Nos, akkor tán inkább Lisszabon + észak. Konkrétabban: L, Porto (+ Gaía), Braga, Guimarens, Batalha és Alcobaça kötelező, ajánlom még Conimbrigát (rómaik kori település, hatalmas épen maradt mozaikokkal). És persze ha túrázni akartok, akkor még Bragától északra van 1 nemzeti park, bizonyos Peneda - Gerez. (Ha jól írtam.) Guimarensben nem voltam, de az összes odavalósi ismerősöm ajánlgatja, szóval ha alkalom lesz, megnézem. A nemzeti parkban se voltam, de az is nagyon érdekel. És amit már akkor is meg akartam nézni, mikor kimentem, de nem jött össza Vila Nova de Foz Coa, a világörökség része, mindenféle őskori kőbevésett képregényekkel. Ja, Fátimát majdnem kihagytam! Ha vallásos vagy, mindenképp. Ha nem, akkor se árt. :-)
Átlag ovodai elhelyezés nagy vonalakban úgy 50 forintnak megfelelő összegért elképzelhető. Ez nem a plafon, tényleg nagyjából ennyi. És a járulékos költségek pluszban. Beiratkozási dij, kaja vagy tálalás és melegítés, szállítás, akármik. Szóval ha cakk pakk 50-ből kijönne, már boldog lehet az ember, mert az az olcsóbb verzió.
Mar megint sikerult internet kozelebe kerulnom :o) A polipreceptel ismet cserben hagytak (pedig latom, hogy nem is bonyolult egyaltalan, nem tudom mit kell rajta titkolni.) Koszonom a receptet en is, a hetvegen tutira kiprobalom!
A Portugaliaba kerulesem tortenetet, ilyesmit inkabb nem irom le (titkosugynok vagyok :o), annyira nem is fontos. A lenyeg, hogy ket kis picurral (3 eves es 8 honapos), es a felesegemmel erkeztunk ki, es szeretnenk minel tovabb maradni. Nekunk sem hianyzik otthonrol szinte semmi. Talan a regi baratokat es a csaladot kiveve. Esetleg meg a turot is hianyolhatnam es a makostesztat. De vegulis elvan az ember igy is.
A gyerkocok egyelore sehova nem jarnak, amig lehet szeretnenk mi vigyazni rajuk. Bar a nagyobbikat mar ovodaba adnank, de sajnos o meg alig tud portugalul, sok lenne a gond, attol tartok. Egy atlag ovodai elhelyezes egyebkent havonta nagysagrendileg mennyibol jon ki? (maganovi persze)
A "turos sajtot" megneztem ismet, szerintem is ugy lesz ahogy tirimi mondja, requeijão vagy queijo fresco lesz a pontos neve. Mi a masodikkal lepjuk meg magunkat reggelire es vacsorara, amig ra nem fogunk unni :o)
Köszönöm a reagálásodat. kicsit tehát pontosítanék: két hetet terveztünk és az aktív pihenés hívei vagyunk...minnél többet látni, de nem feltétlenül a turisták által elözönlött látnivalók vonzanak elsősorban.......természetesen tudom, hogy nem kerülhetjük el Portugália sokak által ismert és szép nevezetességeit...szivesen kirándulunk, tehát a gyalogtúrák is érdekelnének...nem is tudom...látni és érezni szeretnénk Portugáliát....az illatokat, ízeket, hangulatokat....
Mennyi időre akartok menni? Mer a kihagyhatatlan látnivalók sorolásánál ez nem mind1. Pl 10-14 napos utazásnál választanod kell, h Liszabon és észak vagy Liszabon és dél, netán dél (Algavre) és Madeira (vagy Açores).
Sztem ugyan Porto a kihagyhatatlan, de én rohadtul elfogult vagyok :p
De tényleg, az emeletes híd, a sikátorok és Gaía. Gaía! (borospincék)
Ki kell próbálni a caldo verde-t, a portóit, a rizses-rákos akármit (a szagértő hölgyek-urak majd megírják a tisztességes nevét) és a gyümölcsök! Pl maracuja (kéretik marakuzsá-nak ejteni) De ha elmondanád, mik érdekelnek, könnyebben tudnék javaslatokat tenni. (Pl képzőművészet, aktív nyaralás - marha jó lovasfarmot tudok, csak a világ végén van -, világörökség lista, bulihelyek, természeti látnivalók....)
A barátnőmmel Portugáliába szeretnénk utazni júniusban és ehhez szeretnénk hasznos tudnivalókat, javaslatokat kérni. Mit, hol mennyiért.....lehetséges szállások, kihagyhatatlan látnivalók.....
Repülővel terveztük a kiutazást, aztán autót bérelnénk vagy tömegközlekednénk. (Utitársaktól sem zárkózunk el).
Mi az Ourém-el szívtunk. 1 benszülött ismerősön szerint a m az fél ny. De pl jártunk így Portóval is. Ha Portu-t kerestünk, visszakérdeztek, h Oportu? Ha Oportuba akartunk menni, visszakérdeztek, h Portu?Na és Estoril... Ha nem látom kiírva, még mindig a Caiscais-Lisboa HÉV-vonalon vonatozgatnánk oda-vissza. Ki a fene érti 1sőre a "Prósszima prázsejny Sturil"-t? Így totál szlováknak tűnik, he-he..
VAN repülőtéri busz, klímás gyorsjárat, minden 15 v 20. percben, ez bevisz teljesen a belvárosba, ROssio, de több helyen is le tudsz szállni, 2,5 Euro, de ha TAP-os beszállókártyád van, ingyenes.
Metró emlékeim szerint nincs a reptérhez. Taxival kb 10 perc 5 EURÓ az expo terület, amit érdemes megnézni és onnan meg már megy metró. Buszról nincs infóm.
Hamarosan Lisszabonon át vezet az utunk Afrika felé. Közben lenne öt óránk a csatlakozásig. Hogyan lehet legkönnyebben és leggyorsabban bejutni a fővárosba a reptérről? Taxi, busz, metró?
Ferihegyről is beugranék, ha nem itt élnék és megnézném a cityt. Pont ezt szeretném odakint...
Setubalrol egybol a setubali muskotaly jut eszembe, kivallo edes bor. Szeretem, be is "spajzoltam" belole par uveggel. Es az is, ha szEtubal muskotalyt keresel sztubal helyett akkor csak neznek mint a moziban. De tudjatok, van meg jo par hasonlo varosnev mint mondjuk Belem amit leginkabb blejmnek lehetne magyar kiejtessel ejteni. Sok jot Setubalrol nem tudok mondani, egyik legnagyobb (talan a harmadik?) kikoto van itt. Kindulopontnak biztos jo a kornyek bejarasahoz. Setuballal szemben egy hosszu foldnyelv vegen van Troia udulohely. Komppal lehet atcammogni. Van egy par igen zavaroan a tajba ekelodo magas toronyepulet, a szallodak. Ez is vedett terulet igy nem lehetnenek itt ezek az epuletek de valami modon meg is sikerult benyomni oket x evvel ezelott (korrupcio). Troia az sz...pas. Mivel a viz portugaliaban altalanosan hideg (Atlanti ocean, nem Foldkozi tenger) talan Algarve-ot kiveve, csak jo meleg idoben elvezheto igazan a furdes - rozmar tipusok elonyben. A kornyeken viszont nincs semmi, mindenhez auto kell es hosszu utazgatas. (ezt persze a prospik melyen elhallgatjak) A praia miatt azert Setubalnal talan jobb itt lakni azt a par napot. Ha utazgatosra is vesszuk, nem art ha van strand is :-). Igaz ellen javallat, hogy Setubalbol viszont konyebb az arrabidai strandokat megkozeliteni. Setubaltol nem messze van Palmela. Itt van egy var, jo allapotban mint altalaban, amibol nagyon szep a ralatas a Serra de Arrabidara. Mas nem jut eszembe a kornyekrol.
Az ovi magánovi, marmint a magánovik kerülnek nagyon sokba, az államiak meg állítólag színvonaltalanok és nehéz is bejutni. De aki ember, az kinyögi és magánoviba-isibe járatja a gyerekét. Szerintem arányaiban is sokkal több a magánintézmény mint az állami, de javitsanak ki a többiek, ha rosszul érzékelem. Én speciel senkit nem ismerek akinek a gyereke államiba járna, de olyat sem, aki ismer olyat akinek a gyereke...stb :o))
olyan erdekesen írtál, hogy magadra vess :-), kerlek írj a Setubal-fsz-ről is! legközelebb ezt a vidéket céloznánk meg, persze valszeg legkorábban egy év múlva lesz erre lehetőségünk, de szeretek előre készülődni.
Ha valaki április 30-ig szeretne kiruccani, annak a figyelmébe a jánlom a www.klm.hu honlapot, mert péntekig 22 000 + illetékért lehet Lisszabonba jegyet venni.
Arrabida Nemzeti Parkrol? Mint ahogy a neve is mutatja vedett terulet. Ez olyan elonyokkel jar, hogy nem lehet epiteni semmit a teruleten, vagyis a turista szallasok elkerultek ezt a reszt. A forgalom korlatozott ezert relative nincs sok ember (pl Costa da Caparica-hoz vagy a cascais-i vonalhoz kepest). Na ez persze hatrany amikor te akarsz oda menni :-) A forgalom korlatozast ugy oldottak meg, hogy nem lehet sok autonak parkolni es tomegkozlekedes sincs :-) A part kozvetlenul a hegyseg labanal terul el enyhe ivben. A hegy oldalaban ket, kulonbozo magassagban futo autout fut, ahonnan gyonyoru a kilatas. Egy szuk ut vezet le Portinho de Arrabida-ba egy pici halaszfaluba ahol erdemes az ebedet elkolteni a felig a vizre epult helyi etteremben. Onnan at lehet gyalogolni a Coelhos nevu partra (autoval is lehet de kerulni kell - viszont nem kell visszagyalogolni) es egy picit arreb Galapagos. Coelhos-on is vannak ettermek de ezek mar inkab a turistaknak valoak (jok azert ezek is). A viz nyugodt (vagyis lehet furodni a gyerekekkel is) es tiszta (kivallo buvarkodahoz). Meg arreb van Figuerinha ami a legnagyobb furdozo hely Arrabidaban. Ezt mar nem szeretem annyira. Erdekes meg, hogy ebben a szep parkban van egy CEMENT GYAR. Nagyon buszkek (a gyar), hogy nem romboljak a termeszetet, sot nekik koszonhetoen meg javul is. Fasitanak meg ilyesmi. A gyar latvanya eleg ronda de hala istennek az Arrabidai partnak csak egy kis reszrol lathato. Diohejban ennyi.
en is a kis(nagy)hazankbol idetelepedett magyar leanyzo vagyok. a sutott valtozatott az egyik portugal baratnomtol tanultam. a trukk benne az hogy jo sok fokhagyma (alho) es eleg sok oliva olaj (azeite) kell hozza.
remelem izleni fog. a ferjemnel nagyon izlik o portugal.
Jól viselem, én egy viszonylag könnyen adaptálható alkat vagyok, nincsen hiányérzetem, tényleg egyenlőre nem hiányzik nagyon-nagyon semmi Magyarországról. De nincs is kategorikusan kijelentve, hogy bármi végleges is lenne, úgyhogy tán emiatt sem érzek korlátokat. Nyelv sem hiányzik, ott a gyerek, úgyhogy most nem éreztem azt, mint anno sok éve Ausztriában, hogy megbolondulok (ez a legelején volt csak) ha nem beszelhetek magyarul. Most ez sincsen. Meg meló sem, vagyis HTB-ként funkcionálok. Nem olyan egyszerű téma a munkavállalás... ebből a szempontból (is) Magyarország a könyebb terep.
fantasztikus jól kotyogsz :-), épp erre vártunk, kedden beszerzek egy közepes méretű példányt, és a sütött változatot kipróbáljuk. honnan származik a tájékozottságod?
...mi se, de ettől még sorra születnek a gyerekeink :-).
azért, gondolom, nem volt könnyű döntés eljönni - talán végleg - otthonról a bizonytalanba. barátok, szülők, munka, nyelv mind itt maradt. hogy viseled? dolgozol kint a pici mellett? sokat jössz Mo-ra? mi hiányzik legjobban?
ne haragudjatok hogy csak ugy bele kotyogok a beszelgetesbe.
egyik baratnom hivta fel a figyelmemet erre a forumra es ezenbelul is erre a topikra.
a polip receptre lettem figyelmes, ugy hogy itt van egy par
a polipot meg kell fozni, en altalaban a kuktaban 20 percig szoktam fozni. csak egy keves sot rakok a vizbe. a portugalok azt mindjak hogy egy egesz voroshagymat kell rakni a vizbe, es mire a hagyma megfo addigra a polip is.
miutan megfott, ehetitek igy melegen karikara vagva es megszorva egy kis piros paprikaval galiciai modra (pulpo calinte), vagy csinalhatjatok salatanak egy voroshagymat osszevagtok hozza az osszevagott polipot oliva olaj, egy kis ecet, so, bors esetleg, egy kis ossze vagott petrezselyem zoldje, vagy ha valaki szereti coentros.
neha sutoben is szoktam csinalni ugy is nagyon finom, veszel egy kozepes polipot (kb 1 kg) beleteszed szepen egy tepsibe raontesz eleg sok oliva olajat es megszorod vagott foghagymaval. ha akarsz rakhatsz melle krumplit is es be a sutobe.
A sztori meg ennel is romantikusabb :o)))) Az ICQ-n egyszer bejelentkezett egy portugal fiu, angolul. Lattam, hogy irja tud spanyolul, hat ugy folytattuk. Akkor derult ki, hogy nem tudott :o)) Na de ebbol kerekedett egy jo egy eves netes baratkozas ICQ-val es napi eszement sok maillel, majd jo egy ev utan felkerekedett es ellatogatott kishazankba :o)) Aztan nehany honap mulva jott megint, aztan egy honap mulva mentem en... es nem birtuk abbahagyni a maszkalosdit :o)
Ja, rombolok nemi illuziot is, nem vagyunk osszehazasodva :o))))
kérlek, ne csigázz minket tovább :-) "ha szerencsénk van..." és társaival. írd le, kérlek, röviden, hogy kerültél ki családostul, hogy érzitek magatokat, gyerekek járnak-e majd iskolába... szerintem minenkit érdekel.
quilla, már a te történetedet is meg szerettem volna kérdezni. én persze a legromantikusabbat képzelem: az egyetemen beleszerettél egy portugál férfiba, azután összeházasodtatok, kimentetek, gyereketek született és teljes a boldogság :-) ...
Szia! Lehetett requeijão, vagy queijo fresco a turos ize. A requeijãora tippelek, en azt hasznalom turokent, korozottnek es turos csuszanak egeszen rossz, de palacsintaba, toltott zsomlebe eheto:)