Keresés

Részletes keresés

skolikagi Creative Commons License 2010.05.19 0 0 12217
Én krumplit kapáltam és azon gondolkodtam, hogy mikor kellene elkezdeni a burgonyavész elleni védekezést?
Mitől függ? A krumpli méretétől, az időjárástól, vagy....?
Az enyémek már szép bokrok, a hétvégén betöltöm őket, és nagyon jó lenne, ha meg is maradna ilyen szépnek:-)
Ja..és pénteken vettem 3 zacsi biokrumplit -vagy olyan 50 szemes, lehet hogy nem bio- , ert kevésnek találtam a 12 sor krumplit.
880 volt eredetileg az ára, de le volt akciózva 300-ra így három csomaggal vettem.
Igaz korai Cleopátra, de nem volt más...Majd meglátjuk mikor és mi lesz belőle.
És vetettem két gödörbe krumplihéjat is:-)
Előzmény: Lunni (12216)
Lunni Creative Commons License 2010.05.19 0 0 12216
hagyjuk a vitát :)
sajnos az elmúlt napokban olyan idő volt hogy nem nagyon lehetett semmiről se írni, mert ki se lehetett menni a kertbe. én mindenesetre örülök ha a házi veteményeshez kapcsolódó témákról is írtok :)

most jöttem be a kertből, gombaölővel megsprickoltam a paradicsomot meg a krumplit, krumpli nagyon szép, már látom a virágbimbókat. bár azt írja ez a szer (ridomil gold) hogy csak 21 nap múlva lehetne szüretelni a krumplit, akkor megy ki belőle teljesen a vegyszer.
paradicsomban sajnos súlyos károkat okozott az idő, indigókék lett néhány levél vég és utána összeszáradt, pár palánta ki is pusztult, pótolnom kellett őket ma.
kigyóubinak is érdekes a levele, kicsit száraz, szerintem megfulladt és most haldoklik az is, de adok még neki haladékot hátha rendbe jön.
a magról vetett hagymák már szép nagyok voltak a ládában, kiültettem őket is a kelbimbó köré, túl sok hely volt ott és zavart :)
próbálok képet feltölteni majd róluk.
Előzmény: il1321 (12213)
Deryan Creative Commons License 2010.05.19 0 0 12214
Szerintem semmi gond nincs azzal, hogy a szakmaiság megőrzése érdekében irtál.
A társalgás hevében könnyen megszületik 1-2 csetelős, általános oldal, amit egy kis odafigyeléssel mellőzni is lehetne.
Előzmény: il1321 (12213)
il1321 Creative Commons License 2010.05.19 0 0 12213

A topicnyitó régen eltünt, így nem is tud szóllni. Azért mertem venni a bátorságot a szóláshoz, mert azt hittem, elég régóta írogatok ide, mióta több hónapos állás után a 701-es Hsznél újraindítotuk néhány régi tag hatásos közreműködésével (Zitka, Flanell, Nóra) ezt a topicot, hogy lehet bírálni.

Nem gondoltam, hogy ez ekkora vihart kavar. Azt a véleményem továbbra is tartom, hogy nem minden téma tartozik ide. De győzzön a többség.

Előzmény: Törölt nick (12210)
w.lacika Creative Commons License 2010.05.19 0 0 12212
bocs nem csak neked szólt-)
Előzmény: skolikagi (12208)
w.lacika Creative Commons License 2010.05.19 0 0 12211
ma voltam a kertben -) SIRALMAS
locsolni nem kell egy ideig még a fóliában is tiszta sár minden
az uborkák kezdenek tőben kirohadni a bab nől mint a gomba ,ja és a füvön megjelentek a gombák
a talajvízszint a felszintől 10cm-re van
Előzmény: skolikagi (12208)
skolikagi Creative Commons License 2010.05.19 0 0 12208
Il, valójában valahol igazad van, jó ha van egy erős kéz aki irányítja a dolgokat és ráncbaszedi a rakoncátlanokat:-))
A hsz-ed utolsó előtti sorában az a csúnya kifejezés amit idézőjelbe tettél nem rád vonakozik, csak azokra akit ezzel illettem a hsz-emben...
Mert ott a "rendrakás " úgy zajlik, hogy amit nekem nem szabad azt másnak ezerrel...:-)))
És ez baj.
Én önkritikát gyakorolok, velem néha tényleg elszalad a ló más témák felé, de majd igyekszem a kellő mederben tartani:-))
Előzmény: il1321 (12206)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.19 0 0 12207
Nem vettük a lelkünkre, szerintem mondhatom mindenki nevében, érthető, hogy aggódsz a topikért :) De csak lazán. :D
Előzmény: il1321 (12206)
il1321 Creative Commons License 2010.05.19 0 0 12206

Nem keresgélek, (szerintem volt jónéhány beírás, ami nem ide tartozott) végülis mindenki azt ír, amit akar, ez az internet, ahogy írtátok. Ha másoknak ez így megfelel, akkor legyen.

Nem tudom milyen horgászos írás volt, nem az volt a gondom.

Az előbb leírogattam, de nem akarok senkit megbántani, ezért ki is töröltem, szerencsére nem küldtem el. Már azt is megbántam, hogy "vertem a nyálam", így mindenkitől elnézést kérek, vegyétek úgy, hogy nem is írtam. Üdv.IL

Előzmény: skolikagi (12199)
CBNora Creative Commons License 2010.05.19 0 0 12205
Az alsó leveleket azért célszerű leszedni, mert akkor szellősebb lesz a növény, kevésbé támadják meg a gombabetegségek. Szerintem az alsó 3-4 levelet elég leszedni, meg később, amelyik sárgul vagy beteg. Az oldalhajtásokat is ezért ajánlatos eltávolítani, vagy legalábbis megritkítani. Ha nagyon besűrűsödik, a növény belseje nem tud rendesen megszáradni eső után, elég fényt sem kap, tehát nem lesz rajt rendes termés, és a levelek is tönkremennek egy idő után.
A kis bokrokat nem szokás fattyazni, az összes oldalhajtást semmiképpen nem szabad leszedni, mert a csúcshajtás növekedése megáll. Annyit törj csak ki, hogy ne legyen nagyon sűrű, ez szemre megítélhető.
Én a folytonnövőket sem egyszárasan nevelem, nem teszik, és nem is győzöm egy idő után a tördelést. Ritkítani viszont szoktam, mert ha elkapja a burgonyavész, nem kevesebb lesz a termés, hanem esetleg semennyi.
Nálunk a csigák szokták lerágni a babot.
Előzmény: atandi (12204)
atandi Creative Commons License 2010.05.19 0 0 12204

Üdv!

Paradicsom fattyzás kérdés: minden fajtánál és feltétlenül? Nekem igen sokféle van, van, amelyiknek a zacskóján kis bokor formájú pl. a koktélparadicsom. Piros is, sárga is. Meg azt is olvastam, még az alsó leveleket is. Meddig? Ésmuszáj? Én úgy sajnálom, hogy megneveli, én meg összevissza csonkítsam... Ésmi van, ha mondjuk csak az alsó 3-4 levelet és "hónalját" csupaszítom? Nekem nem fontos, hogy kilós-többkilósfürtöket teremjen, csak érezze jól magát a növényem, és persze azért ideális legyen a termése is, denem amindenáron minnéltöbbet-minnél nagyobbat elv, hanem ami a növénynek is jó. (A hasonlat az "off" rész, hogy értsétek: és az óriástőgyű állatokat is sajnálom,meg a kutyák csonkítását is, ugye értitek mi a célom, s mi a kérdésem?)

Köszönöm előre is.

Létezik, hogy a hangyák eszik le a babjaim leveleit és a sziklevelet? Mert a hangyák ott vannak, lerágva egy csomó, de hátha ők már csak valami levéltetű, vagy számukra hasznosítható kártevő után mentek oda?

CBNora Creative Commons License 2010.05.19 0 0 12203
Valószínűleg hagymalégy. Egyet húzz ki, és nézd meg.
Ha az, gondolom, valami felszívódó rovarölő kell rá nedvesítő szerrel.
Előzmény: Törölt nick (12202)
janijani Creative Commons License 2010.05.19 0 0 12201

Dehogy a róka! Volt itt egy horgász, szerintem az akasztotta ki.

Nézz vissza, az lett kimoderálva.

Előzmény: Törölt nick (12200)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.19 0 0 12200
A múltkori rókás szövegem az bizonyosan kilógott, de hát az olyan rendkívüli volt, hogy meg kellett osztanom veletek. :) Mehettem volna valami csirkés topikba is, de hát ott aztán senkivel nem társalogtam eddig, akkor minek? Nem gondolom, hogy nagyon veszélyeztette volna az itteni érdemi informálódást...
Előzmény: skolikagi (12199)
skolikagi Creative Commons License 2010.05.19 0 0 12199
Én csak 2 napot néztem végig...de én sem láttam...csak nem mertem eddig megszólalni:-))
Légyszíves Il írd meg azt ami szerinted kifogásolható tartalom hogy tudjuk, hogy melyik az...és ne kövessük el mégegyszer...
Volt ilyen más topikon is., hogy verték a nyálukat a CSAK ÉS KIZÁRÓLAG szakmai hsz-ek miatt... a vége az hogy hogy napokig alig ír bele valaki....
Persze ezzel nem azt mondtam hogy ez a követendő példa:-))
Előzmény: Törölt nick (12198)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.19 0 0 12198
Egy hetet néztem vissza, csak zöldséges-gyümölcsös hsz-okat látok, nem értem, mi a gond, ráadásul pont most, amikor mindenki csak a kertjét siratja az esők miatt. (Többiek sem találják a veteményeses szövegeket? :D) És ugyan már, 2% offtopik hozzászólás még nem fog "leminősítést" vonni maga után. Csak nyugi, ez az internet. :)
Előzmény: il1321 (12197)
il1321 Creative Commons License 2010.05.19 0 0 12197

Néhányszor már céloztam rá, de most már nem állom meg.

Kérek minden topic látogatót, hogy próbáljunk megmaradni a kertészeti témáknál.

Ez nem egy általános társalgási topic, (arra ott a kert, mindentéma topic, ott lehet kutyázni, macskázni gyerekezni, sőt ...) hanem elvileg egy szakfórum. Az utóbbi időkben így is felhígult a tartalom mindenféle ide egyáltalán nem illő témával, ezáltal pont az ideillő kérdéseket, és az arra adott válaszokat nehéz megtalálni.

ugyanakkor előfordulhat, hogy a moderatúra a topicot máshová helyezi át emiatt, nem a szaktopikok között lesz.

Megbántani nem akartam senkit, csak jó lenne, ha nem hígulna fel ez a topic. Üdv: IL.

kics_ee Creative Commons License 2010.05.19 0 0 12196
Az enyémnek meg banán formája van és nincs íze :D :D
Előzmény: Törölt nick (12193)
peti444 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 12195
akkor az íze se királyi :D
melyik salátafajtát érdemes termeszteni? attrakció? vajfej?
Előzmény: Törölt nick (12193)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 12194

:DD

a spenótom meg nem tudom mit csinál, reggel még meg volt halva, aztán egész nap nem volt eső, csak sale, és mintha sok levélről eltűntek volna a foltok.

én ezt nem értem.

Előzmény: Lunni (12182)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 12193
az enyém banánízű, és nincs valami királyi formája:)
Előzmény: peti444 (12183)
Lunni Creative Commons License 2010.05.18 0 0 12191
mész nemtudom minek, én csak trágyázom a földet meg rothadt füvet ások bele, az bőven elég nekik :D de kukoricával is lehet pecázni, szegény gilik :P
Előzmény: Törölt nick (12189)
Lunni Creative Commons License 2010.05.18 0 0 12188
minek annyi giliszta? :) nálam nagyon sok van de én iszonyodom tőlük valamiért pedig minden bogarat megfogok csak a giliket nem bírom :)
Előzmény: Törölt nick (12187)
kics_ee Creative Commons License 2010.05.18 0 0 12186
Ha süt a nap egy fél nap alatt.
Előzmény: TGWH (12185)
TGWH Creative Commons License 2010.05.18 0 0 12185
Lehet. Holnap, vagy holnap után ha jó idő lesz, kiültetem őket, és lesz ami lesz. Ha esetleg gyökérrothadás lenne, akkor mennyi idő után halnak el a növények?
Előzmény: Flanell (12172)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 12184
Lehet, elkezdett magzani, csak még nem látszik. A sok esőtől is lehet, ez most elég valószínű. A Május királya amúgy is hajlamos a keseredésre, akármit is írnak rá.
Előzmény: peti444 (12183)
peti444 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 12183
szedtem fel fejes salátát, és hát elég kesernyés az íze, ez mitől lehet? május királya fajtájú
Lunni Creative Commons License 2010.05.18 0 0 12182
:D
ezen én is gondolkoztam, a fűvel meg a gazzal csak a bajom van, jobb lenne bevetni mindent spenóttal, azt legalább az egész család szereti és télire is tudnék elrakni :)
Előzmény: Törölt nick (12181)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 12181
ja a kiirthatatlanra válaszolva: ha elnyomja az acatot és a pitypangot is, telivetem a füvet is vele, mert itt azok a kiirthatatlanok:)
Előzmény: beetee (12177)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 12180

ez jól hangzik. a link azt írja, semleges íze van...mi meg szeretjük a spenótízt. ezért van (lesz) mángold, annak jó erőteljes az íze, és jó rostosak a levelei.

a tanácsokat köszönöm, berongyolok a prakkerbe, és veszek, ha van.

és akkor nem próbálkozom ilyen permetezés és megújításfélével. úgyis fázott tőle a lábam, mellette van még sóska meg spenót, azoknak nem tenne jót. enyhén szólva.

szóval köszi, csajok.

Előzmény: Lunni (12178)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!