Szia Anblock, a Szobanövényröl küldtek (konkrétan Gömbtatu küldött), hogy itt megnézhetem a növénygalériádat, de amilyen béna vagyok, itt sem találom.
És hogy ne legyek már ennyir off: VAN két leanderem, köszönöm, eddig jól vannak, jelenleg lent a pincében. (Bár eltartott néhány évi, míg rájöttem hogy ELÈG nagy cserépben kell tartani, idönként locsolni és a pajzstetveket szálanként leszedegetni.) De azóta nincs velük bajom :DDD
Nagyon nehéz általánosítani, azt mondani ennyit kell locsolni és kész. Annyi körülményt figyelembe kell venni. és egy állományon belül is vannak különbségek, cserép nagyság, földminőség meg miegymás. Most egy kicsit jobban odafigyelek és úgy láttam, hogy a kicsik is kibírták két hétig locsolás nélkül, de tévedtem, mert néhánynak talán annyi. Nem mintha nagyon hiányoznának a végelszámolásnál, de biztos nem véletlenül csináltam belőlük kicsiket, persze a színjelölés valamiért lemaradt, hiába találtam ki jobbál jobb dolgokat:-( ).
Más kárán tanul az okos (én meg lehet, hogy még a sajátomon se). Úgyhogy ne felejtsétek a palántákat sűrűbben locsolni, és mindegyik földjét külön-külön csekkoljátok. Én nem voltam elég gondos, hogy egyesével megnézzem mind a 38-at. Mivel magasan vannak, csak 1-2 kézreeső példűny földjét ellenőriztem, és az alapján kapott az összes vizet alulról, a közös tálcákat elárasztva. Hát ma jobban megnéztem őket, és kettőnek már most zörögnek a levelei, (az egyik ráadásul olyan világos rózsszín, amiből több nincs nekem), ezeknek úgy látszik több víz kell, mint a többinek. De az is lehet, hogy valamiért nem szívták föl úgy a vizet, mint a többi. Úgyhogy vigyázzatok!
Én most hordtam csak be a kicsiket a kerti faházból a benti kamrába. Nem lett semmi bajuk. Egy csomó polcot kellett szerelnünk a falakra, hogy elférjenek. Most ott figyelnek a befőttek mellett. :) Erős lehűlés jön, ezért gondoltam, hogy ideje az áthelyezésnek. A combosabb növények még kint vannak a kamrában. Végülis nem egy fűtött üvegház, de védett hely.
Én a mai napon hordtam be a leandereket és még sok minden egyebet. Kicsit megkaptra a hajtásvégeket a minusz pár fok, de általában jól viselték. Idén jó sokáig kint lehettek, remélem március közepén újból a kertben lesznek. Most egy elég sötét (kevés fény ezért bven) 10-12 fokos pincében alszanak.
Tegnapi szép, napos idő? Nálunk egész nap ködös, nyálkás, hideg idő volt. Délután 3-kor -1 fok. Be is hordtam mindent a pincébe, gondolva, hogy éjszaka újabb lehűlés lesz. De csak -2-re hűlt, úgyhogy maradhattak volna még.
A mai szép napsütésben fényképeztem. Látszanak a bimbók, de ilyen időben nem nyílnak ki, lehullanak. A 2. képen a teljes növény látszik. Levágtam róla az elvirágzott részeket, a magkezdeményeket.
Még egy pár nap ilyen meleg lenne, mint ma, akkor beindulnának. Úgyhogy jobb is, ha visszatlrnének a dolgok a rendes kerékvágásukba, a leanderek meg mennének a pincébe. Már annak se volt sok haszna, hogy októberben újra nekiláttak nagy elánnal bimbózni: nálam a teleltetőben mára már szinte mind leszáradtak.
Pihennek nálam is a kertben, nem nőnek, pár bimbó van rajtuk, de nem tud kinyílni, nincs elég meleg és nap. Ahogy elnézem a hosszabb távú prognózis rövidesen teleltetőbe kell vinni őket.
jó lesz így , jól csinálod ! :) csak annyi vizet kapjon ,hogy ne száradjon el a növény . tavasszal kell majd odafigyelned ,ahogy elkezdenek hajtani ,emelni kell a vízmennyiséget .
:) azért kérdeztem mert nekem bent vannak már a fűtetlen szobában (nem vagyok mindig otthon aztán nem akartam megkockáztatni, hogy betegyen nekik egy nagyobb fagy...) Na szóval, bent vannak és olyan 3hetente szoktam meglocsolni őket, kb 2hét után már száraz a földjük, várok még 1hetet aztán kapnak vizet. Kb. 16fok lehet most ott, egyelőre...míg kint ilyen idő van.
kábé kéthetente ,de nagyon minimálisat . ez annyit jelent ,hogy egy 40 X40 cm-es dézsa kap kb 3 litert . nyáron ezek naponta 10 liter vizet kapnak ,ennyire minimális.
hát ,a virágzáshoz már hideg van ,annak lőttek ! az enyémek próbálnak hajtani ,de nem kapnak vizet ,és csak erőlködnek. de vannak új hajtások ,1 centisek.
Nálam is hasonló a helyzet! Jól elvannak kint januárig. Mellettük a virágzó jázminnal, különböző muskátlival, néhány pálmával stb. A Mikulás meg azt hiszi Görögországba érkezett.