Nem csak titeket hanyagoltalak, hanem az egész Netet. Belevágtam a fürdőszobánk kivitelezésébe és másfél hónapig nem volt lelkierőm még a gép közelébe sem jönni.
Most hogy már jövő héten fullra elkészülünk vele, kezd egyre több időm lenni.
Csak a mediterrán növényekig jutottam a permetezésben, de jó hogy megemlítetted, mert holnapra nem találtam semmilyen itthoni melót magamnak. Már az időjárásjelentés is a hűvösebb időről papol, lehet leviszem őket a pincébe, de előtte meg lesznek permetelve.
Örülök a hajtásom éledésében, úgylátszik nem is kell nedves zsebkendő a borítékba.... :)
Hát nem tudom milyen szörnyeid vannak, de általában az eső, rosszabb esetben a slaug megtisztítja őket. Persze ha nagyon tetvesek akkor várni kell, a pajzstetvek nem száradnak olyan könnyen. Ha viszont atkás volt és fehéresek a leveleid, akkor az bizony mindig olyan marad. Én a sok pajzstetvet régen egy vödör vízzel és egy kesztyűvel oldottam meg, de ez elég macerás, pláne ha már nagyok. Mindenképpen valahogy most le őket, legalább nagyjából.
Látom itt sok leandreszakértő (-imádó) van, lenne egy kérdésem, ha nem gond, hogy csak így betoppantam közétek.
Mostanában voltak permetezve a leandereim a csúf kártevők ellen. Egy héten belül kétszer. A leveleken még mindig ott vannak azok a rászáradt vackok. Le fognak ezek jönni ? Mit kellene tenni, hogy lejöjjenek?
Korábban letörölgettem, alkohollal lemostam a leveleket, de már ehhez nagyok, és az utóbbi ilyen bio(?) kezelések nem is használtak.
Próbáltam itt a topikban keresgélni a választ, visszaolvastam, csak nem győztem.
Jó, hogy nem vitted be, ez a finom eső végre jól lemosta őket, amíg jön a hideg, ha jön, addig jól megszáradnak és szép tisztán kerülhetnek a teleltetőbe.
A kertészek perlitben, gyökereztetőporral dolgoznak, de a hétköznapi leandereseknek jobban bejön a tiszta víz, nem tudom miért.
A külföldi hajtásaid sikertelenségére vsz. nincs magyarázat, hiszen még a csomagban két, három napot veszteglő hajtások is általában sikerülnek. Tavász barátunk csak úgy csupaszon, nedves zsepi nélkül adta fel ajándékait, nekem meggyökeresedett, kíváncsi lennék, a többieknek sikerült e.
Miről is írjunk mostanában? Ha van téma persze szívesen bekapcsolódunk, de... Valószínűleg már mindenki elkészítette a teleltetőhelyet, felkészítette a teleltetnivalókat, most meg élvezzük a leandereinkkel együtt a vénasszonyok nyarát:-)
Hát igen, eléggé nagy a pangás, pedig még tart az idény. nekem sem sikerült sokszor gyökereztetni a hazahozott hajtásokat korábban, amikor általában nyár végén, szeptemberben vjártukn nyaralni délre. Idén viszont a júliusban hozott hajtások nagy része meggyökeresedett. Szóval ez is biztos számít. Amúgy régen én is gyökreztető port használtam, és homokban gyökereztettem, és elég ritkán sikerült a dolog. A leggyakoribb fajtákat azért sokszor így is sikerült, szóval fatája válogatja, mennyire könynen gyökerezbnek. Idén viszont vízben gyökereztettem, gyökereztető szer nélkül, és a nagy része a hajtásoknak meggyökeresedett. Szóval úgy tűnik, a legegyszerúbb a legjobb módszer
Mivel úgy látom, hogy a későősz lelassította a leanderesek közlési vágyait, hadd írjam ide szaporítási tapasztalataim.
Úgy lett leanderem, hogy a szomszéd a szemétbe (a kert sarkába összegereblyézett hulladék tetejére) kidobta a tavasszal lemetszett hajtásait és néhány hét múlva ezek meggyökeresedtek.
A saját metszéseim befőttesüvegben, vízben kb. 90 százalékban gyökeresedtek meg.
Dubrovnikból most augusztusban fantasztikus szép virágú hajtásokat hoztam és először mártottam be gyökereztető porba (600.- Ft.-ba került a por!). Kb. 40 darabból egy sem maradt meg, pedig a leszedés és elültetés között csak 4 óra telt el vizes ruhába becsomagolva. Hoztam már spanyol, olasz, görög, horvát, izraeli nagyon szép hajtásokat, s o h a, e g y e t l e n e g y s e m eredt meg. Ki érti ezt?
Szóval… Kösz a permetezési tanácsot (mindekinek, aki segített!), látszólag kissé megkésve reagálok. Nagy örömömre megjelentek nálam a levéltetűk. Szépek, sárgák, nyüzsögnek. Most már tenni kell. Az a bizonyos lemosó permetezés. A leanderek tele virággal, a muskátli gyönyörű. A fagyriadót nem kell komolyan venni, sziporkázó napfény van, éjjelenként sem volt fagy. Tehát koktél. Actara, Sanmite, Neviken és káliszappan (amire azt mondja a csomagolás: Bioszol káliszappan).
Sajnos a keverés nem igazán sikerült, grízes lett és egy kicsit szétnyomhatatlanul kenőcsös. Valószínű a porokat kellett volna először feloldani és lehet hogy a Neviken tetejéről a vastag, zsíros réteget le kellett volna kanalazni. De!!! A tetűk kipurcantak, a pajzstetűk élettelenek és az atka??? ez a jövő zenéje. Holnap lesz a hatodik nap a permetezés után, ismétlek és gondosabban keverek, a levelek felemeléséhez már gumikesztyűm is van, szóval optimista vagyok! (De sajnos a fehér leandervirágok vaniliaillatát elnyomja a Neviken kénes szaga.)
Hát ez röhej: a lépcsőházb menekítettem a teraszról a palántákat a fagy elől. A kint maradt növényeken semmi károsodás, de ez alatt a két nap alatt néhány alsó levél elkezdett sárgulni azokon, amiket behoztam. Ilyen kint nem történt velük, és a kint maradt növényeken sem látszik semmi fagykár. Lehet, hogy mégsem kellett volna őket behozni. Szóval ma éjjel még nem, de honap reggel mennek újra ki, és utána már legközelebb csak a garázsdba mennek téli álmot aludni.
OFF Pécs az bizony tényleg mediterráneum magyxar viszonylatban, függetlenül attól, hogy 1 adott időpontban ott gidegebb vagy melegebb van , m int máshol. De csak magyar viszonylatban. Leanderbokrok azért ott sem burjánzanak sajnos a szabadban. ON
Nélunk az Ezüsthegy déli lejtőjén nem volt fagy. De Ürömön -2 volt reggel az autó szerint.
A magam részéről a leándereket mind kinthagytam eddig. Bemenekítettem viszont a hibiszkuszokat, a karácsonyi kaktuszokat-ezeknek egyik fajtája megkezdte a virágzást-
A muskátlik is kint vannak, még a tirolin sem látszik semmi, úgyhogy egyszerűen szerencsém volt.
A leándereket a garázs elé készítem a hétvégén, és ha -5-nél kevesebbet mondanak beviszem őket. Van néhány hatalmas gyökerű szaporítványom, ezekkel sem volt időm mostanában foglalkozni...:-(((
Őket nem fogom a garázsba száműzni, ha elültetem hanem bent tartom majd egy ablakban.
Ha eltekintünk a személyes vonzódásomtól akkor is a következő megtörtént esettet monhatom el:
Egyik húsvétra odautaztunk a családommal. Még hideg volt, minden szürke, minden kopasz. Talán korán volt a húsvét vagy későn jött a tavasz már nem emlékszem. Kiábrándító volt a trabantos zötyögésünk Bp-től a Mecsekig. Aztán mikor átmentünk a hegyen....hát mint a tündérmesékben....
Tele voltak a fák rügyekkel, virítottak a tavaszi virágok, még tán a nap is akkor sütött ki! "Az üveghegyen túl..." -jutott eszembe akkor. :-))))
Mi meg pont ellenkezően vagyunk, számunkra megmagyarázhatatlan okból pont egy hidegzugban lakunk. Szerencsére azért a kertünkben lévő sok örökzöld némiképp felfogja ezt a hátrányt.
Érdekes, hogy megnéztem magyarországi hőtérképet, ami visszaigazolta azt a feltételezésemet, hogy itt Érd térségében van egy kisebb terület, ami más mikroklímájú a környező területekhez képest. Itt egy-két fokkal mindig melegebb van szerencsére. Nálam nem is történt az elmúlt napokban fagykár, kicsit deres volt tegnap reggel a fű, de komolyabb fagy nem volt. Olyan rossz olvasni, hogy sokaknál lefagytak a fagyérzékenyebb növények....
Nálunk -1 volt, az persze a leandereknek meg sem kottyan, de kinn felejtettem két fikuszt, amiket eddig nagyon védtem. Úgy néz ki, hogy semmi bajuk nem lett, ez jó tapasztalat. Persze a lágyszárúaknak annyi.
Most látszik, hogy ez a Pécs tényleg egy mediterrán város, itt 5 fok volt a minimum. Még a kaktuszok is kinn vannak, a leanderekről citronfáról nem is beszélve. :-)
Na, én jól tettem, hogy tegnap este szinte mindent bementettem.
Nem tudom hány fok volt itt (debrecen, városszéle) éjszaka, de reggelre a füge levele megsötétedett, potyog le, a szőlő, ősztibarack levele is szinte egyszerre lehullott, a cukkini, bazsalikom elfeketedett. Egy muskátli kint maradt, ugy látom károsodott a levele. A hibiszkusz a teraszon a fal mellett viszont simán bírta.
Természetesen a kutya vize is befagyott.
Lehet, hogy lesz még jó idő, de nem hiszem,hogy érdemes lenne az óriási cserepeket újra kivonszolni.
Hát ma éjjelre még hidegebbet mondanak, én beraktam a 36 kis palántámat meg a virágzó citromfát, biztos, ami biztos. Holnap reggel mennek újra ki a nagyobbakhoz, aztán reméljük, maradhatnak még egy jó ideig odakint.