gubancka: mind a két partszakasz szép... mi Bayahibe-nél voltunk, de elmentünk Punta Cana-ra is...
Punta Cana-nál egy picivel már kiépültebb a túrizmus talán, a nemrég ide felrakott képeket Bayahibe-nél fényképeztem.
egy amerikai túrista szerint, aki 7. alkalommal volt a DK-ban Bayahibe a legjobb választás, Punta Cana gyönyörű, de ott szerinte kevésbé barátságosak az emberek.
nem tudom.
nagyon rossz választás nem nagyon lehet egyik sem :)
Hát állítólag Dominikán hurrikánok vannak nyáron...
Mi tavaly Balin voltunk, azt tudom Neked ajánlani. Nagyon sok a látnivaló, gyönyörű a sziget, kedvesek az emberek. Tény, hogy az óceán nem türkizkék és a homok sem vakítóan fehér, de a szállodák magas színvonalúak, a kaja nagyon jó.
Mi ápr. 23-án mennénk Dominikára... Még a szállodát kell kiválasztanunk. Kérnék Tőletek egy kis segítséget. Melyik partszakasz a szebb, Punta Cana az Atlanti Óceán felé az északi oldalon, vagy a déli rész a Karib Tenger felé Bayahibe?
hát igen, a bálnanézés elég nagy élmény volt nekem, főleg, mert már gyerekkoromban is tengeri élővilággal kapcsolatos könyveket kaptam ajándékba és mindig is ilyesmire vágytam :)
a Marinariumról annyi infót tudok mondani, hogy nálunk a szállodában be lehetett rá fizetni, busszal vittek Bayahibe-ből Punta Cana-ra, ott felszálltunk egy kisebb hajóra és azzal már csak párszáz métert kellett menni és ott is voltunk a parttól 100-150 méterre... ez egy hálóval elkerített rész, kb. 100x100 méteres, ahol végülis a cápák, ráják tudnak természetes környezetben úszkálni, csak nem tudják elhagyni ezt a "medencét", így garantálva, hogy bármikor jönnek snorizni az emberek, mindig biztosan lássák ezeket az állatokat.
a cápák dajkacápák, elvileg nem veszélyesek az emberre, az ottani példányok kb. 1.5 és 3 méter közötti méretűek voltak.
a ráják pedig tüskésráják, de a biztonság kedvéért a tüskéiket eltávolították.
persze az elkerített részben van egy két kisebb korallzátony is, ezekben más kisebb halak is találhatóak.
kb. fél órát lehet az állatok között úszkálni, aztán a hajó továbbvisz a part mentén, szól a zene, megmutogatják a közeli szállodákat, közben sörrel, koktélokokkal
kínálnak, aztán a végén valahol Punta Cana közelében megállnak egy olyan helyen, ahol a parttól kb. 300 méterre is csak mellkasig ér a víz és ott a vízben lehet iszogatni, fürdeni, miközben szól a reggae és a merengue...
a fényképek nem igazán lettek jók, sokkal inkább a víz alatti videófelvételek...
Police: szerintem nem nagyon lehet Maldívot és a Dominikai Köztársaságot összehasonlítani. más típusú nyaralás a kettő.
a DK-ban sokkal több a látnivaló, nagyobb az ország és többféle környezetet meg lehet találni : majdnem fehér homokos, pálmafás, türkizvizes tengerpart, dzsungeles, vízeséses dzsungeles hegyvidék, karibi nagyváros, végtelen cukornádültetvényes síkságok...
víz és part szempontból hasonló a kettő, maldívon egy picit még fehérebb a homok, a viz hasonlóan gyönyörű türkiz, búvárkodás és snorkelling szempontból kb. hasonló a kettő, hasonló halak vannak és az élővilág gazdagsága is hasonló, telán egy picit Maldívon még szebb, de én itt is nagyon élveztem a snorkellinget.
Maldív sokkal nyugisabb viszont, ott el tud vonulni úgy az ember a partra, hogy egész nap szinte senkivel nem találkozik, itt azért a szállodáknál tele van az emberekkel a part. persze mi elmentünk pl. playa limónra, ahol szintén nem volt senki, de Maldívon ez könnyebb... meg Maldívon jobban úgy érzi az ember, hogy a világ végén van, a paradicsomban.
szóval nehéz dönteni, igazából mind a kettő megérte nagyon, igazából mind a kettőt látni kell, ha lehet :)
ami esetleg Dominika mellett szól, hogy kb. ugyanannyi pénzből ide két hétre, Maldívra egy hétre tudsz elmenni. (persze ez függ szállodától, Maldívon pedig szigetválasztástól)
bár mivel itt sok mindenre befizettünk, elég sokat költöttünk és a vége valahol fejenként 630-640e körül lett mindennel együtt...
de, mint írtam, ide lehet menni hátizsákos módszerrel is, ami gondolom jelentősen csökkenti a kiadásokat.
Örömmel olvasom az egyre több beszámolót és egyre jobban tetszik Dominika. Korábban már kérdeztem, hogy ki, miért választotta úticélnak ezt az országot és mennyire igazolódott az elvárása? Vicorexx írtad, hogy a Maldívon is jártál. Összehasonlítva melyik nyaralás érte meg jobban ár-érték arányát tekintve? Milyen volt az ellátás, a kiszolgálás a helyiek hozzáállása stb?
Sziasztok! Április elején milyen idő várható Dominikán? A netes időjárás előrejelzéseket nézem, esőt jósolnak....Mi a jellemző, rövid záporok vagy egész nap szakadni fog? Ha valaki tud, legyen oly kedves válaszoljon (járt már ott áprilisban vagy ott él-dolgozik)! Köszönöm
Felejtsd el a juliust. Egyreszt hurrikanveszely (egy ilyen ut nem ket filler, es nem jo mulatsag egy menekulttaborban tolteni az idot a luxushotel helyett), masreszt van egyfajta hangulata, ha telen mesz. Kiszakadsz a teli hobol, fagybol, es helyette igazi nyar fogad. Igaz hazateres utan erdemes par napig nem kimozdulni, mert fogsz fazni rendesen. :)
Segítsetek please ! Júliusban szeretnénk menni Dominikára nászútra de azt hallottuk akkor nem igazán jó az idő. Mik a tapasztalataitok. Esetleg tudtok ajánlani más időpontot ?
Tavaly voltunk Puerto Plata kornyeken egy RCI-os all-inclusive szallodaban. Innen a kozepso es az eszaki reszt lehet bejarni, azaz: - Cabarete: barlangok - Rio San Juan : gri-gri laguna - Puerto Plata: borostyanmuzeum, erod stb - La Vega romjai - Jarabacoa: vizeses - Santo Domingo - balnales Samanaban (busszal)
Mivel kultura-manias vagyok, nekem termeszetesen Santo Domingo gotikus-barokk emlekei tetszettek a legjobban. Az utak rosszak nagyon, Puerto Plata - SantoDom tav kb 3.5-4 ora odafele. Kocsiberlestol ovnek mindenkit (bar mi azt tettuk, ra is faragtunk), bar a latnivalok nagy reszehez kocsi nelkul eljutni lehetetlen. Santo Domingoba szoktak szervezni buszos kirandulasokat is, amelyekbe sajnos nem sok fer bele.
Az idő végig 30 fok körül, többször volt felhős is és egyszer kétszer esett az eső kb. 15 perc erejéig ,ami semmi extra nem volt, kb. mint Maldívon, meleg meg minden.
A partokon a homok tényleg közelít a fehérhez, de azért Maldívon még eggyel fehérebb, meg ott nincsen ennyi ember a parton, de azért ettől még nem hiszem, hogy bárki rosszul érezné magát Dominikán ;) (mi 2005-ben voltunk Maldívon Meeru szigetén) A növényzet pedig hasonlóan buja.
Viszont a városokban, meg emberlakta vidékeken tényleg elég nagy a kosz, sok a szemét, valahogy az ottaniak ezt nem érzik, nem foglalkoznak vele, persze a szállodákban rend van.
Az emberek nagyon kedvesek és barátságosak, a biztonság szempontjából megnyugodtam, bár mi a fővárosban nem voltunk, de más városokban igen (La Romana, Higüey, Sabana de la Mar, Miches, stb.)
Miután a fakultativ utakon buszról, meg a jeep safari alapján felmértem, végül egy napra béreltünk egy autót is, 70 dollár volt, 100 lett volna terepjáró, ha lett volna szabad, de épp akkor mind ki volt véve.
Bayahibe-ből indulva tettünk egy kört : La Romana, San Pedro de Macoris, Hato Mayor, Sabana de la Mar, Miches, majd megálltunk az eldugott Playa Limón nevü strandon (ahol senki nem volt rajtunk kivül 5 km-es körzetben), aztán vissza Higüey felé. reggel 8-as és este 7-es érkezéssel sikerült ezt teljesíteni, 300 km volt, kb. 10 órát vezettem, amiből kiderül, hogy 30km/h volt az átlag. Ahol el is érkeztünk az utak minőségéhez. ez az út csak a keleti, délkeleti részt fedte le, délen a városok környékén egész jók az utak, kb. mint Budapesten (annyi kátyú van), de a samanai öböl déli részén a főút simán 10-20 km-eken át átmegy földútba, ahol akkora kráterek vannak, hogy csak na... itt sok kis falu van, szegény, de mosolygós emberekkel. egyszóval bejárni a szigetet 2 hét alatt lehetetlen sajnos és így egy csomó minden nekünk is kimaradt, vízesések, hegyek, olyan távolságra vannak, hogy nem lehet odaérni és még vissza is aznap a szállóba.
Csakis úgy lehet bejárni a szigetet, ha valaki körtazás jelleggel teljesíti a túrát.
egyébként a repcsin egy magyar párral találkoztunk összesen, akik véletlenül pont távoli ismerősök voltak és ők 6 hétre mentek, hátizsákos módszerrel, nekik talán lesz idejk rá, hogy tényleg bejárják az országot :) Ők még most is ott vannak, de jó nekik ...
Én simán visszamegyek még ide, az biztos és mindenkinek bátran ajánlom :)
Ha van kérdés, válaszolok, illetve egy két képet is megpróbálok ide beszúrni.
ja, még egy dolog, leginkább feb végén érdemes szerintem menni, most is 25-én volt a karnevál (erről lemaradtunk), illetve ilyenkor még sok bálna van az öbölben...
Isteni volt, majdhogynem tökéletes nyaralás sikeredett :)
Mi 28-án mentünk (Winair intézte - Meier's út volt amúgy) a Coral Canoa Hilton Resort-ba, ami egy kis falu, Bayahibe mellett található. Punta Cana-tól kb 60 km-re a déli parton. Jó hely, egész nyugis és nagyon szép. A szálloda tökéletes volt, kaja, szórakoztatás, minden szempontból. Itt beszélgettem sok emberrel, többek között egy Minnesota-i emberrel, aki már 7-szer volt Dominikán, ő azt mondta, hogy kétszer volt Puerto Plata környékén, de az nem tetszett neki annyira, merthogy koszos volt, aztán utána 3-szor Punta Cana-nál, ami viszont nagyon szép, viszont most votl másodszor itt Bayahibe-nél, merthogy ugyanolyan szép, mint Punta Cana, viszont sokkal barátságosabb, szóval szerinte jól választottunk, hogy oda mentünk :)
két hét alatt két főre kb. 1300 dollárt költöttünk, amiben volt két masszázs, egy 3-in-1 út, amiben volt kétéltűzés a Rio Chavón folyón (itt forgatták anno az Apokalipszis most c. filmet), aztán Isla Catalina, végül Alto de Chavón, aztán volt benne még egy Jeep Safari, 4x4-es jeep-ekkel, először egy cukornád ültetvényen (cukornád evés :), aztán be a susnyásba, egy ranch-en kajával, aztán vissza. Voltunk egy Marinarium nevü helyen is, ami Punta Cana környékén van, itt egy elkerített részén az óceánnak, együtt lehet snorkellingezni cápákkal és rájákkal, hasonló a Dolphin Island-hez, ez nagyon jó volt :) a hajón közben koktélok, buli, nagyon jó élmény volt. Voltunk bálnát is nézni a Samana-i öbölben és még épp láttunk is ! Ez is nagyon nagy élmény volt, ekkora állatok a vízben, az egyik még ugrott is egyet és sikerült is lefotózni, bár nem lett tűéles a kép sajnos... ebben az útban volt még utána snorkelling a Cayo Levantado nevü nagyon szép szigeten, ami ebben az öbölben található, ott ebéd is várt minket. folyt. köv.
Sziasztok! Mi márc.30-án indulunk, párizsi átszállással. Van valakinek tapasztalata(véleménye) az áprilisi időjárásról (Punta Cana). Nem örülnénk nagyon, ha 10 napig esne az eső....Köszönöm előre is!!!
Kedves Dominika rajongok nap imadok,van-e valaki aki aprilis-18-ai indulasal Manchesterbol nyaralni keszul Puerto Platara,Thomas Cook-al.Szivesen felvennem a kapcsolatot barkivel aki ezidotajt tervez kirandulni Dominikara,termeszetesen minden infot szivesen fogadok Dominikaval kapcsolatban.
Isteni volt Dominikán!!!! ÁÁÁÁ!!! Imádom!!! Vissza akarok menni! Most, most! Nagyon irigylek mindenkit, aki most készül menni. Már írom az élménybeszámolót elektronikus formában is, ha lesz lehetőségem, képeket is csatolok, és megírom, hol tudjátok majd megnézni. Hogy képben legyetek: Sosua-n voltunk a húgommal, ez az északi rész, az Atlanti-óceán partja. Sajnos nekünk csak egy hétre tellett, de olyan szinten feltöltődtem, hogy az leírhatatlan! Egyszer esett az eső, de inkább forró zuhanynak nevezném. Kiálltunk fürdőruhában, és élveztük! Amúgy 35 fok minden nap, szénné égtünk.
Örömmel találtam erre a fórumra... Jövő héten utazom Dominikára és tényleg kevés információm volt róla, de itt elég sok mindent megtudtam...főleg Al-fan-nak köszönöm a részletes leírást, biztos jól érezted magad, mert ilyen részletesen alig-alig írtak!