Második. Reggel persze minden csupa pára. Ettől sok virág kicsit szeplős, de ez csak közelről nézve látszik. Megelőző permetezést kaptak a minap. Most már minden nap ajándék
Igaz, gyönyörű az idő, de még most is elég hideg van, dolgozgatni akartam, de inkább bejöttem. Délutánra meg hőség lesz. Azért maradhatna még így néhány hétig.
Nem tudom hányadik emeleten laktok, de gondolom ott nincs olyan jelentős páralecsapódás, mint mifelénk, pláne, hogy rendszeresen locsolni kell. Nem mondom, van itt ott ez+az, de már nem sokáig, mert ma már kell permetezni, elvben a jövő héten talán már elkezdhet fagyni én meg elég félős vagyok.
Jó reggelt! Ez az idei ősz hihetetlen, nem akarják abbahagyni a leanderek a virágzást.. Jelenleg 6 féle virág látható még (igaz, ebből 2 palánta), és a szolkásos tripla rózsszín bokrok meg szinte olyanok, mint nyáron.
Ilyenkor már csak abban az esetben metsszél, ha nem fér el a növény, egyébként inkább tavasszal.
Most már igencsak aktuális a permetezés, az tudod ugye, hogy kétszer ajánlatos egy héten belül, mert a peték nem pusztulnak el, meg ki is maradhat valahol, aztán néhány túlélő ...
Sziasztok!Tudnátok nekem segíteni?
Olyan gondom lenne, hogy hoztam leander hajtásokat beraktam vízbe, de nem akarnak kigyökerezni és olyan furcsák a levelei, össze vannak göndörödve! Mit tegyek vele? Most kint vannak egy zárt teraszon!Behozzam a szobába a napra??
Köszönöm a válaszaitokat. Egyelőre nem permetezek, hátha nem gomba. Lemosó permetezni csak akkor fogok, amikor beviszem őket. Csinálok egy kis koktél, még nem tudom pontosan, hogy mit fogok beletenni, de valami gombaölőt biztos keverek bele (azok közül, amit Anblock ajánlott). A sétányrózsákat már éjszakára beviszem, szerencsére még nem túl nagyok, ez könnyen megoldható. Szép hétvégét mindenkinek!
Azt elfelejtettem írni, hogy a gombásodás jele pöttyök a levélen, majd ezek a pöttyök annyira megsokasodnak, hogy az egész levelet beborítják, ami ettől hullámos és sárga lesz, majd lehullik. Szerintem elég ritka dolog, magam sok év alatt nem találkoztam ilyesmivel, a leveleim csak úgy simán elsárgultak és leestek.
Ha gombásodásra gyanakszol, mert sokat volt nedves körülmények között a leandered, ami az elmúlt időszak szárazsága miatt ugyan valószínűtlennek tűnik, de ha mégis, akkor magas réztartalmú szerek valamelyikével (Bordóilé, Buvicid, Dithane m45, stb., a boltos biztos segít) kellene permetezned.
De a levélsárgulásnál az a baj, hogy gyakorlatilag bármi okozhatja, amit valószínűleg tudtunkon kívül rosszul csináltunk, túl sok vagy túl kevés locsolás vagy tápszerezés, kevés napfény, rossz teleltetés, gombafertőzés, meg ki tudja még mi, ezt neked kellene kitalálni, de ehhez már elég sok tapasztalat kell, sajnos még én sem tudom gyakran az okát, pedig már vagy 12 éve leanderezek.
Hát a levélsárgulást sokminden okozhatja, de ha csak 1-1 levél sárgul, akkor az ilyentájt (ősszel) természetes, még a leandereknél is. Tömeges sárgaság az más, az lehet tápanyaghiánytól, vmilyen betegségtől. Elvben fagyás következménye is lehet a későbbi sárgulás, de azért nem fél évvel, hanem inkább egy-két hónappal később, úgyhogy azt sztem kizárhatjuk.
Szerintetek a levélsárgulást ilyenkor már az időjárás okozza, vagy valamilyen gombás fertőzés? Gombára milyen permetszert ajánlotok? Sajnos én sem várhattam a tetvek elleni permetezéssel a behordásig, mivel már kezdtek elszaporodni a kis dögök, ezért gyorsan adtam nekik egy kis Actara-t, ez szépen kipurcantotta őket.
Tudom, hogy a következő kérdésem off, de hátha tudtok nekem tanácsot adni. Az idén vettem először sétányrózsát, szerintetek azokat mikor kell bemenekíteni?
Ezt nagyvirágú lazacnak hívom, bár van igazi neve is, most nem jut eszembe, néhányan itt a fórumon azon a néven nevezték, csak én már nagyon megszoktam ezt, mert az igazit nem tudtam. Majd gondolkozom.
Azt tudom, nem is arra gondoltam, hanem a pajzstetüre, bár konkrétan az nincs ráírva a zacskóra, de nem is zárják ki úgy, mint az atkát, viszont sokan dícsérik a pajsztetű ellen. Az Actarát én még csak nagyon agresszív és kipusztíthatatlannak tartott fekete levéltetvekre használtam a hibiszkuszra, arra nagyon bevált.
Én úgy gondolom, hogy két permetezésre van szükség behordás előtt, és ezek a permetezések legyenek közel a behordáshoz, ami azért október vége előtt nem igazán szokott aktuális lenni.
Dehát erre nincsen előírás, mindenki úgy és akkor csinálja, amikor jónak tartja.
Ha most permetezek atka ellen, akkor október végéig még simán atkás lehet. Annyi nincs, hogy nagyon aggódjak, ráadásul állítólag holnaptól eső lesz. A felszívódókat is úgy ajánlják, hogy egy hét különbséggel legalább kétszer, persze lehet, az Actarát nem kell kétszer, eddig még ilyen minőségben nem használtam, talán most is maradok a feketén szerzett Bi58-nál.
A gombáról meg fogalmam sincs, hogy miféle, mik a jelei, mivel kell ellene permetezni. Esetleg leírnátok?