A zöld inkább tetű lehet, az atka vöröses és annyira apró, hogy nem vennéd észre a mosóvízben. Ha van türelmed alaposan megmosni, nyugodtan edd meg. A továbbiakban meg ahogy Il írta.
A padlizsánt az üvegházban tartom, bár idén több van, nem fog mind beférni. Viszont elég nehezen indultak meg, bőven elég még nekik a félliteres pohár, úgyhogy megvárom, míg elfogy kint a Kobak saláta, és majd valahová a helyükre próbálom kiültetni a maradékot. Ha fér. A Physalis ixocarpákat inkább cserépbe raktam, mert ahová eredetileg képzeltem, a kerítésre kötözött koktélparadicsomok mögé, mégse férnek el. Aztán ha valahol mégis adódik egy kis hely, a cserépbőlis ki tudom ültetni, ha muszáj. A koktélparadicsomokat én csak nagyon keveset kacsolom, kevés száron nem érdemes azokat az apró bogyókat termeszteni. Szerencsére nem érzékeny fajta. Most annyi szára lesz, amennyit rá lehet majd kötözni a kerítésre. Vékony, hosszú szára van, hajlékony is, gyakorlatilag futónövényként tartható. Már majdnem kétszer olyan hosszúak, mint a többi folyton növő fajtánk. A szomszédok már fenik rá a fogukat.
A Physalist én nem kacsolom. Nem érzékeny a betegségekre, és más az ágrendszere, inkább a paprikáéra hasonlít, de még inkább a nadragulyára. Virágban végződik a hajtás, utána 2-3 fele ágazik és így tovább egy darabig. Nekem annyira mégsem sűrűsödött be, mint némelyik paradicsom ritkítás nélkül.
Üdvözletem mindenkinek. az a problémám,hogy a levélzöldségemen(a fajtáját nem tudom) láttam fényes nyálkát.csigára gondoltunk.de most hogy leszedtem és átmostam,megláttam,hogy zöld atkák,és kis hernyók úsznak a víz alján.mit tegyek ellenük,és mit tehetek a terméssel.két lével már átmostam.jó lenne ha nem kellene kidobnom mert nagyon jóbsok lett.segítsetek.
Tegnap délutánra felszáradt annyira a föld, hogy legalább gyomlálgatni tudtunk. Rengeteg a fekete és zöld levéltetű. A kapor is tetves, ami ilyenkor még nem szokott előfordulni.
Egy sor padlizsánt már régen kiültettem, de semmit nem fejlődtek. A bazsalikomok sem. Az itthoni bazsalikomok kissé megnyultak s a naphiánytól a növény közepe sárgás.
Ma irány újra a balatoni kert :-) nem láttam a vasárnapi vihar óta, ami a hírek szerint sávokban tarolta le Szemest, és nagyon sok fát kidöntött. Nem tudom, hogy élték túl a palántáim. Azt tervezem, hogy én is körömvirágot ültetek a paradicsom mellé és sarkantyúkát futtatok a kerítésre.
Szép időt és sok napsütést kívánok mindenkinek :-)
Délelőtt kisütött a nap. A föld ennyi eső hatására sem ragadt annyira, mint gondoltam, főleg a trágyázott részeken volt porhanyós. Így a paprikák nagyrészét sikerült kiültetnem, deélutánra me az eső is ujra megjött. Az apróbbak, meg néhány erős fajta van még hátra, de azoknak helyet is kell csináljak.
A padlizsánt még nem mertem kitenni. Neked már szabadban van?
Kiültetésre várva az első csapat.
A korábban leírt körömvirágos előkészítés. Annak a sorai közé lesznek kiültetve a paprikák.
Szétraktam. A determinált, apróbb fehérpaprikákat sűrűbben teszem, a többit ritkábban.
Az eső meg beöntözte.
A korábban kiültetett paprikáknak nem ártott a sok eső.
A beszélgetős kertes topicban gyakran beszélnek a leander gondokról, erről ugrott be. De sosem biztos semmi, mert lehet más, máshogy látja.:)
(nem is szivesen mondok betegség véleményt, mert már többször volt belőle vita. Amit meg nem ismerek, nem láttam, inkáb csendben vagyok. Guglizni meg mindenki tud:)
A paradicsomot illetőleg, ha az, amit te tettél képet, akkor bordói lével kell permetezni. Az biotermesztésben engedélyezett, de írtam többször, hogy főleg ilyen nedves időjárásban megelőzésképpen kell permetezni, akár hetente felszívódó szerrel,(Champion 50 WP, Polyram DF, Merpan 50 WP, Amistar,) akár kontakttal, mint a Bordóilé.
Nekem mikor megtetvesedett, akkor is így pöndörödött, de ezeken tényleg nem látszik tetű. Azokról palántaként egyszerűen leszedegettem a tatveket, mire kiültettem, már nem volt semmi bajuk. Kiültetve megerősödnek. A paprikákat nem szoktam bevinni az üvegházba, pont az atkák miatt, nehogy rájuk telepedjenek. Így, hogy írod, hogy tényleg elkaphatják, továbbra sem fogom bevinni. Bár amíg Pysalis ixocarpát és padlizsánt találnak, egy darabig nem nagyon fanyalodnak másra.
Onnan gondolom, hogy nálam is volt hasonló eset. Bennmaradt az üvegházban néhány retek. Az felmagzott, elleptékaz atkák, és egy nap alatt átmentek a paprikára is, de csak a 11-esre. Ugyanígy pöndörödött a levél széle, le is fog esni. Aztán majd helyre jön.
Atkában profi vagyok, az már igaz ! :) Paprikán még nem láttam, de attól még lehet rajta. A levél fonákát kellene jól látni. Egyébként valószínűleg én is szemrebbenés nélkül kiültetném ezeket a palántákat. Most azért reménykedem, hogy ha már ilyen nedvesen indult a szezon, talán nem fognak az atkák úgy elszaporodni, mint tavaly.
nálunk a gyerek homokozóját lepték meg én is sütőport adtam nekik de elköltöztek tölle a kerités tövébe ÍGY MÁR BIZTONSÁGOS A HOMOKOZÓ -) de mi lessz a kukoricával a kerités mellet?- na majd kiderül
Lehet, de ne feledjük el, hogy közel sem biztos hogy mozaikvírus. Csak az én véleményen szerint az, és megjegyzem vannak itt nálam sokkal több tapasztalattal rendelkező kertészek, csak még nincsenek itt. Lehet hogy ők tudnak majd okosabbat mondani.
Üdvözlök mindenkit. Szeretnék segítséget kérni.A problémám a következő.Fóliába illetve szövetbe palán- táztam paradicsomot és paprikát /mint az epret/ Alatta viszont megjelentek a hangyák.Mivel tudnám őket elriasztani.Fahamuval próbálkoztam idáig,de visszajöttek. A segítséget meg köszönöm.
Javaslom a ráolvasást.... vagy teliholdkor vágott feketekakas vérét. Állítólag használ :D
Egy ártatlan kérdés: Miért nem szeretnél permetlevet használni? Javaslom, hogy gondozd tovább a növényt csípd le az általad betegnek tartott részeket és majd meglátod. Ha nem lesz nagyobb baja a növénynek akkor a te elképzelésed nyert. Ha szépen elszárad és elkocsonyásodik az egész, akkor mégiscsak permetezni kellett volna.