Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
Cseresznyét mire érdemes oltani? Sajmeggyre nem, annyit tudok. Vadcseresznyéről hallottam, amin tán hosszabb életű, de hol lehet beszerezni ilyen alanyt és mennyiért?
Lehet, hogy a Katalin, ami nagyon jó, késői fajta. Porzófái: Margit, Solymári gömbölyű, Linda, Germersdorfi, Van, Hedelfingeni óriás, Stella. Valamelyik nem ártana mellé, hogy a virágokból termés is legyen!
Engedjétek meg,hogy csatlakozzam hozzátok ,szintén kedvelem a cseresznyéket ,van is néhány fajtám.
Néhány éve hasonlóan jártam én is csak már 2 évet termett is a Bigaro amikor valami körül rágta a gyökérnyaknál,csak azt vettem észre,hogy hervad a levele és amikor kibontottam akkor láttam az okát. Sajnos akkor már nem tudtam megmenteni.
Nagyon szeretnék még egy jó kései fajtát. Szerintetek melyik az ami szép nagy szemű ,finom édes,és a repedésre nem hajlamos,és persze bő termő.?
Igényeim vannak mí.
Van egy ami szerintem majd mindennek megfelelne,csak van egy bökkenő is .
Rengeteg a virág rajta,de gyümölcs csak néhány szem. A fa gyönyörű terebélyes ,egészséges. Már nem emlékszem melyik fajta valami női név ugrik be Margit,Katalin?
A Stella és a Katalin is jól porozza a Lindát és egymást is. (A Stellának nem is kell porzó.) Jó gondolat a Katalin. Még egy nagyon korait is el tudnék képzelni csemegézésre (Rita), mint a tavasz első édes gyümölcsét.
Tegnap gyarapítottam a linda mellé egy stella is került már ültetésre.
Most még vmi harmadik kellene sztetek?
Katalint akartam de csak husángok voltak és nem volt időm megnézni mennyi szem van rajtuk. Szép hüvejkujj vastagok voltak. Próbáljak olyat vagy mondtok egy jobb fajtát?
Valami olyan kellene ami vagy önbeporzó, mint a stella vagy kapcsolódik a lindához. Egy teljesen különbözővel megint nem megyek sokra ha csak a meggyek nem porozzák be.
Inkább valami hasonlóra gyanakszom, mint az idei időjárás. Virágzáskori hideg, vagy eső. Nem figyeltem meg még. Az idén itt Tárnokon sem volt szilva nálam a hegyen. A völgyben viszont roskadoztak a fák.
Ezt sem néztem. Annak idején nem nagyon törődtem a porzásokkal. Szerintem édesapám sem. Mégis Tétényben volt egy nagyon finom belőle. Az jól termett. Általában ízre nagyon szerencsés keze volt az Öregnek.
Erről jut eszembe, hogy van a telken egy fa amit Cskalovnak vettem, de még egy szemet sem tudtam venni róla. Már vagy 6-8 éves. Virág rengeteg van, de gyümölcs semmi. Még az elején egyik évben megperzseltem a túl nagy avarégetéssel. Igaz, hogy ritkán járunk mostanában le, de azért mégis furcsa. Ugyanígy vagyok az Althán ringlóval is. Elvinnék az állatok? Az idén megfigyelem, hogy mennyi a zöld gyümölcs rajtuk?
Megpuhul persze, de az íze nagyon finom. A végén az unokáim kiisszák a levét. Pedig ott a befőtt. Az új fáról még nem fagyasztottam. Leettük.
Nagyon várom a Krupnopoldnaját, hogy teremjen. Szerintem a Cármennek vett nemtudommicsodát átoltom. Majd szólj, hogy mikor küldjem a Ritát és én is szimultán végzem el veletek.
A Péterre emlékszem még, hogy szép nagy szemű és finom volt. Neked milyen fáid vannak?
Nem nagyon puha kiolvadás után? Nálunk a világospirossal bemosott sárga cseresznye (Glocker , Várkonyi, /??/ 'helyi tájfajta') a legjobb fagyasztva, főleg, ha félig kiolvadtan esszük. A többi nagyon elpuhul. Befőttnek is ez a legjobb! (Ld. 189. hsz. felső kép.)