Hát, akkor megbecsülöm a maradékot, amit még akkor vettem, amikor lehetett... :D Ha ezt tudom, bespájzolok előre. Ezért mezgazd egyetemet nem fogok végezni. :)
Tényleg, kasugamicin miben van még a kivont Kasuminon kívül? Kasuminból van még egy egész kicsi nekem, de nem sokra elég. Vagy abszolute kivonták a forgalomból? II. forgalmi kategóriában sem kapni?
Védekezés: Kielégítően hatásos közvetlen védekezési módszerek nem állnak rendelkezésre. Tiszta magok és egészséges palánták képezik az alapját az egészséges ágyásoknak: - a mag kinyerését célzó gyümölcsök feltétlenül és kizárólag egészséges ágyásokból származzanak, és alaposan fermentálni kell őket, - a magok fertőtlenítése kasugamicinnel - az altalaj sterilizálása, a cserepek és karók gőzölése, - vetésforgó, - a fertőzött egyedek kigyomlálása, - kerüljük el a növények érintését (átültetés, gondozás, metszés, betakarítás), ha a növények nedvesek, - ha a bakteriális üszkösödés egy adott táblában előfordult, a növénymaradványokat szántsuk be a talajba, hogy lebomlásukat meggyorsítsuk, - réztartalmú gombaölő szerekés a kasugamicin alkalmazása segíthet a növények egészségének megőrzésében - arra kell törekedni, hogy a nedvesség a lehető legrövödebb ideig legyen a növény felületen / délelőtti öntözés, ikersoros termesztés - a sorok az uralkodó széliránnyal párhuzamosan legyenek
Ezt máshonnan szedtem. Innen már kiderül, hogy nem lehet ellene védekezni, a rezes szerek a gomba ellen védenek, a növény alapegészségét őrzik.
A védekezést a megelőzésre és az agrotechnikai védekezésre kell koncentrálnunk:
* magok csávázása (KASUMIN) * negatív szelekció ( a fertőzött egyedek eltávolítása, kigyomlálása) * vetésforgó * a baktérium terjedését elősegítő műveletek mellőzése (ne érintsük, metszük, stb a növényeket ha azok nedvesek) * a fertőzött növényi részek eltávolítása, megsemmisítése * kiültetés után réztartalmú szerekkel történő permetezés
A réz kivételesen hat ellene, jól el kell áztatni, ha nem túl érzékeny rá. Rézhidroxid, rézoxiklorid, ezek nem csak a gombák ellen jók. Nem egy szakkönyvben és szaklapon olvastam erről, de keress csak rá az interneten, mi a védekezés a baktériumos foltosságok ellen. :) Ezért szoktam a mankocebes kezelések mellett rezet is használni mindig.
sajnos a sok eső miatt az uborkáim nagy része feladta a küzdelmet, tegnap vetettem a helyükre újat, egyszerűen elrohadt a gyökerük és elszáradtak, de pár túlélő azért van :( a paradicsomom alsó levelein nekem is olyan kis sárga foltok vannak, de a felső levelei már szépek, csak kinövi... sárgadinnyém megállt a fejlődésben, kb 4 centis, minilevelekkel, pedig sok rohadt fűcsomót tettem a fészek aljára, marhatrágyát is és napos helyen is van, nem tudom mi a hiba. jövőhéten megyek padlizsánpalántát venni, dézsába ültetem, mert a veteményesemben már elfogytak a kiadó napos helyek, így a teraszomra kerül, remélem tetszeni fog neki :)
Na a fa kimaradt... szóval szerintem a legbiztosabb ha körbekapálod, így a fűnyíró is elfér mellette, és a fűkasza sem okozhat nagy bajt. Meg ugye öntözni is könnyebb egy-egy kannával esténként.
A legviccesebb ebben, hogy évek óta semmi betegség nem volt, és ellenálló fajtát ültettünk... nem akarok hülyeséget írni, de talán rézgálic vagy mifene van itthon, de még nem tudtam eldönteni, hogy a nap volt-e vagy sem...
Nekem is van ilyen beteg növényem? Van. Amistarral kezelem megfelelően, de előtte még Ridomillal is, de a baktériumra ezek nem hatnak.Az a fő probléma, hogy a növényt egészen rendbe lehet hozni, ha nem annyira párás a levegő, de élvezhető termése mégse lesz.
Nekünk minden évben van egy csomó krumpli is paradicsom is. Ha át is kóvályog néhány bogár a paradicsomra, nem sok kárt tesz benne, még sosem petéztek rá, amit a bogár rág, az meg elhanyagolható. Akkor szoktak inkább jönni a paradicsomra, mikor már kiszedtem a krumplit, de akkor már túl van a második hullám is a petézésen, így megint nem számít.
A borsóra és a hangyára nincs valami ötletetek? Csak mert a párom délután menne a kertészboltba, és addig jó lenne valamit kitalálni.... Az én krumplimon egy darab bogár sincs különben, és most már virágzik... Azt hittem, hogy tele lesz vele, de még mutatóba sincs egy sem... kop-kop
Az enyémek is ilyen 20-25 centisek teljesen egészségesek (ezek maradtak meg az egy hónappal ezelőtti hidegtől) Most kimentem felkötöttem őket szerencsére nem tört meg a száruk.Szerintem még helyrejönnek.Nem semmi hogy mennyire nincs szerencsém ezekkel.
Sajnálom...:-(( Itt a faluban 2 éve Pünködsvasárnap halt meg egy 53 éves férfi. Azt mondták utána, hogy Isten megbüntette a feleségét, mert az ünnepen is kihajtotta az urát az erdőre dolgozni...:-(( Én most raktam el a paradicsomot, 27 szép nagy palánta volt, és tettem még 9 bokorral, azok kb. 3 cm-esek összevissza...(gyökérrel együtt) Azért nem is raktam belőle sokat, mert nem sok remény van hogy megmarad... Az egyszerre vetett, egy helyet tartott, kb. egyidőben pikírozott palánták között van ami 20-25 cm gyönyörű palánta lett, van ami 3 cm-es megállt a fejlődésben... Valami betegsége is van a palántáknak, majd visszanézem a múlt napokban feltett képeket. Remélem nem nagy baja van, mert nincs pénzem permetszerre:-))
Na én nem birtam magammal és mégis csak elpalántáztam a paradicsomokat tegnap este.Isten meg is büntetett mert ép hogy végeztem jött egy olyan vihar hogy mindet elfektette.:-(Igy jár aki nem tudja az ünnepet megtartani.
Mondom, krumpli mellé néhány padlizsán megteszi, arra mennek majd először. (Ebből világosan kivehető, hogy aki padlizsánt ültet ágyásba, az méginkább kiteszi ennek a veszélynek a szomszéd növényeket, mert az még jobban vonzza a burgonyabogarakat.) De hát istenem, néha meg kell permetezni, nem nagy dolog.
Köszi! A burgonyabogár-dolog nekünk is szöget ütött a fejünkben a termesztés első évében. Alig hogy elkezdett hajtani, megjelentek rajta a bogarak. Ekkor az én férjem is kiakadt, hogy honnan jöttek a bogarak, amikor közel-távol senki nem termeszt krumplit....??? 4 házzal arébb talán van, de nem biztos, de ez légvonalban kb. 60-70 m.
A pár szem elültetett burgonyáért én mindig kapom a kiosztást, azzal a felkiáltással, hogy jönnek majd a burgonyabogarak s átterjednek a paradicsomra.
A bazsalikomért is kapok, hogy minek az a paradicsom közé, a mama sohasem ültetett. Bezzeg arra rájött a férjem, hogy a batyuska a templomba a bazsalikom virágjából kötött csokorral szórta a szentelt vizet a templomba.
A kert most egy merő tetűerdő. A zöld tetvek olyan gyorsan elszaporodtak kapron, a szilvafán, hogy észre sem vettük. Megyek is, aztán és mindent beszórok decissel.
A fa alat azért sem jó a fű, mert egyrészt nem tudsz hol tápanyagot (szerves trágyát) pótolni, másrészt a fű igen intenzíven zabálja a maradék tápanyagot és a vizet is a talajból. Így tehát érdemesebb inkább a lenyesett füvet vagy más takaróanyagot (pl. fakérget) szétteríteni a fák alatt. Persze parkfák esetében elsődleges az esztétika, így ott lehet fű is, a fűtlen tő inkább a gyümölcsösre értendő.