A leander levelein a mellékelt képeken látható elszíneződés jelent meg még tavaly nyár végén. Fogásra mintha a levelek elhaltak volna, de ezt cáfolja, hogy a pajzstetvek vígan szaporodnak rajta. Az új levelek egyre kisebbek lesznek és pöndörödöttek deformáltak, a korábbi 20-25 cm. helyett csak 3-6 centisek. Ennek ellenére szép új virágokat hoznak. Tavasszal kevés tőzeget és marhatrágyát kaptak és kéthetente Substrallal locsoltam. A virágkiállításon kérdeztem, hogy mi lehet ez, három nő gombabetegségre tippelt, három férfi .határozottan atkára. Az atkáról ezt olvastam: apró, 0,5- 1 mm körüli, kézi nagyítóval már jól látható, különböző színű, négy pár lábú, pókszerű rovarok, szúró-szívó szájszervükkel a növények zsenge, tehát a csúcsi (legfiatalabb) leveleit szívogatják táplálkozási céllal. Ilyet még nagyon erős nagyítóval sem észleltem. Csak Biolával permeteztem, de az nem ért semmit.
Van valakinek tippje mi okozhatja ezt az elhalásra emlékeztető ezüstös elszíneződést és a satnya növekedést. Előre is köszönöm.
Kedves Kiwancsi íme a tőled kapott sötét leánder a kép közepeén. valamikor nyár elején készült, azóta is sokat virágzott. Már fázik kicsit. Nálad mi újság?
Lehet, hogy igazad van, én annyira nem szeretek permetezőszert keverni (ha benne van, akkor már megy a dolog), hogy csak végszükség esetén élek vele. Most is, hogy már a virágokra nem kell vigyázni, inkább naponta locsolgatom őket slauggal, mert azért az atkák itt ott felütik a fejüket. A víz legalább a port is lemossa róluk.
Semmilyen fej nem vagyok. És nem szedek sem mindenre, sem általános bajra semmilyen gyógyszert, magam sem. Valszeg szerencsém volt az ősállományommal, mert ismeretlenek a kártevők nálunk kb. 10 éve. Az idei csere-bere, plusz állománygyarapodás következtében életemben először találkoztam atkával. Ennyi. Más növényeken viszont volt szerencsém ismerkedni különböző kártevőkkel. Azt megtanultam már, hogy egy energiával, amit a permetezés jelent, többféle, keverhető szert kijuttathatok, igy aztán nem kimélem az egyébként is minden részében mérgező leandert sem.
Jó fej vagy Krampuszka, így sosem kerülsz szembe ezekkel az undok kis szörnyekkel:-)
De nem gondolod, hogy ez kicsit olyan, mintha Te mindenféle gyógyszert szednél azért, hogy ne legyél beteg? Mert a növényeknek a tápszer az, ami Neked a vitamin, azt pedig adsz nekik bőven.
Nem vitatkozom :) Mivel élőben még eddig nem volt szerencsém hozzájuk.... A pajzstetű is narancssárga??? És mászkál ? Persze általában a rovarölő együtt megy ki az atkaölővel nálam.
Ha elég jól láthatóak akkor levéltetvek, de azokat is, ha nincs olyan sok, egyszerűen egy papírzsepivel le lehet törölni. Ezek a sárgák könnyen kipusztulnak, nincsenek olyan mindent túlélő petéik. Persze azért a ferőzöttség mértékétől függ ez, ha már az ágak is tele vannak, akkor permetezni kell. Meg nagyon szeretnek ezek a tetvek a magtokokon megtelepedni, erre figyeljetek, ha meg akarjátok őket tartani, ha nem, akkor mihamarabb le kell őket vágni. Aztán majd teleltetés előtt úgyis kell permetezni.
Hát ha levágtad, az jó, addig meg amíg nincs másik, addig nem nagyon kell permetezni, de mielőtt telelteted, azért nem árt majd, illetve nemhogy nem árt, kell is.
Ha jól értelmezem, ez egy kész növény volt, nem hajtás, hát előfordul. Korábban nem láttad, vagy csak nem nézted? Egyénként ilyen kis növénynél legjobb és legegyszerűbb egy zsepivel, kézzel leszedni és alaposan fejreállítva csap alá tenni és alaposan ujjainkkal végighúzgálni rajta, különösen a levél közepén lévő főér tövénél, ott szeretnek megtelepedni a gonoszok.
Krampuszka, vitatkoznék Veled. Szerintem levéltetvek, azok tipikusan narancsos színűek a leandereken. A legtöbb rovarölő jó rá, Actara, Chess, Mospilan..stb., hirtelen nem jut több eszembe.
Ha a levelek fonákján van és van magassága, akkor lehet pajzstetű. :( Mekkorák a pöttyök? Jó lenne, ha tudnál fényképet felrakni róla, már ha találsz másik levélen is. Ha máshol nem látod, akkor talán(szerencsére), régi fertőzés nyoma.
Alighanem atka lesz. Találsz rá ötleteket a topikban, a káliszappanos lemosástól kezdve, a vegyszeres permetezésig ( atkaölő- pl. Sanmite és egyéb kapható vegyszerek )
Szeretnék tanácsot kérni abban, hogy hogyan menthetném meg a leanderemet.
Kb. 2 hete jelentek meg a leveleken pici narancs-vagy citromsárga szinű tetűszerűségek. Lefújtam Biolával, de nem tüntek el, újra megjelentek ezek az apró élősködők.
Tudtok valami tippet mivel kezelhetném a leanderemet ? Úgy vettem észre már a többire is kezd átterjedni.
Sziasztok! Meg kezdődött a suli, és nemvagyok netközelben...illetve csak ritkán. Hazajöttem,és az egyik bőn virágzó Aitől kapott leán a levélalsó részén fehér pöttyök (kb 1mm magas) vannak.Atkás???Ezen a levélenl áttam csak, és levágtam ez a levelet, hogy net erjedjen.Permetezzem?
Most, hogy lecsillapodtak az indulatok és aludtunk rá néhányat, átgondoltam a dolgot.
Amikor felmerült bennem a honlap elkészítése, az talán legelébb azért történt, mert tudtam, hogy uborkaszezon következik leanderes, meg minden egyéb kertészeti ügyekben. Gondoltam, ezzel a honlapos dologgal kitolhatjuk az időt, lesz miről érdemben eszmecserét váltani. Akkor bizony nem gondoltam arra, hogy ez nem mindenkinek tetszik, de két napja engedve a kívánságuknak, visszavonulót fújtam.
A gondolatom most mégis az, hogy semmi nem szólhat jobban a leanderekről, mint ez és ha részt veszünk benne többen, az csak mindenkinek a javát szolgálja. De nem akarom erőltetni, ezért úgy gondoltam, ha LEGALÁBB TíZEN EGY HÉTEN BELÜL JELZITEK ITT A FÓRUMON, HOGY NEM BÁNJÁTOK ÉS SZÍVESEN RÉSZT VESZTEK A KÖZÖSNEK TARTOTT MUNKÁBAN ÉS ESETLEG RÉSZLETEKET ÁBRÁZOLÓ KÉPEITEKET MEGENGEDITEK FELRAKNI (ez nem fontos, csak a félreértések további elkerülése végett, jelezzétek ha nem), AKKOR RÁTÉRÜNK ITT A FÓRUMON A LEGIZGALMASABB TÉMÁRA, A TELELTETÉSRE, a gondozást most hanyagolva, ami kész van, az majd megy.
Mégegyszer hangsúlyozom, meg tudom csinálni egyedül is, de közös munkát hírdettem és szeretnék megmaradni amellett. A teleltetés meg igencsak aktuális. Persze nem kötelező írni róla, de a beleegyezés most már fontosnak látszik.
És persze ha többen továbbra is ellenzik, ők is írják meg, az arányok szerint döntünk.
Hú, látszik a topic helyéből, hogy már szezonvége van...
Monarda, Oleandro, köszönöm a tanácsokat, beszerzek csodaszereket a csúnyácska chopin kitakarítására. Lehet, hogy már fáznak, tényleg a hajtatások! Melegebb helyre teszem ma! Köszi!