Keresés

Részletes keresés

John Quentin Creative Commons License 2005.01.31 0 0 29
Igen, én is kérnék valakit, aki elmondaná pár szóban, tömören miről van szó pontosan?
Előzmény: MrsBennet (28)
MrsBennet Creative Commons License 2005.01.31 0 0 28

Jé, csak most vettem észre, hogy a BBC listán nemcsak angol könyvek szerepelnek. :) Háború és béke milyen elöl van!

Most akkor mi van? Nálunk csak magyarra lehet majd szavazni? S-)

Előzmény: SOLYA (8)
MrsBennet Creative Commons License 2005.01.31 0 0 27

Üdv mindenkinek itt is.

Csilicsala bácsi nagyon jó, tényleg Török Sándor.

De ki ismeri Mórától a Csilicsali Csalavári Csalavért? Az egyik legjobb, leghumorosabb mese, ráadásul rövid történetek, esténként egyet-egyet pont el lehet olvasni kiskölöknek. :)

Mórától mindenképp tennék listára, egyébként bármit, de mondjuk a Vadember kötetet mindenképp. Vagy csak regényt lehet, novellafüzér nem jöhet szóba? Akkor az Aranykoporsót.

Szabó Magda: Abigél, és a Zeusz küszöbén. Jókaitól én inkább Az aranyembert. Pál utcai fiúk is mindenképp nagyon elöl. Meg a többi kötelezőből Egri csillagok, Légy jó, Tüskevár+Téli berek. Ezeket én nemcsak muszájból olvastam valaha, hanem tényleg imádtam mind.

Gárdonyi még: Ida regénye, Láthatatlan ember. Fekete Istvántól Vuk, Bogáncs, Hú, Kele, meg végül is bármi. Meg ne felejtsük semmiképp Tamási Áront, az Ábeleket, és ha már itt tartunk, Wass Alberttől is jöhet akármi, kedvencem a Tizenkét almafa, az olyan Ábeles hangvételű. :)

Leállok, mert kezdek igazságtalan lenni azokkal a sokakkal, akiket éppen kifelejtettem. :)

Az az igazság, hogy tudnék egy százas listát egyedül is állítani :), de ha meglesz a szűk 12-es, azon belül én már nem rangsorolnék...

Előzmény: Nell Gwyn (25)
LazyChick Creative Commons License 2005.01.29 0 0 26
Sziasztok!

Én is nagyon kíváncsi vagyok a programsorozatra:) Az előbb, hála SOLYÁnak, összeszámoltam, hogy 29 könyvet olvastam már a BBC-s listáról (én is angol szakos vagyok, vsz ezért), a 30. épp folyamatban van, a 31. pedig már ott vár a polcomon:)

A Csilicsala bácsit, nekem úgy rémlik, Török Sándor írta.

Előzmény: Nell Gwyn (25)
Nell Gwyn Creative Commons License 2005.01.29 0 0 25
Sziasztok!

Szerintem is tök jó a kezdeményezés, mondjuk engem nem kell sokat győzködni, bár lenne több időm... A brit listáról 18-at olvastam, ebben megvallom, benne van minden Harry Potter is.
Viszont szerintem egy csomó aktuális sikerkönyv is becsúszik egy ilyen listára, 5-10 db. Az is meglepett, hogy ekkora helyet foglal el a fantasy irodalom, Harry Potter, Tolkien meg Terry Prachett meg Roald Dahl, meg olyasmi, ami nekem a gyerekkönyv kategóriába esik. Akkor is, ha most is szeretem olvasni ezeket.
A magyar gyerekkönyv listára szeretném feltenni Lázár Ervint és Bálint Ágnest, Janikovszky Évát, és Csilicsala bácsi csodáit, azt tudja valaki, hogy ki írta? A külföldi listára pedig Roald Dahl meghökkentő történeteit, meg a Karcsi és a csokoládégyárat. És Mark Twain-t. Ja és Gerald Durellt. és és és... (az összes kedvenc gyerekkönyvemet)

Az olvasáskultúráról azt gondoltam, hogy alapvetően a környezet (szülők, tanárok) alakítják. És hogy az olvasás nagyon személyes élmény, és ha az ember egyszer ráérez az ízére, akkor már maga fogja keresni a könyveket. A lényeg az, hogy nem vagyok benne biztos, hogy tévén keresztül meg lehet győzni embereket, hogy milyen jó olvasni. De egy kis rásegítés mindig jól jön azoknak, akik éppen a gyereküknek/tanítványuknek/barátjuknak akarják továbbadni kedvenc könyveiket.
SOLYA Creative Commons License 2005.01.28 0 0 24

Igen, de ennek a listának a nagyrésze kötelező olvasmány, tehát nem tudhatod, hogy azok, akik rá szavaztak, mit olvasnak saját örömükre.

Azt is jó lenne tudni, hogy milyen jellegű felmérésből adódott: rendes piackutatásból vagy valamilyen internetes szavazásból.

Vagy, lehet, hogy azt vagyunk kénytelenek elfogadni ebből a listából, hogy a magyarok tényleg leginkább csak a kötelezőket olvassák és más olvasmányélményük kevés van. Ez elég szomorú lenne.

Előzmény: atizi (17)
SOLYA Creative Commons License 2005.01.28 0 0 23

Ezért igazán kár szabadkozni. :-)

Szerintem a magyar listáról is simán meglesz ez a szám, még tőbb is, majd meglátod.

Előzmény: Mooch (20)
SOLYA Creative Commons License 2005.01.28 0 0 22
Igen, igen! Nem szoktam elrontani, de úgy tűnik, most igencsak indiszponált vagyok.
Előzmény: medvemacs (18)
medvemacs Creative Commons License 2005.01.28 0 0 21

A 2094. hsz és utána a Milyen könyvet olvasol éppen? topikban: kedvenckönyv-listák :)

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9080494

Mooch Creative Commons License 2005.01.28 0 0 20
A Mary Poppins könyvek szerzője P.L. Traverse.

Listán még gondolkodom, most megnéztem újra a BBC-st, és rá kellett jönnöm, hogy valószínűleg többet olvastam arról a listáről (65), mint a majdani magyar listáról. Mentségemre legyen mondva, angolszakos voltam. :)

Gyerek-/ifjúsági könyvekhez hirtelen pár külföldi:

Kenneth Grahame: Szél fújja a fűzfákat
Arthur Ransome: Fecskék és fruskák
Rudyard Kipling: A dzsungel könyve
Frances Hodgson Burnett: A kis hercegnő
Előzmény: SOLYA (15)
vincere Creative Commons License 2005.01.28 0 0 19
Igen, én is emlékeztem rá, h. egyszer már kitárgyaltuk...
Előzmény: atizi (17)
medvemacs Creative Commons License 2005.01.28 0 0 18

(A titkos kert Frances Hodgson Burnett - ha nem írtam el, és ha egyre gondolunk)

Előzmény: SOLYA (15)
atizi Creative Commons License 2005.01.28 0 0 17
Ez a lista nekem nagyon ismerős volt. Már beszéltünk 1x róla a B&B topikban. Sorsha linkelte be a listát (2003.05.20.) Az Olvasás Éve alkalmából lett egy magyar lista is: Magyar szerzők művei 1. Gárdonyi Géza: Egri csillagok 2. Jókai Mór: Az aranyember 3. Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk 4. Fekete István: Tüskevár 5. Madách Imre: Az ember tragédiája 6. Fekete István: Vuk 7. Jókai Mór: A kőszívű ember fiai 8. Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig 9. Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek 10. Szabó Magda: Abigél Külföldi szerzők művei 1. J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura 2. W. Shakespeare: Rómeó és Júlia 3. Stendhal: Vörös és fekete 4. A. A. Milne: Micimackó 5. Erich Kästner: A két Lotti 6. A. d. Saint-Exupéry: A kis herceg 7. F. M. Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés 8. J.K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve 9. Victor Hugo: Nyomorultak 10. J.K. Rowling: Harry Potter és a tűz serlege
SOLYA Creative Commons License 2005.01.28 0 0 16

Nekem is megvan mindkettő, Penguin. :-)

Akivel előbb találkozol.

Előzmény: vincere (14)
SOLYA Creative Commons License 2005.01.28 0 0 15

Nekem is csak 24, de vannak rajta igen jó ötletek. :-)

Macs biztos ránkver.

De ez az angol lista, a magyarok által összeállított listából bizos, hogy többet is fogunk ismerni.

Elkezdjük most a jelölést? Javaslom, hogy csináljunk külön ifjúsági kategóriát. Sőt, talán azzal is kéne kezdeni:

Magyarok:

Szabó Magda: Mondjátok meg Zsófikának!

Szabó Magda: Abigél

Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Fekete István: Tüskevár

Fekete István: Téli berek

Külföldiek:

Frances Burroughs: Titkos kert

?: A csudálatos Mary Poppins

E. Kastner: A két Lotti

E. Kastner: Emil és a detektívek

M. Twain: Tom Sawyer

M. Twain: Huckleberry Finn kalandjai

És ez persze csak a kezdet...

Előzmény: vincere (12)
vincere Creative Commons License 2005.01.28 0 0 14
Fú, egyszer majd kölcsönkérhetem a Little Women-t? :-)
Előzmény: medvemacs (13)
medvemacs Creative Commons License 2005.01.28 0 0 13
A Little Women meg a Good Wives megvan, de asszem, a film alapanyagában a Jo's Boys meg más Allcott-regények is benne vannak.
Előzmény: vincere (12)
vincere Creative Commons License 2005.01.28 0 0 12

Fú, én ebből csak 19-et olvastam.. De több fent van az elolvasandó listámon is.

Akkor remélem, h. nálunk is a világirodalom is bejátszik.

Na, pont a Little Women az egyik könyv, amit elolvasnék, a film nagyon tetszett, pont pár hónapja vettem ki a tékából, h. újranézzem. Nincs meg valakinek véletlenül?

SOLYA Creative Commons License 2005.01.28 0 0 11

Itt a fórumon jellemzően felületesen olvasnak. Sokan. Nem mindenki.

Egyébként igazságod vagyon, de szerintem ezen lehet javítani. ;-)

Előzmény: rettentó (4)
SOLYA Creative Commons License 2005.01.28 0 0 10
Sikerült, csak nem pont úgy, ahogy gondoltam...
vincere Creative Commons License 2005.01.28 0 0 9

Én a listamániát már olyan szintre fejlesztettem, h. először jönnek az elolvasott könyvek (év szerint rendezve), alatta az olvasás alatt (mindig többet olvasok egyszerre), alatta pedig azok, melyeket szeretnék elolvasni. Ha pedig változik egy könyv 'státuszta', feljebb rakom :-)

Nem járok könyvtárba olvasási szándékkal, pedig lehet, h. kellene? Mondjuk egyelőre amit szeretnék elolvasni, az már a polcomon van, vagy kölcsönkérem - és az sem hátrány, h. anyukám könyvesboltban dolgozik... Így minden alkalomra könyvet kapok ajándékba, szép lassan gyarapodik az Esterházy-gyűjteményem, remélem 1-2 éven belül meglesz a teljes kollekció (most adják ki újra egyébként a régebbi műveit is). Na, azokat mind elolvasni sem két hét lesz, végig még csak kettőt olvastam.

Előzmény: SOLYA (6)
SOLYA Creative Commons License 2005.01.28 0 0 8

Megpróbálom idehozni a BBC listáját, de linkelni nem biztos, hogy tudom, úgyhogy másolom (is):

http://www.bbc.co.uk/arts/bigread/top100.shtml

Ezek alapján nem csak angol regények játszhattak a programban, remélem, itt is lehet világirodalmat hozni, azzal sokkal könnyebben menne az olvasásnépszerűsítés! Ugyanakkor kíváncsi leszek, hogy hány magyar regény fér majd be a listára.

Tippek?

SOLYA Creative Commons License 2005.01.28 0 0 7

Én inkább azon gondolkodtam, hogy ha a program célja elsősorban valóban az ifjúság olvasásra nevelése, akkor jobb volna külön kezelni az ifjúsági és a felnőttkönyveket.

Bár ahogy elnézem a BBC könyvlistáját, ott is vegyesen kerültek a 100 legjobb közé ifjúsági és felnőtt-könyvek.

SOLYA Creative Commons License 2005.01.28 0 0 6

Ez a lista nem is rossz ötlet. :-)

Én tavalyelőtt arról csináltam listát, hogy mit szeretnék elolvasni, de azt igen szomorú volt végignéznem év végén. :-(

Én megyeszékhelyen laktam, ott 2 könyvtárba is be voltam iratkozva. Nálunk azért rendszeresen frissültek a könyvek, főleg a megyei könyvtárban. Egyetem vége felé kezdtem odafigyelni az "újdonságaink" polcra is, nem is válogattak rosszul. De nagyobb példányszámban csak a kötelezők voltak meg, a többire bizony nálunk is várni kellett, ha ki volt kölcsönözve. De elő lehetett jegyeztetni és előjegyzett könyvet nem hosszabbítottak, szóval 1 hónap alatt azért többnyire megvolt.

Előzmény: vincere (3)
medvemacs Creative Commons License 2005.01.28 0 0 5

Kiegészítő info az OPKM oldaláról:

"NAGY KÖNYV események 2005.01.13.
2005. március elején indul és 2005. december 17-ig tart. A játék során az ország kedvenc regényét keressük.

A bevezetõ adás idõpontja 2005. március 15-e.
- 2005. április 23. – TOP100: Az olvasók szavazatai
(szavazólapok és online voksolás) alapján kiderül, mi Magyarország kedvenc száz könyve.
- 2005. június 11. – TOP12: Az olvasók és a nézõk szavazatai (SMS és telefonos szavazás) alapján kiderül, mi Magyarország kedvenc tizenkét könyve.
- 2005. október közepétõl e tizenkét könyv küzd egymással.
- 2005. december 17-én kiderül, hogy mi Magyarország kedvenc könyve.
További információ:
Könyvtárellátó Kht. Nagy Könyv Programiroda
1134 Budapest Váci út 19.
Telefon: 06-1-3492101 / 164m
E-mail: info@anagykonyv.hu"

Előzmény: SOLYA (-)
rettentó Creative Commons License 2005.01.28 0 0 4

Legyen igazad, de ahhoz az kéne, hogy a magyar lakosság legalább 50 %-a értelmezni tudjon 1 db leírt mondatot, amin maga a divat nem változtat.

Még itt a fórumon is sokszor félreértik egymást az emberek.

Előzmény: vincere (1)
vincere Creative Commons License 2005.01.28 0 0 3

Sajnálom, h. csak 2 másodpercen múlott...

Szóval, folytatva az előző gondolatmenetet, nem nagyon tudok nyilatkozni a jelenlegi ifjúság olvasottságáról, én is csak így hallottam, h. kimutatták, h. nem olvasnak valami sokat. Igaz, én a saját korosztályomban is ismerek sok olyan embert, aki egyáltalán nem olvas, ez nagyon szomorú. Általánosítani tehát nem lehet. Ugyanakkor a könyv az egyik legnagyobb biznisz szerencsére, persze nem mindegy, h. milyen könyveket olvasnak az emberek.

Legjobban azért örülök ennek a kezdeményezésnek, mert végre egy markáns ellenpontja lesz - amennyiben valóban sikerül népszerű, mainstream dologgá válnia - az összes médiából folyó sok szemétnek, a valóságsóknak, mónikasóknak és a bulvárhíreknek. Az is jó lenne, ha tényleg lennének versenyek, középiskolásoknak.

a könyvtárak támogatása az egyik legfontosabb része ennek, főleg mert nem minden diák van abban a helyzetben, h. megvegyék neki az őt érdeklő könyveket. Én utoljára középiskolás koromban jártam könyvtárba olvasnivalóért (utána már tanulni...), akkor a mi kisvárosi könyvtárunkban 1, max. 2 példány volt a legkeresettebb könyvek közül is, és bizony hónapokat is kellett várni, h. az ember lecsapjon egy könyvre, amit keres. Nem tudom, máshol hogy van.

Én mindenesetre már 2 éve listát vezetek az elolvasott könyvekről, jó néha visszanézni, mivel telt el egy év :-)

Előzmény: vincere (1)
Tombolda Creative Commons License 2005.01.28 0 0 2
A nagy 0
vincere Creative Commons License 2005.01.28 0 0 1

Hello,

Jó ötlet ez a topik :-))

Én elsősorban azért örülök ennek, mert talán 'divat' lesz vagy sikk olvasni, vagy majd azzal kérkedni, h. ki mennyit olvasott el a toplistás könyvekből, stb.

_ Liar _ Creative Commons License 2005.01.28 0 0 0
-0-

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!