Én idén laskagomba tenyészetet kaptam a szomszédtól egy 5 literes befőttes üvegben. Négy nyárfatuskót elvileg előkészítettem, most be vannak ásva. Ha kibontjuk a föld alól, akkor utána nem sokkal elválik, mennyire sikerült a művelet. Na meg a mezőről is minden évben több tíz kilónyi szegfűgombát szed édesanyám, amit aztán kiszárítunk.
nekünk már kétszer is volt gombaládánk, elég jól termett, egyszer a pincében volt, de lusták voltunk oda mindig lemenni locsolni, szóval az csak 1szer termett, utána a másik dobozt a spejzba raktuk, mindig sprickoltam a tetejét előírás szerint meg be volt takarva fóliával, így elég párát kapott, amikor meg borsó nagyságú lett a sok kis gomba levettük a fóliát és szépen megnőttek :) de sajni felment az ára, 1500-2000 egy láda, annyiból meg annyi gombát veszek hogy na és akkor amikor akarom, nem kell egy hónapig gombát enni folyamatosan :)
Dobozossal egyszer régebben próbálkoztam, szépen beszőtték a fonalak, apró pici gombócok is keletkeztek már (kb. gombostűfejnyiek), onnantól hanyatlásnak indultés elpusztult az egész.
De a páratartalom biztos kevés volt.
Vajon most a fóliában sikerülhetne? Vagy van még egy nem túl világos, de hűvös-nyirkos istállóépületünk, meg aztán egy kb. méter mély, szite mindig nyirkos kútgyűrű-féle. N, abba tényleg csak egy doboz férne...
Persze én csakis saját felhasználásra szeretném, mert imádjuk a gombát. Bár most kétszer is a kertben talált csiperkéből és szegfűgombából ettünk, ősszelmeg sok-sok lilapereszkét találtam a gyümölcsfák alatt.
mi ezt a gombatermő ládát próbáltuk ki amit mindenhol lehet kapni. jó dolog, kb 3 hullámban terem a gomba, utána mehet komposztra, csak az a baj hogy ugye egyszerre terem, szóval abban a hónapban gombát ettünk gombával :)))
hát nálunk a kertben elég lehangoló a helyzet, sok helyen beszakadt a föld ahol a vakond járatai vannak, pár kikelő bab valósággal kirohadt a sok eső miatt a sárga cukkininek az idősebb levelei sárgásak most még a kukorica idegesít... szépen növögetnek, de néhánynak a levele le van törve, egy kettőnek függőleges irányba szét van hasadva a levele, a vihar csinálhatta ezt? nem találtam semmilyen rágás nyomot, se állatot nem láttam ti szoktátok a kukoricát permetezni valamivel? vagy nem szokott baj lenni vele ez a kedvenc zöldségem úgyhogy igencsak szomorú lennék ha nem sikerülne...
elegem van már az esőből, azon izgulok hogy nehogy valami gombabetegség megtámadja a növénykéimet, mert hogy a permet szer megvan csak épp nem tudom használni ilyen időben. Elvileg ma és holnap még ilyen idő lesz, keddtől lehet egy kis napsütésre számítani. Minden megállt nálam a fejlődésben, kivéve a zöldbab amit 1 hete vetettem, az nagyon is élvezi.
Van hozzánk közel egy gazda bolt, gondoltam szétnézek, hátha van olyan mag ami megtetszik és még el bírom vetni... a 6 magtartó polcon volt vagy összesen 10 féle mag... mondom ennyi a választék?... igen, ennyi maradt.... és esetleg mikor rendelnek?.... hát nemtudják még, ettől a hozzáállástól is kivagyok és még panaszkodnak hogy nem megy, ezért járok inkább a nagyobb barkácsboltokba magért, azt töltik mindig.
Neten nem szeretek valamiért magot rendelni, szeretem megfogdosni, megnézegetni őket :)) szóval kivárom, hátha itthon is kapható lesz pár különleges mag :) (pl: eper alakú pardicsom, az most nagyon megtetszett)
Nálam is ugyanez a helyzet. Az előkészitett talajon nő a gaz, a másik felére kaprot szortunk. Pompás szünyegpázsit lett belőée. A zöldséget gyomlálni sem tudom, mert a túlázott főldből mindent kirángatnék a gyomokkal együtt.
Tegnap ültettem még egy adag pertezselymet és dughagymát. A burgonyát változatlanul nem tudom a sárfölddel feltölteni.
Most nekem is vannak félliteres poharakban paradicsompalánták. Ezek szépen fejlődnek. Nekem a múlt évi száraz és az idei esős tavasz is nagyon szélsőséges. Azt hiszem az idén a természet jócskán megmutatja, hogy nincs fölötte az embernek hatalma.
A kullancs életmódjából adódóan direkt olyan helyekre mászik, ahonnan könnyen ráakad az állatra, azaz a növényzet szélére, ahova jellemzően ég jut a szerből egy sima gyümölcs-permetezéskor is. Én egyáltalán nem használok gázosodó szert a kertben, amióta elfogyott a fújható Basudinom, kullancsunk még sincs - csak ezt a magyarázatot tudom, mert amúgy rengeteg van, erdő mellett lakunk.
Persze nem hatástalan, csak az a baj vele, hogy mivel a sűrű aljnövényzetet nem tudod maradéktalanul befújni ezért nagyságrendekkel gyengébbnek tartom a hatását... minden esetre jobb mint a semmi.
valamelyik vetőmag forgalmazó cég bevállalhatná, hogy forgalmaz ilyen külföldi különlegességeket mint pl a Hermes a spanyol Rocalba magokat forgalmazza
nekem valami ilyesmi http://seedsfromholland.com/EN/Fruit_and_vegetable_seeds/Pepper/Green_Curry/580460 vagy ilyen http://seedsfromholland.com/EN/Fruit_and_vegetable_seeds/Pepper/Jalapeno/580462 paprikára fáj a fogom ilyet akarok savanyítani, egy ismerősömnél ettem valami ilyesmi méretű és színű paprikát savanyítva, kegyetlenül erős volt, de nagyon finom és nem tudjuk se a receptet se a paprika fajtáját megszerezni mert nem mondja meg
Ilyesmim lesz, ha minden igaz, ugyanez a faj, csak kisebb termésű. Baby bittergourd néven kaptam Szingapúrból lopótök és patisszon magért cserébe. Még nem tudom, mit fogok vele kezdeni, állítólag ehető, de keserű a termése. Volt 7 palántám, kettőt elajándékoztam.
na ez meg mi? :) http://seedsfromholland.com/EN/Fruit_and_vegetable_seeds/Sopropo/Bitter_Courd/580472 vicces dolgok vannak ezen az oldalon, a tök választék se semmi...
Ez alapján próbálom kitalálni, hogyan is kellene ültetni, sehol sem találok konkrét számokat erre a társításra
„Táplálkozásunk alap bázisa lehet a kukorica, aminek sorába babot és-, vagy tököt vethetünk, ahogy az indiánok is tették. "A három nővér" néven nevezték, és az Égből alászállt istenek ajándékának tekintették. Vetésük egyszerre - egy helyre történt. Elgondolkodtató, hogy ebben a nem szokásos soros, hanem párhuzamos rendszerben a tök vízszintesen, a bab pedig függőlegesen futott az egésznek tengelyéül szolgáló kukorica körül. A tök elnyomta a gyomokat /gyakorlatilag egyszer kell kapálni/, nagy leveleivel árnyékban tartja a gyökérzeteket.”
„A bennszülött indiánok által „három nővérnek" nevezett, három őshonos, együtt termesztett növény (bab, kukorica, tök) egyike: a talajt nitrogénben gazdagító bab felkapaszkodott a kukorica szárára, alant az árnyékban pedig kúszott a tök.”
nekem a csüngő szamóca tetszik :) én pl még sehol nem láttam itthon eper magot, zöldségmag kínálattal se vagyok teljesen megelégedve. amikor külföldön vagyunk és látok egy kertészetet mindig be akarok menni magot vadászni mert, hogy itthon ilyenek nincsenek, párom ki van már tőle :)
nézelődöm külföldi vetőmag webshopokban és azt látom hogy külföldön lehet kapni eper vetőmagot, nem ezt a rügen fajtát amit nálunk, hanem olyan igazi eper termeléséhez szükséges magokat, pl: http://seedsfromholland.com/EN/Fruit_and_vegetable_seeds/Strawberries/Sarian_F1/502004 nálunk ilyenek miért nincsenek? én szívesen kísérleteznék ilyenekkel is :)
Én 50-60 cm sortávolságra vetettem a kukoricát kb félméterenként de párosával. Pontosabban 3 magot vetettem mindenhova, hátha nem kel ki mind de csak kettőt hagyok meg belőle. Párosával jobban ellenáll a viharnak és könnyebb kapálni.
Babot még nem vetettem soha közé, de jó ötletnek találom.