Keresés

Részletes keresés

quilla Creative Commons License 2005.03.04 0 0 810

Ott enyhe az ido?? Mi itt lassan megfagyunk :o)) Na jo, odakinn sut a nap, es nem is tuuul hideg, nade benn vagyunk es ott sem jobb.

Latom, azert van akinek nagyon bejonnek a sutemenyek itt is :o))) Erdekes, nekem pont a sutiket eszembe sem jutna emlegetni, mint valami kuriozumot, mert van olyan, ami finom is tenyleg, de nekem a sutemeny az a cukraszattal egyenlo, itt meg inkabb a pekseg fele hajlik a dolog. Nem igazan hianyzik itt semmi, de most hogy a sutiket emlegetted, egy belevalo cukraszda bizony raferne itt a teruletre.

Előzmény: laranjeiras (809)
laranjeiras Creative Commons License 2005.03.03 0 0 809

Mar megint itt vagyok, vegre megenyhult az ido, ma mar egesz jo napunk volt. Ebed utanra vettem bolinhos de coco-t, egyszeruen imadom, hogy a portugalok mennyi fajta kis sutemenyt ki tudtak talalni. Raadasul mintha egy reszet arra talaltak volna ki, hogy az ember kave mellett fogyassza el :o)

cibet99 Creative Commons License 2005.03.01 0 0 808

az 1 nap Marokkó miatt, amiről a hozzászólás alján írsz.

Előzmény: sziltunde (807)
sziltunde Creative Commons License 2005.03.01 0 0 807
és ezt miért tőlem kérdezed? :-o
Előzmény: cibet99 (806)
cibet99 Creative Commons License 2005.03.01 0 0 806

ha jól értettem, két lány menne hátizsákkal? ez nem gáz Marokkóban? zaklatás, ruházati gondok, nők helyzete miatt?

ismerősök voltak így egy napra - fiú+lány -, azt mondták, arra volt jó, hogy elmondhatták: "itt is jártunk". csalódás volt számukra.

Előzmény: sziltunde (805)
sziltunde Creative Commons License 2005.03.01 0 0 805

laranjeiras

orosz bolt: na megpróbálom elmagyarázni.

ha a Marginálon  a Vasco irányából mész a belváros felé, lesz ott egy benzinkút (még a feljáró előtt közvetlenül). na szóval a benzinkút mellett van. mintha hozzá tartozna. nehéz észrevenni. csak egy ajtót látsz, ha jól megnézed, talán szupermarket ajtónak néz ki. az az orosz bolt. ott van túró. meg csemegeuborka. olyan mint az otthoni. nameg sprotni. :-))

a polip nagyon guszta lett. eddig soha nem vágytam rá, de most elgondolkodtam rajta. :-)

quilla

tejföl majndnem mindenhol van. President márkából. kicsit/sokkal finomabb, mint az otthoni.

TobleroneB

Marokkóba Gibraltárból hajóval is át lehet menni, akár egy napra is. :-)

quilla Creative Commons License 2005.03.01 0 0 804
Éppen itt :o)) Ma még... aztán holnap meg már nem is. De most aztán tényleg marha hideg van kinn... kinn-benn :o))
Előzmény: pbence2345 (803)
pbence2345 Creative Commons License 2005.02.28 0 0 803

Udv.... :)))) Hogy vagy? Most kint vagytok eppen?

Akkor most mar ertem,h pl Aveiroba miert volt minden csak oroszul kiirva a Bevandorlasi Hivatalba. Orosz etterem, orosz bolt, az egyetemen is voltak oroszok....

Tejfolert viszont megeri megkeresni.....:-))))))))))

Előzmény: quilla (802)
quilla Creative Commons License 2005.02.28 0 0 802

Hahóóóó Bence, üdv neked!!! :o))))

És van orosz bolt Portoban, csak sajna nem tudom megmondani merre, de pl. állítólag tejfölt is lehet kapni, vagy legalábbis valami hasonlót :o))

Előzmény: pbence2345 (801)
pbence2345 Creative Commons License 2005.02.28 0 0 801

En Portoba, azaz Vila Nova de Gaiaban tudok orosz étteremről, közvetlenül a Híd után jobbra kb 50 m-re...

De hogy turo van-e!?!?!?

Előzmény: laranjeiras (797)
TobleroneB Creative Commons License 2005.02.28 0 0 800

Sziasztok!

Nyolcszázadikként már csak hozzászólok ehhez a topikhoz, amit rendszeresen olvasgatok. Tudom vannak akik ott éltek, élnek, ingáznak vagy tanultak. Üdv nektek és nagyon írigyellek benneteket. Páran (lányok) le is írtátok "kikerülésetek" romantikus történetét:) (de persze Bence is, aki fiú) és hmmm... azok a portugálok. Egy dalia az én kis szívemet összetörte:( De ami szép volt és jó, arra mindörökre emlékezünk.

És köszönöm neki mindazt, amit az országáról mesélt és a képeket.... és valahogy érzem ha egyszer majd én is láthatom azt a gyönyörű környéket, akkor teljesen el leszek varázsolva. Majd meglátjuk, mert úgy néz ki, hogy diplománk megszerzésének a jutalmaként körbejárjuk DÉLT. Ami annyit takar, hogy spanyolország és portugália. hátizsákosan:) 1 hónap. Eredetileg még Marokkót is szerettük volna,de mivel kb 1 hónapra lenne pénzünk, ezért már abban sem vagyunk biztosak, hogy ez a két ország pénzben és időben hogy fog beleférni. ??? szűkösen, rohanva. de talán így is megéri.

Olvasom, hogy látnivalók terén rengeteg tanáccsal szolgáltok. Sátrazós helyek? kempingek? kölcségminimalizálás a célunk. Interrail? arra a zónára? megéri? vagy a helyi (országon belüli) közlekedés mennyire drága (kinek mi a drága), mert a fapados dolgok felé is csábulnánk, és akkor lenne pár helyen "bázisunk" onnan meg busz. És időben is nyernénk pár napot.

Ha valaki ilyen dolgokban tudna segíteni, megköszönném. Addig mi is kutatunk meg tervezünk, csak nagyon sok fontos portugál oldal nem érhető el angolul. :(

Obrigada

quilla Creative Commons License 2005.02.28 0 0 799

Enyim gyereket abszolute nem zavarja az idegen szó, mondjuk ő odahaza is kapja rendesen, de oda se neki. Soha még csak meg sem kért, hogy fordítsak neki, vagy jött nyelvi problémákkal. Az ovitémáról, hogy hogyan viseli meg majd nemsokára remélem tudok élőben mesélni.

Én spec. aszerint keresem, hogy meg tudjam közeliteni kényelmesen, ne legyen horror az ára és szimpi is legyen az ovónéni. De az tény, hogy a portugálok nagyon szeretik a gyerekeket és kitesztik a lelküket értük az oviban,m azt hallottam. Na azért a magyar ovit nem biztos hogy überelik mesék, versek, foglalkozások terén, de hogy a felszereltségük (amelyik magánovit én láttam) igencsak versenyképes, az biztos.

Előzmény: laranjeiras (796)
cibet99 Creative Commons License 2005.02.28 0 0 798

:-)  csoda ez a leírás és a fotók, köszi a sok energiát, az összes gyerekem jót derült rajta. tovább kísérletezünk :-).  (csak azt mondd meg, lécci, a hölgy csinált valamit a szemével? az furcsa volt, ahogy az ernyedt állat szó szerint feléledt a sütőben, és szinte a szemeit nyitogatta :-). gondolom a "kimászni"-val erre céloztál.

eléggé horrorisztikus volt :-). a sót is elrontottuk, ezért lett gumi. ) köszi még egyszer: mint egy profi szakácskönyv!

Előzmény: laranjeiras (794)
laranjeiras Creative Commons License 2005.02.28 0 0 797

Orosz boltok merre vannak? Nem emlekszem, hogy lattam volna. (Remelem nem tul messze :o)

Előzmény: sziltunde (787)
laranjeiras Creative Commons License 2005.02.28 0 0 796

Nagyon feldobtal ezzel a tanaccsal. Milyen tapasztalatod van? Mennyi ido alatt jonnek bele a gyerkocok? Az enyem 3 eves, de ugy vettek eszre, hogy egy ido utan ugymond "besokall" a sok idegen szotol. Nincsenek ilyenkor hisztik, hasonlok? Altalaban az ovodakban megertik az ilyesmit?

Előzmény: cicja (782)
laranjeiras Creative Commons License 2005.02.28 0 0 795

Koszonom az infot, huhh, mar ez az 50 ezer is elegge soknak tunik. Van esetleg tipped / tapasztalatod, hogy milyen kriteriumok alapjan erdemes az embernek valogatni? Miket kell megnezni, ha az ember ovadaba jaratna a gyereket? Gondolom maga a kerulet sem mindegy...

Előzmény: quilla (779)
laranjeiras Creative Commons License 2005.02.28 0 0 794

Sziasztok!

Elbusulva amiert cserbenhagytak a polipos recepttel, de felbatorodva az itteni recepten vettunk polipot. Olyan nagy szerencsem volt, hogy egy igen jo husban levo sotetboru holgyet talaltunk a pult mogott, igy vettem a batorsagot es nagy szakacstudomanyt feltetelezve benne megkerdeztem a polipfozes nagy tudomanyarol. Azt mondta, hogy lehet fozni es sutni is, mind a ketto nagyon prima. De szerinte igazan csak sutve jo. A recept az o elmondasa alapjan a kovetkezo (nem garancia hogy o egy profi szakacs, nekem bevalt):

1. mosd meg alaposan a polipot vizzel.

Polip nyersen

2. tedd fel foni, forrastol szamitva kb. 20 perc. Nem kell hogy zubogjon, eleg a fovoget.

3. vigyazni kell, mert fozes kozben hajlamos "kimaszni" a labosbol. Sajnos itt meg nem igazan tetszett az illata.

Kimaszik

4. picike sot kell a fozes vegen hozzaadni. Azert nem hamarabb, mert akkor kemeny lesz a husa

Megfôtt

Elvileg ez itt a fott polip. Mi folytattuk a holgy elmondasa szerint, mert sutve akartuk enni. (Szerinte a sutes elott meg kell fozni az elobb elmondottak alapjan.) Szoval folytatas:

5. nagy sutoedenybe bepakolni a polipot, gusztusosan elrendezve a rengeteg labat. Ez nehezen ment, mert fozes utan nagyon forro volt az egesz. (Raadasul mi kettot vettunk, ami amugy is tul soknak bizonyult, szoval kesz iparmuveszet...)

Maszik a sutobe

6. fokhagymat vagdostam ra, aztan boven megontoztem olajjal

7. elomelegitett sutobe be. En olyan ketszaz valamennyire tettem, kb. 15 percre, amig el nem kezd sultnek latszani.

Elfogy

!Fontos, hogy a polip, amit vettunk az elado altal meg lett tisztitva, nem lattam miket szedett ki belole, de valami sotetet, gondolom a belsejet, meg a fogat (nem tudom biologiaban hogyan nevezik azt a reszt).

Az eddigi ettermi tapasztalataim szerint a legfinomabb koret hozza a hejaban sult krumpli. Ha valaki tud jobbat, azt szivesen kiprobalom.

Nekunk nagyon finomra sikerult, pont mint amilyet az etteremben ettunk korabban. Masnap (vasarnap) probaltam belole enni (elozoleg hutobe tettem), de akkor mar gumiszeruve valt. Lehet, hogy az ido, lehet hogy a hideg tette vele. Ha errol tud valaki infot, az is erdekelne.

Mellekelek par kepet (remelem nem zavaro a sok foto), hatha valaki kedvet kap ;-)

Minden jot!

Előzmény: cibet99 (784)
cibet99 Creative Commons License 2005.02.28 0 0 793
igen, igen, emlékszem, h ezt írtad, viszont mi dec. 20-tol jan. 6-ig voltunk kint, és szünet ide vagy oda, Karácsony ide vagy oda, ünnepek ide vagy oda, alig láttunk gyerekeket. szinte minden nap mentünk bevásárlóközpontba élelmiszerért, rengeteget sétáltunk, és valahogy nekünk ez jött le. persze te élsz ott, biztosan több a rálátásod, viszont emlékszem, hogy Bence írt arról, hogy beszélt ottaniakkal, és régen több gyereket vállaltak. azután: lehet, hogy délen nagyobb a szegénység és ezért volt kevés gyerek? terhes anya meg végképp alig... ugyanakkor a mi gyerekeinket óriási szeretettel vették körül, volt, hogy az étteremben odajöttek megkérdezni a nevüket vagy egy másik helyen a tulaj vicces rajzokat gyártott a kislányomnak, a parton meg a 8 hónapos össze-vissza kúszott és falatozta a homokot, többen megálltak mosolyogva...
Előzmény: quilla (790)
sziltunde Creative Commons License 2005.02.28 0 0 792

igen. soha nem foglaltunk előre.

igaz, mi mindig ibiszben szálltunk meg (majdnem). vagy ott ajánlottak egy olcsóbb szállást. :-) igen, még ilyen is van.

egyedül Algarveba nem sikerült megszállni, de az csúcsszezon volt. Márciusban utaztunk tavaly és volt mindenhol szállás.

az igaz, hogy főleg portugálul kommunikálnak, de azért ennyit még angolul is el tudnak mondani.

Előzmény: szezso (789)
pbence2345 Creative Commons License 2005.02.28 0 0 791

Északon az a probléma,h messze nem annyira felkapott turista hely. E miatt joval kevesebb szallaslehetoseg is van. Sztem hetkoznap mindenkeppen talaltok szallast, de ha elore foglaltok nem kell a keresgelessel idot pocsekolni. Aveiroban, ha nincs konferencia, tuti van olcso szallashely. Meg ha nem is nagyvárosokban, hanem kisebb helyeken pl. oceanparton biztos lesz. Csak az nagyon sok ido, es annyira az idegen nyelveket sem nyomjak, hogy konnyu lenne a kommunikacio velük.

Előzmény: szezso (789)
quilla Creative Commons License 2005.02.28 0 0 790

Iskola valószinűleg még drágább. De én nem tapasztalom ám, hogy kevés gyerek lenne, egyszer már irtam, hogy miért nem látszanak :o)) Mert nincs gyes/gyed és 3 hónapos kortól anyuci dolgozik, tehát ezért nincsenek babakocsis anyukák hadai az utcán. Aki megengedheti magának az napközben bölcsiben illetve oviban tárolja a gyerekét, a sulisok meg ott vannak a suliban, és biza jó sokáig, az ovik is este fél nyolcig szinte mindig nyitva vannak. Szóval lehet, hogy valamivel kevesebb a gyerek, az ismeretségi körünkben van háromgyerekes pár is, de szerintem inkább csak nem látszanak.

Akik nem engedhetik meg maguknak a bölcsi és ovi árait (van ilyen szép számmal) ott meg a nagyik szolgáltatják a biztos hátteret, gondolom ők sem látványosan vannak szem előtt.

Előzmény: cibet99 (784)
szezso Creative Commons License 2005.02.28 0 0 789

Köszi a válaszokat! Abban még tudtok segíteni, hogy szállás ügyileg vidéken kell-e előre foglalnunk. Olyan bead&breakfast jellegű dolgora vagy egyszerűbb panzióra gondolok, amit ott van ahová eljutunk a nap végén. Ellentmondásos infóim vannak. Nem tudom elképzelni, hogy ne lehetne március közepén bárhol Portugáliában szállást találni, viszont több helyen ilyen utalásokat találtam. Lenni valakinek tapasztalat :-) ??

Előzmény: pbence2345 (785)
sziltunde Creative Commons License 2005.02.28 0 0 788

pbencének igaza van. ezeket látni kell. és Lisszabonra szerintem is elég 2 nap. persze akkor azért sietni kell és nem nagyon tudtok múzeumokat,palotát nézegetni.

Előzmény: szezso (781)
sziltunde Creative Commons License 2005.02.28 0 0 787
túró van. az orosz boltban
Előzmény: laranjeiras (778)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.28 0 0 786
Lisszabonban ne hagyjátok kia a következőkewt:Oceanarium (a'98-as világkiállítás területén),Vasco de Gama torony,Baixa negyed (sétáló utcák,rengeteg látnivaló),Gulbenkian múzeum,
pbence2345 Creative Commons License 2005.02.28 0 0 785

Hacsak 1 hétre mentek 2 napnál többet ne áldozzatok Lisszabonra, 1 nap nem árt lisszabon környékére, Sintra, stb. onnan észak felé indulva irány Obidos(egy 600 fős falucska)....aki ezt kihagyja, az óriási ballépést követ el. Ha vallasosak vagytok Fatima, bar annyira nem nagy szam nekem. Batalha-n a kolostort érdemes megnézni mindenképpen. Ez a három utazással együtt 1 nap. Coimbra, itt az egyetem, könyvtár, meg a folyó túloldaláról a város látképe...többet nem érdemes erre pazarolni. Akar Aveirot is megnézhetitek....ez Portugália Velencéje...aztán fel Portoba. Itt a varosi hazak ami eleg allat!!!! Meg a szemkozti borospincek Vila Nova de Gaiaban...huuuuuuuuuuu...Északon semmiképpen ne hagyjátok ki a Bom Jesust, ez egy Braga melletti templom, én nem vagyok vallasos, meg annyira az ilyen helyekert sem rajongok, de ez lenyugozo volt!!!!!!!!!!!!!! Meg egy nap pihenes, ha mar ott jartok...

Ja, a naplementét az óceánparton vétek kihagyni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cibet99 Creative Commons License 2005.02.28 0 0 784

polip nálad hogy sikerült? részemről elkelne némi tanács még, mert elég rágós lett, remélem,nem nyersen ettük :-) - vagy ez ilyen? karjai finomak voltak, csak néha rácuppantak a tapadókorongok a tányérra :-), a feje viszont kemény volt, azt se tudtuk, totál fogyasztható-e. és a szemek :-) ?

óvoda elképesztő drága, akkor az iskola mennyi lehet? tán ezért van kevés gyerek?

3 gyerek már totál anyagi csőd, nálunk 5 gyerek van, nem fogok az áttelepülésen gondolkodni :-).

Előzmény: laranjeiras (778)
quilla Creative Commons License 2005.02.28 0 0 783
Izeeee, most látom csak, hogy butaságot irtam, az ovi természetesen 50 ezer forint akart lenni, nem pedig ötven :o))
Előzmény: quilla (779)
cicja Creative Commons License 2005.02.28 0 0 782

Az ne tántorítson vissza, hogy a gyermek még nem beszél portugálul. Az ilyen korú gyermekek nagyon gyorsan tanulnak és jobban alkalmazkodnak, mint a felnőttek gondolnák. Nekem csak finn tapasztalatom van ugyan, de nem hiszem, hogy nyelvtől függő lenne a szituáció.

szezso Creative Commons License 2005.02.27 0 0 781

Hali, március közepén megyünk 1 hétre Portugáliába. Szeretnénk egy kicsit bejárni amit érdemes és megoldható 1 hét alatt. Lisszabonba érkezünk, onnan jövünk vissza. Arra gondultunk, hogy Lbonban leszünk kb 2 napot (elég?), aztán autóbérlés észak felé. Mit ne hagyjunk ki? Szállást lehet ilyenkor vidéken csak úgy találni vagy foglaljunk előre?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!