Keresés

Részletes keresés

oleandro Creative Commons License 2007.01.16 0 0 11921
Hát ez elég meggyőzően hangzik.
Mindenestre a leandereknek is nyilván óriáéi különbség, hogy van-e valami, ami visszasugározza a hőt, stb.
Egyébként én is általában március közepén (egészen pontiosan 15-én, ha lehet) szoktam kipakolni. Nehéz kivárni, pláne, hogy az időjárás ilyen amilyen. (még két hónap!!!!)
Előzmény: Taxus (11920)
Taxus Creative Commons License 2007.01.16 0 0 11920

A napon nem lehet hőmérsékletet mérni, mivel a hőmérő, mint egy kis üvegház összegyűjti a meleget. A mért hőmérséklet függ a hőmérő színétől a fehér jóval kevesebbet mutat, a helyzetétől pl. merőlegesen süt rá sokkal melegebb lesz, a helyétől, ha fehér házfal mellett van, vagy sötétebb házfalnál, vagy kint a kertben stb. Egy feketére festett hőmérővel, sötét háttérrel, merőleges nappal, legalább 50 fokig felmegy most is.

Azért igazás jó meleg volt mostanában, olyan mint a leanderek hazájában és csak a lustaság tartott vissza, hogy kitegyem őket a kertbe. Remélem március közepén mehetnek ki.

Előzmény: oleandro (11916)
gedeonusz Creative Commons License 2007.01.15 0 0 11919

Az enyémek már több mint egy hete az erkélyen sütkéreznek. Itt a Mecsek alján ma reggel sem fagyott (4-5 fok volt). Remélem a héten meg a jövő héten maradhatnak kint. Nem hiszem, hogy megindulnának, mert ahhoz azért este hideg van, meg még nagyon rövidek a nappalok.

A citrom és mandarim fáim viszont beindultak.

Előzmény: Island* (11913)
cserella Creative Commons License 2007.01.15 0 0 11918
ma éjjelre meg -5 fokot mondanak !
abból most van +2!
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.15 0 0 11917
Lehet, hogy igazad van, de az is lehet, hogy nem:-) Mindenesetre gondolom, hogy az eredeti élőhelyén is változó az idő, még talán a mostaniaknál melegebb hőmérsékletek és havazás között kell lavírozniuk. Én persze nem teszem ki őket, mert kicsit macerás lenne, bár gondoltam, hogy néhány kedvencet kiváltságban részesítek, de úgy döntöttem, nincs kivételezés:-)
oleandro Creative Commons License 2007.01.14 0 0 11916
Mondom: nem tudom. Mindenesetre nálunk ma napon délben 33 C-t mutatott a hőmérő!!!
Előzmény: Island* (11915)
Island* Creative Commons License 2007.01.14 0 0 11915
Azért 10-15 C édes-kevés az igazi ébredezéshez, viszont arra jó, hogy napfürdőzzenek és levegőzzenek. Ha meg jönne a hideg, akkor ismét védett helyre mennek.....
Előzmény: oleandro (11914)
oleandro Creative Commons License 2007.01.14 0 0 11914
Hát....nem tudom. Most egy darabig biztos jó lesz nekik kint. De azért van még rá egy fikarcnyi esély, hogy talán mégiscsak lesz tél, és akkor lehet, hogy megbolondulnak szegények. Éppen ébredeznének, hogy itt a tavasz, aztán amikor már elkezdenek úgy viselkedni, ahogy tabvasszal kell, akkor esetleg megjön a tél. De lehet, hogy nem .
Én mindenesetre hagyom őket pihenni (bár amúgy sem egyszerű ki-be pakolászni őket)
Előzmény: Island* (11913)
Island* Creative Commons License 2007.01.14 0 0 11913
Ma, vettem a bátorságot és kipakoltam a méretesebb leandereimet a ház elé, amely délkeleti, nagyon védett és napos oldal. Jövő hétre +16 C-ot is mondanak a hét végére, úgyhogy jobb nekik kint.....:)
Tasly Creative Commons License 2007.01.11 0 0 11912
Köszönöm a válaszod, ezek szerint fogok próbálkozni.
Előzmény: anblock_italia (11911)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.11 0 0 11911

Én a pár száz kis hajtványomat vízben csíráztattam eddig és úgy ülettem el, eredményes volt, de nem könnyű, elég macerás.

Megoldható egyből a földbe vetés, aztán vagy kikel, vagy nem, és nagyon kell figyelni, hogy ki ne száradjon.

Én azt a megoldást fogom követni, hogy vízbe teszem őket és amikor a pici csírája megjelenik, akkor elültetem földbe, ugyanis nem mindegyik csírázóképes és nem szeretném a végtelenségig várni a földből kibújását.

Nem használok semmi extra földet, csak lehetőleg legyen finom szemcsés, ne lehgyenek benne nagy tőzegdarabok, mert fontosnak gondolom, hogy jól körülölelje a kis gyökereket. Most hirtelen ennyi, majd jelentkezünk úgyis további ötletekkel.

Ja, a most kinyíló magtokokat le lehet vágni, kipiszkálni belőle az ejtőernyős magokat és valami dobozfélében gyűjteni, lehetőleg nem összekeverni egymással, mert ahány magtok, annyiféle aktivitású mag van benne. Gondolom jó, ha száraz a hely, talán a nylonzacskó nem a legjobb, bár én abban szoktam tartani őket, hiszen ilyenkor már eléggé ki vannak száradva ahhoz, hogy ne dohosodjanak meg. Ha a tavasz eljövetelekor még nem nyílnak a tkok, de szemmel láthatóan szárazak, akkor már le lehet vágni és ki lehet nyitni őket, de most még várjunk nyugalommal a saját kinyílásra.

Előzmény: Tasly (11910)
Tasly Creative Commons License 2007.01.11 0 0 11910

Kedves AI!

Nekem is vannak ilyan magházaim, még nem néztem meg. hogy szétnyíltak-e. Ha igen akkor mi a teendőm vele. Olvatam, hogy azt írtad, hogy majd májusban lehet elkezdeni elültetni. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, hogy majd akkor simán földbe, vagy előtte valahogy hajtásra "bíztatva" lehet elültetni. Régebben itt az oldalon láttam, hogy valaki vízben csíráztatta, de arra már nem emlékszem az mennyire volt jó ötlet.  Vagy van-e valamilyen specko földkeverék, ami elősegítené a növényke fejlődését.

Várom válaszod

köszi

Tasly

Előzmény: anblock_italia (11909)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.11 0 0 11909

Lassan kezdenek beérni a pincékben a magok, én már ilyet találtam, ilyenkor jó leszedni őket és biztonságba helyezni. De ellentétben az eddigi gyakorlatomra, amikor nem bírtam már magammal és februárban elkezdtem ültetgetni őket, most türelmet javasolok, hiszen miért is rakosgatnánk a szobánkban a magoncokat, amikor egyszerűbb megvárni azt az időt, amikor már kitehetők a kert egy melegebb pontjára.Bár ha van helyünk, akkor azért lehet próbálkozni, mert lényegesen nagyobbra nőttek a februárban ültetettek, mint a májusban.

Az itt látható képen van egy különálló mag, amin jól látható, hogy termékeny, hosszú. Van, hogy csak egy pici pöttyöcskét látunk ott, akkor az vsz. nincs megtermékenyítve, tehát felesleges velük próbálkozni. Az is igaz viszont, hogy ahány féle leander, annyi féle nagyságú magja van, tehát néha egészen kicsi, mint pl. a citromsárgáé. Azokból általában sajnos olyan pici növények is lesznek és nagyon nehéz megtartani őket. Vagyis minél nagyobb a mag, annál erőteljesebb növény lesz belőle.

cserella Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11908
BUÉK neked is ! :)
Előzmény: kiwancsi (11907)
kiwancsi Creative Commons License 2007.01.08 0 0 11907

Boldog Burjánzó Leánderes Újévet mindannyiótoknak! :-)

Kedves Tavász, nagyon szép karácsonyi verset küldtél nekünk. Köszönöm-a magam részéről.:-)

oleandro Creative Commons License 2007.01.01 0 0 11906
Most voltam egy anti-másnapossági futáson, és Rákospalotán véletlenül találtam egy "Leánder köz"-t. Tök jelentéktelen utca, de mégis. Még egyszer BUÉK!
cserella Creative Commons License 2007.01.01 0 0 11905
http://www.icq.com/friendship/pages/browse_page_16960.html
anblock_italia Creative Commons License 2006.12.31 0 0 11904
Nem semmi omen az az előbbi földrengés...
anblock_italia Creative Commons License 2006.12.31 0 0 11903

Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!

És persze sok sok új leandert!

oleandro Creative Commons License 2006.12.31 0 0 11902
Most láttam véletlenül a TV-DEKO-n leanderről szóló kertészműsort. Eddig is igen felületesnek éreztem ezt a sorozatot, de ez a rész szolgáltatta számomra a védgső bizonyíságott. Hát ettől aztán nem kapott kedvet az ember a leanderhez. Egy szerencsétlen csenevész példányt bűvölgettek sokáig, majd csodálkoztak, hogy az állítólagos legillatosabb példánynak nem érzik a szagát (egy szimpla fehér volt!). stb, stb. Na bujjék!
zsupla Creative Commons License 2006.12.31 0 0 11901
Köszönöm a segítséget, hát akkor most próbálkozom. Talán napközben lesz olyan meleg, hogy kint tudok fújkálni.
rágica Creative Commons License 2006.12.30 0 0 11900
Leandervirágzásban gazdag, boldog, békés új évet kívánok!
rágica Creative Commons License 2006.12.30 0 0 11899
Nahát!
Ilyet se minden nap látunk!
Előzmény: cserella (11884)
cserella Creative Commons License 2006.12.30 0 0 11898
kösszííí :)
kisebbeket nem mertem kockáztatni ,bár ,bevallom ,még mindíg van olyan ,ami kicsi és kint van ,és elég jól néz ki :)
Előzmény: zsupla (11893)
cserella Creative Commons License 2006.12.30 0 0 11897
próba-szerencse ! ,pár nap alatt úgyis kiderül ,hogy használ -e
Előzmény: zsupla (11892)
kert* Creative Commons License 2006.12.30 0 0 11896
Én tavaly télen alkalmaztam egy újságcikkben javasolt megoldást.
1 káváskanál mosogató szer 1 liter vízben keverve és szobai párásító eszközzel lemosva 2-3 nap után megismételve sikeresen leküzdtem az ellenséget.
anblock_italia Creative Commons License 2006.12.30 0 0 11895
Én is úgy gondolom, hogy ártani biztos nem árt, de az nem biztos, hogy használ:-)
Flanell Creative Commons License 2006.12.30 0 0 11894
Baja nem lesz tőle, de szerintem annak a szernek már 99 %-ban le kellett bomlani.
zsupla Creative Commons License 2006.12.30 0 0 11893
Ez fenomenális!
Előzmény: cserella (11884)
zsupla Creative Commons License 2006.12.30 0 0 11892
Elképzelhető, hogy megint kezd atkásodni a leánderem? Befújhatom a kb 6-8 hete kevert (mikor bevittem) és megmaradt permetlével? Vagy azt nem szabad felhasználni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!