Amikor gybind elkezdte radarozni ezt a képet, a szoborról nekem valamiért Szent Kozma és Szent Damján ugrott be, a fene tudja, miért. Gyógyító szentek, mindenféle tök hihetetlen csodával. Lehet, hogy hülyeség, de a gyógyszertár ráerősít erre. Nem lehet, hogy a patikában volt valami tulajdonosváltás, és az új rezsim ezzel reklamírozta magát? Kvázi cégér, úgy értem.
A tükröződés kiderítése még várat magára. Ma még nem jártam arra, és így azt sem tudom, melyik üzlethelyiség lehetett a tejívó, de Gyökhegyi Bánk, akinek a hozzászólásai mindig jók és előremutatóak, talán erre nézve is fog tudni javalatot tenni.
Gyökhegyi Bánk az FB oldal kiemelkedően okos és intelligens tagja. Ma még nem néztem be oda, mert eléggé zavar az a jobb-bal oldali mocskolódás, ami jelenleg ott majdnem minden kép alatt folyik, de nagyon örülök; hogy megvan a megfejtés.
Napocza, annak is nagyon örülök, hogy Te is gyakran megadod a képeláírás nélkül érkező képeket, de ahogy észlelem, nem nagyon reflektálnak rá a júzerek. Én viszont nagyon örülök neki.
Abból kiindulva, hogy ma este negyven percig kerestem egy fotót, amelyen délelőtt molyoltam (közben megfejtették), még idemásolom, mielőtt lemerül. Mert szerintem napocza megjegyzése kábé olyan, mint gyereknek azt mondani, hogy hoztam neked csokit, de megéheztem útközben, és ezért megettem. :)
Bánk GyökhegyiAhogy megláttam a szobrot és a mérleges nénit, tudtam, hogy ismerem a helyet. A szobor/szobrok ma már nincsenek ott, de remélem elfogadjátok ezt a két Fortepan képet, amiket jól fel kell nagyítani, úgyis alig láthatók. Tehát az Anker-házról van szó. A FP09130 képen a sarki gyógyszertár falán látható az egyik szobor, de a mérleges néni nem ezalatt látható, hanem a sarok után.38 perce ˇ Tetszik ˇ 1Bánk GyökhegyiA korábbi FP05365-ös képen a sarki üzlethelyiség bővítése még nem készült el, viszont felismerhető a baloldali szobor, ami alatt az indító képen lévő mérleges néni látható. Sajnos nem találtam közelebb felvételt a helyszínről, de eléggé élénken emlékszem rá. A második kép háború előtti, viszont a két szobor szerintem még hatvanas évek elején is ott volt.
Szuper, köszi! Mert a Videotonnal az istennek sem tudtam összehozni, így viszont klappol. A kettőt összekötve felmegy a vonal a Kondor útra. No, akkor bedobok egy lottót! :-)
Majdnem jó, köszi! Mi a véleményed a következőről? Elmegyek még a Kondor út felé (a te képeden levő álláspontomhoz képest jobbra megyek), akkor a Hárs-hegy kitakarja a János-hegyet (és a Hárs-hegy látszik a képen), a te képeden látszó modern épület pedig "beúszik" a diliház elé. És az még Nyék, mert elvileg az felér a Macis parkolóig.
Nem szoktam megzakkanni egy mai Budapesti látkép nézőpontjának "visszafejtésén", de ez most kifogott rajtam. Segítetek? Addig jutottam, hogy a háttérben a János-hegy, tőle balra a Tündérhegyi-kőfejtő. A jobb szélen talán a volt Videoton? De akkor mögötte mi van? A bolondokháza? A második kép is a kilátás, az talán az Apáthy-szikla dombjának Vadaskert felé eső oldala. Vagy nem?
A Budapest régi képeken c. facebook odalalra egy derék férfiú feltette a golyóbisos szobros, mérleges nénikét, de a júzerek itt a legkevésbé szokta érdekelni, hogy hol van, amit van a képen látnak. Egyetlen hozzászóló tett fel egy halváy kérdést Royal szálló formájában. Az épület fala, még a tejivó ablak alsó része is esetleg elmenne a jobboldali szárnyon, de se szoborra utaló jel, se semmi, ami tükröződhetne.
Írtam nofretronak mélt a kérdésben, de szokásától eltérően nem válaszolt és itt sem látom. Nem tudod mi van vele?
Zöldség-gyümölcs üzlet, kicsi, talán tizenhat-tizennyolc négyzetméter, de remek pincéje van, ami kincs a zöldséges számára. Egyszemélyes bolt, amolyan hagyományos, sok mindent árul, talán túl sokat is. - Jó napot Miszlai úr! - Kézcsókom nagyságos asszony! - Mondja Miszlai úr, friss a retek? - Még hogy friss? Ezek, kérem, korábban ott voltak a piacon mint én, aki fél háromkor keltem! - És mondja Miszlai úr, ez milyen retek? - Ez, nagyságos asszonyom, a legfinomabb vajretek. Szinte elolvad a szájban. - Csak azért kérdezem, mert amit a múltkor vettem, abban olyan kis lyukacskák, meg üregek voltak. - Már hogyne lennének nagyságos asszony, hiszen azokba kell tenni a vajat!