ma a Szentendrei úti Sil...s kertészetben láttam sok kicsi olajfát, kb. 30-35 cm, fa formára metszve, kivétel nélkül mind tele beteg, foltos, fagyott levelekkel, durván lenyesve az ágvégek, borzasztó látvány volt.
Olajbogyó virágzik ebben az országban elsősorban a kora nyári hét, bőségesen kis sárga virágok. Állítsa be a gyümölcsöt, ez a beporzás hiánya partner. Termesztett növények magja nem vagy csak részben önálló termékeny és szükségem van egy második gyár a pollen donorként. Csak egy növény a legjobb gyümölcsöt lehetőségek szemben kifinomult, saját termékeny a fajta fekete vagy zöld olajbogyó kezdeni valaha.
Terebes.
Apró virágai fehérek, viasszerűek, illatosak. A levelek hónaljában, kicsi, a leveleknél rövidebb bugában jelennek meg. A virágok egy része termőt és porzót is tartalmaz, de sokban csak porzók fejlődnek. A sziromlevelek rövid tubust alkotnak és négy cimpában végződnek. A virágokra ez a négyes szerkezet jellemző. A hímnős virágok kétporzósak, a hímvirágokban a termő csökevényei is megtalálhatók. A virágokat a szél porozza.
Bertolli
Az olajfa lassan növekszik és a legjobb körülmények között is csak az ötödik évtől hoz termést. A 35 és 150 év közötti fák tekinthetők érett, teljes termést hozó olajfáknak. Az olajfa a mediterrán térség jellegzetes növénye, termése, az olajbogyó, a nyári hónapok végére érik be és az őszi-téli hónapokban szüretelik. Az olajbogyó az érés folyamán zöldből viola, majd sötétlilás színűre vált. Ekkor keletkezik a bogyó húsában az olívaolaj is.
Pointernet
Fajták: Hasonlóan más, a termesztésben gyakran előforduló növényekhez, az olajfának is számtalan nemesített fajtája létezik. Az ősi termesztésből származó egyedek jó tulajdonságait megőrizve igyekeznek a nemesítők a legjobb minőségű olaj sajtolására alkalmas, és a legízletesebb és leghúsosabb gyümölcsöt adó növényeket előállítani de nagy gondot fordítanak a betegségekkel szembeni ellenálló képesség és fejlődés fokozására is. A különböző fajták száma minden bizonnyal meghaladja az ezret, így csupán néhány ismertebb, termesztésben gyakrabban előforduló fajtáját mutatunk be.
Arbequina: apró gyümölcsű, barna héjú fajta, amelyet Spanyolország északkeleti részén, Katalóniában termesztenek. Olajsajtolásra és étkezési célokra is alkalmas, íze enyhén mandulás. Barnea: Izraelben nemesített, de Ausztráliában és Új-Zélandon is elterjedt, jó ellenálló képességű nagy terméshozamú új fajta. Közvetlenül tekezési célokra és olajsajtolásra is alkalmas. Empeltre: Spanyolországból származó, közepes, csaknem fekete színű gyümölcsöt termő fajta, étkezésre és olajsajtolásra egyaránt alkalmas. Frantoio: Toszkánában az egyik legrégebb óta termesztésben lévő, markáns ízű olasz fajta. Hojiblanca:Dél-Spanyolországban termesztett, selymes ízű gyümölcsöt adó fajta. Kalamata: Görögországban termesztett, húsos, nagy bogyójú olíva, amelyet szinte kizárólag étkezési célokra termesztenek. Koroneiki: A peloponnészoszi félszigetről származó kivételesen magas olajtartalmú nemesítés. Leccino:Olaszországból származó, édeskés aromájú, étkezéshez termesztett fajta. Lucques: Dél-franciaországi zöld fajták, amelyek íze a dióra emlékeztet. Maalot:Izraeli nemesítés. Közepes nagyságú, aromás ízű gyümölcsöt terem, és kiemelkedő minőségű olaj préselhető belőle. Manzanillo: Olaszországból származó, lilászöld héjú, nagy gyümölcsű ízletes fajta. Mission: Kaliforniai, fekete héjú, asztali fajta. Nabali: Palesztinában termesztett, kiemelkedő minőségű olajat adó nemesítés. Picholine:Dél-franciaországi zöld fajták, amelyek íze a dióra emlékeztet. Picual: Dél-spanyolországi fajta, erős kesernyés ízű gyümölcse van. Souri:Szíriában és Libanonban és elterjedt kivételesen aromás olajat adó fajta.
Nagyon szép kis fa,az egyik barátnőmnek van egy hasonló levelü fajta ,szokott neki teremni is.tavaly kaptam róla hajtást meg is maradt,de nagyon picike,de igy is örülök neki.
Igen szerintem is olyan,egy jó pár éve vettem Tunéziában egy kertészetben,volt egy picike is melette,de az tönkrement,azon gondolkozom már régen,hogy nem valami porzó volt.