Bár meg írhatnád mire is gondolsz a szomszédsággal.Ha teis Gödi vagy írd meg légyszi hozzunk össze egy talit. Dumcsizzunk a Lacsikról biztos lenne sok kérdésem.
Köszönöm szépen a szives invitálást a 101.posztra ha sikerül ott a helyem csak sajnos nem rajtam múlik.Az autót amikor megkapom lecsapok ra igérem.A pecásokkal meg a Malamutosokkal mejd megismerkedem remélem.
Igazából nem tudom Secret...csak tippeltem, ugyanis gyanúsan bowdeneshez hasonló dolgokat láttam a motortérben.:-))
Mellesleg ha a burkolatot -ami ahhoz képest, hogy feszesre húzott csavarokkal van rögzítve elég mocorgósnak tűnik, gondolom a gumialátétéek miatt, hogy ne rezegjen- egyszer le kell szednem akkor többet látok majd. Addig nem is akarom tudni, lényeg a haladás. És ha ez zavartalan, mellékes a hogyan-ja.:-))
Szeva Secret!
A Lacsi egy felemás szerkezet. A gázpedáltól bowden megy a motortérbe, a fojtószelep házhoz, tehát Te madzaggal utasítod a szekeret. Viszont a folytószelep házban vanegy elektronika+egy kis motor, és a vezérlő elektrónika ezen az egységen keresztül avatkozjk bele a gázadásba.
Ha leszeded a motorburkolatot, akkor Te is láthatod a bowdent, amint egy fekete tárcsára csatlakozik.
Üdv: Stocz
Az elmúlt évtizedekben a bowdennel húzogatott fojtószelepet/adagolót szinte teljes egészében felváltotta az elektronikus gázpedál. A jól értesültek úgy gondolhatják, hogy a gázpedállal egy potenciométert nyomogatnak (lásd még: rádió hangerőszabályozója), pedig nem: kettőt. Ez az egyetlen olyan alkatrész az autóban, ahol a repülésből ismert módon a dolgok megkettőzése szavatolja a biztonságot. A pedál lenyomására az egyik poti növekvő, míg a másik csökkenő (de mindenképp különböző) feszültséget juttat a motorvezérlő elektronika megfelelő lábaira, ezért a sok drót. Az elektronika külön-külön is figyel minden egyes vezetéket, és ha valahol szakadást, vagy rövidzárlatot észlel, már jön is a hibalámpa és a szükségüzem. (Ne bosszankodjunk. Vegyük úgy, hogy a bowden szakadt el!) Hogy ne unatkozzon, a két poti jelét egymáshoz képest is összehasonlítja az elektronika másodpercenként százszor, és ha a két jelből számított gázpedálhelyzet különbsége egy adott értéket meghalad, hibalámpa, szükségüzem.
Szia Feri, én ugy tudtam eddig hogy az 1,6-okban nem bowdenes a gáz (néztem ,nem is láttam bowdent-lehet hogy csak nem láttam?)hanem elektronyos ,ellenállásos.A konkurenciákban az ,-astra,leonstb. Javítsatok ha tévedek...
Ritkán olvasható nyílt, őszinte a belépőd. Néhány nagypecás, malamutos már van közöttünk, ráadásul éppen nekik is Lacsijuk van, mégsem biztos, hogy vele járnak halat kergetni meg szánhúzót futtatni.
Ha szimpatikus a 101. sorszám- elérhető, amíg másnak nem kell!
A mult hét szerdán fizettünk be egy 1.6 Platinum ezüst metál sedanra ami a mai napon megérkezett a Váci márkakereskedésbe.Nagy örömmel mentünk megnézni az autót ami "gyönyörű"semmi sérülés nemlátható rajta bár tiszta mocsok volt .Sajnos csak a következő hétvégén kapjuk meg az autót merthogy a vám papírok még nem jöttek meg,lekell vizsgáztatni,névre kell írni és ez még sok idő,de várunk "türelmesen".Ha megkapjuk a lacsit feliratkozom e flottába ha lehet?Magamról:43 éves vagyok távvezeték szerelő a Mavir zrt-nél Gödön.21 éve élünk boldog házasságban nejemmel Erikával.Gödön lakunk az áldás utcában,gyermek nincs, kutya Alaszkai malamut,szeretem a nagy autókat nem utálom a whiskyt és imádok horgászni.Szabadidö: horgászat ,kirándulasok autóval,internet Call of Duty 2 a haverokkal a hállón.Nos ennyi most rólam -rólunk.
Mit értesz az "elektromos gázpedál" kifejezés alatt?
Merthogy nekem mintha bowden húzkodná azt a tárcsát, ami kikandikál a műanyag burkolat alól a motor hátsó-felső részénél. Az pedig ugyebár minden valószínűség szerint egy pillangószelepet mozgat belül a szívótorokban.
Szia, mindegyik csinál ilyeneket... Euro4 környezetvédelmi szabályok hozták a hidraulikus kuplungot,elektromos gázpedált stb.Csökkenő reakcióidők,gondolkodás mennyi nafta is kell a motornak...?? Computer tilt-enged CO érték OK. :)) Katalizátor,lambda szonda--ezek már nem olyanok mint a régebbi autókban--kicsit szigorúbbak,több mindent mérnek,érzékelnek. És ezt a sok adatot mind figyelembe veszi a vezérlés.Néha nem jól dönt,mire korrigál te érzékelsz egy megtorpanást. Ezeknél a motoroknál így érték el a megfelelő emissziót.Megszokható...
Hát igen. Ha 2000 fölött használja az ember akkor valóban nincs torpanás. de azért ez mégsem teljesen gömbölyű így. Az asszony Nexiája u.i vezetési stílus mellett gyönyörűen dolgozik, akkor az utód miért nem tudja ezt produkálni. tolni meg nem mindíg lehet/szabad neki. Egyrészt mert a Lacsinak sincs felmentése a traffipax alól (Neked magyarázzam? :)), másrészt mert én az autókat igen sok km-re tervezem használni (az előzőeket és ezt is). min 300, de inkább 4-500 e. km. mire csere lessz. ha örökké tolom neki, akkor nem bírja ki. Ugyhogy csak akkor nyomom, ha muszáj (olyankor viszont ne láss meg sem TE, se a kollégáid). Egyébként valóban csak öregurasan.
A tiédféle torpanás nekem főleg az autó új korában, kevés km - rel volt jellemző. Mostmár csak akkor bólint, ha nagyon finomkodva megyek vele, nagypapásan. Ha normálisan húzatom, akkor rendben van.
Egyébként meg nem könnyű autó ám a Lacsi, ezek a relatíve kicsi motorok nem csoda, hogy megtorpannak. Hétvégén egy 1,6 - os Swift Szedánnal dolgoztam, na az nem torpant sehol, alulról is úgy húzott, mint a bolond. De mellé vagy 300 kg.- mal könnyebb a Lacsinál, teljesítményben meg ott van vagy felette, mint a miénk.
A rángatás (torpanás, bólintás nem is tudom hogyan nevezzem) nekem is megvan, bár nem egészen úgy, ahogy Te írtad. Én legalábbis nem figyeltem meg ezt a fajta összefüggést.
Én kb. az 1800-3000 ford.szám tartományban tapasztalom közepes gyorsításnál v. éppen gázelvételnél. jellemzően a 2000-es fordszám környékén jelentkezik. Pl.,ha váltás után a következő sebességfokozatot ezzel a fordszámmal kezdem, akkor torpan egyet (mindha kimaradna egy pillanatra a gyújtás), majd megindul, és húz tovább.
De u.e. produkálja akkor is,ha váltás nélkül, 2000 alatti fordszámról akarom (visszafogott intenzitással) 2000 fölé vinni a gépet (pl. városi araszolásnál).
Én még nem raktam be az AUX-ot (a lentebb írt okok+lustaság miatt), de az egyik komámnak már szereltek be (szervízben), és neki tökéletesen működik az MP3-al, úgyhogy a fej valóan tudja kezelni, e miatt nem kell aggódni.
Kompúterről jut eszemben, hogy az enyém egy hűvös reggelen, bár garázsban áll, "három hengerezett" pár másodpercig. Általában úgy indítom, hogy megvárom amíg az AC feltolja a nyomást, aztán pöcc-röff, de ez esetben kulcsbedugásra már fordítottam is azt. Ennek tudtam be a jelenséget, mert utána a kompúter nem jelzett hibát.
Meg azt is észrevettem, hogy ha mondjuk 1-2 - ben nagyobb gázzal indulok, de a harmadikat már finom gázzal tolom tovább, akkor ránt egyet - kettőt a moci. Ezt annak tudom be kútfejemmel, hogy az üza. ellátást vezérlő elektronika a nagyobb gázadások hatására még tolná be - tehát rááll a dúsabb keverékre - a naftát, azonban mivel már nem tolom neki tovább, egy-két pillanatig tökéletlen az égés. Ti tapasztaltatok ilyet ?
Van notim, de - munkám jellegénél fogva - nem hordom magammal, legalábbis nem lenne praktikus. Azé' lopva itt bent is fel tudok csúszni - pár napja - a netre, így majd néha bepillázok.
igen ,csak bedug és mehet!A jack dugó a kisebbik 3,5-es,az én mp3-on is ilyen van. Nekem van ismerős a chevynél,ő fogja lebontani a középkonzolt :)Ha nem lenne,magam állnák neki.Engem sosem tartott vissza olyasmi ami ismeretlen.... Persze előbb utánna kell járni hogy is megy ez a lebontás.Ha csinálja majd megfigyelem,hogy legközelebb én is tudjam :) Én inkább csak az miatt kételkedem hogy veszi-e a jelet a fejegység...remélem igen,és nem kidobott pénz a kábelra. Valaki nem rakott be ilyet itt a fórumon?Ha igen jelezzen a tapasztalatairól.kösszi.
Kimentem a kereskedésbe nálunk, ahol vettem a gépet, mondtam mit szeretnék, erre előhoztak egy kosárral a raktárból. Elsőt-hátsót. Mondtam-bár nagyon tukmálták-, hogy egyelőre az első kell, de ha megjön a kedvem visszamegyek egy hátsó párért is. Bár a szomszéd lacsiján ami szintén ezüst nem néz ki olyan jól, mint ezen a bordón, így meggondolandó nekem. Az elsőre viszont szükség van, mert -ha jól áll neki, ha nem- sajnos kell.:-(