Köszönöm mindenkinek a segítő válaszokat, körülnéztem a piacon és 6-8 eFt. között jó kinézésű túlnyomásos permetezőket láttam, 5-6 litereseket. Sajnos a pumpás spricnis szerek semmit sem érnek, a tanács: a levelek hátát is permetezni kell, de hiába csöpög már a levelekről a permetlé, alulra pumpálás közben ezekkel nemigen lehet egyenletesen bepermetezni. Külön köszönöm, hogy a pajzstetűre hatásos szerekkel együtt permetezzek: tövenként és két hetenként 3-4 órát töltöttem velük fogpiszkálóval, fogkefével és vizes dörzsivel. Kb. 3 hét alatt tökéletesen visszaszaporodtak. Szóval remélem, hogy tanácsaitok alapján én leszek a győztes. Még egyszer kösz!
sajnos illetve sajat örömömre mas elfoglaltsagot talaltam magamnak,megkutyasodtam es hat sokat vagyok tavol az otthontol a csalad mellett teljesen atadtam magamat a kutyanak :)
Leandereimen mar nincs virag,nem tudom nalatok,hogy van ez,de en mar nem elvezem a szepsegüket itt Svajcban nem igazan lehet hosszu ideig bennük gyönyörködni,de ennek ellenere vannak gondok velük es lennenek kerdesek,amelyekre biztos valasz is adodott itt korabban,de eleg nehezkes visszakeresni,ugyhogy az en reszemröl abszulut tamogatok egy olyan oldalt,amelyen a leander nevelesevel,apolasaval kapcsolatos fontosabb es ertekes hozzaszolasok ki lennenek gyüjtve.
Egy ilyen mar született egy bizonyos kreativ technikaban,a közösseg abszulut megelegedesere,senkinek semmi ellenvetese nem volt.
Ha keveset is irtam,de ha ertekesnek talalja az oldal összeallitoja,akkor nosza...vegülis nincs mit feltenem a spanyolviaszt nem en talaltam ki.Valahol minden okossagnak van forrasa,azok sem mi vagyunk. A kepeim is szabadon rendelkezesre allnak,mint az a gyökermetszes.....elvegre nem magamnak akartam megmutatni.
A napos déli erkély kiváló hely a leándernek! De! Mivel vizes környezetben honos - tengerparton főleg, ott szinte vízben áll a gyökere - gondoskodni kell bőséges vízről a tálcájában. Éri eső nyáron vagy napernyő védi? Mert akkor lehet, hogy nem elég a locsolás, időnként vízzel jó permetezni, lemosni a leveleit. Remélem a kezelés meghozza az eredményt és jövőre gyönyörködhetsz benne.
Képzeljétek, egy régen kinyitott ablakközben találtam egy üvegben egy leandert, amit hajtatni tettem oda, de ( a cavinton hiánya...) elfelejtkeztem róla. Nagy, dús, gyönyörű gyökere lett!!! Szűk volt az üveg szája és nem tudott elpárologni a víz, meg összegumiztam a levelét. Nagy kedvem lenne megint próbálkozni, de lehet még???
Lentebbiek után; mielőtt teleltetek fújjam le a növényt atka ellen? Egész nyáron küzdöttem, mostanra végre egészségesek. Jó neki a télikert? Kb 12-15 fok van.
Az a baj, hogy a szívemhez nőtt... És megnéztem az általad feltöltött rákos képeket, azoktól azért messze van, vagy nem? Másrészt viszont a leveleken látható kitüremkedő barna pöttyök sajnos azokra emlékeztetnek. Szóval nem tudom.
Sziasztok! Elég olcsón vettem egy embermagas Simple Red-et. Mit gondoltok, azért sózták rám, mert rákos? Három, a képen láthatóhoz hasonló "képződmény" látszik rajta, illetve néhány levelén is van barna pötty. ltamas01
Az atkák legfőbb elterjedési oka a meleg, száraz hely, itt szeretnek nagyon, nem elég, hogy a nyári tartás is olyan volt, erre még rátetta melegebb, szárazabb teleltetés is, pedig az atkák, ha ősszel nem pusztítjuk el őket, akkor még a sötét, hideg pincében is szaporodnak, nemhogy így. Tehát le kell metszeni mindenképpen és a maradékot még a telelteés előtt nagyon alaposan lemosni, majd permetezni legalább kétszer és nem akármivel, hanem speciálisan atkára valóval, mert az atka egy külön fejezet, nem minden hat ellene. Felsoroltak már neked párat, de az ületben is ajánlanak, ha kérdezed. És persze ha már permetel, akkor legyen mindjárt a pajzstetvek ellen is permetezés. De talán nincs permetezőfelszerelésed, az pedig elkell a leandertarók házatáján! A Biola használata azt mutatja, hogy védeni akarod a környezete, ilyenekkel sajnos a leandernél nem sokra mész! De ha nem akarsz most beruházni permetezőre meg szerekre, akkor flakonokban vannak mindenre speciálisan, így atkára is választék. De elég drágák, talán az árukból kijön egy permetező. De lehet kézipermetezőt is venni pár száz forintért, de arra vigyázz, hogy ne ampullás permetezőanyagot vegyél, mert egyamplla általában 10 liter vízbe kell, igaz, el lehet talán rakni belőle a pár nap mulvai újrapermetezésre, bár ez állítólag nem javasolt.
Nyáron nagyon meleg, napos, száraz déli erkélyen, télen fagymentes, világos lépcsőházban vannak a leanderek. Tavaly ősszel kaptam két óriási, kertből beültetett leándert, amelyek hasonló jeleket mutatva január elejéig kipusztultak. Akkor úgy gondoltam, hogy a beültetésnél elszenvedett gyökérsérülés nem indokolta a teljes kipusztulást. A levelek pergamenesen elszáradtak és semilyen életjel nem volt észlelhető, pedig a mérsékelt locsolás nem indokolta a kiszáradást.
Hát ilyen csúnya atkafertőzést még elképzelni is nehéz, szegény, hogy nem akadt a környezetében senki, aki felismerte volna a bajt korábban! Ezen bizony már csak a metszőolló segíthet!
A férfiaknak volt igaza:DD Nagyon erős atkafertőzés:((( Sanmite, Flumite, atkaölő szerek, legalább 3x, 5-6 napos időközönként. A képeken nem látszik mekkora a növényed, de megfontolandó egy erős visszavágás... A fertőzött levelek gyógyulás után is csúnyák maradnak.