Na ezért rémültem meg én is a tetvek olvastán. Ugyanis az én anyám olyan szinten kártevő, hogy mindent lepermetez, vagy hangyaporral hint meg, - úgy véli ért hozzá - résen kell lennem, mert akkor volt füge nincs füge!
Hát a fügékről tudni kell,hogy évente 3 x is teremhetnek,ha jol vannak.az első termés még az előző évben sikeresen áttelelt terméskezdeményböl fejlödhet(ez nálunk ritka,mert ilyen enyhe tél már régen nem volt) a második termés a tavasszal megjelenö kezdeményekböl van(ez van most nálad is)ez augusztus közepére végére várhato, a harmadik termés a nyáron megjelenő terméskezdeményekböl várhato,de ez csak akkor érik be,ha hosszu és száraz az ösz.Ez sajna sokszor lefagy érés előtt:((
Sajna most idén az én két fügebokrom is lefagyott,elég késön hajtottak ki és termés még sehol:((
Kártevö??Hát én még anyámon kivül(aki leeszi a termést teljes érés előtt)más kártevöt még nem láttam soha a fügéimen,sem pajzstetüt,sem levéltetüt:))
Az én fügém az idén teljesen lefagyott. Most még nem látszik rajta egy füge sem. Nézegetem, hogy be tud-e majd érni, ha ennyire elcsúszik. Tavaly volt rajta jónéhány füge, be is érett szeptemberre, a tiéd is be fog érni. Erre is rámennek a tetvek valószínűleg, vagy csak az édes levét nyalogatják, mert néha hangyákat látok rajta. Egyébként én nem locsoltam külön.
És akkor kedves cucurbia, hogy is van ez fügééknél? Elvileg, ha ezt beérleli, ez az ehető termés? Merthogy állítólag kétszer hoz termést. Megaztán most pláne bőséges öntözést igényel, úgy olvastam. Ez az első bokrocskánk, őszi ültetés, kb. 40-50 cm, a három erősebb, magasabb ágak egyikén van a két kis termés, és még 2-3 rövidebb ága van. Nagyon fogom becézgetni, hogy adja ezt a kóstolót!
Estefelé a kertben locsolgattam, a fügebokor kapott bőven. Érkezett haza a lányom, megálltunk a fügebokor előtt, és mesélni kezdte, hogy mit álmodott. Azt, hogy a bokron van kis füge. Nevettünk, és mondtam, dejó lenne, hátha... Odanéztem az előtte éppen megöntözött bokrocskára, és:
Haha, odanézz ott egy kis füge, és jé, alább még egy! Nos, ez a lány boszorka....?
Szintén növényes de még nagyon lassan haladok,mert nincs idöm a készitésre és a forditásokra.
Teákbol már 3 kikelt,de ugy döntöttem régi tapasztalataim alapján,hoy egyenlőre nem szedem szét öket a cserépben,majd csak ha megfelelően megerösödtek,és elég levelük meg száruk lett.régen mindig átültetés után álltak le a növekedéssel,és akkor pusztultak el,inkább most hagynám mindet egy cserépben egy ideig.
Ültettem egy avokádót. Szépen ki is hajtott és már kétszer kicsíptem a közepét, a felső levél sokkal nagyobb lett, és egyáltalán nem ágazik el. Hogyan érhetném el, hogy elágazzon?
Az egyik poncirus hibridem oltása megeredt, a másik nem, hála a 2 héttel ezelötti hűvös időnek...
Twins nyaral?
Én meg készítek egy weblapot, ez kicsit lefoglal. egzotikus növény lap lesz a neve.
Sok érdekességet leírok meg hasonlók. Egyenlőre kertészettel ismerkedőknek szánom így a haldóknak nem lesz sok új. de majd felfejlesztem. csak hosszú idő adatokkal megtölteni. na ez van.
Cucurbia! Az Allocazia clypeolata gumó - amit tőled kaptam - hozott egy tizenkét centis levelet. (ez a harmadik levele). Olyan szép, nagyon örülök neki.
Más kérdés: írjátok meg nekem, hogy mit kell csinálni a szamóca guavával, hogy növekedjen. Kb 3-4 hónapja vettem (picike), de istókzicsi, hogy nem nőtt azóta még két centit se. Már kivágtam mérgemben a kertbe is, de semmi.
(Megjegyezném, a fordításban van pound mértékegység. 1 pound kb. fél kiló)
Remélem, tudod hasznosítani.
Egyébként anyukám is ültetett papaya magot. Miután közöltem vele, hogy ki kellene bontani őket, kiásta a földből. Kikeltek a magok. A magokat spanyolországi nászútról szereztem, vettünk egy papayát az ottani piacon. Megettük, a magokat beleraktam egy zacsiba, majd itthon ültettem el. Gyönyörűen kikelt mind, nem győztük osztogatni a rokonoknak.
Megpróbálom berakni ide. Előre is bocsi még egyszer, ha netán fordítási pontatlanság lenne benne.
Papaya
A papayának szigorú éghajlati követelményei vannak, hogy életerős növényt és gyümölcsöt produkáljon. Melegre van szüksége egész éven át, egy enyhe fagy is nagy kárt okoz benne. Rövid 0o C-nak való kitétel is kárt okoz benne, hosszabb fagy megöli a növényt. A hideg, nedves talaj is halálos számára. Az alacsony hőmérséklet hatással van a gyümölcs ízére. A papaya kitűnő konténer és üvegházi példány lehet, ahol a talajnedvesség és a hőmérséklet mérsékelt.
Leírás
Növekedési életmód: A papaya rövid életű, gyorsnövésű, fás, nagy növény, 3 - 3,5 m magas. Általában elágazik, ahol megsérül. Mindegyik része tartalmaz latexet. A nem tiszta zöld, vagy mély vörös törzs egyenes és hengeres, kiemelkedő levélheggekkel. Az átmérője elérheti az 5-7,5 cm-t a törzs aljánál.
Lombozat: A levelek egyenesen bukkannak fel a törzs felső részéből, spirálisan helyezkednek el.
A levélnyél eléggé szétosztott, 5-9 fő részes, a részek 30 - 60 cm hosszúak, és rikító sárgás erezetűek. A levél 4-6 hónapig él.
Virágzat: Az 5 virágsziromból álló virág húsos, lágy és kissé illatos. Néhány példány termel csak rövid nyelű hímnemű virágokat, vagy teljes virágzatot.szintén rövid nyélen, míg mások nőnemű virágokat. Mások bizonyos időszakokban hoznak rövid nyelű hímnemű virágokat, és más időben teljes virágot. Ez a nemváltozás megtörténik ideiglenesen a nyár közepén, magas hőmérsékletnél. Hímnemű vagy bisexuális növények teljesen átváltozhatnak nőnemű növényé, miután lefejeződtek. Bizonyos fajtáknak hajlamosságuk van bizonyos virágvariációkra. Például, a Solo fajta virágai mindkét neműek az idő 66%-ában, így három példányból kettő fog termést hozni, így soha ne ültessük egyedül. A szél valószínűleg a legfontosabb közvetítő közeg, amint a világos és bőséges virágport szállítja, de a lepkék is besegítenek. Kézi beporzás néha szükséges a megfelelő gyümölcsé váláshoz.
Gyümölcs: Két változata van a papayának, a hawaii és a mexikói.A hawaii változatot találjuk általában a szupermarketekben. Ezek a körte alakú gyümölcsöknek általában a súlya 1 pound körül van, és sárga a héja, mikor érett. A húsa világos narancs vagy rózsaszines, a fajtától függően, apró fekete magokkal egy csomóban a közepén. A hawaii papayákat könnyebb leszüretelni, mert ezek a növények ritkán nőnek magasabbra, mint 2,4 méter. A mexikói papayák termése nagyobb, mint a hawaii fajtáké, megnőhetnek 10 pound nagyságúra is, és akár 38 cm hosszúra. A héja lehet sárga, narancsszínű vagy rózsaszín. Az íze kevésbé intenzív mint a hawaii papayáké, de élvezetesebb és rendkívül kellemes. Ezeket némileg könnyebb termeszteni, mint a hawaii papayákat. A teljesen érett papaya lédús, édes. A gyümölcs (és levelek) tartalmaz papain-t, mely segíti az emésztést és tápláló eledel. Az ehető magoknak fűszeres íze van, némileg emlékeztet a fekete borsra.
Termesztés
Elhelyezés: A papaya szereti a meleget, mind a közvetlen napsugárzást és a sugárzó hőséget, így a ház legmelegebb helyére rakjuk, ahol semmi másnak nem tűnik jónak, az az ideális hely. Szereti a szabad helyet, széltől menteset, bár ez nem olyan kritikus, mint a napszükséglete. A papayát ültethetjük árnyékba is, de a gyümölcse nem lesz édes. A legjobb ültetni egy dombocskára, vagy a ház tövébe, ahol a vizet kontrolálni tudjuk.
Talaj: A papayának szükséges a könnyű, jó áteresztő képességű talaj. Könnyen megölheti a fölösleges nedvesség. A talajt nedvesítsük be meleg időben, és száraz legyen hidegben. A papaya nem tűri el a sós vizet vagy talajt.
Öntözés: Az öntözés az egyik legkritikusabb szempont a papayatermesztésben. A növényt úgy kell tartani száraz időszakban, hogy ne rothadjon el a gyökere, viszont elég víz kell hogy nagy leveleit megtartsa. Télen a növény lehetőleg valaminél jobban eltűri a szárazságot. A növényt ha megsérti a fagy, különösen érzékeny a gyökérrothadásra.
Tápoldatozás: A gyorsnövésű papayának szüksége van rendszeres nitrogénes tápoldatozásra, de pontos mérték nincs megállapítva. Havonként lehet tápoldatozni, hozzáigazítva a növény visszajelzéseihez. Rakjunk meglehetősen erős szerves trágyát rá, mint például a csirkeszar, alapos öntözéssel, miután a meleg idő beindul. Foszforhiány okozza a sötétzöld lombozatot a levelek és a levélnyelek pirosas-vöröses színelváltozásával.
Metszés: A papayának nincs szüksége metszésre, de néhány termő metszét vághatunk, vagy vágjuk vissza a megállapodott növényt ösztökölve vele a sokszoros elágazássá.
Fagyvédelem: A papayának szüksége van a meleg, fagymentes környezetre, de sokszor eredményesen ellenáll gyenge fagynak, ha felül éri. Így szerkezetet építhetünk a növény körül burkolattal, alappal, műanyag fóliával, stb, mikor a fagy kezdődik. Elektromos égőt használhatunk hogy meleg legyen. Hosszabb hideg, mégha nincs is fagy, megtámadhatja a növényt illetve a gyümölcsöt. Ezt a mexikói papayák nehezebben bírják, mint a hawaai fajták.
Szaporítás: A papaya elterjedt szaporítása a magvetés. Hogy kinőjön a növény, a papaya közepéből kiszedett magokról eltávolítjuk a zselés burkolatot. Miután megszáradt, ültessük el, amint lehet. (a magok elvesztik csírázási hajlamosságukat a tárolás során) A növény magjait ültessük melegben, tiszta cserépbe. A magok hogy csírázzanak, tiszta földbe kell ültetni, a fiatal papaya csíráknak a nedvességtől függően nagy a halálozási aránya. Miután biztosítottuk az ideális körülményeket a magoknak, kicsírázhatnak 2 hét múlva, esetleg 3-5 hét múlva. Általában a magokból nőtt papaya 9-12 hónap múlva kezdenek el virágozni.
A kicsírázott magokat nem tudjuk jól mozgatni. Ültessük nagy konténerbe, így a növényt csak egyszer kell mozgatni, mikor kirakjuk a szabadba. Hogy sikeresen átültessük, ne sértsük meg a gyökérlabdát. Ültessünk legalább 3 vagy 4 növényt, hogy biztosítsuk a hímnemű és nőnemű virágokat.
Félig fásszárú levágott rész nyáron gyorsan kigyökeredzik, és a következő évben már gyümölcsöt is hozhat.
Korábban már ültettem papayát. Először a kis burokból ki kell szedni a magot, csak azután kell elültetni. Nem kell leforrázni. Érdemes a földet fertőtleníteni, nehogy valamilyen betegséget kapjon.
Ha gondolod, küldhetek egy rövid kis leírást. (Az interneten szedtem le korábban, angol nyelvű volt, de lefordítottam. Így előre is bocsi a fordítási pontatlanságokért)
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a papaya magja nem nagyon szereti a hűtést. Így ha sokáig utazott az eredeti helyéről, majd az áruház polcán, elképzelhető, hogy nem fog kikelni. De ne add fel!