Köszike kicsit meg nyugodtam és bízom benne hogy meg marad.Ezek után meg kell kérdeznem azt is hogy a paprikát ki merem-e rakni a nevelőből vagy várjak még vele?
Le van konyulva de tele van a szára vízzel.ki is karóztam nem tudta a vihar le dönteni.Azokat a leveleket dobálja el amiket a szél oda csapkodott a karóhoz.Ki hajt még? Vagy keresztet vethetek rá?
most már elvileg jön a jó idő, enyémeket is megviselte az időjárás, 1-2nek elszáradt a levele és lefeküdt a földre, nekik annyi, de bízom benne hogy a többi rendbe jön. a paradicsom elég szívós, hacsak nem kezd el elszáradni és lekonyulni a növény biztos nem lesz baj :)
Nagy bánatom van amire szeretnék gyors választ kapni.Május 15-én ki kellett ültetnem a paradicsom palántákat mert ki nőtték a nevelőt.Nagyon szépek lettek edzettek erős szárúak és kb 40-50 cm magasak.Igen ám de jött ez a vacak idő és a szél meg az eső eléggé meg viselte.Nem kis menyiségről van szó 63 karónyi.aggódom mert nem tudom rendbe jön -e.Fagyok erre felé nem voltak és az első szik levélig le ültettem őket.
köszönöm a kedves hozzászólásokat :) a kertem még építés alatt áll, a tégla út szélét szeretném apró mosott kaviccsal beszórni majd, de egyenlőre még az ágyásokat csinálom. nekünk a szalonnasütőnk körüli rész is téglával van lerakva, havonta 1szer kell gyomlálni, utána beszórom homokkal és megint nincs vele gond 1 hónapig. veteményesembe meg úgyis mindig csak gyomlálok az a pár gaz pluszban már nem számít :) Jamie Oliver műsorából sok ötletet vettem, egyik kedvenc műsorom csak jó későn adják, nagyon tetszenek az olyan veteményesek amibe minden össze van ültetve :)
ruccolát érdemes palántázni? vagy 1 tőből nem lesz annyira nagy bokor? és egész nyáron megmarad vagy teljesen úgy kell kezelni mint a fejes salátát?
Csak ha nem gond(bosszantó lehet vmit ezerszer elmesélni/elmagyarázni, sztem mentsd el egy word dok-ként, hátha másis kérdezi még majd). De azért nagyon-nagyon köszönöm, de úgy írd ám, hogy ilyen-olyan átmérőjű cső kell, hogy ez előre lyukasan kapható, vagy szóval ...mintha csak nőnek magyaráznád :S (azért nem vagyok nagyon szőke, inkább csak maximalista)
És akkor már az is nagyon érdekelne,(megnéztem a picasán a többi kertképedet) mi az, ami olyan furcsa alakban van "felszántva"-rögtön az első vetőkrumplis kép után jönnek azok a képek olyan szögletes csigavonal alakban. Bocs a "kukkolásért". De TANULNI akarok!! :-)
Engem nagyon érdekelne az öntözési rendszer, ami a képeiden látható. Különösen a fóliában kellene ezt megoldanom/-nunk, áll. ott nem jó a felülről öntözés a gombásodás veszélye miatt(nem értek hozzá).
Tudnálróla írni valamit? Ha esteleg volt már szó róla korábban, akkor csak annyit légyszi, hogy pl. februárban írtam le itt, megkeresheted, vagy nem is tudom. Biztos másnak ez nem ú, vag tudja hogy kell,milyen anyagból, azt hol kapni,van-e vmi nyomáskritériuma, vagy nem is tudom. DE vhogy meg kéne csinálni. Tudnál tanáccsal segíteni? Köszönöm.
Példaként topiktársunk egy másik topikot illető kérésére adott moderátori választ idéznem a napokból: (modi topikon olvasható)
"Levonható tanulság: óvatosabban az offolással. megjegyzem, ha az új topikban nem kertészeti téma lesz döntő többségben, akkor a topik átkerül máshova."
Lehet, hogy kár rá szót vesztegetni, de nem állhatom meg hogy ne szóljak hozzá. Azért az túlzás, hogy Te vered szét a topicot. Amióta én itt vagyok, Te mindég tudtál mindenkinek valami hasznos tanácsot adni, ha gondja baja volt, és erőt és fáradtságot nem kímélve keresgéltél szakírásokban, hogy a legjobb információkat tudd nyújtani. Úgyhogy szvsz. nincs okod úgy gondolni, hogy szétvered a topicot, valóban érdemes megfontolni az alternatívákat, nehogy kikerüljünk a szakosodott topicocból.
Köszönöm, de ha kicsit jobb idő lesz, lesz vele munka bőven. Egyenlőre csak ott gazoltam, ahol nagyon muszáj volt, mert ez a föld ilyenkor olyan mint a mocsár.
nálam is rendszeresen jár ez a kószapocok - és persze van vakond is - és nagyon nem tetszik, amit hagy maga után...amit olvasok róla, az alapján jó pár díszfánk miattuk mehetett tönkre A kósza pocok (Arvicola terrestris)
Nálunk szombat-vasárnap volt özönvíz, hétfőtől "csak" durva szélvihar, normál esővel. Ma volt az első normális nap. Itt is a szőlő, sok félérett csereszenye, ringló és barack látta legjobban a kárát, bodza és akácágakat láttam szanaszét a kertben. A mustárt nem volt időm előtte levágni, most fekszik...hamarosan sort kell rá keríteni. A borsó itt is jobban elfeküdt, holnap megnézem, hogy kell-e karó nekik. A már kiültettet paradicsomok pont úgy néznek ki, mint Lunni képein - akkor ez megfázás?
Ilyen kötetlen kertes, de bármiről beszélgetős topic már van, aki keresi, könnyen megtalálja, nem kell léterehozni, én, főleg nem akarom.
Engem kissézavart, hogy egy szinte csetelősjellegű, beszélgetős topikká kezdett ez válni, de már meg is bántam, hogy írtam, mivel kiderült, hogy mások így szeretik.
belekotyogni kis senki létemre.
Én nem minősítettem senkit, nekem írták,hogy csak a topicnyitónak lett volna szóllni, aki nagyon régóta nincs már. Arra reagáltam később.
A gyümöslöt, a hordót, a kerti eszközöket, sőt egyes ideírt recepteket sosem kifogásolta senki, én sem.
De erre most már kár szót vesztegetni, mivel lassan pont én verem szét a topikot.
A vakond megy a talaj felszín alatt. Főleg ilyenkor, amikor sok a víz. A giliszták is a felszín közelében vannak, és az a kedvenc tápláléka. Én már fordítottam ilyen módon haladó vakondot ki.
Mint pl. Házi veteményes off topikja? (Kedvenc cicáink off-topikja után szabadon, ugyanaz a társaság beszélget ott mindenféléről, mit a Kedvenc cicáinkban).
Ha a kutya farkát levágod, az állítólag alig fáj neki, ennek ellenére én is ellenzem, nem természetes. Viszont ha annyira kisebesedik, akkor nem szabad hagyni az állatot szenvedni, le kell vágni a sérült részt, ha sehogy sem akar meggyógyulni. A paradicsom szerintem más téma. Persze hogy hamar megszereti őket az ember, de csak egy fél évig élnek kb. Attól a pár levéltől nem lesz semmi bajuk, gondolj csak bele, ha bajuk lenne belőle, akkor elpusztulnának, így nem is tördelnék a növények felesleges leveleit a kertészek. De még ha fájna is nekik, akkor is legalább elszontyolodna a maradék levél... w.lacika, az a hordó az micsoda? Alul is nyitott, és a földben található víz összegyűlik benne? Vagy hogy működik? Ez házi veteményes téma, elvégre öntözésre használod, nem? Flanell, köszönöm szépen. Nap ugyan nem volt, de még élnek... számoljunk csak, szombaton jól voltak, hétfőre meg már fonnyadtak lettek. Hogy vasárnap mi történt azt nem tudom... ma akartam elültetni őket, de feltámadt a szél, és jönnek a viharfelhők... pedig délelőtt olyan szép napos idő volt... Helyzetjelentés: a szőlő és a hagyma megtépve, a borsó kifeküdt, a szurokfű nem kelt még ki, és egyik fele gyanítom nem is fog. Valami rusnya állat végigtúrta az egész kertet... a felszín alatt ment végig egyenesen, és a rohadéknak pont azon a 10 centi széles helyen kellett mennie, ahol a a szurokfű egyik fele van... de a szemét először az ágyás szélén ment, majd az úton, és pont ahova ültettem, na pont az előtt kellett kanyarodnia... vakondok nem hiszem hogy lehetett, mert így feltúrni a földet az nem szokta, csak kupacol, más nyomot szinte nem is hagy, bár most hogy ilyen ázott a föld, ki tudja... A retek viszont nagyon finom lett, csak az utolsó falat csípős, de az néha nagyon :D igaz még csak másfél, két centi átmérőjűek, de ritkítani kell :D Lunni, ezt a szép utat öröm lesz gazolni :D
És végül de ne utolsó sorban Il. Részben egyetértek. Egy megoldást tudok javasolni, de nem akarok belekotyogni kis senki létemre. Szerintem hozzatok létre egy beszélgetős témát a kertről, vagy menjetek át egybe beszélgetni. Mindenki felveszi a kedvencei közé, és ha megegyezés szerűen mindenki oda ír, együtt marad a társaság, csak itt lesznek a szakmai kérdések, máshol meg a többi beszélgetés. Viszont szerintem a félig leásott öntözővizes hordó is a veteményes része, a gyümölcs viszont nem, bár hol írják le ha nem itt, a régi ismerősök között?
Nem biztos. Nálunk is szokott így kinézni, a hagymáknak úgy a kétharmada ki szokta heverni. Én nem szoktam permetezni, annyit ültetek, hogy némi veszteséggel is elég legyen, csak ezt nem merem javasolni. Nem mindenki tudja olyan nyugodtan szemlélni a rovarkárokat, mint én. Az újhagymát mindig takarom fátyolfóliával, mert az hiába nőné ki később, pont mikor enni kéne, gusztustalan. Bár mint már korábban írták, a nyű ehető, szokás dolga, hogy csirke, vagy kukac.
Hát ahogy nézem képeket, szomorúan látom, hogy a pár nappal ezelőtt feltett -megmutatott- gyönyörű üdezöld, egészséges veteményesek helyét majd mindenhol felváltotta a viharvert, szomorkás, élni, újjéledni próbáló kert képe...:-((( Nálunk szerencsére nem voltak károk, igaz itt alig nőttek még ki a növények, talán ezért úszták meg ennyivel. Ma a borsót kötöztem meg, pontosabban 4 karó közé húztam két szál bálakötözőt és bebújtattam közé a borsókat. Szép a borsó és egészséges, remélem ilyen is marad:-)) Pontosabban a levelei, mert még nem is virágzik:-)
Nem hinném, hogy áfonya lenne, az egész nem magasabb, mint a gyöngyvirág. A levele is kicsit hasonló, csak összetett. Itt a képen összecsapkodta apa a fűkaszával-szerintem. Az nem mérvadó a képen. Persze nem tudom, mekkora egy áfonya, de nagyobbnak képzelném...
Lunni, annyira hangulatos ezzel a járdával a kerted! Nagyon tetszik! :-)
KI is akar újzélandi spenótot vetni... azt nem érdemesebb "évelős" helyre tenni, ha már szórja majd a magját meg elszaporodik? Szélre valahová, vagy nem?