Ebben a csúnya szeles időben elég sok leanderem felborult és némelyiknek elég csúnya dolgokat láttam a leveleik alján. Mondhatom szinte mindent, még néhány üvegházi molytetvet is. Idén eléggé elszaporodott ez a számomra újfajta fehér pöttyöket hagyó pajzstetű, lehet, hogy az olaszországi hajtásaimmal hoztam haza a az ősöket. A narancssárga levéltetvek is igyekeznek itt, ott megtelepedni, a maghüvelyeket különösen szeretik. Az eresz alatt atkák is előfordulnak.
Még korainak tartom a nagy őszi permetezést, meghát ebben a szélben nem is lehet permetezni, ezért fogtam egy vödröt, fejjel lefelé beledugtam a delikvenseket (szerencsére csak a kicsik között volt gond, a kicsik általában jobban ízlenek a bogaraknak) és a kezemmel lekaparásztam a gonosztevőket. A kb. két hét mulva esedékes permetezésig ennyi elég lesz.
Bevallom én is élvezem, hogy csak kétnaponta kell végiglocsolnom őket, de azért lehangoló az ősz mindenképpen, bár ha mindig ilyen kellemes lenne az időjárás..., de nem lesz az.
Átültetni ha szükséges, lehet és hasznos is még, nézd meg a gyökérzetét, van e tartalék földje. Aztán leginkább permetezni kellene, főleg Neked, az atkák miatt. Metszeni szükség esetén, de most már csak közvetlenül behordás előtt, ami az első fagyoknál lesz aktuális. A téli locsolásra még ráérünk, egyébként is az a teleletetőhelytől függ leginkább.
Tényleg. M ivel én kezdő vagyok leanderbe, mik a teendők mostanában? Illetve mielőtt elrakom télire, kell-e valamit csinálni vele? Átültetni, metszeni.... stb? Télen milyen időközönként kell locsolni? köszönöm a segítséget előre is...
Én már nem bánom, nagyon elfáradtam a kannacipeléstől, no meg a növényeknek is jó lesz egy kis pihenő. Az idősebb leandereket már visszametszettem, a bébiket elültettem, az 1 db növendék meg vígan virágzik.
Nekem néha-néha már eszembe jutnak a havas téli esték :)
Én korábban is inkább olvasgattam, ritkán szólaltam meg :)
Régebben a hasznossága mellett lelki felüdülést is jelentett, de nyáron pár hetet kihagytam, mire újra bekapcsolódtam volna, addigra nagyon megváltozott valami ;(
Az atka szívogatásának pöttyei olyanok, mint apró tűhegyek, az még nem is lenne olyan csúnya, de a levél színe nagyon kifakul, olyan ezüstös lesz és élettelen.
Na zsepivel letakarítottam, majd mindennap nézegetem. Találtam a virág alján pöttyös leveleket :((((( viszont egyre több virágja van. a pöttyös levél is az atka miatt van??? vagy az valami gombásodás. Egyébként ahonnan kaptam, ott is kertben volt. Nem értem nálam mért atkásodik :((( minden más virágom olyan gyönyörű....
Hát ha még a bimbók is kinyílnak elég sokáig eltart, az atkák meg szaporodnak gyorsan. Legalább kézzel írtsd egy kicsit őket, a tövénél megfogod egy papírzsepivel és végighúzod rajta, valamennyit gyérül az állomány.
És ez a szegény atkás? Kár érte, mert a permetezéstől elcsúnyúlnak a virágai, próbáld őket megkímélni, eltakarni. Persze ez nehéz, mert az atkák leginkább az ágvégeken vannak, a friss hajtásokon.
Az atkáktól nem sárgulnak a levelek, csak csúnya fehér pöttyösek és ezüstösen fakó színűek, ami sajnos nem múlik el soha. Remélem a Tied nem annyira csúnya, hogy le kelljen vágni.