádiumát. Amikor peregni akar, akkor szeded.
Az ipari, nagyvolumenő betakaritást nem gyakorlom. Itt az interneten érdemes alkalmanként ha van rá idő guglizni.
Előzmény: Mom (11827)
Hesperos Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11834
Köszönöm!
Előzmény: Deryan (11833)
Deryan Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11833
"Hőmérsékleti igénye: Csírázása 5-14 napig tart, melyet az előhűtés tovább serkent. Csírázási hőminimuma 5 °C, hőoptimuma 16-20 °C, míg annak maximuma 30 °C –ra tehető."
Előzmény: Hesperos (11831)
Deryan Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11832
Ügyes vagy!
Tegnap sikerült kimenni a zöldsége, gyümölcsös kertünkbe, mert az eső elvonult. Egy merő sártenger az egész kert. A most kelő limabab feje számtalan helyen leszakadt, a maradék küzd a sárral :(
A földre legfeljebb lesikló sitalpakkal lehet rámenni.
Előzmény: Hesperos (11829)
Hesperos Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11831
Tudja valaki hogy körübelül mennyi idő alatt kel ki a mézontófű?
Deryan Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11830
Hozdd a képet ha időd engedi, hadd nézzük meg!
Ha nem boldogulunk, akkor van itt egy jó topic, ahol már én is érdeklődtem és készségesen meg is válaszolták.
Csak tudom javasolni a topic szakértőit.
Előzmény: atandi (11823)
Hesperos Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11829
Jobb kérdés a mennyi ember van rá :). Egyedül én foglalkozom vele, úgyhogy összesen 1 ember kell a rendben tartáshoz.
Előzmény: skolikagi (11818)
Deryan Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11828
Szivesen :)
Akkor már késő lesz! Korábban, virágzás előtt kellett volna valamit használni.
Nekünk, korai cseresznyénk van - Bigarreau Burlat - Ez nem lesz kukacos. A cseresznyét mi nem permetezzük korán. Ilyenkor a leveleken megjelennek a fekete tetvek. Ezek ellen 1x permetezni szoktunk itt is.
Előzmény: Törölt nick (11814)
Mom Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11827
Sziasztok,

Mustár-mulcs ügyben szeretnék tanácsokat kérni.
Virgázás előtt, alatt vagy után vágjam le azt, amit takarásra (ill. komposztba) szánok? Takarásra hogy célszerűbb? Sarlózni és egyben lefektetni, vagy fűnyíró és összegereblyéz? Ezt is kell szárítani? Utolsó kérdés, ha magot akarok fogni, hogy kell? Soha nem próbáltam még semmilyen növényről...
janijani Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11826

Köszi, majd megkeresem a honlapot.

A nyírfán látható a lyuk ahol bemászott a farontó? Én egy öreg szilvafából kiirtottam a farontót, megvolt a lyuk ahol bemászott, nyáron nagy melegben a lyukon beborítottam egy jó félliter benzint és betapasztottam a lyukat agyaggal. Hamarosan megszünt odabent a munka.

Előzmény: atandi (11823)
Deryan Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11825
Na, én reggel óta még mindig a lekvárnál tartok.
szép az idő, sok mindent kellene csinálni....

A lekvár viszont nem hagy békén :)

Nos, én úgy ismerem, hogy a németek reggeliző asztaláról - de a kontinentálisnak nevezett szállodai reggeli asztalról sem maradhat el a lekvár vagy dzsem. Az angol panziók asztalán is ott volt mindig a jam valamilyen formában, amit a mi lekvárunk és dzsemünk keverékének érzékeltem.

A németeknél a lekvár = die Marmelade,
a dzsem = die Konfitüre.

A marmelada elnevezés spanyol eredetű szó, amit az angol és orosz nyelv is átvett. Aztán, hogy mi mindenből készitették, azt érdemes végig mazsolázni a Wikipediából a tanult nyelveken az esős napokon :) vagy télen, amikor a kerteket szabadságolni vagyunk kénytelenek.

A boltokban kimérve adott vegyes gyümölcsiz az én gyerekkoromban zsirpapirba csomagolva faládába érkezett a falu vegyes boltjába. Magam is láttam, mikor az idős sötétfejkendős boltos néni a pultra tette és kicsomagolta. (60-as évek táján lehetett, úgy emlékszem, hogy akkor még nem jártam iskolába vagy alsós lehettem).
Nosztalgiából lekváros buktához ezt kerestem egy tiszamenti faluban a 2000-es évek közepén. Volt szintén egy faládában tárolva, fóliás csomagolásban.... Az utóbbira már nem emlészem pontosan, mert siettem és nem figyeltem meg eléggé.

A gyerekkorom lekvárjáról azt mondták, hogy répából, cukorból és szinező anyagból készitik. A II. vh. idején a német katonák ilyet kaptak az elemózsiájukhoz. A nagynénik mesélgették a háborus élményeik során. Tőlük tudom, hogy ez volt a hitlerszalonna.
Aztán a történelem tanulása folytán is felmerült valahol, valamikor a hitlerszalonna a sztálingrádi csatával, a város kiéheztetésével kapcsolatosan.

Az orosz varényevel (варенье) kapcsolatosan a múlt évben volt egy nagy kalandom. A férjem lekvárt rendelt. Nagy csalódás, morgás és sértődés lett belőle, hogy nekem fogalmam sincs arról, hogy mi a lekvár, amikor nagy büszkén elé tettem a frissen főzött lekvárokat. -

dzsem - befőtt/lekvár

Végül egyik sem. Összerottyantott jó édes cukrott gyümölcsre vágyott.
Előzmény: tooommm0013 (11813)
atandi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11824

Ha guglin rákerestek a szitkár vagy üvegszárnyú ribiszkelepke szóra, persze képeknél, hát szerintem nem ugyanaz.

De kiváncsi lennék a véleményekre.

atandi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11823

Szép napot Lányok, Fiúk

Van Baranyában egy Tóth Győző nevű biokertész, kedves cimbora, én imádom, úgy tudom, ő pont barkácsolt egy ilyen motoros lekvárkeverőt.A honlapja valami kedvescimbora.hu vagy hasonló, guglin megtalálod.

Mutatnék én is nektek egy rettenetes kártevőt, mert ami tippet kaptam rá, annak nem iigen hiszek. Kipusztíttt már 4 vagy 5 nyírfánkat. A törzs közepében haladva szinte kisujjnyi vastag lyukban halad, felfelé. Totál darázsnak néz ki, át kell hoznom a képet a saját gépemről. Egy ismerősöm üvegszárnyú ribiszkelepkének titulálta, de leguglizva én nem annak gondolnám.  Nagyon elkeseredtemmiatta, s féltem a többi nyírfát.

Előzmény: janijani (11822)
janijani Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11822

Gyerekkoromban én is szerettem azt a Hitlerszalonnát csak ritkán vettünk mert tele volt a spájzban a polc nagymamám lekvárjaival. Most meg mi főzzük a lekvárt és adjuk a lányoméknak.

Azon gondolkozok, hogy össze kellene hozni egy villanymotoros lekvárkeverőgépet.

Előzmény: skolikagi (11816)
CBNora Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11821
Sajnos én se értek hozzá igazán, csak szeretnék. Nem tudom, minek a lárvája, még ha pajor, akkor is lehet belőle sokféle bogár.
Előzmény: Hesperos (11787)
CBNora Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11820
Akkor hajt újra, ha sziklevelek fölött ment tönkre, és vannak ép rügyek. Ha szik alatti szár törik, az egyenértékű a sarabolással.
Előzmény: Morcsi (11811)
CBNora Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11819
Ez egyszerűen csodás!
skolikagi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11818
Hát elég "pici" kerted van neked is...:-)) És milyen szép!
Hány ember kell ennek a hatalmas területnek a rendbetartásához?
a bab szerintem egyértelműen őz vagy nyúl, mert egy éjszaka alatt kisebb állat nem is tudna ennyit zabálni:-)
Hesperos Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11817
Szia!

Geotextillel van takarva az egész sátor.
Előzmény: inérhátiszupernagyi (11815)
skolikagi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11816
Én tegnap vettem ilyen gyümölcsízt, birsalmát, dióval....meg is ettem szépen jövet-ment az egészet..pedig nem vagyok egy édesszájú...:-)
Egyébként most ezt a hitlerszalonnát csomagolva, dobozban lehet venni a boltokban.
Előzmény: tooommm0013 (11813)
inérhátiszupernagyi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11815
Szia! Az a paprika a sátorban mivel van takarva,mármint a talaj????Az idén én is csináltam ilyet kísérletképpen fekete geotextillel,paradicsomot takartam,kíváncsi leszek az eredményre,bár azt már most látom,hogy a perje átkandikál itt-ott rajta
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11814
Köszönöm szépen! ezzel a permetlével a cseresznyét is lehet hogy ne legyen kukacos ha majd érik?
Előzmény: Deryan (11809)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!