Mert tehetsz hurkapálcát mindegyik mellé, és kikötheted, de ha kis rész fekszik és lusta vagy, akkor hagyd. Vagy feláll, vagy a fekvő rész legyökerezik, és a mostani hajtáscsúcs környékéről indul meg a csúcs felfelé.
sziasztok, a tegnapi eső elfektette az összes paradicsompalántám - hétvégén ültettem ki őket, elég vékony szárúak -, mit tegyek velük, hogy lehetőleg túléljék a kalandot? állítsam fel? vagy felállnak maguktól?
Minden részvétem ellenére azok iránt, akiknek tönkretette a termését az özönvíz; nekem áldás ez a sok esö. Hegy lábánál lakunk, így nálunk nem áll meg a víz, viszont gyönyörüek a növények, sok minden olyan is, amit még soha nem sikerült fölnevelnem, valószínüleg többek között az állandóan fenyegetö gyötrö vízhiány miatt, ami ellen igazából semmivel se tudok védekezni. Hüvejkujj vastagságú zöldhagymáim és ropogós retkeim vannak. (Igaz az üvegházban levöket mind ki kellett dobni, ehetetlenül szívós, pudvás, fás lett). De ott ugye sose esik az esö.
Mi megúsztuk a vihart. Szép borongós esténk volt. Végre bekapálhattam a burgonyát is. Most 14 fok van és erősen felhős az ég. Zápor, zivatar az előrejelzés...
A burgonya közelébe ezt a virágot ültette drága férjem, amit kiásni szándékozok, mert már most erőteljes növekedésnek indult és azt hiszem csúnyán árnyékolni fog mindent.
Hát, ha most vágtál bele, akkor ez nem a te két éved. Nekem szerencsém volt, amikor én kezdtem akkor még elég szolíd volt ( a maga módján) az időjárás.
Persze. Már felkészültem lélekben mindenre. Csak módfelett bosszantó. Azt is tudom, hogy a mezőgazdaság nagyon ki van téve az időjárásnak és aki belevág, az számoljon ezzel, de jó lett volna nem így kezdeni, hogy az első évben az évszázad aszálya, a másodikban meg az évszázad özönvize.
Meg aztán holnap szándékoztam az eliszaposodott réteget feltörni, hogy a fokhagyna, ami túlélni látszik az egyhetes lubickolást, kapjon levegőt. De úgy látom, hogy holnap ismét csak a békák vartyogásában "gyönyörködhetek".
Hát ez nem semmi. Dél-Buda környékén laksz? Mert egy másik fórumban ugyanezt a szivárványt rakták be hasonló időben, többen is. Úgy látom egy ideig kímélve lesz a csepegtető.
Most nekem sem kell jóideig sehogy sem locsolni, főleg hogy a szivattyú aknáját elöntötte a víz még a nagy esőzésben, aztán azóta se száradt ki, tehát még ha akarnék se tudnék locsolni. Annyira azért csak nem lesz súlyos a helyzet hogy ilyesmihez kelljen folyamodni a kiskapuban.
Azt hiszem, hogy nekem még egy jó ideig nem kell locsolnom. Se csepegtetős módszerrel, se másképp. Egek ura! Nézem a mm-eket, amik eddig leesntek. Madocsa: 25, 7 mm. És ez megy felénk.
Na! Majd holnap megnézem. És lehetm hogy szepukut fogok elkövetni a kiskapuban.
Nekem is van kutam, másképp ezt nem lehetne bírni locsolással. De azért így is takarékos a dolog, mert leginkább közvetlenül a növény tövéhez csepegtetek, ennél takarékosabb megoldást nem tudtam kitalálni.
Homokvidéken van az én kertem is, de anno nem töltötték fel. Szárazabb időkben természetesen tovább bírja, s nem csak ezért, hanem mert itt, ezen a párszáz nm-en a talajszerkezet is más: homokos vályog. Persze a tavalyi borzalmas aszályt már ez sem bírta. Épp ezért bátorkodtam ismét vele, s még egy kutat is fúrattam, hogy a szárazság ne jelentsen akkora gondot, mert csapvízzel locsolni elég drágává teszi a termesztést.
Ahogy elnézem a radart, kész csoda lesz, ha nem kapunk esőt. Már csak az a kérdés, hogy 5-10-15 vagy ennél több fog esni. Már a 10-15 is a véget jelentené.
Nálam hála istennek homok van, így ha egy kicsit is kisüt a nap azonnal eltűnik minden nemű víz, lehet, hogy már mostanra beszívta. Nem sűrűn látni ilyet felénk, hogy így megmarad a víz.
Hát ez majdnem olyan "szépen" néz ki, mint az enyém a múltkor. (Betettem ide a képeket.) Nem tudom, hogy hol tart a vihar, de egy mm csapadék nem sok, annyi sem kell. Épp mára húzódott le a víz, de olyan iszapos még a mélyebb rész, hogy tegnap, amikor permetezővel a hátamon, gumicsizmával a lábamon rámentem, egy két helyen csizsmaszárig elmerültem. Nem sok híja volt, hogy segítségért kelljen kiabálnom. Permetezni meg azért permeteztem, mert ha mágos túléli valami, akkor a gomba viszi el.
a kiültetett paprika palántáim levele a napsütésben kicsit megégett (pedig kiraktam őket szoktatni a napfényhez :S) helyrejönnek ezek a levelek? ez valahogy befolyásolja a termést?