Keresés

Részletes keresés

Len Creative Commons License 2006.10.27 0 0 11679
Magot termő leánderem első terméstokjai:

anblock_italia Creative Commons License 2006.10.27 0 0 11678

Feltétlen permetezd meg őket.

Azért ha legközelebb megint ilyen hajtásadományozási akcióba kezdesz, azért nem árt egy kis nedvesség. Szerencsére tényleg gyors volt a posta:-)

Előzmény: Tavász (11677)
Tavász Creative Commons License 2006.10.27 0 0 11677

Szia!

Nem csak titeket hanyagoltalak, hanem az egész Netet. Belevágtam a fürdőszobánk kivitelezésébe és másfél hónapig nem volt lelkierőm még a gép közelébe sem jönni.

Most hogy már jövő héten fullra elkészülünk vele, kezd egyre több időm lenni.

Csak a mediterrán növényekig jutottam a permetezésben, de jó hogy megemlítetted, mert holnapra nem találtam semmilyen itthoni melót magamnak. Már az időjárásjelentés is a hűvösebb időről papol, lehet leviszem őket a pincébe, de előtte meg lesznek permetelve.

Örülök a hajtásom éledésében, úgylátszik nem is kell nedves zsebkendő a borítékba....    :)

Előzmény: anblock_italia (11675)
anblock_italia Creative Commons License 2006.10.27 0 0 11676

Szia!

Hát nem tudom milyen szörnyeid vannak, de általában az eső, rosszabb esetben a slaug megtisztítja őket. Persze ha nagyon tetvesek akkor várni kell, a pajzstetvek nem száradnak olyan könnyen. Ha viszont atkás volt és fehéresek a leveleid, akkor az bizony mindig olyan marad. Én a sok pajzstetvet régen egy vödör vízzel és egy kesztyűvel oldottam meg, de ez elég macerás, pláne ha már nagyok. Mindenképpen valahogy most le őket, legalább nagyjából.

Előzmény: cicafej (11674)
anblock_italia Creative Commons License 2006.10.27 0 0 11675

Szia! Örülök Neked, nagyon hanyagoltál minket! Megpermetezted a leandereidet, hogy ne legyenek atkásak a télen?

Nekem kihajtott az ágacskád, a többiek még nem referéltak, pedig kérdeztem tőlük, talán most előbújnak:-)

Előzmény: Tavász (11673)
cicafej Creative Commons License 2006.10.27 0 0 11674

Sziasztok!

Látom itt sok leandreszakértő  (-imádó) van,  lenne egy kérdésem, ha nem gond, hogy csak így  betoppantam közétek.

Mostanában voltak permetezve a leandereim a csúf kártevők ellen. Egy héten belül kétszer. A leveleken még mindig ott vannak azok a rászáradt vackok.  Le fognak ezek jönni ?  Mit kellene tenni, hogy lejöjjenek?

Korábban letörölgettem, alkohollal lemostam a leveleket, de már ehhez nagyok, és az utóbbi ilyen bio(?) kezelések nem  is használtak.

Próbáltam itt  a topikban keresgélni a választ, visszaolvastam, csak nem győztem.

Köszönöm előre is a segítséget!

Tavász Creative Commons License 2006.10.27 0 0 11673

Szia Anblock!

Már régen hallattam magamról, most hogy a házamnál kevesebb a munka, lehet többet tudok kommunikálni veletek.

A leandereim még igénylik a locsolást, már megcsináltam a helyüket a pincében, de lehet még pár hétig díszíthetik zölden is a teraszt.

Majd este még benézek.. 

Előzmény: anblock_italia (11672)
anblock_italia Creative Commons License 2006.10.25 0 0 11672
Jó, hogy nem vitted be, ez a finom eső végre jól lemosta őket, amíg jön a hideg, ha jön, addig jól megszáradnak és szép tisztán kerülhetnek a teleltetőbe.
Előzmény: boogiewoogie country girl (11671)
boogiewoogie country girl Creative Commons License 2006.10.24 0 0 11671
Na aztán mégsem vittem be. Kint hagyom, még olyan szép idő van neki :)))
Előzmény: oleandro (11652)
anblock_italia Creative Commons License 2006.10.23 0 0 11670

A kertészek perlitben, gyökereztetőporral dolgoznak, de a hétköznapi leandereseknek jobban bejön a tiszta víz, nem tudom miért.

A külföldi hajtásaid sikertelenségére vsz. nincs magyarázat, hiszen még a csomagban két, három napot veszteglő hajtások is általában sikerülnek. Tavász barátunk csak úgy csupaszon, nedves zsepi nélkül adta fel ajándékait, nekem meggyökeresedett, kíváncsi lennék, a többieknek sikerült e.

Miről is írjunk mostanában? Ha van téma persze szívesen bekapcsolódunk, de... Valószínűleg már mindenki elkészítette a teleltetőhelyet, felkészítette a teleltetnivalókat, most meg élvezzük a leandereinkkel együtt a vénasszonyok nyarát:-)

Előzmény: Bálint3 (11668)
oleandro Creative Commons License 2006.10.23 0 0 11669
Hát igen, eléggé nagy a pangás, pedig még tart az idény.
nekem sem sikerült sokszor gyökereztetni a hazahozott hajtásokat korábban, amikor általában nyár végén, szeptemberben vjártukn nyaralni délre. Idén viszont a júliusban hozott hajtások nagy része meggyökeresedett. Szóval ez is biztos számít.
Amúgy régen én is gyökreztető port használtam, és homokban gyökereztettem, és elég ritkán sikerült a dolog. A leggyakoribb fajtákat azért sokszor így is sikerült, szóval fatája válogatja, mennyire könynen gyökerezbnek.
Idén viszont vízben gyökereztettem, gyökereztető szer nélkül, és a nagy része a hajtásoknak meggyökeresedett. Szóval úgy tűnik, a legegyszerúbb a legjobb módszer
Előzmény: Bálint3 (11668)
Bálint3 Creative Commons License 2006.10.23 0 0 11668

Mivel úgy látom, hogy a későősz lelassította a leanderesek közlési vágyait, hadd írjam ide szaporítási tapasztalataim.

Úgy lett leanderem, hogy a szomszéd a szemétbe (a kert sarkába összegereblyézett hulladék tetejére) kidobta a tavasszal lemetszett hajtásait és néhány hét múlva ezek meggyökeresedtek.

A saját metszéseim befőttesüvegben, vízben kb. 90 százalékban gyökeresedtek meg.

Dubrovnikból most augusztusban fantasztikus szép virágú hajtásokat hoztam és először mártottam be gyökereztető porba (600.- Ft.-ba került a por!). Kb. 40 darabból egy sem maradt meg, pedig a leszedés és elültetés között csak 4 óra telt el vizes ruhába becsomagolva. Hoztam már spanyol, olasz, görög, horvát, izraeli nagyon szép hajtásokat, s o h a,  e g y e t l e n e g y  s e m  eredt meg. Ki érti ezt? 

Bálint3 Creative Commons License 2006.10.22 0 0 11667

Szóval… Kösz a permetezési tanácsot (mindekinek, aki segített!), látszólag kissé megkésve reagálok. Nagy örömömre megjelentek nálam a levéltetűk. Szépek, sárgák, nyüzsögnek. Most már tenni kell. Az a bizonyos lemosó permetezés. A leanderek tele virággal, a muskátli gyönyörű. A fagyriadót nem kell komolyan venni, sziporkázó napfény van, éjjelenként sem volt fagy. Tehát koktél. Actara, Sanmite, Neviken és káliszappan (amire azt mondja a csomagolás: Bioszol káliszappan).

Sajnos a keverés nem igazán sikerült, grízes lett és egy kicsit szétnyomhatatlanul kenőcsös. Valószínű a porokat kellett volna először feloldani és lehet hogy a Neviken tetejéről a vastag, zsíros réteget le kellett volna kanalazni. De!!! A tetűk kipurcantak, a pajzstetűk élettelenek és az atka??? ez a jövő zenéje. Holnap lesz a hatodik nap a permetezés után, ismétlek és gondosabban keverek, a levelek felemeléséhez már gumikesztyűm is van, szóval optimista vagyok! (De sajnos a fehér leandervirágok vaniliaillatát elnyomja a Neviken kénes szaga.)

Előzmény: krampuszka1 (11488)
oleandro Creative Commons License 2006.10.19 0 0 11666
Hát ez röhej: a lépcsőházb menekítettem a teraszról a palántákat a fagy elől. A kint maradt növényeken semmi károsodás, de ez alatt a két nap alatt néhány alsó levél elkezdett sárgulni azokon, amiket behoztam.
Ilyen kint nem történt velük, és a kint maradt növényeken sem látszik semmi fagykár. Lehet, hogy mégsem kellett volna őket behozni.
Szóval ma éjjel még nem, de honap reggel mennek újra ki, és utána már legközelebb csak a garázsdba mennek téli álmot aludni.

OFF
Pécs az bizony tényleg mediterráneum magyxar viszonylatban, függetlenül attól, hogy 1 adott időpontban ott gidegebb vagy melegebb van , m int máshol.
De csak magyar viszonylatban. Leanderbokrok azért ott sem burjánzanak sajnos a szabadban.
ON
kiwancsi Creative Commons License 2006.10.19 0 0 11665

Hogy hű maradjak a topic témájához:

Nélunk az Ezüsthegy déli lejtőjén nem volt fagy. De Ürömön -2 volt reggel az autó szerint.

A magam részéről a leándereket mind kinthagytam eddig. Bemenekítettem viszont a hibiszkuszokat, a karácsonyi kaktuszokat-ezeknek egyik fajtája megkezdte a virágzást-

A muskátlik is kint vannak, még a tirolin sem látszik semmi, úgyhogy egyszerűen szerencsém volt.

A leándereket a garázs elé készítem a hétvégén, és ha -5-nél kevesebbet mondanak beviszem őket. Van néhány hatalmas gyökerű szaporítványom, ezekkel sem volt időm mostanában foglalkozni...:-(((

Őket nem fogom a garázsba száműzni, ha elültetem hanem bent tartom majd egy ablakban.

kiwancsi Creative Commons License 2006.10.19 0 0 11664

Neked teljesen igazad van!

Ha eltekintünk a személyes vonzódásomtól akkor is a következő megtörtént esettet monhatom el:

Egyik húsvétra odautaztunk a családommal. Még hideg volt, minden szürke, minden kopasz. Talán korán volt a húsvét vagy későn jött a tavasz már nem emlékszem. Kiábrándító volt a trabantos zötyögésünk Bp-től a Mecsekig. Aztán mikor átmentünk a hegyen....hát mint a tündérmesékben....

Tele voltak a fák rügyekkel, virítottak a tavaszi virágok, még tán a nap is akkor sütött ki!  "Az üveghegyen túl..." -jutott eszembe akkor.  :-))))

BOCS az OFF-ért!!

Előzmény: gedeonusz (11663)
gedeonusz Creative Commons License 2006.10.19 0 0 11663

"Egyébként szerintem a belvárosban mérik"

Pécsett a Pécs-Pogányi meteorológiai állomáson mérik, szóval itt tuti nem a belvárosban. Az már nem a mecsek oldal, szerintem ott mindig hidegebb van.

Na, jól szétcsócsáltuk a pécsi meteorológiát, de továbbra is büszkén hirdetem, hogy ez egy mediterrán város (kis túlzással) :-).

Előzmény: Törölt nick (11659)
anblock_italia Creative Commons License 2006.10.19 0 0 11662
Mi meg pont ellenkezően vagyunk, számunkra megmagyarázhatatlan okból pont egy hidegzugban lakunk. Szerencsére azért a kertünkben lévő sok örökzöld némiképp felfogja ezt a hátrányt.
Előzmény: Island* (11661)
Island* Creative Commons License 2006.10.19 0 0 11661
Érdekes, hogy megnéztem magyarországi hőtérképet, ami visszaigazolta azt a feltételezésemet, hogy itt Érd térségében van egy kisebb terület, ami más mikroklímájú a környező területekhez képest. Itt egy-két fokkal mindig melegebb van szerencsére. Nálam nem is történt az elmúlt napokban fagykár, kicsit deres volt tegnap reggel a fű, de komolyabb fagy nem volt. Olyan rossz olvasni, hogy sokaknál lefagytak a fagyérzékenyebb növények....
anblock_italia Creative Commons License 2006.10.18 0 0 11660
Nálunk -1 volt, az persze a leandereknek meg sem kottyan, de kinn felejtettem két fikuszt, amiket eddig nagyon védtem. Úgy néz ki, hogy semmi bajuk nem lett, ez jó tapasztalat. Persze a lágyszárúaknak annyi.
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.18 0 0 11659

ja, :) ablaknál persze, ott azért jóval melegebb van!

(Egyébként szerintem a belvárosban mérik, de az biztos, hogy 2méter magasan.)

Előzmény: gedeonusz (11658)
gedeonusz Creative Commons License 2006.10.18 0 0 11658

Valószínű nem a belvárosban mérik, hanem külterületen, közel a talajhoz.

Szélvédett helyen a Mecsek alján mindig néhány fokkal  melegebb van. A mi ablakunkban 5 fok volt.

Előzmény: Törölt nick (11657)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.18 0 0 11657
Előzmény: gedeonusz (11656)
gedeonusz Creative Commons License 2006.10.18 0 0 11656
Most látszik, hogy ez a Pécs tényleg egy mediterrán város, itt 5 fok volt a minimum. Még a kaktuszok is kinn vannak, a leanderekről citronfáról nem is beszélve. :-)
Előzmény: Törölt nick (11655)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.18 0 0 11655

Na, én jól tettem, hogy tegnap este szinte mindent bementettem.

Nem tudom hány fok volt itt (debrecen, városszéle) éjszaka, de reggelre a füge levele megsötétedett, potyog le, a szőlő, ősztibarack levele is szinte egyszerre lehullott, a cukkini, bazsalikom elfeketedett. Egy muskátli kint maradt, ugy látom károsodott a levele. A hibiszkusz a teraszon a fal mellett viszont simán bírta.

Természetesen a kutya vize is befagyott.

Lehet, hogy lesz még jó idő, de nem hiszem,hogy érdemes lenne az óriási cserepeket újra kivonszolni.

oleandro Creative Commons License 2006.10.18 0 0 11654
Hát ez az. Ezért mondom, hogy korai még aggódni, hogy az esőtől esetleg eláznának.
Előzmény: Törölt nick (11653)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.18 0 0 11653

Miért, hogy kell ilyenkor locsolni?

Én 2-3naponta szoktam, mivel eddig még szépen sütött a nap, mindig kiszáradtak pár nap elteltével...

oleandro Creative Commons License 2006.10.18 0 0 11652
Nem korai még? Állítólag visszajön a meleg. Hiába mondanak esőt, még az se kizárt, hogy locsolni is kell még.
Előzmény: boogiewoogie country girl (11651)
boogiewoogie country girl Creative Commons License 2006.10.18 0 0 11651
a kicsiket tegnap este beraktam, a nagyot ma rakom el. esőt mondott péntekre, nem lenne jó ilyen időbe sok vizet kapnia
oleandro Creative Commons License 2006.10.17 0 0 11650
Hát ma éjjelre még hidegebbet mondanak, én beraktam a 36 kis palántámat meg a virágzó citromfát, biztos, ami biztos. Holnap reggel mennek újra ki a nagyobbakhoz, aztán reméljük, maradhatnak még egy jó ideig odakint.
Előzmény: anblock_italia (11649)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!