Keresés

Részletes keresés

Zuzus Creative Commons License 2010.05.09 0 0 11873

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni, hogy a rukkolát hogyan lehet eltenni télire? Akár olajban vagy pesto formában? Egyáltalán lehetséges ??

lizzi* Creative Commons License 2010.05.09 0 0 11872
Nálunk szerecsére a férjem felvállalja ezeket a munkákat, sőt feláldozza magát szó szerint:D mint egyszer  mikor egy kakast vágott és csak  csodálkozott mennyi vére van a kakasnak, akkor jött rá,hogy az ujjából is levágott egy darabot :(
Előzmény: skolikagi (11870)
lizzi* Creative Commons License 2010.05.09 0 0 11871

Egyszer volt nálunk pár hónapig egy kecske, nagyon szerettük csak a három hovavart kutya (persze ezek nem tanyára valók, de amikor hozzánk kerültek még nem volt tanya) szóval a kutyák állandóan támadták, de hogy mennyi esze volt a kecskének:) ahogy előkerültek a kutyák, bebújt az egyik ló hasa alá és az megvédte:D 

Akor nekünk olyan birka kellene ami kecskével van keresztezve:D:D mert akkor a zsenge kökénybokrokat a birka nem rágja le ?

Előzmény: Törölt nick (11869)
skolikagi Creative Commons License 2010.05.09 0 0 11870
Nem volt jó íze Gizinek....? :-)
Igen...a tapasztalt állattartók ezért mondják azt, hogy ne szoktasd magadhoz az állatot ( ne szelidítsd meg) mert tuti az fog megbetegedni, elhullani, de ha nem akkor nehezebb lesz megenni, mint a többit.
Én is éreztem már ezt amikor egy-egy szép tollú, ígéretes kakast tartottam a kés alá...de sajnos ez a világ rendje ( nálunk)
Nekem is van ennek ellenére kedvenc kakasom. Beteg volt, lesántult, mert megfogta a kutya.
Ápolgattam 1-2 hétig és a vágás előtti napon mondtam neki, hogy gyógyulj meg kakaska, mert ha nem holnap mész a levesbe!
Másnap amikor válogattam ki a potenciális levesalapanyagot, mintha kakaska nem sántított volna annyira...:-))
Már egészen jól van és teszi a dolgát...reszkessenek a csajok!:-)))
Nyulat sosem ettem, sosem vágtam, most viszont van 3 tünemény, akit pörköltnek szánunk....Na úgy érzem ebben az akcióban nem fogok tudni részt venni...:-(
Előzmény: janijani (11866)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.09 0 0 11869
Mi a baromfit két évente le fogjuk vágatni... :D

Amúgy igen, a juh a földről eszik, mint a fűnyíró; a kecske pedig föntről halad lefelé, végigmegy a lombon, a gallyakon, a fakérgen, és csak utána fanyalodik az aljnövényzetre. :D Tehát ha füvet kell nyírni, oda birka kell.
Előzmény: lizzi* (11868)
lizzi* Creative Commons License 2010.05.09 0 0 11868

Mikor a lányom kicsi volt  a kedvenc tyúkját Ferdetarajnak hívta, végelgyengülésben múlt ki, a barackfa alá lett eltemetve. Mikor eladtuk házat a vevők gyanakodva nézték a fa alatti keresztet és a virágokat:)

Birkát mi is akarunk a tanyára, hogy a kerítés és az erdő közötti kb 10 m szélességű bokros részt karbantartsák.

Van egy mocsaras részen kimélyített tó, most kezd újra előjönni a nád, néha megjelenik egy vadkacsapár, de ők nem maradak tartósan, nem tudom házi kacsa meg liba besegítene-e a nádpusztítába? Gólyák is jönnek a békákra, egyszer 20 db gólyát számoltunk mikor le lett szárzúzózva a rét, úgy látszik jól kommunikálnak egyással, hogy hol van megterítve:D

Előzmény: janijani (11866)
Hesperos Creative Commons License 2010.05.09 0 0 11867
Igen, a trágyázás miatt is a hosszú sorokból álló táblákat preferálom, meg amúgy is szeretem őket. Ha felosztom sok kis parcellára a kertet, lesz rengeteg út ami = rengeteg kihasználatlan terület. Másrészről én személy szerint a hosszú sorokból álló parcellákat jobban tudom kezelni, és így lett a csepegtető öntözés is kialakítva a kertre. Ha sok kis táblát csinálok sokkal több anyag kellett volna hozzá. A hosszú sorokat gyorsabban tudom átkapálni, permetezni illetve felügyelni, bár ha egy vírus vagy kártevő megjelenik benne akkor gyors és pontos beavatkozás kell, mert egyébként elég gyorsan elintéz egy hosszú sor növényt, amiből lehet hogy összesen az az 1 hosszú sor van csak, mert az elég. Vannak hátrányai is, előnyei is, nekem ez vált be.
Előzmény: atandi (11845)
janijani Creative Commons License 2010.05.09 0 0 11866

Gyümölcsösben a kecskét kötélen kikötve lehet csak legeltetni, mert tényleg mindent lerág, a fák kérgét is.

A birkát ki lehet engedni, az nem csinál kárt.

Tyúkot is lehet, megfelelő létszámban tényleg szépen gyommentesen tartják a területet, csak le kell vágni a szárnyuk tollát, hogy ne röpködjenek. Azért amit fölérnek lecsipkedik, pl ribizli. A tyúkólat rendszeresen takarítani kell és időnként kimeszelni, nem lesz tetű. Ha mégis akkor az ólat fertőtleníteni kell és van spray amit a szárnyuk alá kell fújni és lemegy róluk a tetű.

Ami probléma a gyümölcsösben való állattartással, hogy a fákat permetezni kell és a vegyszer egy része lehull a földre a fűre. Ilyenkor a várakozási időn belül nem lehet legeltetni mert megmérgeznénk az állatokat. Addig valahova be kell őket zárni valami karámba, viszont zöldet akkor is kell nekik adni. Amíg volt tyúkunk bizony ilyenkor el kellett menni valahova tiszta területre egy-egy zsák füvet sarlózni.

Aki állatot tart egy örökös rabság. Mindennap el kell látni őket. Haszon meg csak akkor van ha megtermeli a takarmányt. Írtam mindent, mennyi tápot, takarmányt vettem, mennyi hús, tojás lett. Pont annyira jött ki mint amennyiért készen meg tudtam venni. És még szerencsém volt, mert nem voltak betegek, nem volt elhullás.

Volt egy tyúkunk, neki volt egyedül neve, ő volt a Gizi. Nagyon szelíd volt, mindíg jött utánunk és a gyerekek is sokat játszottak vele, mindent békésen tűrt. Amikor levágtam a tyúkokat az összes tyúk megérezte amikor le akartam vágni, futottak, úgy kellett őket sarokba szorítani. Ő maradt utoljára, még egy hétig megette a maradék takarmányt. Gizi akkor is odajött hozzám, hagyta hogy megfogjam és elvágjam a torkát és ez fájt nekem. Legalább futott, rugkapált volna mint a többi. Nem volt jó megenni Gizit. 

Előzmény: atandi (11863)
CBNora Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11865
Nálunk a csigák szokták kilyuggatni a rebarbara levelét. Imádják, mindig rengeteg gyűlik össze a rebarbarákon.
Előzmény: atandi (11852)
CBNora Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11864
Lehet, hogy van 6-7 hordó szilvaeceted. Nekünk jó hektónyi körteecetünk van.
Nyáron raktam el a cefrét, februárban akartuk főzetni, de akkor már nem volt érdemes. Salátába használom, csak hát ennyit...
Előzmény: atandi (11858)
atandi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11863

Üdv TGWH!

Én csak az állatokhoz szólok kicsit hozzá: nekünk mindenki azt mondta, birkát, kecskét ha afákközé eresztünk (pedig milyen praktikus fűnyírók lennének!) tuti lerágják az összes fakérget is.

A tyúk és kakas általánosításkicsit, mert használják a házityúkra (mert ami nekünk a tojást tojja az a házityúk, amelyik a görbét azmeg a kakasa), de így hívják fácánoknál is, pulykánális, meg gondolom még pár szárnyasra.

A mi fáinkközt-mint alább írtam-mangalicák voltak, de iszonyatosan feltúrták-gödrösítették a területet.

Én mára léptem, jó éjt mindenkinek és NAGYON KÖSZÖNÖM a sok hasznos Báramiket javasoltok, egyre kivitelezhetetlenebbnek tűnik. De úgyis megírom majd, mi lett.

Előzmény: TGWH (11862)
TGWH Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11862
Üdv mindenkinek. Nálunk épp csak annyi eső volt, hogy átnedvesítse a talajt. A paradicsomok nőnek, de vonzzák egymást, folyton összetapadnak a leveleik, lehet nagyobb hely kellene már nekik. Kicsit vékonyka száruk van, a szélben elég rendesen megdőltek, de talán majd pár héten belül összeszedik magukat.
Bogarak: a hangyákon kívül ma csak egy krumplibogárral találkoztam a kertben. Vagy 8 éve volt krumplink, a környéken nincs, hogy került az oda? Mi mást esznek még?
atandi, nem értek hozzá, de akár a termés egy részéért cserébe segíthetnek a környék gyümölcsöt termesztő lakói. Egyedül nehéz, ha már áldozol rá, végezz úgy ahogy jó munkát. 10 ember nekiáll, és pár hónap alatt már sokkal jobb lesz a helyzet. Cserébe meg kapnak gyümölcsöt, én biztos így csinálnám. Ha nem kell mind, szerintem is jó alaposan ritkítsd meg. Az ágak letörése ellen nem tudom mit lehet tenni, de érdekelne. Vagy talán a metszésnek pont az lenne a lényege, hogy ne törjön le annyi ág?
Aztán vagy pár száz hozzászólással előbbre volt szó az eladásról. Én úgy gondolom, hogy csakis feldolgozott alapanyaggal szabad próbálkozni. Pl. egy kg almáért kapsz 100 ft-ot, egy tepsi almás rétesért, ami került pl. 300-ba, kapsz 1500 ft-ot.
Másik téma amit elgondolkoztatott, az a gyümölcsfák közti állattartás, már ha így értettétek. Tudom hogy hülye kérdések, de szeretnék valamennyire képben lenni. Nos, ha véded a fa törzsét, akkor akár kecske is mehet oda? Egyáltalán hogy megy ez, van egy legelő ahol legelnek az állatok, és van egy rét, ahonnét a téli takarmányt hozzátok? Hogy számolják ki azt a szakemberek, hogy hány és milyen fajta állatnak hány hektárnyi terület kell? Vagy ha tyúkot tartasz, akkor mennyit eszik hány tyúk egy télen? Hány nm-en kell megtermelni nekik télre amit esznek? Hallottam ugye tyúktetűről is, de az hogy kerül oda? A csibékhez jár alapfelszereltségként, vagy pedig mindenütt ott él, és ha útjába kerül egy baromfi, akkor tyúktetű lesz? Vagy vándorol?
Szívesen olvasnék ilyen gyakorlati írásokat is, ha valakinek van kedve és energiája, kérem írja le részletesen hogy nevel állatot, és eledelt nekik.

Van még valami ami eszembe jutott. A baromfi ugye szárnyas háziállatot jelent. Minden fajnak van hímje és nősténye, és különböző elnevezéseik is - mint ahogy a tehén és a bika is, hogy ne csak madarakat nézzünk -. Kacsa, liba, gúnár, gácsér, mittudomén, de ott ugye a tyúk és a kakas, na azok milyen fajhoz tartoznak, mert még életemben nem hallottam...

Na látszik hogy este van, be is fejezem magam...
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11861
Jah, el is felejtettem. De ennyi szilvánál esetleg építhetnétek egy szilvafőző üzemecskét, a lekvárt nagyon jól el lehet adni, és minimum három évig eláll. :) A kistermelők egyetlen lehetősége, ha készterméket adnak el.

Szilvát leginkább rovarok ellen szokás permetezni, pl. most volt esedékes - talán még nem késő - a szilvadarázs ellen, majd később a levéltetvek ellen kell. Ha elmulasztjuk, az elég nagy terméshullást eredményezhet, valamint monília-fertőzést, ami ellen viszont rengetegbe kerülő Teldorral lehet csak védekezni, ha rövid élelmezés-egészségügyi várakozási időt és kis környezeti terhelést akarunk elérni.

Egy szakértővel nézessétek meg, milyen fajta a szilva, mert sokat számít. Gyanítom, hogy nem besztercei, mert még terem... (A beszterceik nagy részét már megfertőzte egy durva vírus, ami ellen nincs ellenszer. A többi szilvát is, de ott a kártétel csak közepes, nem okoz teljes terméshullást. Új telepítésnél célszerű rezisztens fajtákat ültetni.)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11860
A sárgabarack ha hirtelen romlik, akkor általában a monília a bűnös, vagy egyéb baktériumos eredetű ágelhalás. Keresd a mézgás, rákos sebeket, vágd ki az ép zöld részig kacorkéssel, fújd le a sebet rezes permettel (pl. Champion), és kend le Fagéllel. Ez így teljesen bio. Azután lehet ezt is ifjítani, a drasztikusan leromlott fák utolsó mentsvára. A lombozat nagy részével a beállt betegségek jó részét is eltávolítod. :)

Ja, el ne feledjem, az ideális az volna, ha metszéskor minden fa között hypóban fertőtlenítenéd a használt szerszámokat. Egy egyértelműen fertőzött farész eltávolítása után persze rögtön kell. Ez még teljesíthető. De az is ideális volna, ha minden sebfelületet és minden metszlapot bekennél Fagéllel, ez ilyen sok fa esetén kivitelezhetetlen, hacsak nincs kétszer annyi embered a metszésre... Ezért azt szokták ajánlani, hogy az 1,5-2 cm-nél nagyobb átmérőjű vágási felületeket kenjük be mindenképp, és metszés előtt és után sem árt permetezni kontakt gombaelleni készítménnyel. Előtte mindenképp, utána azért nem árt, hogy ne jusson fertőzés a sebbe.

Burgonyából már van lehetőség biót termeszteni olcsón, keress rá Google-ben a Sárpo Mira fajtára.
skolikagi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11859
Nem biztos, hogy igazam van, de a cefre évekig is eláll..igaz nem biztos, hogy az udvaron.
Az enyhén hibbant szomszédasszony mesélte, hogy ő éveken át gyűjtögeti és már tele van a pincéje cefrés hordókkal...
Nem tudom igaz-e nem vizitáltam nála, és nem is értem, minek évekig gyűjteni...?
Mi egyszer, tavalyelőtt szedtük össze és főzettük le a szilvát, szerencsére itt nem volt túlterhelve a főzde:-)

atandi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11858

Ujujj, akkor bocsánat a lelányozásért . Amúgy a szilváson látszik, hogy nem zavartatja magát a nem metszés, nem permetezés miatt, iszonyat sokat termett tavaly, csak ott is letört pár ág a termés súlya alatt. 6 vagy 7 hordó cefre azóta is itt áll az udvaron...(nagy piások vagyunk, mint látszik), pedig magozva is van és mennyi de mennyiszer le kellett azokért a szilvákért hajolnunk... DE kiröhögték a fejünet, mikor október-novemberben be akartunk jelentkezni pálinkafőzőbe. Azt mondták, februárig ne is érdeklődjünk úgy tele van minden főzde. Jó a cefre komposztnak? Mert van alma is. (azt legalább könnyebb volt szedni)

A sárgabarackfa tavaly óta nagyon sokat romlott, nem hiszem, hogy megmarad.

Viszek gazdaboltba 1-2 beteg ágacskát, hogy adjanak valamit a bajára. Hátha...

Előzmény: Törölt nick (11855)
rebondo Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11857
A "bio" nem termelési technológia.
Teljesen reménytelen dolog...idén sok csapadék várható,a gombás betegségekre
lehet készülni, még a szakszerű permetezés sem mindig elég hatékony.
atandi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11856
A zeller hovatevésével nekem aztán nem sok bajom lesz. Másfél éve 2 órán át küzdöttek értem a mentősök, hogy ezen az oldalon maradjak, olyan erős allergiám van a zellerre. Úgyhogy azt nagy valószínűséggel nem fogok termelni. (pedig de imádom az ízét...)
Előzmény: skolikagi (11853)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11855
Ha sok ezer fa, akkor esetleg a profit reményében lehet idénymunkásokat is fogadni, valami mezőgazdász suliban érdeklődve... (Ki az, aki másodmagával nekiáll ekkorát metszeni? :D Szerintem senki, egyszerűen fizikai képtelenség, nem fér a tavaszba, ha még veteményezni is akarsz, akkor meg pláne.) A közepesen jó metszés is jobb, mint a semmilyen. De pl. szilvát és sárgabarackot termőkorban nem is feltétlen kell, elég csak ritkítani, akkor is jól tud teremni.

A gyomirtózástól nem kell félni, a lényege pl. a Medallon nevű szernek, hogy csak a zöld növényi részeken keresztül szívódik föl. Arra kell csak vigyázni a gyümölcsben, hogy ne menjen a levelekre - egy nagy tölcsért szoktak szerelni a permetezőfejre, ha nagyon poroz. A gyümölcsödben semmi vegyszer sem lesz.

De ne nagyon reménykedj, a jövő zenéje még, hogy igen drágán, de legalább eredményesen lehessen bio módon sokat is termelni. Mit gondolsz, miért ötször drágábbak a bio zöldségek/gyümölcsök? Mert hacsak nem valami ellenállóság eredménye a bióság, akkor a termés nagy része odaveszhet. Azért reménykedésre ad okot, hogy lőremutató kutatások folynak a ragadozó rovarok, más baktériumokat/gombákat elnyomó baktériumok és gombák irányában, de az ilyen technológiák drágák és sokszor csak kísérleti stádiumban, vagy még ott sem leledzenek. Addig is maradnak a pepecselős, félig-meddig hasznos régi módszerek, amik vagy beválnak éppen abban az évben és éppen abban a környezetben, vagy nem. Pl. ha a környéken van más gazda is, akinek vannak elhanyagolt fái vagy zöldségese, akkor meg vagy lőve.

Amúgy fiú fiú vagyok. :)
atandi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11854
Ismét sok az elütésem, úgy látszik ismét késő van, bocsánat miattuk. (Engem nagyon bosszant)
skolikagi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11853
A zellert pl. nem jó a gyökérzöldséget mellé tenni. Ezt én is itt tanultam:-)
Tényleg idén nincs is zellerem:-))
atandi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11852

Jajajj... Akkor ez itt nem a "Naiv szőkék orán halnak"-topic?? Lányok, én egyáltalán nem terveztem permetezni..

Hátmost aztán rámhoztátok ám a frászt. Úgy gondoltam, max. csalánlével, biomódszerekkel. Mivel itt mégsosem volt zöldségféle termelve, úgy gondoltam, a kártevők sem tudják meg, hogy most már van, és én meg addig "suttyomban" szépen megtermelem a sok fini  biozöldséget.

Najó, elég a bohóckodásból, de a lényeg ténleg az, hogy nem akartam vegyszerezni.Nilván aki mást mond, annak már van némi keserű tapasztalata, s kevésbé naiv-vadromantikus elképzelésekkel indul neki a szezonnak.

Azért el vagyok szomorodva.  A rebarbarám levelét márkilyuggatta "valaki".

1-2 jószomszédságot tudok, de mit számít náluk rossz szomszédságnak?

A gyümölcsösre vonatkozó tanácsokat köszönöm, meg is nézema metszést, de a helyzet az, itt sok ezer fáról van szó. A lényeg, hogy neki kell fogni. Másképp még annyi sem lesz meg, amennyire juthatnánk, ha elkezdjükNa, ez bölcs volt...

Előzmény: Törölt nick (11851)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11851
Lényegében nem fontos, a zöldségeket hogy, milyen alakban rakod, de van néhány szempont, hogy - a jó-rossz szomszédságtól eltekintve - milyen módszerrel csináld. Amire oda kell figyelni, hogy az öntözést megoldjad a növények törése nélkül, és az sem árt, ha a permetezést is sikerül. Nekem az okozza legnagyobb fejtörést, hogyan permetezzem meg az egyik ágyást, pl. paradicsomot, vagy éppen a fölötte lévő gyümölcsfát, hogy ne menjen a szomszéd zellerre... :D A 15 méter széles kertünk, középen hosszú úttal nem is tesz lehetővé hosszú ágyásokat, a 60 gyümölcsfánk pedig még tovább aprózza a területet. Van néhány 1,2×2 méteres ágyásom is az őszibarackok közt. A maradék lyukakba lehet vetni Mira burgonyát, ezt nem kell permetezni betegség ellen, és az sem nagy baj, ha másról rászáll a permet a vegetáció közepén, hiszen a gumója a lényeg.
Előzmény: atandi (11845)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11850
Kezdjétek ott, hogy kivágtok minden második fát, ahol túl sűrűn vannak, mert nincs értelme, több termés nem lesz rajtuk, ha túl sűrűn vannak. Ha csak egy-két sor, és kap elég fényt, akkor még gyümölcssövény is lehet belőle, akkor nem kell ritkítani :) A gaztalanításra vásároljatok totális gyomirtót, vagy kerítsétek el a területet, és eregessetek rá baromfit, elintézik. Jövőre a megmaradt fákat lehetne ifjítani, ha az őszibarack még él, akkor azt is. (Amelyik baracknak a törzsén nagy rákos sebek vannak, azt nem érdemes tovább tartani, ki kell vágni...)

Metszési tanácsok lelkes gazdáknak:
1. lecke;
2. lecke

És sok sikert, sok szerencsét, és sok kitartást, mert tényleg nem egyszerű rendbe rakni egy elhanyagolt gyümölcsöst. De néhány (sacc 4-5) év küszködés után egyre könnyebb lesz, ahogy rutint szerzel.
Előzmény: atandi (11840)
atandi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11849

Bozótirtás motoros kaszával tavaly is, idén is megvolt, kivéve ott, ahol csak négykézláb lehetne járni, oda apa nem hajlandó bebújni. Megértem. MOndtam, annyi fa van, kivehetünk akár minden második sort is, de akár minden második fát is a maradó sorokból. DE a hosszú ágak miatt nagyon sok ág letört, a rétesalmák akkorák voltak, mint egy csecsemőfej, képzelhetitek combomnyi vastag ágak törtek le!

A tányérosítás ugye az, hogy a felfelé menő ágakat középről kivágni, hogy kapjon fényt, napot felülről? Én is ezt papolom a felnyírás ellenében...

Hogy mi a célunk a területtel? Első körben csak annyi, hogy rendben tudjuk tartani.

Mondom, cseppet sem túlzás, hogy sok-sok TONNA alma rohadt el tavaly a fák alatt (komposztáltuk a talajt...)

Hozok róla képet, úgyse hinnétek. De a rndbentartás alatt is csak annyit értek, hogy a fák közé férjünk legalább a gazt lekaszálni. Semmiképp nem bírhatja ezt szerintem 2-3 ember, a párom viszont nem akar pénzt rááldozni segítségre(aztánmajd belátja, hogy ez így szélmalomharc, szerintem).

Na megyek, keresek képeket, ha nem baj.

KRUMPLI: ha pár napmúlva még rátöltök, a levelek egy része is föld alá kerül, aznem baj??

Előzmény: kics_ee (11847)
skolikagi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11848
A krumplitöltéshez még annyit, hogy én az egész sort betöltöm, tehát a bokrok közötti részt is, mert ugye a gumók majd arra is terjeszkednek reményeim szerint...és mi otthon is így szoktuk:-)
Előzmény: atandi (11844)
kics_ee Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11847
nem olvastam még el az összes kommentet. (most pótolok be 7 oldalt)

Kivágni a fákat szerintem nem szabad egyelőre. Nagyapám mondja mindig, hogy gyümölcsfát csak a legvégső esetben vágunk ki... Bár nem tudom mi a célotok a területtel...

Ahogy én csinálnám (bár valószínű nem egy emberes munka):

Bozótírtás első körben, motoros kaszával. Hogy ne a dzsumbujba kelljen bemenni.
Ritkítás, hogy legyen hely a fáknak és a munkának.
Fiatalító metszés, 1/3-ra visszavágni. Vagy még inkább... Én mentettem meg így 1 almafát és 2 barackot is...
Tányérozás. Műtrágyázás.

Ha nem jön be akkor metszés... föld felett és... aztán amit akartok.
Előzmény: atandi (11836)
skolikagi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11846
Tök jó ez mit akarsz!!!! :-))
Majd pár nap múlva ismételd még meg a műveletet, még magasabbra és akkor szerintem tökéletes lesz:-))
Én éppen most néztem, szerintem baromi messze tettük a sorokat egymástól, és kevés krumplit raktam:-(((
Lehet még ilyenkor krumplit vetni?
Mondjuk a jövő hétvégén?
1 25 kg-os zsákkal raktunk és 2 kiszacskós biokrumplit, és nem lett annyi sor, mint tavaly a 25 kg+1 biokrumpli...:-((
Előzmény: atandi (11844)
atandi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11845

No, ez érdekelne, miért preferálod a hosszúsorokat. Nekem pont a változatos kis parcellák tetszenek, én mondjuk nem szeretek valamit sokáig egyhangúan csinálni. Pedig biztos okosabb lenne arra figyelni, mikor hol van a frissen trágyázott rész, hol nem, és kisparcelláknál ez ugye nem fog menni.

Na miért isjobb a hosszú sor? Én unnám, mire a végére érek, szerintem.

Ja, még egy kérdés: ittmindenképp ugyanakkora kis képek kerülnek be? Eleve lekicsinyíti az oldal programja? Mert eddig bármekkora mérettelpróbálkoztam, mindig ugyanakkora lett.

Előzmény: Hesperos (11838)
atandi Creative Commons License 2010.05.08 0 0 11844

No, hát ilyenek ólálkodnak a veteményesem körül, felettébb gyanúsan (és ők voltak, akibefogás után a kezemben párzani kezdtek!)

És így sikerült életem elsőkrumplifeltöltése... Olyan se nem töltés-se nem gombóc lett. Odatapicskolni már nem volt időm a zivatar miatt, de a leveleket azért többnyirekiszabadítottam, ha rájuk dobtama földet a kapával. Megy ez majd még ügyesebben is. :-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!